Acordarea dreptului de a beneficia în mod gratuit de echipamente specifice misiunii de inspecţie/activităţi de investigare socială prevăzut de art. 8 din oug nr. 82/2016, în limita fondurilor bugetare

Decizie 129 din 08.03.2021


Rezumat:

Art. 8 lit. f din OUG nr. 82/2016 instituie în favoarea reclamanţilor dreptul de a beneficia în mod gratuit de echipamente specifice misiunii de inspecţie/activităţii de investigare socială, prevăzute de statut. Acelaşi text normativ prevede însă că elementele care compun echipamentul specific şi condiţiile de utilizare ale acestuia se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale.

Art. 6 din Ordinul nr. 963/2017 emis de către MMJS prevede că asigurarea echipamentului specific pentru inspectorii sociali se va face treptat, în limita fondurilor bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat, dar nu mai târziu de un an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

Deși recurenții pretind că dreptul invocat este un drept pur și simplu neafectat de vreo condiție, din cuprinsul dispoziției legale învederate rezultă cu claritate că acordarea lui este subsumată condiției cuprinderii în bugetul anual al instituției, condiție care nu este dată în cauză. Termenul de un an despre care face vorbire art. 6 din Ordinul nr. 963/2017 nu exclude condiția existenței sumelor necesare în bugetul anual al instituției, din formularea textului de lege rezultând că acordarea drepturilor pretinse depinde în continuare de existența sumelor de bani aferente în bugetul anual al instituției. Instanța de judecată nu se poate substitui atribuțiilor administrative ale instituției pârâte referitoare la organizarea bugetului anual de venituri și cheltuieli.

Hotărârea:

Prin cererea adresată Tribunalului Suceava - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal la data de 31.07.2020 şi înregistrată sub numărul ../86/2020, reclamanţii .... în contradictoriu cu pârâta Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, au solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtei la stabilirea, acordarea şi achitarea în favoarea fiecărui reclamant a contravalorii drepturilor prevăzute la art. 8 alin. 1 lit. f) OUG 82/2016, rap. la art. 3 alin. 1 lit. a) şi alin. 2 Ordinul 963/2017 din 04.07.2017 a MMJS, pentru perioada anilor 2017 - 1.180 lei pentru reclamanţii 1 - 9 şi 11 şi 2.500 lei pentru reclamanta 10, respectiv 2018, 2019 şi 2020 - câte 2.500 lei flecare reclamant, cu cheltuieli de judecată.

Prin sentinţa nr. 802 din 19.11.2020 Tribunalul Suceava - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a respins ca nefondată acţiunea formulată de reclamanţii ... în contradictoriu cu pârâta Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Împotriva acestei sentinţe au declarat recurs reclamanţii ....

În motivare au arătat că hotărârea atacată este nelegală, fiind greşit interpretate prevederile OUG nr. 82/2016 şi ale Ordinului nr. 963/2017 al MMJS.

Invocă prevederile art. 8 din OUG 82/2016:

(1) Inspectorul social beneficiază de toate drepturile prevăzute de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care se adaugă următoarele:

f) de a beneficia, în mod gratuit, de echipamente specifice misiunii de inspecţie/ activităţii de investigare socială, prevăzute de prezentul statut. Elementele care compun echipamentul specific şi condiţiile de utilizare ale acestuia se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale şi persoanelor vârstnice, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Menţionează că potrivit Ordinului nr. 963/2017 al MMJS privind elementele care compun echipamentul specific şi condiţiile de utilizare a acestuia de către inspectorii sociali în misiuni de inspecţie/activităţi de investigare socială, în vigoare de la 02 august 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 629 din 02 august 2017:

Art. 2: în sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) echipamentul specific reprezintă ansamblul elementelor necesare pentru echiparea inspectorilor sociali pentru desfăşurarea în condiţii optime a misiunilor de inspecţie/activităţii de investigare socială şi reprezintă totalitatea obiectelor de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii, aparatura tehnică, precum şi însemnele de identificare.

