Acţiune în despăgubiri civile urmare unui accident de circulaţie.

Decizie 163/R din 24.02.2010


Actiune în despagubiri civile urmare unui accident de circulatie.

Prin actiunea înregistrata la Judecatoria O sub nr. 2702/269/2006, reclamantii B G si B S, au chemat în judecata si personal la interogatoriu, pe pârâtii S.V., S.O. si S.A., pentru ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea în solidar a pârâtilor la plata sumei de 826.000.000 (optsutedouazecisisase milioane) lei vechi reprezentând : 180.000.000 lei vechi c/v autoturismului distrus marca „Mercedes” în accidentul de circulatie produs din culpa pârâtului S.A.; 146.000.000 lei vechi, reprezentând cheltuieli de înmormântare ocazionate cu funeraliile fiului respectiv sotului sau B. D.; 500.000.000 lei vechi, reprezentând daune morale, precum si la plata cheltuielilor de judecata în suma de 18.000.000 lei vechi, în care este inclusa si taxa timbrului judiciar de 50.000 lei vechi, reprezentând cheltuieli de judecata.

În motivarea actiunii, reclamantii  au aratat urmatoarele :

În fapt, în ziua de 21.08.2005, în jurul orelor 11,00 pe DNA la km.59+700 a avut loc un eveniment comis în urmatoarele împrejurari :

B.D., proprietar de drept al unui autoturism „Mercedes”, a plecat cu pârâtul S. A., acesta conducând autoturismul din Bucuresti spre Oltenita, dar la km.59 acesta a pierdut controlul volanului asupra directiei de deplasare si a intrat în impact frontal lateral dreapta, cu un copac din decor.

În urma impactului produs a decedat B.D. proprietar de drept al acestui autoturism, iar pârâtul S. A. a fost spitalizat în stare grava. În baza datelor medicale s-a stabilit ca acesta nu articuleaza nici un cuvânt, iar ramolismentul cerebral bifrontal reprezinta o infirmitate fizica permanenta, motiv pentru care organele de urmarire penala ale Parchetului de pe lânga Judecatoria O, din ordonanta din 22 mai 2006, din dosarul penal nr. 1066/P/2005 au dispus suspendarea urmaririi penale fata de învinuitul S. A. în conformitate cu dispozitiunile art. 178 alin.1 si 2 Cod penal, urmând ca periodic acesta sa fie supus la noi expertize medico-legale pentru a se stabili daca si-a recuperat discernamântul pentru fapta comisa.

În urma acestui eveniment (accident) nedorit, fiul reclamantului B. G., respectiv sotul B.D., a decedat, iar în urma acestui accident a fost produs un prejudiciu de pârâtul S. A. destul de mare, constând în distrugerea autoturismului „Mercedes”, cheltuielile ocazionate de funeraliile organizate pentru înmormântarea victimei si daune morale, precum si cheltuieli de judecata.

Cu ocazia cercetarilor efectuate de organele de urmarire penala ale Parchetului de pe lânga Judecatoria O, a rezultat în mod indubitabil ca pârâtul S. A. poarta întreaga raspundere materiala si penala în producerea acestui eveniment (accident) rutier, prin care din culpa sa a cauzat decesul lui B. D., precum si prejudiciul de mai sus pentru care urmeaza sa raspunda atât acesta, cât si parintii sai în solidar pentru recuperarea sa.

Solidaritatea recuperarii prejudiciului de catre pârâti este obligatorie,asa dupa cum dispun normele legale în materie, respectiv art.998 C.civ., 999 si 1003 C.civ.

Cum pârâtii S. V. si S. O., sunt parintii celui ce a produs evenimentul (accidentul de circulatie auto), din culpa sa, acestia urmeaza asa dupa cum obliga normele legale în materie sa fie obligate în solidar la recuperarea prejudiciului cauzat.

Cât priveste daunele morale pe care le solicita, arata ca prin decesul lui B. D., s-a produs o grea durere morala si care nu poate fi recuperata niciodata.

