Talharie

Sentinţă penală 271 din 21.09.2022


Document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2022:004.000271

Dosar nr. 2964/189/2022

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

SENTINTA PENALANr. 271/2022

Sedinta publica de la 21 septembrie2022

Instanta constituita din:

INSTANTA,

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:

Prin rechizitoriul nr. X din 12.05.2022al Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad, au fost trimisi in judecata inculpatii:

1. X X-X, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de talharie calificata, fapta prev. de art. 233, art. 234 X. 1 lit a si d din Codul penal ,santaj fapta prev de art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal si lipsire de libertate in mod ilegal, prev de art. 205 X. 1, X. 3 lit. a C.pen., toate cu aplicarea art. 38 X. 1 C.pen

2. X X X, cercetata sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la santaj, prev de art. 48 C.pen. rap. la art. 207 X. 1 si 3 C.pen., cu aplicarea art. 113 X. 3 C.pen.

In actul de sesizare a instantei, in fapt s-a retinut ca:

La inceputul lunii februarie 2022 persoana vatamata X X l-a cunoscut pe reteaua de socializare Facebook pe martorul X X X, cei doi conversand pana in data de 08.02.2022.

In dimineata zilei de 08.02.2022 persoana vatamata X X l-a contactat pe reteaua de socializare Messenger pe martorul X X X solicitandu-i sa se intalneasca. Mesajele trimise de catre persoana vatamata martorului X X-X au fost observate de catre inculpatul X X-X care i-a solicitat martorului sa accepte sa se intalneasca cu persoana vatamata, intalnirea urmand sa aiba loc la domiciliul inculpatului. De asemenea, inculpatul i-a sugerat martorului sa initieze intretinerea unui act sexual oral cu persoana vatamata, urmand ca in acel moment el sa intre in camera iar martorul sa fuga pe geam.

La inceputul lunii februarie 2022, data nu o cunosc, am inceput sa primesc mesaje pe reteaua de socializare Facebook-Messenger, de la o persoana pe nume X X. La inceput nu stiam de ce tot insista sa ne intalnim, apoi mi-a spus ca este Gay si ii plac barbatii. Auzind acest lucru am refuzat sa ii mai raspund la mesaje, pentru ca eu sunt de alta orientare sexuala. In una din zile, ma aflam in vizita la locuinta lui X si am lasat telefonul in camera pe pat si am mers la toaleta din curte. In acest timp X X mi-a dat mesaj sa vada ce mai fac si in acest fel X a vazut ca eu conversez prin mesaje cu acest barbat. Cand am revenit in locuinta X m-a intrebat cine este cel care imi da mesaj, apoi a inceput sa rada de mine ca umblu cu barbati. A vazut in conversatiile mele ca X este Gay si ca ofera bani pentru a intretine relatii sexuale. Atunci X a spus ca daca tot nu am bani de ce nu intretin relatii sexuale cu X X contra cost. Eu am spus ca nu vreau sa fac acest lucru, iar el a spus ca va trebui sa stau doar putin, apoi el sa intre peste noi si eu sa fug pe geam. – declaratie martor X X X (vol. I, f. 70-72)

In seara zilei de 08.02.2022, dupa ce a stabilit cu martorul X X X cu urmeaza sa procedeze, inculpatul X X-X a contactat-o telefonic pe inculpata X X-X solicitandu-i sa se deplaseze la domiciliul sau. Dupa ce inculpata a ajuns la domiciliul inculpatului, acesta i-a relatat ca urmeaza sa vina o persoana de sex masculin care va intretine relatii sexuale cu martorul X X X, ei doi urmand sa se deplaseze in spatele locuintei si, ulterior, sa patrunda in camera pentru a-i surprinde pe cei doi, respectiv persoana vatamata X X si martorul X X X. De asemenea, inculpatul i-a spus persoanei vatamate ca dupa ce vor intra in locuinta o va acuza pe persoana vatamata X X de furtul unor bijuterii din aur: Nu mai tin minte exact dar cred ca X a spus ceva despre faptul ca o sa il acuze pe X ca ia furat aurul inainte de venirea acestui, cu scopul de a lua bani de pe el. (vol. II, f. 32)

Situatia de fapt retinuta este confirmata si de catre inculpata X X-X care, cu ocazia audierii a precizat ca am fost chemata de prietenul meu X X-X sa vin pana la locuinta lui si cand am ajuns, am vazut ca se afla si numitul X X. Ambii baieti mi-au spus ca trebuie sa vina un barbat care este de alta orientare sexuala si sa intretina relatii sexuale cu X, iar eu cu X sa iesim afara si sa ii surpindem pe cei doi in timpul actului sexual. (vol. II, f. 32)

Conform intelegerii martorul X X X a contactat-o in jurul orei 19.00, pe persoana vatamata X X comunicandu-i ca se pot intalni in acea seara in jurul orei 22.00, la imobilul sau de pe str. X, sens in care ii va trimite un TAXI pentru a-l transporta la adresa comunicata.

In jurul orei 22.00, dupa ce in prealabil a cumparat o sticla de suc si o sticla cu bauturi alcoolice, persoana vatamata X X s-a deplasat la domiciliul inculpatului X X-X. Inainte ca persoana vatamata sa ajunga, inculpatii X X-X si X X-X au iesit afara, in imobil ramanand doar martorul X X-X.

In momentul in care persoana vatamata X X a ajuns la locuinta inculpatului X X-X a fost intampinata de catre martorul X X-X care a invitat-o in locuinta si ulterior, intr-o camera a imobilului. Dupa ce a patruns in camera, persoana vatamata a asezat pe masa sticlele de suc si alcool achizitionate, dupa care i-a inmanat martorului X X-X suma de 100 lei. Dupa ce i-a inmanat suma de bani, martorul s-a dezbracat de pantaloni, persoana vatamata incepand sa intretina un act sexual oral cu aceasta persoana vatamata i-a dat pantalonii jos martorului incepand sa intretina cu acesta un raport sexual oral.

Dupa aproximativ 5-6 minute, conform intelegerii, inculpatii X X-X si X X-X au patruns in locuinta si ulterior in camera in care se aflau persoana vatamata si martorul X X-X, moment in care martorul X X X si-a ridicat pantalonii dupa care a deschis geamul camerei si a fugit din locuinta.

Astfel, martorul X X-X a precizat cu ocazia audierii faptul ca Cand a ajuns X in locuinta, am stat un pic de vorba, apoi m-am dezbracat de pantalon si acesta imi facea sex oral. Cred ca am stat aproximativ 5-6 minute de la intrarea in locuinta cu X, dupa care X si X au intrat peste noi. La intrarea in locuinta din hol, X a strigat ”Bai cine e aicea?”. Eu stiind semnalul ca trebuie sa sar pe geam cand vin ei, fara ceva lui X X m-am ridicat, am tras pantalonii si am sarit pe geamul de la camera care este dispus pe latura de Vest... (vol. I, f. 70-72)

Declaratia martorului X X-X este confirmata de catre inculpata X X-X care, cu ocazia audierii, a precizat ca la sosirea persoanei vatamate, s-a deplasat in spatele locuintei impreuna cu inculpatului X X-X si dupa ce persoana vatamata si martorul au intrat in locuinta, au asteptat cateva minute, dupa care au patruns in camera in care se aflau cei doi. (vol. II, f. 26-27)

Dupa plecarea martorului X X X, inculpatul X X- X a inceput sa tipe la persoana vatamata X X, intreband-o ce cauta acolo, acuzand, in mod nereal, faptul ca i-au disparut niste bijuterii din aur, respectiv o bratara si un lantisor, sens in care a inceput sa caute prin dulapuri. In acelasi timp i-a solicitat inculpatei X X X sa se deplaseze in holul imobilului pentru a-i aduce o sabie.

Conform indicatiilor inculpatului X X X, inculpata X X-X a plecat dupa sabie si, dupa ce s-a intors, i-a inmanat-o inculpatului. Dupa ce a primit sabia inculpatul a lovit cu aceasta initial un dulapior din camera, dupa care a indreptat-o catre persoana vatamata, care intre timp se asezase pe pat, solicitandu-i sa scoata tot ce are in buzunare, acuzandu-l ca i-a sustras o bratara din aur in valoare de 3.500 lei pe care o avea in noptiera.

