Infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. Condiții de tipicitate. Achitare.

Hotărâre 480/P din 18.06.2020


Obligația de supunere la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a substanţelor psihoactive, nu poate dura la nesfârşit, ci trebuie circumscrisă şi obligaţiei organelor de cercetare penală de a prezenta persoana unităţii spitaliceşti în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier sau a împrejurării care impune recoltarea.

Momentul prelevării mostrelor biologice constituie un unic moment, situat în imediata apropiere a acţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul, care prezintă relevanţă pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi care permite stabilirea îmbibaţiei de alcool în sânge cu un grad ridicat de precizie.

În mod similar, în cazul refuzului de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenţei unor substanţe psihoactive, refuzul nu se poate exprima decât o singură dată, în cel mai scurt timp de la depistarea persoanei ce justifică o astfel de operaţiune, fără a exista posibilitatea de a se prelungi în timp, întrucât infracțiunea prevăzută de art. 337 Cod penal se consumă în momentul consemnării refuzului. Faptul că ulterior, după percheziţionarea mai atentă a autoturismului, s-au descoperit anumite substanţe cu suspiciunea de substanțe interzise şi s-a solicitat din nou inculpatului să se supună recoltării de sânge sau de urină în vederea determinării prezenţei în organism a substanțelor psihoactive, nu mai are relevanță din punct de vedere penal, organele de poliţie având posibilitatea să solicite examinarea probelor de sânge, cu ocazia primei recoltări şi pentru a se identifica prezenţa sau nu a substanțelor interzise în organismul acestuia.

Codul penal: art. 337, art. 190 alin. (8)

Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013: art. 7, art. 9

Decizia Curţii Constituţionale nr. 571 din 01.10.2019

Prin sentința penală nr. 277 pronunțată în data de 26.02.2020 de Judecătoria Constanța s-a dispus condamnarea inculpatului [...] la pedeapsa de 2 ani  închisoare, pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 41 alin. 1 Cod penal, condamnarea inculpatului [...] la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 41 Cod penal. În baza art. 38 alin. 2 şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, au fost contopite pedepsele principale stabilite şi a fost aplicată inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, urmând ca în final inculpatul R.R.A să execute pedeapsa de 2 an şi 6 luni închisoare, cu executare în regim privativ de libertate.

Pentru a dispune această soluție, prima instanță a reținut că, faptele inculpatului [...] care, la data de 16.03.2019, în jurul orei 00:10, a condus autotursmul marca … pe str. … din Mun. Constanța, dinspre str. y către str. z, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi, în aceeaşi împrejurare, existând suspiciunea că a consumat substanţe psihoactive, cu ocazia prezentării inculpatului la sediul S.J.M.L. Constanţa, în vederea prelevării de probe de sânge şi urină, la solicitarea expresă de a pune la dispoziţie mostre biologice în vederea stabilirii prezenţei substanţelor psihoactive, a refuzat să se supună prelevării, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 1 din Cod penal, cu aplic. art. 41 alin. 1 din Codul penal şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prev. de art. 337 Cod penal cu aplic. art. 41 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal. În urma analizei coroborate a probelor administrate în cauză, prima instanță a reținut vinovăția inculpatului [...] pentru săvârșirea ambelor infracțiuni.

În ceea ce privește infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, prima instanța a constatat că ”aceasta se consumă când persoana solicitată să  se supună recoltării de probe, refuză explicit acest lucru.

Conform declarațiilor martorului [...], inculpatul a refuzat să se supună unei prelevări de probe biologice în vedere stabilirii consumului de substanțe psihoactive, motivând că s-au mai recoltat probe biologice anterior pentru stabilirea alcoolemiei. Refuzul este atestat de procesul verbal din data de 16.03.2019, ora 12.00. Instanța constată că a fost necesară o nouă recoltare de probe biologice deoarece conform procesului verbal din 16.03.2019, după ce inculpatul a fost adus de la spital( la momentul la care a fost testat pentru stabilirea alcoolemiei), pe bancheta din spate și sub aceasta din autoturism au fost descoperite substanțe posibil halucinogene.Pe cale de consecință, a două testare a fost pertinentă și cauzată de necesitățile de anchetă iar refuzul inculpatului a condus la consumarea infracțiunii prev de art. 337 C.pen.”

