Individualizarea pedepselor

Hotărâre 126 din 28.10.2020


 

INSTANŢA

Prin sesizarea înregistrată pe rolul Judecătoriei Adjud sub nr. 396/173/2020,  judecătorul delegat cu executarea a solicitat revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei pronunţate prin sentinţa penală nr. 25/19.02.2019 pronunţată de Judecătoria Adjud în dosarul nr. 2325/173/2018,  rămasă definitivă prin neapelare la data de 13.03.2019,  cu privire la persoana condamnată R V  .

S-a arătat, în acest sens, că prin  sentinţa penală 25/19.02.2019 pronunţată de Judecătoria Adjud în dosarul nr. 2325/173/2018,  rămasă definitivă prin neapelare la data de 13.03.2019,  s-a dispus, printre altele, condamnarea inculpatului R V la pedeapsa rezultantă de 1( un) an închisoare, cu suspendarea sub surpraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani,  pentru săvârşirea  de infracţiunilor de  conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, fapte prev. şi ped. de art. 335 alin. 2 Cod penal şi art.  336 alin. 1 Cod Penal, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod Penal, constând în aceea că la  data  de 09.06.2018, în jurul orelor 18.45, inculpatul a condus autoturismul marca Dacia Logan cu numărul de înmatriculare VN.06.ECL, pe DC 32 Pufeşti, de pe raza satului Pufeşti, com. Pufeşti, jud. Vrancea, sub influenţa alcoolului (1,40 g la 1000 ml alcool în sânge - prima probă recoltată la 19:25, respectiv 1,25 g la 1000 ml  - cea de-a doua probă recoltată la 20:25) şi având permisul de conducere suspendat.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. Inculpatul a fost obligat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

-- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune  Vrancea la termenele  fixate de consilierii de probaţiune;

--  să primească vizitele consilierului  de probaţiune desemnat cu supravegherea sa ;

-- să anunţe, în prealabil, Serviciului de Probaţiune Vrancea  orice schimbare de locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

-- să comunice Serviciului de Probaţiune  Vrancea schimbarea locului de muncă;

-- să comunice Serviciului de Probaţiune Vrancea informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacele sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen. I s-a impus condamnatului să execute următoarea obligaţie: să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională, iar în baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria  com. Pufeşti,  judeţul Vrancea sau la Şcoala  Generală Pufeşti din com. Pufeşti,  judeţul Vrancea, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.

Coordonarea executării obligaţiei de muncă în folosul comunităţii se face de serviciul de probaţiune Vrancea, căruia i se va trimite şi o copie a hotărârii.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. i s-a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.

Potrivit art. 96 alin. (1) C. pen., dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.

Prin  referatul de evaluare nr. 1506/SP.VN/04.02.2020,  întocmit de Serviciul de Probaţiune Vrancea, rezultă faptul că persoana condamnată R V nu a îndeplinit obligaţiile stabilite prin sentinţa penală sus-menţionată, în sensul că nu a executat integral zilele de muncă  neremunerară în folosul comunităţii.

Se precizează în raport faptul că persoana supravegheată a executat un număr de 26 ore muncă, din totalul de 180 de ore, deşi s-au făcut toate demersurile pentru punerea în executare, respectiv vizite la locul de executare, Primăria com. Pufeşti, un permanent contact cu persoana desemnată cu supravegherea s’din cadrul primăriei, note telefonice cu tatăl persoanei supravegheate, în vederea motivării acesteia petru modelarea pro-socială a comportamentului.

In cursul judecăţii, persoana condamnată  R V s-a prezenta la  termenul din data de 06.07.2020 şi a declarat că are un volum mare de muncă la serviciu, dar că se va prezenta la Primăria com. Pufeşti, pentru executarea restului de zile muncă rămas neexecutat.

La solicitarea  instanţei,  Serviciul de  probaţiune Vrancea, prin adresa nr. 6949/SP/VN din 20.08.20220 a precizat faptul că persoana supravegheată nu s-a prezentat la locul de muncă pentru efectuarea orelor, prin adresa nr. 6949/SP/care se coroborează cu celelalte înscrisuri aflate la dosar, condamnatul, cu rea-credinţă, nu a respectat măsurile de supraveghere.

Prezent la termenul de judecată din data de 21.09.2020, intimatului i s-a adus la cunoştinţă faptul că neexecutarea orelor de muncă în folosul comunităţii atrage executarea pedepsei în regim de detenţie şi a solicitat un ultim termen pentru executarea obligaţiei.

La solicitarea instanţei, Serviciul de Probaţiune a comunicat faptul că intimatul nu s-a prezentat la locul stabilit pentru prestarea orelor, fapt confirmat şi de către Prinăria com. Pufeşti, jud. Vrancea, prin adresa nr. 4713/12.10.2020.

Or, potrivit art. 96 alin. (1) C. pen., dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.

Prin urmare, dând eficienţă dispoziţiilor legale menţionate, văzând şi prevederile art.583 C. proc. pen., va admite sesizarea judecătorului delegat cu executarea şi va dispune revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an  închisoare, aplicată intimatului R V prin sentinţa penală nr. 25/19.02.2019, pronunţată de Judecătoria Adjud, rămasă definitivă prin neapelare la data de 13.03.2019 şi executarea acesteia în regim de detenţie.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

 

Domenii speta