Art. 3: (1) Echipamentul specific este utilizat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi este compus din următoarele elemente:

a) obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte şi accesorii corespunzătoare sezonului de vară şi iarnă, care să cuprindă ecuson detașabil, sacou/geacă, fustă/pantaloni, cămașă, pantofi/ghete;

 (2) Contravaloarea drepturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) se acordă o dată pe an în numerar şi se achită integral sau eșalonat în două tranșe, în cuantum total de 2.500 lei, de către Agenție sau agențiile teritoriale unde inspectorul social îşi desfăşoară activitatea.

Art. 5: (3) Cererile scrise ale inspectorilor sociali pentru obţinerea echipamentului specific prevăzut la:

a) art. 3 alin. (l)lit. a) şi c) se aprobă de către directorul general al Agenţiei/directorul executiv al agenției teritoriale unde îşi desfăşoară activitatea inspectorul social.

Art. 6: (1) Asigurarea echipamentului specific pentru inspectorii sociali se va face treptat, în limita fondurilor bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat, dar nu mai târziu de un an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

Menţionează că astfel cum reţine şi prima instanţă, reclamanţi au încasat în anul 2018 sumele de 750 lei (în aprilie 2018) şi de 570 lei (în decembrie 2018), în total 1.320 lei, contravaloarea parţială aferent anului 2017 a dreptului la asigurarea echipamentului specific prevăzut de art. 3 alin. 1 lit. a Ordinul 963/2017, rămânând de plată o diferenţă de 1.180 lei (2.500 lei în cazul reclamantei ...).

Arată că aferent anilor 2018,2019 şi 2020 nu au încasat nicio sumă cu acest titlu, deşi a expirat din data de 02.08.2018 termenul de 1 an prevăzut de art. 6 alin. 1 din Ordinul 963/2017, cu precizarea că şi-au îndeplinit obligaţia de a solicita obţinerea echipamentul specific prevăzut de art. 3 alin. 1 lit. a) din Ordin, potrivit cererilor anexate acţiunii introductive, răspunsul fiind negativ, cu motivarea că nu există fonduri bugetare aprobate cu această destinaţie, argument în raport de care li s-a şi respins acţiunea.

În opinia lor, dreptul la decontarea contravalorii echipamentului specific costând în obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte şi accesorii corespunzătoare sezonului de vară şi iarnă, care să cuprindă ecuson detașabil, sacou/geacă, fustă/pantaloni, cămașă, pantofi/ghete este exigibil din data de 02.08.2018 (potrivit art. 6 alin. 1 din Ordinul MMJS 963/2017), condiționarea acordării si a plătii sale de inexistenta fondurilor bugetare contravenind prevederilor legale – „dar nu mai târziu de un an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin".

Consideră că din această perspectivă, soluţia primei instanţe este eronată.

Astfel, susţine că greşit se reţine de către instanţa de fond că, pentru încadrarea în termenul de un an, în prealabil trebuie să existe fonduri bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat.

Dimpotrivă, independent de existenţa sau nu a alocațiilor bugetare, din data de 02.08.2018 dreptul la încasarea contravalorii echipamentului specific este exigibil, acesta fiind un drept pur şi simplu şi nu afectat de vreo condiţie.

Pe de altă parte, dacă ar admite că este corect raţionamentul primei instanţe, solicită, în soluţionarea acţiunii, a se reţine că, tocmai în considerarea calităţii sale de instituţie publică, pârâta avea îndatorirea, ca reprezentant al autorităţii publice, de a veghea la respectarea principiului legalităţii şi de a executa obligaţiile instituite în sarcina sa prin lege.

Susţine că nu a existat niciun demers din partea pârâtei pentru procurarea de fonduri în vederea achitării contravalorii drepturilor prevăzute la art. 8 alin. 1 lit. f) OUG 82/2016, raportat la art. 3 alin. 1 lit. a) şi alin. 2 Ordinul 963/2017 din 04.07.2017 a MMJS, iar, în lipsa demersurilor necesare pentru obţinerea fondurilor, simpla lipsă de lichidități învederată nu putea conduce, automat, la respingerea acţiunii.