Situatia de fapt va fi dovedita cu înscrisuri si martori, iar pentru convingerea intima a instantei de judecata, solicita atasarea dosarului penal nr.1066/P/2005 a Parchetului de pe lânga Judecatoria O, în care se afla întreaga documentatie cu privire la acest eveniment (accident rutier).

În drept, a invocat dispoz. art.112 C.pr.civ., art. 998, 999, 1000 si 1003 din Codul civil si legea nr.146/1976.

În dovedirea actiunii, reclamantii au depus la dosarul cauzei copia certificatului de deces,de nastere si de casatorie ale lui B. D., contractul de vânzare-cumparare al autoturismului Mercedes nr.B-13-YHS, ordonanta de suspendare a urmaririi penale fata de învinuitul S. A., lista cheltuielilor efectuate de reclamanti cu ocazia înmormântarii si a praznicelor ulterioare.

În termen legal, pârâtii S. O. si S. V. au formulat întâmpinare, prin care au sustinut ca retentiile invocate de reclamanti sunt exagerate si reprezinta în opinia lor un gest de razbunare. Mai mult, ei nu tin cont nici de situatia disperata în care se afla si ei.Despre situatia în care fiul lor copârâtul S. A. se afla,  chiar reclamantii fac mentiuni în motivarea cererii lor.

Vinovatia fiului lor pârâtul S. A. nu a fost dovedita, iar autorul cel putin moral al tragicului eveniment se pare a fi chiar fiul, respectiv sotul reclamantilor.

Sustinerile reclamantilor ca vor da destinatie daunelor morale savârsind acte de binefacere în beneficiul celor aflati în nevoie nu justifica cuantumul pretins pe de o parte, iar pe de alta nici nu tin cont de situatia grava în care întreaga lor familie se afla, dat fiind starea de sanatate a fiului lor pe care o vor dovedi cu acte medicale.

În ce îi priveste fac eforturi financiare supraomenesti pentru îngrijirea fiului lor si traiesc aceeasi durere pe care o traiesc reclamantii, sufleteste fiind alaturi de ei în pierderea pe care au suferit-o.

În ce îi priveste pe ei pârâtii S. O. si S. V., cererea reclamantilor este lipsita de temei legal, neexistând nici cauze de raspundere solidara cu pârâtul S. A.

Fata de motivele de mai sus,  au solicitat respingerea,  ca neîntemeiata,  a actiunii reclamantilor si obligarea reclamantilor la plata cheltuielilor de judecata.

În drept, au invocat dispoz. art. 115 C.pr.civ., art. 274 C.pr.civ.

În dovedirea celor sustinute prin întâmpinare, pârâtii au depus la dosarul cauzei în copie decizia nr. 0113218/2006 a M.A.N. si certificatul medical nr. 528/2006.

Prin decizia nr. 7/2006 a Primarului sectorului 3 Bucuresti s-a dispus numirea d-lui H. I. în calitate de curator al pârâtului S. A., în vederea reprezentarii acestuia, în prezenta cauza.

La termenul din data de 5 aprilie 2007, reclamantii prin aparator au invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtilor S. V. si S. O., exceptie pe care instanta a pus-o în discutia partilor.

Instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a celor 2 pârâti, întrucât acestia nu pot fi trasi la raspundere civila delictuala atâta timp cât pârâtul S. A., fiul lor este major. De asemenea s-a dispus scoaterea acestora din cauza.

La cererea partilor, prin aparatori, instanta a încuviintat în temeiul art. 167 al. 1 C.pr.civ., proba cu înscrisuri, interogatorii, martori, expertiza tehnica auto.

Au fost audiati cu respectarea dispozitiilor art. 193 si urm. C.pr.civ., martorii ...

Desi legal citata si cu mentiunea „la interogatoriu”, reclamanta B. S. nu s-a prezentat în fata instantei de judecata.

Din studiul întregului material probator existent la dosarul cauzei, instanta  a constatat ca actiunea formulata este întemeiata, urmând a o admite în parte.

Astfel, prin sentinta civila nr. 2436 din  15 noiembrie 2007,  a admis, în parte,  actiunea formulata de reclamantii B. G. si B. S. împotriva pârâtului S. A..