Împotriva sentinței penale menționate anterior, a declarat apel inculpatul [...]

Analizând materialul probator administrat în cauză, Curtea a constatat (…) în ceea ce priveşte infracţiunea de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 C. pen. cu aplic. art. 41 alin. 1 Cod penal,  următoarele:

Potrivit art. 337 Cod penal, constituie infracţiunea de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice „Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului auto pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Potrivit art. 15 alin. 1 Cod penal „Infracţiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie, nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o”.

Aşadar, tipicitatea, adică prevederea faptei în legea penală este o expresie a principiului legalităţii incriminării. Altfel spus, prin norma de incriminare se stabileşte un model abstract al faptei. Pentru a fi relevante penal, faptele trebuie să corespundă descrierii sau modelului abstract din norma de incriminare, adică trebuie să fie tipice. Tipicitatea este tocmai această corespondenţă, concordanţă între trăsăturile faptei concrete şi modelul abstract (tip) prevăzut de norma incriminatoare. Tipicitatea apare, aşadar, în trăsătura esenţială a prevederii faptei în legea penală.

Sub aspectul elementului material al laturii obiective, refuzul de la prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive de către conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere are semnificaţia unui act comisiv explicit, prin care conducătorul vehiculului aduce la cunoştinţă organului judiciar sau a celui medical îndreptăţit să efectueze prelevarea că nu doreşte să fie supus acestui procedeu.

Aşadar, infracţiunea de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 Cod penal este o infracţiune momentană, la momentul consemnării refuzului exprimat de conducătorul auto, s-a consumat şi infracţiunea.

Potrivit Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul probelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 20 decembrie 2013.

Art. 7 - (1) Probele biologice ce pot fi recoltate de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a drogurilor, sunt reprezentate prin: a) sânge, pentru determinarea alcoolemiei; b) sânge şi urină, pentru determinarea prezenţei în organism a drogurilor.

Art. 9 - (1) Recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenţei în organism a drogurilor se va face în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier sau a împrejurării care impune recoltarea acestora.

Potrivit art. 190 alin. (8): "În cazul conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe, recoltarea de probe biologice se efectuează din dispoziţia organelor de constatare şi cu consimţământul celui supus examinării de către un medic, asistent medical sau de o persoană cu pregătire medicală de specialitate, în cel mai scurt timp, într-o instituţie medicală, în condiţiile stabilite de legile speciale."

Instanța de apel a făcut trimitere la considerentele exprimate în decizia Curţii Constituţionale nr. 571 din 01.10.2019 publicată în Monitorul Oficial nr. 184 din 06.03.2019, prin care a fost respinsă ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile art. 337 din Codul penal, paragrafele 25 - 27 și 29. 

Curtea constată că în data de 16.03.2019, în jurul orelor 00,10, după depistarea sa în trafic, întrucât emana halenă alcoolică, astfel cum s-a consemnat în procesul-verbal încheiat în data de 16.03.2019, inculpatul [...] a fost condus la Spital. Astfel, inculpatului [...] i-au fost recoltate probe biologice de sânge, o singură probă, la solicitarea sa, în data de 16.03.2019, ora 02,06, conform procesului-verbal de recoltare mostre biologice. De asemenea, acesta a fost şi examinat clinic concluzionându-se că s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.

Din buletinul de analiză toxicologică nr. 429 din data de 21.03.2019 emis de SJML Constanţa s-a precizat că inculpatul [...] nu avea alcool în sânge, rezultatul fiind negativ.

De asemenea, Curtea constată că nu s-a solicitat şi nu s-a analizat prezenţa în organism a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, deşi s-a recoltat o singură probă biologică de sânge, probă suficientă pentru a putea fi analizate atât prezenţa în sânge a alcoolului, dar şi a substanţelor psihoactive, conform art. 7 din Normele metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul probelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 20 decembrie 2013, evidenţiate anterior.

De asemenea, Curtea constată că în cuprinsul procesului-verbal de depistare, lucrătorii de poliţie au constatat că inculpatul [...] emana un miros pregnant de marijuana, fapt pentru care au procedat la verificarea amănunţită a autovehiculului şi la controlul corporal al persoanelor, însă nu au fost găsite substanţe interzise.