Desi persoana vatamata a incercat sa ii explice inculpatului X X-X ca a intrat in locuinta fiind invitat de catre martorul X X X si ca nu a sustras niciun bun, sub amenintarea sabiei a scos din buzunare portofelul in care avea suma de 70 de lei si telefonul mobil pe care le-a asezat pe pat.

Inculpata X X-X a confirmat faptul ca in momentul in care au patruns in locuinta inculpatul X X-X a inceput sa tipe la persoana vatamata, ca i-a solicitat sa ii aduca o sabie si ca, ulterior, a acuzat-o, in mod nereal, pe persoana vatamata de sustragerea unor bijuterii din aur: X a inceput sa tipe la baiatul pe care am inteles ca il cheama X, ce cauta in locuinta si cine l-a adus acolo. Acel baiat i-a spus lui X ca nu a stiut ca este casa lui si ca a fost chemat de X. In timp ce tipa la acel baiat, X mi-a sa ma duc pe hol si sa ii aduc sabia. Eu am dat curs solicitarii prietenului meu si i-am adus sabia. Dupa ce a luat sabia in mana X a lovit un dulapior... Arat faptul ca imediat cum am intrat in camera, X a inceput sa acuze ca i-a disparut o bratara de aur si un lantisor, facandu-se ca le cauta prin dulapuri. Arat faptul ca nu am vazut la X sa aiba vreo bratara sau un lantisor si ceea spune nu este adevarat.(vol. II, f. 26-27)

Prezenta sabiei in holul imobilul in care locuieste inculpatul X X-X a fost confirmata si de catre martorul X X-X Cand mergeam in vizita la X am vazut ca pe dulapul din hol avea o sabie de aproximativ 30-40 cm. Aceasta de fapt nu este chiar o sabie , ci este un cutit mai mare care se foloseste la taiat carnea pentru shaorma. (vol. I, f. 70-72)

Initial incuulpatul X X-X a amenintat ca va chema organele de politie insa vazand ca si persoana vatamata insista cu acelasi lucru, a renuntat, spunandu- persoanei vatamate ca eista si o alta modalitate de solutionare, respectiv sa ii plateasca contravaloarea aurului sustras.

In acest sens, inculpatul X X-X a inceput sa ii adreseze persoanei vatamate mai multe intrebari legate de situatia sa personala, respectiv unde locuieste, unde lucreaza si ce venituri are, cand ia salariul si care este perioada de timp in care considera ca ii poate achita suma de 3.500 lei reprezentand contravaloarea aurului pe care l-ar fi sustras. In tot acest timp, inculpatul X X-X a indreptat de mai multe ori sabia spre persoana vatamata spunandu-i ca daca nu ii plateste suma de bani mentionata il va cauta la serviciu si il va omori si ca ca are relatii la politie, ca il cunoaste pe un politist pe nume Sava si ca va intra la puscarie pentru ca a intrat in locuinta sa si a furat aurul. Fata de raspunsurile persoanei vatamate, inculpatul X X-X i-a solicitat persoanei vatamate sa ii achite aurul sustras intr-o perioada de 3 luni, banii aferenti fiecarei luni urmand a fi dati pe data de 10 a lunii.

Cred ca discutiile cu mine si baiatul respectiv au durat aproximativ 40 de minute, timp in care el ma ameninta si tinea sabia in mana. Acesta a inceput sa ma intrebe ce salariu am, unde lucrez, unde locuiesc, iar eu i-am raspuns spunandu-i salariul pe care il iau, respectiv 2500 lei, unde lucrez si adresa de domiciliu. Apoi m-a intrebat in cate luni voi putea sa-i platesc eu aurul sustras, din cele spuse de el, acesta valorand 3500 lei. De asemenea, a indreptat sabia catre mine si mi-a spus ca daca nu-i platesc suma de bani mentionata ma va cauta la serviciu si ma va omori. De asemenea, mi-a spus ca are relatii la politie, ca il cunoaste pe domnul Sava si voi intra la puscarie pentru ca am intrat in locuinta sa si am furat aurul. (vol. I, f. 48-49)

Declaratia persoanei vatamate este confirmata de catre inculpata X X-X care a precizat ca La un moment dat X l-a intrebay pe baiatul pe nume X unde lucreaza, ce salariu are si unde sta. Dupa ce baiatul pe nume X i-a spus ce salariu are, X i-a cerut sa ii plateasca in fiecare luna, pe data de 10, suma de 500 lei. (vol. II, f. 26-27)

Desi initial persoana vatamata nu a fost de acord sa achite contravaloarea presupuselor bijuterii din aur sustrase, dupa aproximativ 40 de minute, timp in care a fost amenintata, persoana vatamata a fost de acord sa ii plateasca inculpatului suma de 3.500 de lei, spunandu-i ca o va achita in trei luni, respectiv in fiecare luna pe data de 10, data la care persoana vatamata incasa salariul.

In jurul orei 22:40, avand promisiunea persoanei vatamate ca va plati suma se bani solicitata, inculpatul X X-X, avand in continuare sabia in mana, s-a apropiat de patul pe care statea persoana vatamata, a luat cei 70 de lei de pe pat, dupa care s-a intors catre persoana vatamata si i-a dat suma de 15 lei pentru a pleca cu taxiul acasa. In continuare, inculpatul a apelat disoeceratul TAXI de pe telefonul inculpatei X X-X solicitand un Taxi la domiciliul sau, persoana vatamata parasind locuinta si plecand catre domiciliu cu Taxi-ul chemat de catre inculpat.

Cu ocazia audierii, inculpata X X-X a confirmat atat faptul ca inculpatul X X-X i-a solicitat persoanei vatamate sa scoata ce are in buzunare, cat si faptul ca inainte ca persoana vatamata sa plece i-a sustras suma de 50 de lei: Imi amintesc ca la un moment dat, in timp ce tipa la el, i-a solicitat acelui sa scoata tot ce are in buzunare, iar acel baiat a scos portofelul si 2 telefoane. De asemenea, imi amintesc ca baiatul pe nume X a scos o suma de bani, cred ca 70 de lei si mai multe carduri. Inainte de a pleca, X i-a numarat banii baiatului, i-a luat si i-a spus sa isi stranga lucrurile de pe pat. De asemenea, X a sunat la taxi si i-a dat baiatului 15 sau 20 de lei pentru a plati taxiul. (vol. II, f. 26-27)

Plecarea persoanei vatamate din locuinta inculpatului X X-X in jurul orei 22.45 si faptul ca taxi-ul a fost solicitat de pe telefonul inculpatei X X-X rezulta din punerea in aplicarea a incheierii nr. 1 din data de 25.03.2022 a Judecatoriei Barlad, prin care a fost autorizata obtinerii datelor de trafic, de comunicatii electronice destinate publicului si transmiterea urmatoarelor date pentru cartela telefonica folosita de catre inculpata X X-X.

In urma analizarii listing-ului cartelei telefonice cu nr. X folosita de catre inculpata X X-X s-a stabilit faptul ca la data de 08.02.2022, ora 22:46:17, numarul de telefon X ce apartine inculpatei X X X, apeleaza numarul de telefon 0800800266, ce apartine dispeceratului Euro Taxi din Mun. Barlad, jud. Vaslui.

De asemenea, pe baza listig-ului convorbirilor telefonice a fost intocmita o harta a apelurilor telefonice dintre partile din dosar, precum si pozitionarea geografica la momentul apelurilor telefonice, din care rezultape baza localizarii GPS, ca la data de 08.02.2022, in intervalul orar 22.14.23 – 22.29.59, persoana vatamata a fost in zona imobilului unde locuia, fara forme legale inculpatul X X-X si unde fusese invitat de martorul X X X.

Acest aspect coroborat cu declaratiile inculpatilor, ale persoanei vatamate si a martorului X X X, rezulta ca persoana vatamata a fost prezenta in locuinta unde se aflau autorii, pana la ora 22.46.17, intrucat toti au precizat in declaratii ca X X X a solicitat un taxi de pe nr. de telefon apartinand inculpatei X X X si cu acesta X X a plecat catre locuinta sa.