A omologat raportul de expertiza efectuat în cauza, a obligat  pârâtul la 41.000 lei despagubiri civile catre reclamanti, din care 14.000 lei reprezinta c/v. cheltuielilor cu înmormântarea, cu praznicele ulterioare si cu ridicarea stâlpului pentru defunctul B. D., 20.000 lei daune morale si 7.000 lei RON c/v. autoturismului Mercedes–proprietatea defunctului B. D., distrus în accidentul rutier din 21 august 2005. totodata, a obligat pârâtul la 5201,70 RON cheltuieli de judecata catre reclamantul B.G.

A respins actiunea fata de S.V. si S. O. si i-a obligat pe reclamantii  B. G. si B. S. la 1.000 lei RON cheltuieli de judecata catre pârâtii S.V. si S. O..

Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta de judecata a retinut urmatoarea situatie de fapt : la data de 21 august 2005, în jurul orelor 12:00, pe DN4 la km. 59+700  în afara localitatii Oltenita s-a produs un accident rutier, în care si-a pierdut viata B. D. si a fost distrus autoturismul Mercedes, proprietatea acestuia din  urma.

În momentul producerii evenimentului rutier, victima – B. D. se afla în stare de ebrietate. Ca urmare a leziunilor suferite si pârâtul S. A. a fost grav afectat.

Prin ordonanta din 29 mai 2006, dosar nr. 1966/P/2005, s-a dispus suspendarea urmaririi penale fata de S. A., întrucât acesta nu poate articula nici un cuvânt, iar ramolismentul cerebral bifrontal reprezinta o infirmitate fizica permanenta.

Din declaratiile martorilor audiati  instanta a retinut ca reclamantii au cheltuit cu înmormântarea, cu praznicele ulterioare si cu ridicarea stâlpului, suma de 140.000.000 lei, iar din concluziile raportului de expertiza auto efectuat în cauza, rezulta ca autoturismul marca Mercedes  ce a fost distrus avea în momentul producerii evenimentului rutier o valoare de circulatie de 7000 RON, si ca ,  în urma accidentului, autoturismul este inutilizabil.

Instanta a retinut  dispozitiile art. 998 C.civ. , potrivit carora : „orice fapta a omului care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara”.

Împotriva sentintei civile  nr. 2436/15. 11. 2007 au declarat recurs reclamantul B.G. si pârâtul S. A. .

Prin decizia  civila nr. 245/R/24. 03. 2008, Tribunalul Calarasi a admis recursurile declarate de B.G. si S.A., a casat  sentinta civila nr. 2436/15. 11. 2007 a Judecatoriei O si a trimis cauza spre rejudecare aceleiasi instante, în considerente retinând ca problema principala a cauzei este constatarea autorului accidentului, a persoanei care se afla la volanul autoturismului  si care a produs accidentul, în functie de aceasta constatare având solutionate si celelalte cereri , deci de verificare a gradului de îndeplinire a conditiilor art. 998 Cod civil.

La judecata în prima instanta  au fost administrate o serie de probe, unele cu incidenta  asupra mecanismului producerii accidentului ( declaratii martori, schita întocmita de organul de cercetare penala ), dar nici concluziile reclamantilor, nici instanta nu au facut referire la acest mecanism, de altfel, instanta neexplicând rationamentul aplicarii dispozitiilor sale. Nu s-a motivat modul de concluzionare asupra culpei pârâtului. Dispozitiile art. 304/7 Cod proc. civ.  sanctioneaza situatia „când hotarârea nu cuprinde motivele pe care se sprijina”.

Întoarsa spre rejudecare, cauza a fost înregistrata la Judecatoria O sub nr. 1536/269/2008.

Solutionând cauza prin sentinta civila 2031/2009, Judecatoria O a respins actiunea reclamantilor B.G. si B. S., împotriva pârâtilor: S. V., S. O. si S. A. (reprezentat de curator H. I.), ca netemeinica.

Fara cheltuieli de judecata.