Dintr-un alt proces-verbal încheiat în data de 16.03.2019 de agentul de poliţie, reiese că, întorşi de la spital, au deplasat autoturismul inculpatului [...] în curtea unităţii de poliţie, moment în care au identificat, pe bancheta din spate, în partea dreaptă, o substanţă sub formă de pulbere de culoare verzuie, iar în momentul în care au ridicat bancheta au găsit o substanţă asemănătoare cu iarba uscată de culoare verzuie.

Prin urmare, a fost încheiat procesul-verbal din data de 16.03.2019, ora 12, în care s-a consemnat că inculpatul [...] a fost prezentat din nou la Spital, unde s-a suspus examenului clinic, dar a refuzat să se supună recoltării de sânge sau de urină în vederea determinării prezenţei în organism a substanțelor psihoactive.

Într-adevăr, la dosar se află procesul-verbal de recoltare mostre biologice, încheiat în data de 16.03.2019, ora 11,25, în care s-a consemnat de către medicul de gardă că inculpatul [...] refuză recoltarea de probe de sânge şi urină, pentru teste toxicologice, deoarece acestuia i s-au mai recoltat probe.

Având în vedere aceste aspecte, Curtea constată că inculpatul [...] s-a conformat solicitării lucrătorilor de poliţie ce l-au depistat în trafic, în data de 16.03.2019, în jurul orei 00,10 şi a acceptat recoltarea probelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, rezultatul fiind negativ.

Curtea constată, prin prisma textelor de lege evidențiate anterior, că obligația de supunere la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a substanţelor psihoactive, nu poate dura la nesfârşit, ci trebuie circumscrisă şi obligaţiei organelor de cercetare penală de a prezenta persoana unităţii spitaliceşti în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier sau a împrejurării care impune recoltarea.

Acesta fapt, cu atât mai mult cu cât între infracţiunea de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 Cod penal şi infracţiunea de conducere unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. de art. 336 alin. 1 şi 2 Cod penal există o strânsă legătură.

Practic, momentul prelevării mostrelor biologice constituie un unic moment, situat în imediata apropiere a acţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul, care prezintă relevanţă pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi care permite stabilirea îmbibaţiei de alcool în sânge cu un grad ridicat de precizie.

Acest fapt rezultă şi din dispoziţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, care, referindu-se la recoltarea de probe biologice, în cazul infracţiunii prevăzute în art. 336 alin. (1) din Codul penal, utilizează sintagma: "în cel mai scurt timp".

În mod similar, în cazul refuzului de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenţei unor substanţe psihoactive, refuzul nu se poate exprima decât o singură dată, în cel mai scurt timp de la depistarea persoanei ce justifică o astfel de operaţiune, fără a exista posibilitatea de a se prelungi în timp, întrucât infracțiunea prev. de art. 337 Cod penal se consumă în momentul consemnării refuzului.

Ori, din probele administrate în cauză, se constată că inculpatul [...] nu a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta s-a conformat solicitării organelor de poliţie şi s-a prezentat la spital, în data de 16.03.2019, ora 02.06, ocazie cu care s-au recoltat probe de sânge doar pentru stabilirea alcoolemiei.

Faptul că ulterior, după percheziţionarea mai atentă a autoturismului, s-au descoperit anumite substanţe cu suspiciunea de substanțe interzise şi s-a solicitat din nou inculpatului [...] să se supună recoltării de sânge sau de urină în vederea determinării prezenţei în organism a substanțelor psihoactive, nu mai are relevanță din punct de vedere penal, organele de poliţie având posibilitatea să solicite examinarea probelor de sânge, cu ocazia primei recoltări şi pentru a se identifica prezenţa sau nu a substanțelor interzise în organismul acestuia.

În consecință, Curtea a constata că fapta inculpatului [...] nu îndeplinește condiţiile de tipicitate, sub aspect obiectiv, ale infracțiunii prev. de art. 337 Cod penal, în cauză neexistând refuzul de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii prezentei în organism a substanţelor psihoactive.