Inainte de a pleca inculpatul X X-X i-a spus persoanei vatamate ca se numeste X si ca il va contacta cu numar ascuns in momentul in care se vor intalni pentru a primi suma de bani: in momentul in care X l-a prins in casa pe X s-a recomandat ca se numeste ”X”. Tot X a fost cu ideea sa sunam cu numar ascuns si chiar i-a spus lui X ca atunci cand va fi sunat cu numar ascuns sa raspunda pentru ca este el. – declaratie inculpat X X-X (vol. II, f. 32)

La data de 10.02.2022, in jurul orei 16:00-17:00, inculpatul X X X, care se recomandase persoanei vatamate ca fiind X, a contactat-o telefonic pe persoana vatamata si i-a solicitat sa se intalneasca, conform intelegerii, in parcarea de la magazinul Carrefour Barlad, urmand a primi suma de 1.000 de lei din cei 3.500. Ulterior, la solicitarea inculpatului X X-X, inculpata X X X s-a deplasat cu un TAXI in parcarea magazinului Carrefour Barlad, ocazie cu care a primit de la persoana vatamata X X suma de 1.000 de lei.

La data de 16.02.2022, tot in jurul orei 16:00-17:00, inculpata X X-X a contactat-o pe persoana vatamata comunicandu-i ca inculpatul X X X are nevoie de bani. Convorbirea telefonica pe care inculpata X X-X a purtat-o cu persoana vatamata a fost inregistrata de catre persoana vatamata si pusa la dispozitia organelor de cercetare penala:

Femeie: ...m-a sunat X si mi-a zis ca daca nu faci rost de bani, cica vine el acolo...la tine...

X X: Pai, si eu de unde sa-i scot eu banutii?

Femeie: Nuuu stiu...eu iti zic ce mi-o spus el...

X X: Da eu nu am de unde sa-i dau banii!

Femeie: Eu te cred...da...ih...nu stiu...

X X:N-a ramas ca ne auzim pe data de 10? de unde sa stiu eu ce s...eu de unde sa fac rost de bani?

Femeie: Nu stiu. Eu ti-am zis ce mi-o spus el...

X X: Pai si de unde sa fac eu rost?!...(pauza cateva secunde)...nu am de unde!

Femeie: Nu stiu. A zis sa vezi cum faci, sa faci rost...ca daca nu vine el acolo...

X X: Pai eu oricum...(pauza cateva secunde) da nu am de unde...de unde sa ii scot eu banii, 5 milioane?De unde?

Femeia: Nu stiu...

Pauza;

X X: Pai da...eu nu am de unde. Ce?

Pauza, iar pe fundal se aude cum femeia spune ceva inteligibil si foarte incet;

X X: Nu stiu, nu am de unde sa ma imprumut! Numai ... ca ... m-am imprumutat la ... (cateva secunde pauza) sa-i dau toti banii a ramas pe data de 10 ... Adica eu am un cuvant, da ...voi n-aveti niciun cuvant.

Femeie: Ih...Nu stiu, eu iti spun doar ce spune el.

Pauza;

X X: Si eu de unde sa ii dau banii?

Femeie: Nu stiu...

X X: Mai e putin pana pe 10, dar na...

Femeie: Ih...

Pauza, se aude soneria de primire a unui mesaj text;

X X: Ih...Nu am de unde

Pauza;

X X: Sa inteleaga si el ca nu am de unde sa ii fac rost...

Femeie: Eu te inteleg, da na... eu ti-am zis, iti spun ce imi spune el

Pauza;

X X: Ih...eu nu am de unde...(pauza)...chiar nu am, efectiv nu am

Femeie: Eu te inteleg...

X X: Nu poti sa vorbesti cu el, sa-i spui

Femeie: Eu am incercat sa vorbesc cu el da na ... era cam nervos ... de nervos nu prea ai cu cine vorbi.

Pauza;

X X: (inspira)Of...(expira)

Pauza;

Femeie: Da...hai, vezi cum faci...

X X: Bine...bine

Femeie: Hai pa, pa!

X X: Pa!

In aceeasi zi, in jurul orei 18.00, inculpatul X X-X s-a deplasat in parcarea magazinului Carrefour din mun. Barlad, ocazie cu care a primit de la persoana vatamata suma de 500 lei.

La data de 18.03.2022 persoana vatamata X X s-a prezentat la sediul Politiei mun. Barlad, ocazie cu care s-a stabilit organizarea unei actiuni de prindere in flagrant a inculpatului X X-X.

In acest sens, persoana vatamata a pus la dispozitia organelor de cercetare penala suma de 500 lei, in bancnote de 100 lei, cu seriile 205F9302319, 171J3720110, 075C2623743, 155C7607700 si 097C4556640, care care au fost inscrise cu creion fluorescent SANTAJ 18.03.2022. (vol. I, f. 85, f. 87-88)

La data de 19.03.2022 inculpatul X X X a contactat-o telefonic pe persoana vatamata solicitandu-i sa se intalneasca pentru a primi suma lunara promisa, respectiv 1.000 de lei. Persoana vatamata i-a comunicat faptul ca este plecata din localitate si ca va reveni la data de 21.03.2022.

In urma punerii in aplicare a mandatului de supraveghere tehnica cu nr. 11/UP/2022 emis de catre Judecatoria Barlad a rezultat faptul ca la 19.03.2022, la ora 10:47:44, inculpatul X X-X (H.M.B.) aflat la postul telefonic X apartinand inculpatei X X-X, o contacteaza pe persoana vataamta X X (D.I.), aflata la postul telefonic X, cei doi purand urmatoarea discutie:

H.M.B: Hai salut X! Salut X, ce faci?

D.I.: Bine!

H.M.B: Sunt „X”.

D.I.: Da. Auzi X? Eu am asteptat ieri telefonul tau, ca am ajunsieri. Dar acum!

H.M.B: Era vorba de sambata! Ai uitat?

D.I.: Pai am zis pe weekend, vineri sambata ...!

H.M.B.: Pai weekend, ai zis sambata cel mai sigur ! Deci nu te-am mai deranjat pana azi! Nu-i nimic!

D.I.: Ok! Eu acuma nu sunt iarasiaicea in Barlad!

H.M.B: Asa si cum facem ?

D.I.: Sunt la cineva. Daca e ramane pe luni ?

H.M.B: Nu, Nu, Nu ! Nu se poate.

D.I. : Cum?

H.M.B.: Nu se poate pe luni.

D.I.: Pai nu am cum sa ajung acum sambata si duminica iarasi, caam plecat din nou. Am plecat la cineva acasa.

H.M.B.: Aha!

D.I.: Si nu sunt in Barlad!

H.M.B.: Unde mai exact esti?

D.I.: Unde sunt? La cineva la tara!

H.M.B.: A ! Pe langa Barlad?

D.I.: Nu, Nu, Nu!

H.M.B. : Luni!

D.I.: Nu sunt in Barlad in zona asta. Nu am pe nimeni aici eu.

H.M.B.: Ok. Stii ca te-am sunat cu numar! Nu puteai sa ma sunui inapoi?Sa ma suni azi, sau ieri, cand era vorba!

D.I.: Da stiu ca nu!

H.M.B.: Ca personal ! Ca de asta te-am sunat cu numarul, sa ma suni.

D.I.: L-am sters. Am sters toate apelurile.

H.M.B.: Aha ! Am inteles. Uite vezi cum ii, deci nu esti de cuvant, deci ai zis ca sambata cel mai sigur si de asta te-am lasat pana azi si nu te-am sunat deloc. Nu te-am deranjat! Ai vazut doar destul de bine!

D.I.: Da, am inteles chestia asta ce spui tu. Dar am asteptat ieri!

H.M.B.: Transfer bancar nu poti sa faci?

D.I.: Nu. Nu dau datele mele personale.

H.M.B.: Nu, Nu! Iti dau eu datele, tu doar faci transfer atat!

