Lovirea

Sentinţă penală 95 din 05.03.2020


Document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2020:004.000095

Dosar nr. 595/189/2019

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

SENTINTA PENALA Nr. 95/2020

Sedinta publica de la 05 Martie 2020

Instanta constituita din:

INSTANTA

Asupra actiunii penale de fata, constata urmatoarele:

Prin rechizitoriul nr. X al Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad, inculpatul minor X X X a fost trimis in judecata pentru savarsireainfractiunii de lovire prev. de art. 193 alin. 2Cod penal, cu aplic. art. 113 alin. 3 cod penal, impotriva persoanei vatamate X X X.

In fapt, s-a retinut ca la data de 08.05.2016, in jurul orei 18,00, persoana vatamata X X X se deplasa pe drumul public din sat X, com. X, jud. X, fiind insotit de martorul X X X. La un moment dat din urma celor doi a venit inc. X X X, care a avut un conflict verbal cu vatamatul X, reprosandu-i acestuia ca i-a solicitat tatalui sau restituirea unei sume de bani.

In urma acestui conflict numitul X l-a lovit cu pumnul in zona fetei pe numitul X X X, dupa ce in prealabil si-a pus pe mana un pumnal din material metalic. Persoana vatamata a cazut la pamant, inculpatul fugind spre locuinta sa, aflata in imediata apropiere a locului faptei.

Conform certificatului medico-legal nr. X/10.05.2016 emis de Cabinetul medico — legal Barlad numitul X X X a prezentat leziuni traumatice de tipul luxatiei, dinte 1.8, plagii contuze, hematomului, excoriatiei si echimozei, care au necesitat 7 — 8 zile de ingrijiri medicale. (f. 12)

Fiind audiat in calitate de inculpat, numitul X X X nu recunoaste savarsirea faptei, aratand ca in seara zilei de 08.05.2016 s-a intalnit cu numitul X X X, acesta l-a prins de mana, iar in momentul in care a tras mana vatamatul a cazut la pamant, deoarece era sub influenta bauturilor alcoolice. Inc. X X X nu recunoaste ca l-a lovit cu pumnul In zona fetei pe numitul X.

Aspectele invocate de inc. X X X au fost inlaturate. Intrucat din ansamblul probator administrat in prezenta cauza a rezultat ca acesta l-a lovit pe vatamat in zona fetei, in modalitatea prezentata de acesta. Astfel, atat declaratia martorului X X X (martor aflat in imediata apropiere a locului faptei), cat si din declaratia martorului X X rezulta ca inculpatul l-a lovit pe vatamat cu pumnul in zona fetei, ulterior agresiunii vatamatul prezentand urme de sange in zona fetei. Acelasi aspect rezulta si din concluziile medico legale, conform constatarilor din data de 10.10.2016, cu ocazia examinarii medico legale a persoanei vatamate rezultand ca acesta prezenta echimoze si excoriatii in zona fetei.

Dupa procedura din camera preliminara, nefiind cereri si exceptii, la data de 10.08.2018, s-a dispus inceperea judecatii dupa ce s-a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si s-a stabilit primul termen de judecata la data de 17.10.2019.

Astfel, instanta a adus la cunostinta inculpatului prevederile art. 396 alin. 10 Cod de procedura penala, privind procedura de judecata in cazul recunoasterii vinovatiei.

Inculpatul nua dorit sa acceseze preocedura recunoasterii, astfel incat procedura de judecataavut loc in forma obisnuita, insa va tine cont de atitudinea de recunoastere a inculpatului.

Persoana vatamata, desi citata cu mentiunea de a se prezenta personal in fata instantei, nu s-a prezentat pentrua fi audiata nemijlocit.

In prezenta cauza persoana vatamata s-a constituit parte civila in cursul urmaririi penale cu suma de 2.000 lei, fara insaase prezenta si a-si administra probe in sustinerea acestei cereri.

Analizand cauza dedusa judecatii prin prisma materialului probator administrat, se retine ca in fapt, din probele administrate la urmarirea penala, a reiesit ca la data de 08.05.2016, in jurul orei 18,00, persoana vatamata X X X se deplasa pe drumul public din sat X, com. X, jud. X, fiind insotit de martorul X X X. La un moment dat din urma celor doi a venit inc. X X X, care a avut un conflict verbal cu vatamatul X, reprosandu-i acestuia ca i-a solicitat tatalui sau restituirea unei sume de bani.

In urma acestui conflict numitul X l-a lovit cu pumnul in zona fetei pe numitul X X X, dupa ce in prealabil si-a pus pe mana un pumnal din material metalic. Persoana vatamata a cazut la pamant, inculpatul fugind spre locuinta sa, aflata in imediata apropiere a locului faptei.

