Pensia militară de stat. Neincluderea în baza de calcul a sumelor compensatorii prevăzute de lege ulterior perioadei alese pentru stabilirea pensiei

Hotărâre 231 din 07.07.2020


Cuprins pe materii: Dreptul muncii

Index alfabetic: Spor pentru condiții deosebit de periculoase

Temei de drept: art. 7, Cap. 2 din Anexa II la Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, HG nr. 153/2018, Anexa 2, lit. A, pct. 16

Potrivit dispozițiilor art. 7 alin. 1 lit. b din Capitolul 2 Anexa II la Legea nr. 153/2017 personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare și unitățile medico-sociale care își desfășoară activitatea în leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară și neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistență medicală de urgență și transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanţă şi structurile de primire a urgentelor (UPU - SMURD, UPU, CPU), beneficiază de un spor pentru condiții deosebit de periculoase de până la 85% din salariul de bază.

Potrivit acelorași dispoziții legale, nivelul sporului se stabilește de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli.

De asemenea, la stabilirea valorii sporurilor personalului bugetar, angajatorul și ordonatorul principal de credite, în cazul în care acesta din urmă nu este și angajator, trebuie să aibă în vedere limitele prevăzute de art. 25 alin. 1 și 2 din Legea nr. 153/2017.

Prin HG nr. 153/2018 au fost stabilite nivelurile maxime și minime ale sporurilor acordate personalului bugetar din domeniul Sănătate și asistență socială, mai exact, în Anexa II lit. A, pct. 16 s-a stabilit că sporul pentru condiții deosebite trebuie să fie între 55% și 85%.

În raport cu dispozițiile Legii nr. 135/2017 și ale HG nr. 153/2018, procesul de stabilire a sporului pentru condiții deosebit de periculoase presupune o dublă condiționalitate: pe de o parte, valoarea sporului să fie stabilită între limitele maxime și minime prevăzute de HG nr. 153/2018, fără a depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, iar pe de altă parte, valoarea sporului să fie rezultatul negocierilor dintre angajator și sindicat.

Legiuitorul lasă conducerii fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică o marjă de apreciere în ceea ce privește cuantumul sporului, între niște limite ce nu pot fi încălcate, dar stabilirea concretă a valorii sporului, între aceste limite, se face cu respectarea procedurii prevăzute în Anexa II din HG nr. 153/2018, instanța neputându-se substitui voinței angajatorului și a sindicatelor.

În cadrul acestor limite angajatorul este liber să stabilească valoarea sporului, evident respectând criteriile enumerate în art. 5 și art. 6 din HG nr. 153/2018 și limita de 30% impusă de art. 25 din Legea nr. 153/2018. Instanța nu poate stabili ea acordarea unui spor maxim fără a avea la dispoziție toate informațiile necesare, respectiv cele cuprinse în criteriile prevăzute de lege. În orice caz o intervenție a instanței asupra valorii sporului se poate face doar în cazul în care se constată că angajatorul a utilizat abuziv criteriile legale de stabilire sau nu a făcut o aplicare corespunzătoare a prevederilor legale referitoare la încadrarea personalului.

În cauza de față, pârâtul a recunoscut dreptul reclamanților de a beneficia de sporul pentru condiții deosebit de periculoase, prev. de Anexa II lit. A, pct. 7 din HG nr. 153/2018, dar nu rezultă din probele administrate angajamentul său de a plăti acest spor în cuantum mai mare de 55%, iar, în aceste condiții, obligarea angajatorului să plătească acest spor la o valoare mai mare decât minimul legal, devine lipsită de temei, pentru că, așa cum s-a reținut anterior, legiuitorul stabilește doar posibilitatea ca acest spor să depășească 55%, mergând până la 85% din salariu, nu și obligația angajatorului în acest sens.

Potrivit dispozițiilor Anexei II din HG nr. 153/2018, nivelul sporului se stabilește de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federație reprezentativă pe grup de unități/sector și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli.