Actiune in constatare

Sentinţă civilă 670 din 11.03.2021


Acesta este document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2021:001.000670

Dosar nr. X

R O M I N I A

JUDECATORIA BIRLAD

JUDB

SENTINTA CIVILA Nr. 670/2021

Sedinta publica de la 11 Martie 2021

Instanta constituita din:

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Birlad sub nr. X reclamanta X a solicitat in contradictoriu cu piritii X, X si X, sa se constate ca este prescris dreptul piritilor de a solicita de la reclamanta plata sultei stabilita prin sentinta civila nr. X din 22.05.2008, pronuntata de Judecatoria Birlad in dosarul civil nr. X, ramasa definitiva la data de 28.05.2008, prin respingerea recursului, in suma de: 8.224,50 lei, reprezentind sulta stabilita in favoarea piritului X si 16.449 lei, reprezentind sulta stabilita in favoarea piritului X (decedat), respectiv in favoarea mostenitorilor acestuia: X si X.

In fapt, prin sentinta civila nr. X din 22.05.2008, pronuntata de Judecatoria Birlad in dosar nr. X s-a dispus iesirea din indiviziune cu privire la un imobil, compus din casa de locuit si suprafata de 408 mp, situat in Birlad, str. X, jud. Vaslui. Acest imobil i-a fost atribuit in proprietate si a fost obligata sa plateasca sulta celorlalti coproprietari dupa cum urmeaza: lui X, care este fratele acesteia, suma de 8.224,50 lei si lui X, care a fost unchiul acesteia, suma de 16.449 lei. De la acel moment, X a decedat si in proces a chemat pe fiicele acestuia, paratele Xsi X. Potrivit art. 7 alin. 1 din Decretul 167/1958, legea aplicabila in aceasta situatie, avand in vedere data inceperii termenului de prescriptie, prescriptia incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.Art. 405 alin. 1 Cod civil de la 1865 prevede ca „Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu, prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani". Sentinta civila nr. X din 22.05.2008, pronuntata de Judecatoria Barlad in dosar nr. X a ramas defintiva la data de 28.05.2008, prin respingerea recursului, data de la care a inceput sa curga termenul de prescriptie pentru punerea in executare a acestia in ce priveste achitarea sultei. Niciunul dintre care aveau dreptul la sulta nu a pus in executare sentinta civila pentru a-si recupera de la reclamanta sultele, iar prescriptia dreptului de a cere executarea silita s-a implinit la data de 28.05.2008, dreptul acestora fiind un drept de creanta si nu un drept real. Chiar si in situatia in care ar fi sa se aprecieze dreptul acestora la sulta ca fiind un drept real, termenul de prescriptie pentru a cere executarea silita s-a implinit la data de 28.05.2018.

In drept,a invocat art 6 si 7 din Decret 167/1958.

Probe: inscrisuri.

Piritii nuau formulat intimpinare, insa piritele X si Xau precizat ca nu se vor prezenta la proces, deoarecedoresc sa fie lasate in pace.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin sentinta civila nr. X din 22.05.2008, pronuntata de Judecatoria Birlad in dosarul civil nr. X, ramasa definitiva la data de 28.05.2008, prin respingerea recursului, s-a stabilit in sarcina reclamantei sa achite catre piriti cite o sulta in suma de: 8.224,50 lei, reprezentind sulta stabilita in favoarea piritului X si 16.449 lei, reprezentind sulta stabilita in favoarea piritului X (decedat), respectiv in favoarea mostenitorilor acestuia: X si X.

In conformitate cu art.680 C.civ. raportat la art.995 C.pr.civ., odata, ramasa definitiva, hotarirea de partaj constituie titlul executoriu si poate fi pusa in executare.

Astfel, in temeiul efectului constitutiv al partajului dispus prin sentinta civila nr. X din 22.05.2008, pronuntata de Judecatoria Birlad in dosarul civil nr. X, ramasa definitiva la data de 28.05.2008, prin respingerea recursului, a incetat dreptul de proprietate comuna si a luat nastere un drept de proprietate exclusiva al partii careia i s-au atribuit bunurile, si un drept de creanta al celeilalte particonstind in echivalentul corespunzator cotei sale din dreptul de proprietate.

Conform art. 6 din Decretul nr. 157 /1958, in vigoare la nasterea dreptului de a obtine executarea silita, dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani iar, potrivit art. 7 din acelasi decret, prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.

Potrivit disp. art. 405 din vechiul C.pr.civ., dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.

In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cind se naste dreptul  de a cere executarea silita.

De asemenea, conform art. 706 Codul de procedura civila adoptat pr in Legea nr. 134/2010, dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani, termenul de prescriptie incepind sa curga de la data cind se naste dreptul de a cere executarea silita. Conform alin. 2, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotaririlor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data raminerii lor definitive.

Piritii aveau posibilitatea de a cere executarea silita a reclamantei in temeiul sentintei civile, respectiv dupa 3 luni de la data raminerii definitive a sentintei, deoarece obligatia in sarcin a reclamantei a fost instituitaafi indeplinita in termen de 3 luni de la raminerea definitivaa sentintei.

Nu s-a invocat si nici nu s-a probat intervenirea vreunui caz de suspendare sau intrerupere a prescriptiei extinctive, astfel cum sunt enumerate in art. 405 ind. 1, 405 ind. 2  din vechiul C. proc. civ. sau in art. 708, 709 din Codul de Procedura Civila adoptat prin Legea nr. 134/2010.

Potrivit art. 405 alin 3 din vechiul C.p.civ prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

De asemenea, potrivit art. 707 din Codul de Procedura Civila adoptat prin Legea nr. 134/2010 prescriptia nu opereaza de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.

Prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Conform art. 35 C .p.civ cel care are interes poate sa ceara constatarea existentei sau inexistentei unui drept daca nu are calea realizarii dreptului.

Fata de cele expuse instanta urmeaza sa admita cererea formulata de reclamanta X, in contradictoriu cu piritii: X, Xsi X, avind ca obiect „constatare prescriptie sulta”.

Se va constata stins prin prescriptie extinctiva dreptul de creanta stabilit prin sentinta civila nr. X din 22.05.2008, pronuntata de Judecatoria Birlad in dosarul civil nr. X, ramasa definitiva la data de 28.05.2008, prin respingerea recursului, in suma de: 8.224,50 lei, reprezentind sulta stabilita in favoarea piritului X si 16.449 lei, reprezentind sulta stabilita in favoarea piritului X (decedat), respectiv in favoarea mostenitorilor acestuia: X si X.

Instanta va lua act ca se vor solicita cheltuieli de judecata pe cale separata.

1