D.I.: Nu, Nu ...! Nu ca nu am cum sa ma duc la banci.

H.M.B.: Da nu te duci la banci. Aplicatie pe telefon si atat.

D.I.: Nu am aplicatie pe telefon si nu pot sa transfer!

H.M.B.: Aha! Am inteles!

D.I.: Ramane luni sa-ti dau banutii.

H.M.B.: Deci luni? ( se aude X X pe fundal neinteligibil ) Deci cum?

D.I.: Cat mai e? Doua zile!

H.M.B.: Da, da ... mai sunt doua zile, dar totusi mie imi place sa fii de cuvant,stii doar ca ti-am zis !

D.I.: Pai da ! Am zis ca sunt de cuvant, dar am asteptat vineri sa ma suni!

H.M.B.: Aha! Luni la ce ora sa te sun? Spune tu ora!

D.I.: Pe la vreo patru si jumatate, cinci...

H.M.B.: Dupa amiaza?

D.I.: Da.

H.M.B.: Esti la munca?

D.I.: Da, da, da ....

H.M.B.: Aha ! Ok, Bun.

D.I.: Daca e ma suni inainte cu jumatate de ora!

H.M. B.: Bine, bine ! Da sa fie sigur!

D.I.: Cum?

H.M. B.: Sa fie sigur ca am nevoie de bani! Intelegi?

D.I.: Da am inteles!

H.M.B.: Asa!

D.I.: Da.

H.M. B.: Bine, bine atunci X!

D.I.: Bine!

H.M.B.: Salut!

D.I.: Salut!

Vazand ca persoana vatamata nu da curs solicitarii de a se intilni si de a preda suma de bani solicitata, inculpatul X X-X ii solicta inculpatei X X-X sa ii dea numarul de telefon al persoanei vatamate pentru a o contacta.

In urma efectuarii perchezitiei informatice asupra telefonului mobil marcaAPPLE, model Iphone SE, apartinand inculpatei X X-X au fost identificate urmatoarele mesaje purtate intre aceasta si inculpatul X X-X la data de 21.03.2022:

- la data de 21.03.2022, ora 04.09.04 PM, inculpata X X-X primeste de la inculpatul X X-X, prin intermediul retelei de socializate Facebook-Messenger, mesajul: Macar dami numarul lu ala.

- la data de 21.03.2022, ora 04.09.13 PM, inculpata X X-X primeste de la inculpatul X X-X, prin intermediul retelei de socializate Facebook-Messenger, mesajul: Si dupa blokeazama.

- la data de 21.03.2022, ora 04.09.34 PM, inculpata X X-X trimite inculpatului X X-X, prin intermediul retelei de socializate Facebook- Messenger,mesajul: „#31# X”.

- la data de 21.03.2022, ora 04.09.47 PM, inculpata X X-X trimite inculpatului X X-X, prin intermediul retelei de socializate Facebook- Messenger,mesajul: Am ales sa stau cu mine.

Dupa ce primeste numarul de telefon, inculpatul o contacteaza pe persoana vatamata solicitandu-i sa se intalneasca pentru a primi suma de bani solicitata, cei doi stabilind sa se intalneasca la ora 19.00 in parcarea magazinului Carrefour Barlad.

La data de 21.03.2022, ora 19:00, inculpatul X X X a contactat-o pe persoana vatamata solicitandu-i sa se intalneasca in in parcarea magazinului Carrefour Barlad, ocazie cu care organele de cercetare penala au organizat o actiune de prindere in flagrant, dupa primirea de catre inculpat a sumei de 500 lei de la persoana vatamata:

La ora 19:02, persoana vatamata s-a intalnit cu inculpatul X X-X in fata usilor de acces din partea de nord a magazinului Carrefour , respectiv la accesul catre zona fast-food. Persoana vatamata si inculpatul X X-X au discutat aproximativ 3 minute, dupa care primul ii inmaneaza celuilalt o suma de bani. Dupa primirea sumei de bani, inculpatul X X-X se indrepta catre autoturismul marca Opel Astra cu care sosise in parcarea centrului comercial.

La ora 19:06, organele de cercetare penala s-au depalsat catre inculpatul X X-X, l-au interceptat, moment in care inculpatul a introdusmana stanga in buzunarul de la pantaloni si a scos mai multe bancnote a cate o suta de lei fiecare, pe care le-a aruncat pe partea carosabila. Fiind intrebat de ce a aruncat banii, a negat, spunand ca nu sunt banii lui si nu cunoaste nimic despre acei bani.

S-a procedat la ridicarea bancnotelor aruncae de catre inculpatul X X-X pe partea carosabila, constatand ca sunt 5 (cinci) bancnote a 100 (o suta) lei, avand urmatoarele serii: bancnota cu valoarea nominala de 100 (o suta) lei cu seria 205F9302319; bancnota cu valoarea nominala de 100 (o suta) lei cu seria 171J3720110; bancnota cu valoarea nominala de 100 (o suta) lei cu seria 075C2623743; bancnota cu valoarea nominala de 100 (o suta) lei cu seria 155C7607700 si bancnota cu valoarea nominala de 100 (o suta) lei cu seria 097C4556640.

Bancnotele au fost examinate, in prezenta inculpatului X X-X, cu lampa UV din dotarea Biroului Criminalistic din cadrul Politiei mun. Barlad, constatand ca pe fiecare este inscris vizibil doar la lumina fluorescenta SANTAJ 18.03.2022.

In urma efectuarii perchezitiei informatice asupra telefonului mobil marcaAPPLE, model Iphone SE, apartinand inculpatei X X-X au fost identificate urmatoarele mesaje purtate intre aceasta si inculpatul X X-X dupa prinderea in flagrant a inculpatului:

- la data de 21.03.2022, ora 06.45.06 PM, inculpata X X-X primeste de la inculpatul X X-X, prin intermediul retelei de socializate Facebook-Messenger, mesajul: Vezi ca is la politie.

- la data de 21.03.2022, ora 06.45.21 PM, inculpata X X-X trimite inculpatului X X-X, prin intermediul retelei de socializate Facebook- Messenger,mesajul: Stiu.

- la data de 21.03.2022, ora 06.45.24 PM, inculpata X X-X trimite inculpatului X X-X, prin intermediul retelei de socializate Facebook- Messenger,mesajul : Vin si eu acum.

- la data de 21.03.2022, ora 07.15.11 PM, inculpata X X-X primeste de la inculpatul X X-X, prin intermediul retelei de socializate Facebook-Messenger, mesajul: Ok.

In urma punerii in aplicarea a incheierii nr. 1 din data de 25.03.2022 a Judecatoriei Barlad, prin care a fost autorizata obtinerii datelor de trafic, de comunicatii electronice destinate publicului si transmiterea urmatoarelor date pentru terminalul terminalul mobil marca marca MOTOROLA, model XT 21556, cu seriile IMEI X si X si cartela telefonica avand nr. X, folosite de catre inculpatul X X-X, terminalul mobil marca APPLE model Iphone SE, numar model MHGQ3RM/A, avand seria X, serie IMEI X si cartela telefonica avand nr. X folosite de catre inculpata X X-X, cartela telefonica avand nr. X folosita de persoana vatamata X X si cartela telefonica avand nr. X folosita de catre martorul X X-X, au rezultat urmatoarele:

1. Convorbiri telefonice ale inculpatei X X X de pe nr. X:

- la data de 08.02.2022, ora 22:46:17, numarul de telefon X ce apartine inculpatei X X X, apeleaza numarul de telefon 0800800266, ce apartine dispeceratului Euro Taxi din Mun. Barlad, jud. Vaslui;

- la data de 10.02.2022, ora 17:20:48, numarul de telefon X ce apartine inculpatei X X X, apeleaza numarul de telefon X, ce apartine persoanei vatamate X X;

- la data de 17.02.2022, ora 13:12:07, numarul de telefon X ce apartine inculpatei X X X, apeleaza numarul de telefon X, ce apartine persoanei vatamate X X;

-la data de 17.02.2022, ora 18:07:12, numarul de telefon X ce apartine inculpatei X X X, apeleaza numarul de telefon X, ce apartine persoanei vatamate X X;