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamantul B.G, care a criticat-o pentru netemeinicia respingerii actiunii, pentru gresita concluzie a nedovedirii actiunii delictuale atâta timp cât din actele întocmite de agentul de politie B. M.-B.P.R. O reiese ca pe locul din dreapta se afla victima B. D., pârâtul S. A. fiind dus cu autoturismul Ambulanta. Acestea sunt în sensul dinamicii producerii accidentului din culpa pârâtului. A mai aratat ca  aceeasi concluzie rezulta si din actele procurorului, potrivit carora autorul accidentului este pârâtul.

Au fost invocate dispozitiile art.299 raportat la art.303 al.1 c.pr.civila.

În contradictoriu, intimatul S. A. prin aparator s-a opus admiterii recursului justificat pe lipsa probatoriului corespunzator. Acesta a arata ca raportul invocat în recurs arata o situatie ce nu corespunde constatarilor imediat urmatoare accidentului, ca ele sânt la un moment mult îndepartat de acela al accidentului. A mai aratat ca actele procurorului nici nu sânt de natura a stabili vinovatii, nici nu sânt sentinte, cu referire la prezumtia nevinovatiei astfel cum este ea reglementata în Constitutie si legislatia interna, respectiv Conventia Drepturilor Omului.

Analizând recursul declarat prin prisma motivatiei sale si a apararii intimatului, a  probatoriului administrat, a dispozitiilor legale incidente, tribunalul constata ca el este neîntemeiat, urmând a-l respinge în considerarea urmatoarelor:

Este fara dubiu ca în cauza, astfel cum a aratat si recurentul, sunt invocate principiile raspunderii civile delictuale-art.998 si urm. c civil, consecinta fiind aplicarea art. 1169  c.civil privind sarcina reclamantului de a dovedi elementele necesare, în special ale actiunii delictuale si prejudiciului. Prin prisma acestor reguli se constata ca nu se poate retine activitatea delictuala a pârâtului, aceasta nefiind produsa. Recurentul a invocat doua acte, acte care pe lânga insuficienta lor raportata la celelalte, sunt contrare altora. Astfel cum s-a aparat intimatul, raportul ag. B. M. din 14 martie 2008 este în totala contradictie cu continutul Procesului verbal de cercetare la fata locului din 21 aug. 2005-fila 82 prim dosar fond, din ultimul rezultând doar pozitia victimei-la 1,7o m în exteriorul autoturismului, dar nimic despre modul în care aceasta a ajuns acolo, de unde a ajuns acolo, aspecte ce nu rezulta nici din alte probe.

Fara a pune în discutie astfel cum este normal veridicitatea „completarilor” agentului de politie, apreciem ca acestea trebuie puse pe seama distantei în timp cu efect asupra procesului memorarii derularii constatarilor. De altfel, acestea trebuie coroborate între ele, dar si cu celelalte probe, îndeosebi cu declaratiile martorilor audiati în cauza de fata, din cele de la filele 115 si 116 din acelasi dosar rezultând constatarea cu propriile simturi ale acestora ca plecarea cu autoturismul a avut loc sub conducerea victimei, aflata puternic sub influenta alcoolului si cu portiera deschisa, despre accident aflându-se la aproximativ 15 minute. Nu rezulta schimbarea locurilor în autoturism. Asadar, la acest moment rezulta ca accidentul s-a produs din culpa victimei, nu a pârâtului de fata. De altfel pertinente sunt si constatarile medicale, sub aspectul diagnosticului, în special în ce priveste locului pe corp  la ambii participanti la trafic, pentru pârât dominant pe partea dreapta, posibil datorita portierei drepte si a stâlpilor din dreapta, de unde concluzia ca acesta s-a aflat acolo.

În ce priveste actele procurorului, cel invocat este unul premergator, intermediar, pe baza caruia au loc cercetarile, departe de finalizare, mai putin de natura a stabili vinovatia, motiv pentru care nu poate avea caracterele probelor de admitere a pretentiilor.

Fata de toate acestea recursul declarat nu este de natura a forma alta convingere, încât se dovedeste neîntemeiat, urmând conform art.312 c.pr.civila. a fi respins.