Învederează că, practic se permite prin soluţia de primă instanţă refuzul aplicării dispoziţiilor legale, ceea ce este inadmisibil.

Intimata pârâtă Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială formulat întâmpinare prin care a solicitat să se respingă recursul declarat de recurenții-reclamanţi şi să se menţină sentinţa nr. 802 din 19.11.2020 pronunţată de Tribunalului Suceava, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca fiind temeinică şi legală.

În motivare a arătat că sentinţa nr. 802 din 19.11.2020 pronunţată de Tribunalul Suceava, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, este temeinică şi legală.

Consideră că instanţa de fond în mod corect a reţinut că în cauză este incident art. 6 din Ordinul nr. 963/2017 conform căruia, asigurarea echipamentului specific pentru inspectorii sociali se face treptat, în limita fondurilor bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat

Menţionează că recurenții - reclamanţi au încasat în anul 2018 sumele de 750 lei (în aprilie 2018) şi de 570 lei (în decembrie 2018) în total 1320 lei contravaloarea parţială aferentă anului 2017 a dreptului la asigurarea echipamentului specific rămânând de plată o diferenţă de 1180 lei, mai puţin inspectorul social .. care pentru anul 2017 nu figurează în listă, deoarece în acest an nu a desfăşurat activitate zilnică în cadrul compartimentului de inspecţie socială, conform Instrucțiunilor primite de la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Precizează că, în anul 2019, deşi AJPIS a prevăzut sumele necesare în rectificările bugetare solicitate de ordonatorul de credite, atât pentru anul 2019, cât şi pentru restantele anilor 2017. 2018, nu au fost prevederi bugetare aprobate pentru aceste echipamente.

Învederează că în anul 2020, în fila de buget, AJPIS nu are prevederi bugetare pentru echipamente.

Arată că AJPIS a asigurat echipamentul specific pentru inspectorii sociali în limita fondurilor bugetare aprobate şi a făcut demersurile necesare pentru obţinerea fondurilor, dar în prealabil trebuie să existe fonduri bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat.

Conform art. 6 alin. (2) din Ordinul nr. 963/2017, până la primirea de fonduri bugetare aprobate, inspectorii sociali utilizează ținuta civilă.

Susţine că AJPIS nu are fonduri bugetare aprobate aferente sumelor solicitate de inspectorii sociali şi se află în imposibilitatea achitării acestor sume.

Recursul formulat nu este întemeiat.

Art. 8 lit. f din OUG nr. 82/2016 instituie în favoarea reclamanţilor dreptul de a beneficia în mod gratuit de echipamente specifice misiunii de inspecţie/activităţii de investigare socială, prevăzute de statut. Acelaşi text normativ prevede însă că elementele care compun echipamentul specific şi condiţiile de utilizare ale acestuia se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale.

Art. 6 din Ordinul nr. 963/2017 emis de către MMJS prevede că asigurarea echipamentului specific pentru inspectorii sociali se va face treptat, în limita fondurilor bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat, dar nu mai târziu de un an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

Deși recurenții pretind că dreptul invocat este un drept pur și simplu neafectat de vreo condiție, din cuprinsul dispoziției legale învederate rezultă cu claritate că acordarea lui este subsumată condiției cuprinderii în bugetul anual al instituției, condiție care nu este dată în cauză. Termenul de un an despre care face vorbire art. 6 din Ordinul nr. 963/2017 nu exclude condiția existenței sumelor necesare în bugetul anual al instituției, din formularea textului de lege rezultând că acordarea drepturilor pretinse depinde în continuare de existența sumelor de bani aferente în bugetul anual al instituției. Instanța de judecată nu se poate substitui atribuțiilor administrative ale instituției pârâte referitoare la organizarea bugetului anual de venituri și cheltuieli.