- la data de 19.03.2022, ora 10:47:57, numarul de telefon X ce apartine inculpatei X X X, apeleaza numarul de telefon X, ce apartine persoanei vatamate X X ;

2. Convorbiri telefonice ale inculpatului X X X de pe nr. de tel. X,

- la data de 21.03.2022, ora 18:30:50, numarul de telefon X, ce apartine inculpatului X X X, apeleaza numarul de telefon X, ce apartine persoanei vatamate X X;

- la data de 21.03.2022, ora 18:56:55, numarul de telefon X, ce apartine inculpatului X X X, apeleaza numarul de telefon X, ce apartine persoanei vatamate X X

3. Convorbiri telefonice ale martorului X X-X de pe nr. de tel. X:

- la data de 09.02.2022, ora 14:51:52, numarul de telefon X, ce apartine martorului X X X, apeleaza numarul de telefon X, ce apartine persoanei vatamate X X;

In cauza au mai fost solicitae mandate de efectuarea a perchezitiilor telefonice in telefoanele mobile ale inculpatilor X X X si X X X, rezultand urmatoarele:

In telefonul mobil marcaAPPLE, model Iphone SE, numar model MHGQ3 RM/, avand seria X, serie IMEI. XC, de culoare alb, apartinand inculpatei X X-X, a fost identificat la rubrica Call Log, To XIon222 Direction Outgoing, doua apeluri telefonice, unul la data de 19.03.2022, ora 8.48.38, cu o durata de convorbire de trei minute si 11 secunde, apel ce este identificat si in procesul verbal de redare a convorbirilor telefonice din aceiasi data, dintre numitul X X-X de pe nr. X, apartinand numitei X X-X, si persoana vatamata X X cu nr. de telefonX, iar celalalt la data de 10.03.2022, ora 10.34.47, fara durata de convorbire.

In telefonul mobil marca Motorola , model XT 21556, cu seriile IMEI 1. X si X1, de culoare negru, apartinand inculpatului X X-X, au fost identificate un nr. de 18 apeluri telefonice efectuate (registru apeluri) catre nr. X, apartinand persoanei vatamate X X, in perioada 10.03.2022 – 21.03.2022.

Din cele 18 apeluri telefonice efectuate, doua apeluri telefonice,respectiv unul din data de 21.03.2022, ora 06.30.24 PM, are o durata de 39 secunde si celalalt din data de 21.03.2022, ora 06.56.42, are o durata de 22 secunde, iar celelalte apeluri au durata de convorbire 00.00.00.

Cele doua apeluri telefonice din data de 21.03.2022, ora 06.30.24 PM si ora 06.56.42, au fost identificate si in harta apelurilor telefonice intocmita pe baza listingului convorbirilor telefonice, observandu-se ca primul este localizat in Mun. Barlad, str. X, jud. Vaslui, unde este cunoscut ca se afla locuinta inculpatului X X X si celalalt apel localizat X, Extravilan, T 68, P917.52, sat X, comuna Zorleni, localitate de unde se deplasa catre Mun. Barlad, asa cum rezulta din declaratia martorului X.

Inculpata X X-X a recunoscut savarsirea faptei.

Inculpatul X X-X a recunoscut savarsirea infractiunii de santaj, respectiv faptul ca i-a solicitat persoanei vatamate X X bani in schimbul nedepunerii unei plangeri penale pentru presupusa savarsire a unei infractiuni de furt a unor bijuterii din aur, nerecunoscand savarsirea infractiunilor de lipsire de libertate in mod nelegal si talharie calificata.

In drept, s-a retinut, in esenta, ca:

I.1. Fapta inculpatului X X-X, care la data de 08.02.2022, in jurul orei 22.45, in timp ce se afla in imobilul situat in mun. Barlad, str. X, jud. Vaslui, prin folosirea de amenintari si a unei sabii, a deposedat-o pe persoana vatamata X X de suma de 50 de lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie calificata, fapta prev. de art. 233, art. 234 X. 1 lit a si d din Codul penal.

2. Fapta inculpatului X X-X, care la data de 08.02.2022, in intervalul orar 22.14 – 22.45, in timp ce se afla in imobilul situat in mun. Barlad, str. X, jud. Vaslui, prin folosirea unei sabii si prin amenintari, a lipsit-o pe persoana vatamata X X de libertatea de a se deplasa conform propriei vointe, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prev de art. 205 X. 1, X. 3 lit. a C.pen.

3. Fapta inculpatului X X-X care in perioada 08.02.2022 – 21.03.2022, dupa ce a acuzat-o pe persoana vatamata X X de sustragerea unei cantitati de aur, prin amenintarea ca, in cazul in care nu ii va remite suma de 3.500 lei, suma din care la datele de 10.02.2022 si 17.02.2022 a primit suma de 1.500 lei, reprezentand contravaloarea aurului o va denunta organelor de politie, respectiv cu amenintari indreptate impotriva sa, respectiv cu faptul ca se va deplasa la serviciul acesteia si o va omori, amenintari care au creat persoanei vatamate o puternica stare de temere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de santaj, fapta prev de art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal.

II. Fapta inculpatei X X-X care in perioada 08.02.2022 – 21.03.2022, cunoscand faptul ca inculpatul X X-X a amenintat-o cu moartea pe persoana vatamata X X, respectiv cu darea in vileag a unei fapte penale nereale, in cazul in care nu ii va remite suma de 3.500 lei, a acordat sprijin inculpatului prin primirea unei sume de bani si contactarea telefonica a persoanei vatamate in vederea determinarii acesteia sa predea o noua suma de bani, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la santaj, fapta prev de art. 48 rap. la art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal.Fata de varsta inculpatei X X-X la data savarsirii faptei, urmeaza sa fie retinute prevederile art. 113 al. 3 C.pen.

In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba:

