Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă și canalizare încheiat între o asociație intercomunitară de dezvoltare a serviciilor publice de apă-canal și un operator. Aderarea unei unități administrativ teritoriale la asociație

Hotărâre 626 din 30.07.2020


Cuprins pe materii: Drept administrativ

Indice alfabetic: Contracte administrative: contract de delegare a gestiunii serviciului public; servicii de alimentare cu apă și canalizare; asociație intercomunitară de dezvoltare; redevență

Temei de drept: Legea nr. 51/2006 - art. 85, art. 109; OUG nr. 198/2005; Cod procedură civilă - art. 431, art. 435

Principiul relativității hotărârii judecătorești, atât sub aspectul efectelor obligatorii, cât și al lucrului judecat, presupune ca ceea ce a fost judecat să nu poată folosi sau, în principiu, să nu poată fi opus decât de către părțile în proces, fundamentul și justificarea acestui principiu constituindu-le contradictorialitatea și dreptul la apărare. Însă această relativitate nu antrenează consecința inopozabilității hotărârii judecătorești față de terți. Tocmai de aceea, completându-l pe cel dintâi, principiul opozabilității hotărârii judecătorești dă expresie respectului datorat și impus tuturor de o situație juridică.

Terțul interesat este cel care, fiind atins în mod indirect de modalitatea tranșării litigiului, are interesul de a se prevala de efectele unei hotărâri favorabile sau, dimpotrivă, de a înlătura, față de el, efectele unei judecăți care îl prejudiciază.

Art. 4 alin. 1 din aceeași anexă la OUG nr. 198/2005 statuează că operatorul și unitatea administrativ-teritorială care realizează proiecte cu asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene au obligația ca de la semnarea acordului de împrumut și cel puțin până la rambursarea integrală a împrumuturilor, să constituie, potrivit art. 3, Fondul IID. Așadar, premisa acestui articol include și posibilitatea ca ambii contractanți să aibă atare împrumuturi.

Curtea nu poate primi argumentul intimaților că astfel s-ar interveni în  acordul de voință privindu-i pe ceilalți membri ARSACIS. Redevența cu privire la care instanța este chemată a se pronunța vizează strict UAT P. O eventuală modificare ulterioară a tarifului pentru alte unități administrativ teritoriale ține exclusiv de conduita contractuală a SC „A.” SA și de dispozițiile legale aplicabile. Însuși contractul de delegare, la art. 39 prevede că operatorul va plăti autorității delegante redevența (atât cât e inclusă în tarif), statuează că redevența anuală stabilită de autoritatea delegantă în sarcina operatorului trebuie să aibă un nivel care să respecte dispozițiile OUG nr. 198/2005, urmând a fi modificată periodic pentru scopul stabilit și, nu în ultimul rând, va fi întotdeauna reflectată în nivelul tarifelor, urmând a fi suficientă pentru plata sumelor datorate de operator în baza contractelor de împrumut.