Conform certificatului medico-legal nr. X/10.05.2016 emis de Cabinetul medico — legal Barlad numitul X X X a prezentat leziuni traumatice de tipul luxatiei, dinte 1.8, plagii contuze, hematomului, excoriatiei si echimozei, care au necesitat 7 — 8 zile de ingrijiri medicale. (f. 12)

Starea de fapt expusa in rechizitoriul inaintat instantei rezulta din urmatoarele probe si mijloace de proba respectiv: plangere si declaratie persoana vatamata X X X, certificat medico-legal nr. X/10.05.2016 eliberat de Cabinetul medico — legal Barlad (f. 12);declaratie martor X X X (f. 25);declaratie martor X X (f. 27);declaratii inculpat X X X (f. 14, 17), declaratii date in cursul judecatii de catre inculpat si martora X Margareta.

In drept, fapta inculpatului minorcare la data de 08.05.2016 1-a agresat fizic pe numitul X X X, lovindu-l cu pumnul in zona fetei, in urma agresiunii suferite vatamatul necesitand 7 — 8 zile de ingrijiri medicale, conform certificatului medico — legal nr. X/10.05.2016 intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, fapta prev. de art. 193 alin. (2) C.pen..

In cauza au fost retinute dispozitiile art. 113 alin. (3) C.pen., la data savarsirii faptei inc. X X X avand varsta de 16 ani si 11 luni.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infractiunii de lovire sau alte violente este reprezentat de actiunile fizic violente ale inculpatilor, urmarea imediata constand in producerea leziunilor traumatice descrise in actul medico-legal, intre actiunile fizic violente si urmarea imediata - leziunile fizice produse existand legatura de cauzalitate.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatii au actionat cu forma de vinovatie prevazuta de art. 16 alin. 3 lit a Cod penal.

Instanta retine aspectele rezultate din actele intocmite in cursul urmaririi penale, dar retine si cele declarate in fata instantei de catre inculpat.

De asemenea instanta retine faptul ca inculpatul avea la data savarsirii faptei varssta de 16 ani.

Starea de fapt retinuta de instanta si vinovatia inculpatului rezulta din probatoriul administrat in cauza, analizat mai sus, care se coroboreaza cu declaratia persoanei vatamate, cu certificatul medico-legal.

Aceasta fapta intruneste, elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prev. si ped. de art. 193 alin. 2 C .penal, cu aplic. art. 113 alin. 3 C .penal.

Asa fiind, vazand si disp. art. 396 alin. 2 Cod pr. pen. coroborat cu art. 103 alin. 2 Cod pr. pen., instanta constatand dincolo de orice indoiala rezonabila ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat , urmeaza sa ia cu privire la acesta o masura educativa neprivativa de libertate.

In raport de modul in care s-a derulat activitatea infractionala, urmarile produse, scopul urmarit de inculpat, dar si datele despre persoana acestuia si in principal varsta, lipsa antecedentelor penale, conduita procesuala sincera, instanta apreciaza ca exista sanse reale ca pe viitor , inculpatul sa aiba un comportament conform normelor sociale .

Se retine totodata ca, prin referatul de evaluare,  consilierul de probatiune a  apreciat ca aplicarea masurii educative a asistarii zilnice pe o durata de 6 luni poate conduce, pe viitor, la inregistrarea unei evolutii comportament ale pozitive de catre inculpatului.

Astfel, in baza art. 404 Cod proc. pen. rap. la art. 114 alin. 1 , art. 115 alin.1 pct.1 lit. dCod penal, aplica inculpatului X X X, masura educativa a asistarii zilnice pe o perioada de 6 (sase) luni, cu incepere de la data punerii in executare a masurii educative, pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 193 alin.2 Cod penal,cu aplic. art. 113 alin.3Cod penal, impotriva persoanei vatamate X X X (fapta savarsita la data de 08.05.2016).

Supravegherea executarii masurii educative a asistarii zilnice se va face sub coordonarea Serviciului de Probatiune X.

In baza art. 121alin.1 lit. a si eCod penalpe durata executarii masurii educative a asistarii zilnice impune inculpatuluiurmatoarele obligatii:

a) sa urmeze un curs de pregatire scolara sau formare profesionala;

e) sa se prezinte la serviciul de probatiune la datele fixate de acesta;

Se va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii obligatiilor impuse si ale savarsirii de noi infractiuni in cursul executarii masurii educative a asistarii zilnice.

In baza art.123 alin.1 lit. c Cod penal se va atrage atentia inculpatului ca daca nu respecta, cu rea-credinta, obligatiile impuse, instanta va dispune inlocuirea masurii educativeluate cu masura educativa privativa de libertate a internarii intr-un centru educativ.

Sub aspectul laturii civile, instanta retine ca persoana vatamata s-a constituit parte civila, insa nu si-a administrat nicio proba in dovedirea acestei cereri, astfel incat, instanta va respinge cererea de constituire parte civila, ca nedovedita.

In baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. instanta va obliga inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare, din care 500 lei – cheltuieli aferente urmaririi penale, iar 100 lei – aferente fazei de judecata.

Suma de 434 lei (reprezentand ? din onorariul asistenta juridica din oficiu - av. Talpau Mihaela), vor ramane in sarcina statului, urmand a fi virata din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati X.

3