I.si II.Declaratie persoana vatamata X X – vol. I , f. 44-45 d.u.p. , f. 47 d.u.p., f. 48-49 d.u.p., 51-52 d.u.p., proces-verbal de investigatii – vol. I, f. 59 d.u.p.,chitanta nr. 2715 din data de 17.02.2022 privind retragerea de la bancomatul ATM a sumei de 1.000 lei de catre persoana vatamata – vol. I, f. 60 d.u.p.,declaratie martor X – vol. I, f. 61-62 d.u.p.,declaratie martor X – vol. I, f. 63 d.u.p.,declaratie martor X– vol. I, f. 65 d.u.p., declaratie martor X X-X – vol. I f. 66-67 d.u.p., 68-69 d.u.p., f. 70-72 d.u.p., declaratie martor X X-X – vol. I, f. 74-75 d.u.p., declaratie martor X – vol. I, f. 76-77 d.u.p.,declaratie martor X X – vol. I, f. 78-79 d.u.p., proces verbal de examinare a profilului de Facebook al persoanei vatamate X X si plansa fotografica – vol. I, f. 80, f. 82-83 d.u.p.,proces-verbal de aplicare a marcarii chimice si plansa fotografica – vol. I, f. 85 d.u.p., f. 86-88 d.u.p., process verbal de predare a bancnotelor de catre persoana vatamata X X catre organele de cercetare penala in vederea marcarii chimice – vol. I, f. 90 d.u.p., proces-verbal de predrea a unui suport optic inregistrat la Politia mun. Barlad cu nr. 627216/18.03.2022, de catre persoana vatamata X X, continand inregistrari audio – vol. I, f. 92 d.u.p., proces-verbal de redare a inregistrarii audio dintre inculpatul X X X si persoana vatamata X X, aflata pe suport optic inregistrat la Politia mun. Barlad cu nr. 627216/18.03.2022 – vol. I, f. 93 d.u.p., proces-verbal de redare a inregistrarii audio dintre inculpata X X X si persoana vatamata X X, suport optic inregistrat la Politia mun. Barlad cu nr. 627216/18.03.2022 – vol. I, f. 94 d.u.p.,proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante din data de 21.03.2022 si plansa fotografica – vol. I, f. 95-96 d.u.p., f. 98-102 d.u.p., plic continand un numar de 5 (cinci) bancnote marcate chimic ( 5 x 100 lei) si plic cu model de comparatie – vol. I, f. 103-104 d.u.p.,proces verbal de vizionate a imaginilor surprinse cu ocazia prinderii in flagrant din data de 21.03.2022 si plansa fotografica – vol. I, f. 105 d.u.p., f. 106-110 d.u.p., proces verbal de vizionate a imaginilor ridicate de la S.C. PK x SRL si plansa foto privind activitatea de prindere in flagrant din data de 21.03.2022 – vol. I, f. 111 d.u.p., f. 112-117 d.u.p.,proces verbal de vizionate a imaginilor ridicate de la S.C. PK x SRL si plansa foto privind actele materiale din data de 10.02.2022 si 17.02.2022– vol. I, f. 118 d.u.p., f. 119-122 d.u.p., procese-verbale cu datele obtinute din telefonul inculpatei X X-X cu ocazia perchezitiei infornatice – vol. I, f. 123-124 d.u.p., f. 125-126 d.u.p., f. 127-128 d.u.p., procese-verbale cu datele obtinute din telefonul inculpatului X x X cu ocazia perchezitiei informatice – vol. I, f. 129-130 d.u.p., f. 131 d.u.p.,proces-verbal de redarea convorbirilor telefonice rezultate din punerea in aplicare a mandatului de supraveghere tehnica nr. 11/UP/2022 – vol. I, f. 138-139 d.u.p.,proces-verbal de redarea convorbirilor telefonice rezultate din punerea in aplicare a mandatului de supraveghere tehnica nr. 11/UP/2022 – vol. I, f. 140 d.u.p., harta de localizare SIM X apartinand persoanei vatamate X X, reprezentand convorbirile telefonice si localizarea – vol. I, f. 145 d.u.p., harta apeluri telefonice realizata in urma punerii in aplicare a incheierii nr. 1 din data de 25.03.2022 a Judecatoriei Barlad – vol. I, f. 146 d.u.p., proces-verbal de studiere listing pentru nr. de telefon X apartinand inculpatei X X-X– vol. I, f. 149 d.u.p., proces-verbal de studiere listing pentru nr. de telefon X apartinand martorului X X-X – vol. I, f. 150 d.u.p.,proces-verbal de studiere listing pentru nr. de telefon X apartinand inculpatului X X-X – vol. I, f. 152 d.u.p., declaratie suspect X X-X – vol. II, f. 4-5 d.u.p., f. 6 d.u.p., f. 11-12 d.u.p., declaratie inculpat X X-X – vol. II, f. 2 d.u.p., fisa cazier-judiciar inculpat X X-X – vol. I, f. 13 d.u.p.,declaratie suspect X X-X – vol. II, f. 26-27 d.u.p.,declaratie inculpat X X-X – vol. II, f. 32 d.u.p., cazier judiciar X X-X – vol. II, f. 25 d.u.p.

III. In cursul urmaririi penale, persoana vatamata X X s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 2.050 de lei.

In cursul judecatii persoana vatamata X X a declarat case constituie parte civila (f. 56 vol. I d.i.) cu suma de 2050 lei daune materiale si 3.000 lei daune morale . Aceeasi solicitare si in notele de sedinta aflate la filele 33-43 d.i.

Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Barlad la data de 12.05.2022 sub nr. 2964/189/2022.

Inculpatii X X-X si X X-X nu au formulat in faza camerei cereri si exceptii privind regularitatea actului de sesizare.

Prin incheierea din data de 20.06.2022 a judecatorului de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Barlad, definitiva prin necontestare , in baza art. 342 C. proc. pen., s-a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 747/P/2022 din 12.05.2012 intocmit de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii privind pe inculpatii X X-X si X X-X.

Instanta, din oficiu, a solicitat fisa de cazier judiciar a inculpatilor (f. 20-22 vol. I d.i.) si actualizate la data de 28.06.2022 din care rezulta faptul ca inculpatul X X-Xnu figureaza inscris in evidentele cazierului judiciar cu condamnari penale anterioare (f. 20 vol. I d.i.), iar inculpata X X-X nu figureaza inscrisa in evidentele cazierului judiciar cu condamnari penale anterioare (f.22vol.I d.i.).

La termenul de judecata din 25.08.2022 (f. 64-66 vol. I d.i.), instanta a dispus citirea actului de sesizare a instantei, dupa care inculpatiiX X-X si X X-X au aratat ca recunosc faptele retinute in rechizitoriu si au invederat cadoresc ca judecata sa aiba loc pe baza probelor administrate la urmarirea penala.

In faza cercetarii judecatoresti, in temeiul art. 100 X. 2 Cod procedura penala, s-au administrat mijloacele de proba: declaratie inculpat X X-X (f. 54 vol. I d.i.), declaratie inculpat X X-X (f. 55 vol. I d.i.); declaratie parte responsabila civilmente(f.57 vol. I d.i.), declaratie persoana vatamata X X (f.56vol. I d.i.); cazierul judiciar al inculpatului X X-X (f.20,21 d.i. vol. I) , inscrisuri depuse de inculpatul X X-X (f. 67-69 vol. I d.i.); referat de evaluare inculpata minora x X-X (f.10- 12 vol. I d.i.), inscrisuri depuse de inculpata minora X X-X (f. 67-69 vol. I d.i.).

La termenul de judecata din25.08.2022 (f.65 vol. I d.i.) instanta de judecata a pus in discutie la cererea parchetului incadrarea juridica privind retinerea circumstantei agravante generale prevazute de art.77 lit.d Cod penal,in ceea ce priveste pe inculpatulX X-X, respectiv schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de santajin infractiunea de santaj cu retinerea agravantei art.77 lit.a Cod penal.

La termenul de judecata din 08.09.2022 (f. 70 vol. I d.i.) s-au ascultat concluzile partilor , care au fost de acord cu retinerea acestei agravante , si s-a dispus schimbarea incadrarii juridice, in temeiul art. 386 Cod procedura penala din infractiunea de santaj in infractiunea de santaj, cu retinerea pentru inculpatul X X-X a art.77 lit.d Cod penal la infractiunea de santaj.

La termenul de judecata din 08.09.2022 (f. 70 vol. I d.i.) s-a declarat terminata cercetarea judecatoreasca si s-a acordat cuvantul in dezbateri.

Analizand actele si lucrarile dosarului de fata, prin coroborarea probatoriilor administrate atat in cursul urmarii penale cat si in cursul cercet?rii judec?toresti, instanta retine in fapt si in drept urmatoarele:

In fapt. La data de 08.02.2022, in jurul orei 22.45 X X-X in timp ce se afla in imobilul situat in mun. Barlad, str. X, jud. Vaslui, prin folosirea de amenintari si a unei sabii, a deposedat-o pe persoana vatamata X X de suma de 50 de lei.

Astfel, din probele administrate in cauza rezulta ca titularul contului „ X X „a abordat victima prin intermediul unei retele de socializare folosind un cont denumit ” X X „ si i-a propus o intalnire la locuinta sa pentru a consuma impreuna un suc si un coniac. Desi nu il cunostea, victima, in conditiile date, a fost de acord sa se intalneascacu acesta.Inainte de a intra in scara blocului, dupace a folosit taxiul comandat de titularulcontului „ X X”, persoana vatamata a fost intampinata de aceeasi persoanasi impreuna au intrat in locuinta situata in mun. Barlad, str. X, jud. Vaslui.

La un moment dat, titularul contului „ X X” a parasit imobilul , dupacare au intrat in imobil doua persoane, ce ulterior a rezultat ca erau inculpatii X X-X si X X-X, care au deposedat-o pe persoana vatamata X X dupa ce, in intervalul orar 22.14 – 22.45, folosind o sabie, a proferat amenintari cu acte de violenta la adresa acesteia, astfel cum rezulta din declaratia persoanei vatamate X X (vol. I, f. 44-46 d.u.p. f. 8-49 d.u.p. ) „ a indreptat sabia catre mine si mi-a spus ca daca nu-i platesc suma de bani mentionata ma va cauta la serviciu si ma va omori „ „ma ameninta-tu vrei sa pleci de aici cu picioarele rupte, cum au plecat si altii, sa le iei in mana” – declaratie persoana vatamata X X (vol. I, f. 51-52 d.u.p.).

Starea psihica in care se afla persoana vatamata in urma amenintarilor constante ale inculpatului X X-X, amenintari ce au fost urmate de deposedarea persoanei vatamate de suma de 50 de lei, este reliefata de catre inculpata X X-X:” Am vazut ca persoana vatamata era foarte speriata si aproape plangea cand X tipa la el cu sabia in mana si ii cerea sa scoata tot ce are in buzunare. (vol. II, f. 32 d.u.p).

Pentru a ajunge la stare descrisa mai sus , inculpatul impreuna cu persoana care a parasit locuinta au procedat la inducerea unei stari de panica persoanei vatamate . Prealabil , inculpatul X X-X imputandu-i partii civileca i-a sustras bijuteriile din aur din locuinta in valoare de 3.500 lei. Ulterior produceriiacestei stari, inculpatul a procedat la amenintarea persoanei vatamate si deposedarea acesteia pe acest fond, prin folosirea unei sabii pe care o tinea in mana .

Ulterior deposedarii inculpatul i-a comandat un taxi si i-a restituit suma de 15 lei pentru a achita contravaloarea transportului.

La data de 10.02.2022 si la 17.02.2022 , persoana vatamata a fost contactata telefonic de inculpat, care pe fondul aceleiasi temeri i-a oferit inculpatei X X-X suma de 1.000 lei, respectiv suma de 500 lei inculpatului X X-X .Inculaptul s-a prezentat la data de 10.02.2022 insotit de inculpata X X-X la locul de intalnire stabilit .

De asemenea, instanta retine ca potrivit declaratiei martorei X(vol. I, f. 61-62 d.u.p.) colega de seviciu cu persoana vatamata , rezulta starea persoanei vatamate in perioada 08.02.2022 -17.02.2022 si dupa aceasta perioada , care era suparata , speriata si i-a descris maniera in care era amenintata de inculpat , precum si modul in care l-a cunoscut .

Potrivit declaratiei martorei X (vol. I f. 63 d.u.p. )colega de serviciu a persoanei vatamate, in urma infractiunii acesta era cuprins de o stare de temere deosebit de puternica, recurgand chiar la insotirea persoanei vatamate pana la locuinta sa.

Declaratiile martorilor indicati, ale inculpatei X X X, ale persoanei vatamate X X, si partial declaratia inculpatului X X-X se coroboreaza cu aspectele consemnate in : procesul- verbal de examinare a profilului de Facebook al persoanei vatamate X X si plansa fotografica (vol. I, f. 80, f. 82-83 d.u.p. ), proces-verbal de aplicare a marcarii chimice si plansa fotografica ( vol. I, f. 85, f. 86-88 d.u.p.), procesul - verbal de predare a bancnotelor de catre persoana vatamata X X catre organele de cercetare penala in vederea marcarii chimice (vol. I, f. 90 d.u.p.), procesul -verbal de predrea a unui suport optic inregistrat la Politia mun. Barlad cu nr. 627216/18.03.2022, de catre persoana vatamata X X, continand inregistrari audio (vol. I, f. 92 d.u.p.), procesul-verbal de redare a inregistrarii audio dintre inculpatul X X X si persoana vatamata X X, aflata pe suport optic inregistrat la Politia mun. Barlad cu nr. 627216/18.03.2022 ( vol. I, f. 93 d.u.p.), procesul-verbal de redare a inregistrarii audio dintre inculpata X X X si persoana vatamata X X, suport optic inregistrat la Politia mun. Barlad cu nr. 627216/18.03.2022 (vol. I, f. 94 d.u.p.), procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante din data de 21.03.2022 si plansa fotografica ( vol. I, f. 95-96 d.u.p., f. 98-102 d.u.p.), plicul continand un numar de 5 (cinci) bancnote marcate chimic ( 5 x 100 lei) si plic cu model de comparatie ( vol. I, f. 103-104 d.u.p.) proces verbal de vizionate a imaginilor surprinse cu ocazia prinderii in flagrant din data de 21.03.2022 si plansa fotografica ( vol. I, f. 105 d.u.p., f. 106-110 d.u.p.),procesul- verbal de vizionate a imaginilor ridicate de la S.C. PK VANILA SRL si plansa foto privind activitatea de prindere in flagrant din data de 21.03.2022 (vol. I, f. 111, f. 112-117 d.u.p.),procesul - verbal de vizionate a imaginilor ridicate de la S.C. PK VANILA SRL si plansa foto privind actele materiale din data de 10.02.2022 si 17.02.2022( vol. I, f. 118, f. 119-122, d.u.p.), procesele -verbale cu datele obtinute din telefonul inculpatei X X-X cu ocazia perchezitiei infornatice (vol. I, f. 123-124, f. 125-126, f. 127-128 d.u.p.), procese-verbale cu datele obtinute din telefonul inculpatului X Mrian X cu ocazia perchezitiei informatice ( vol. I, f. 129-130, f. 131, d.u.p.)procesul-verbal de redarea convorbirilor telefonice rezultate din punerea in aplicare a mandatului de supraveghere tehnica nr. 11/UP/2022 ( vol. I, f. 138-139 d.u.p.),proces-verbal de redarea convorbirilor telefonice rezultate din punerea in aplicare a mandatului de supraveghere tehnica nr. 11/UP/2022 ( vol. I, f. 140 d.u.p.),harta de localizare SIM X apartinand persoanei vatamate X X, reprezentand convorbirile telefonice si localizarea ( vol. I, f. 145 d.u.p.),harta de apeluri telefonice realizata in urma punerii in aplicare a incheierii nr. 1 din data de 25.03.2022 a Judecatoriei Barlad (vol. I, f. 146 d.u.p.),procesul-verbal de studiere listing pentru nr. de telefon X apartinand inculpatei X X-X( vol. I, f. 149 d.u.p.),procesul-verbal de studiere listing pentru nr. de telefon X apartinand martorului X X-X ( vol. I, f. 150 d.u.p.),procesul-verbal de studiere listing pentru nr. de telefon X apartinand inculpatului X X-X (vol. I, f. 152 d.u.p).

Instanta retinedeclaratiile initiale ale inculpatului X X-X (vol. II, f. 4-5, f. 6, f. 11-12 d.u.p. vol. II, f. 2 d.u.p.), ca fiind nesincere cu privire la modalitatea de desfasurare a evenimentului din 08.02.2022 .Realitatea de la fata locului este reliefata de catre inculpata X X-X si de persoana vatamata X X care au aratat ca din momentul sosirii inculpatului in imobilul situat in mun. Barlad, str. X, jud. Vaslui, situatia a escaladat si agresiunea s-a amplificat.

Asadar, inculpatul X X-X a deposedat-o pe persoana vatamata X X dupa ce, in intervalul orar 22.14 – 22.45, folosind o sabie, a proferat amenintari cu acte de violenta la adresa acesteia. In acelasi interval orar a lipsit-o pe aceeasi persoana vatamata X X de libertatea de a se deplasa conform propriei vointe. In perioada 08.02.2022 – 21.03.2022, dupa ce a acuzat-o pe persoana vatamata X X de sustragerea unei cantitati de aur, prin amenintarea ca, in cazul in care nu ii va remite suma de 3.500 lei, suma din care la datele de 10.02.2022 si 17.02.2022 a primit suma de 1.500 lei, reprezentand contravaloarea aurului, a amenintat-o ca o va denunta organelor de politie, respectiv cu fapte indreptate impotriva sa, respectiv cu faptul ca se va deplasa la serviciul acesteia si o va omori.

Interceptarile confirma maniera in care au procedat inculpatii cand au purtat convorbiri telefonice cu partea civila pentru a o determina pe aceasta sa achite sumele de bani ce reprezinta contravaloarea bijuteriilor pretins sustrase . Modalitatea in care au incercat sa o determine pe partea civila sa achite sumele de bani solicitate a fost aceea a actiunii specifice infractiunii complexe de santaj. Prin amenintarea indreptata impotriva sa, respectiv cu faptul ca se va deplasa la serviciul acesteia si o va omori, amenintari care au creat persoanei vatamate o puternica stare de temere,s-a realizat deposedarea. Amenintarile inculpatilor au avut in vedere consecintele pagubitoare – ca urmare a denuntarii unor fapte nereale sau producerea unor prejudicii fizice, daca partea civila nu se va conforma solicitarilor acestora.

In ceea ce o priveste pe inculpata X X-X,aceasta a descris in mod sincer modalitatea in care a actionat atat ea, cat siinculpatul X X-X. Astfel, precizeaza ca fiind prietena cu inculpatulin luna februarie a mers la locuinta acestuia si s-a intalnit cu prietenul lui X X-X, martorulX X X , care se afla intr-o relatie apropiata cu persoana vatamata. La momentul la care acestia au intrat in imobil, au realizat „regia planificata”, sa ii impute persoanei vatamate sustragereabijuteriilor din aur. Pe fondul amenintarilor cu sabia realizate de inculpatul X X-X,persoana vatamata X X a remis inculpatului banii pe care ii avea asupra sa. De asemenea, inculpata precizeaza si modul in care a intrat in posesia sumei de 1000 lei pe care a primit-o de la persoana vatamata X X si care a fost predata inculpatului X X-X.Inculpata a realizat activitati specifice complicitatii prin ajutorul acordat inculpatului prin primirea unei sume de bani si contactarea telefonica a persoanei vatamate in vederea determinarii acesteia sa predea o noua suma de bani.

Ulterior, prin declaratia sa data in fata instantei de judecata inculpatulrevine si arata ca recunoaste faptele.

Interpretandmaterialul probator administrat in conformitate cu dispozitiile art. 103 X. (1) si (2) Cod procedura penala, instanta stabileste ca acuzatiileformulate impotriva inculpatilor X X-X si X X-X, pentru fapta din data de08.02.2022, in jurul orei 22.45, si din perioada 08.02.2022 – 21.03.2022, prin rechizitoriul nr. 747/P/2022 intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad la data de 12.05.2022sunt dovedite dincolo de orice indoiala rezonabila prin probatoriul administrat.

Instanta retine ca infractiunea de santaj retinuta in sarcina inculpatului X X-X a fost savarsita in conditiile art. 77 lit. d) Cod penal, impreuna cu un minor raportat la starea de minoritate a inculpatei X X-X, retinand aceasta incadrare dupa punerea in discutie a incadrarii juridice .

Fata de toate cele ce preced, avand in vedere situatia de fapt prezentata, instanta urmeaza sa analizeze raspunderea penala a inculpatilor fata de care s-a dispus trimiterea in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de talharie calificata, fapta prev. de art. 233, art. 234 X. 1 lit a si d din Codul penal, lipsire de libertate in mod ilegal, prev de art. 205 X. 1, X. 3 lit. a C.pen., santaj, fapta prev de art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal si complicitate la santaj, fapta prev de art. 48 rap. la art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal.

II. INCADRAREA JURIDICA

In drept, fapta inculpatului X X-X, care la data de 08.02.2022, in jurul orei 22.45, in timp ce se afla in imobilul situat in mun. Barlad, str. X, jud. Vaslui, prin folosirea de amenintari si a unei sabii, a deposedat-o pe persoana vatamata X X de suma de 50 de lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie calificata, fapta prev. de art. 233, art. 234 X. 1 lit a si d din Codul pen.

A.In ceea ce priveste latura obiectiva, elementul material consta in fapta inculpatului X X-X care, prin folosirea de amenintari cu acte de violenta, isi insusesete, pe nedrept, bunurile mobile ale persoanei vatamate.Inculpatul X X-X a deposedat-o pe persoana vatamata X X dupa ce, in intervalul orar 22.14 – 22.45, folosind o sabie, a proferat amenintari cu acte de violenta la adresa acesteia.

In cauza, este indeplinita cerinta infractiunii complexe de talharie respectiv ca fapta de deposedare sa fie savarsita prin flosirea amenintarii in acest caz .

B. Urmarea imediata a acestei fapte este reprezentata de trecerea bunului din stapanirea de fapt a posesorului in cea a faptuitorului, rezultat care se realizeaza prin actiunea adiacenta care intra in componenta elementului material al infractiunii de talharie, respectiv folosirea de amenintari.

C. Legatura de cauzalitate intre fapta savarsita de inculpat si urmarea socialmente periculoasa este dovedita de intreg materialul probator analizat pe larg in cauza.

D. Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost comisa cu intentie directa, potrivit art. 16 X. (3) lit. a) Cod penal, inculpatul a prevazut si a urmarit producerea rezultatului socialmente periculos al faptei sale.

In drept , fapta inculpatului X X-X, care la data de 08.02.2022, in intervalul orar 22.14 – 22.45, in timp ce se afla in imobilul situat in mun. Barlad, str. X, jud. Vaslui, prin folosirea unei sabii si prin amenintari, a lipsit-o pe persoana vatamata X X de libertatea de a se deplasa conform propriei vointe, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prev de art. 205 X. 1, X. 3 lit. a C.pen.

A.In ceea ce priveste latura obiectiva, elementul material consta in fapta inculpatului X X-X care in mod ilegal a privat de libertate o unei persoana. Cerinta esentiala pentru ca privarea de libertate sa capete conotatie penala independenta , avand in vedere ca atat infractiunea de talharie cat si aceea de santaj absorb lipsirea de libertate in mod ilegal ,este ca aceasta sa exceada timpului necesar realizarii celor doua infractiuni complexe, sa fie ilegala, ilicita, sa nu fie permisa de lege.Forma de baza a infractiunii prevazuta de art. 205 X. 1 C.pen. presupune ca lipsirea de libertate vizeaza o persoana fizica ce are discernamant si care deci constientizeaza ca este subiectul unei privari sau restrangeri a libertatii sale de miscare. X. 3 al aceluiasi articol prevede ca fapta sa fie savarsita de o persoana inarmata, deci folosind o arma in sensul art. 197 C.pen.

In prezenta cauza, probele administrate in cursul urmaririi penale au demonstrat in mod indubitabil ca, inculpatul X X-X, in ziua de 08.02.2022, in intervalul orar 22.14 – 22.45, folosind o sabie, arma in sensul art. 197 C.pen., si amenintari cu acte de violenta, a lipsit-o pe persoana vatamata X X de posibilitatea de a se deplasa conform propriei vointe.

B. Urmarea imediata a acestei fapte este reprezentata de lipsirea persoanei vatamate de libertatea de miscare, chiar si pentru un interval scurt de timp

C. Legatura de cauzalitate intre fapta savarsita de inculpat si urmarea socialmente periculoasa este dovedita de intreg materialul probator analizat pe larg in cauza.

D. Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost comisa cu intentie directa, potrivit art. 16 X. (3) lit. a) Cod penal, inculpatul a prevazut si a urmarit producerea rezultatului socialmente periculos al faptei sale.

In drept , fapta inculpatului X X-X, care in perioada 08.02.2022 – 21.03.2022, dupa ce a acuzat-o pe persoana vatamata X X de sustragerea unei cantitati de aur, prin amenintarea ca, in cazul in care nu ii va remite suma de 3.500 lei, suma din care la datele de 10.02.2022 si 17.02.2022 a primit suma de 1.500 lei, reprezentand contravaloarea aurului o va denunta organelor de politie, respectiv cu amenintari indreptate impotriva sa, respectiv cu faptul ca se va deplasa la serviciul acesteia si o va omori, amenintari care au creat persoanei vatamate o puternica stare de temere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de santaj, fapta prev de art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal.

A.In ceea ce priveste latura obiectiva, elementul material consta in fapta inculpatului X X-X care a realizat o constrangere asupra persoanei vatamate, prin incalcarea libertatii morale, constrangere care se realizeaza prin amenintare, si care se refera la determinarea persoanei vatamate sa dea ceva, respectiv o suma debani.

Amenintarile inculpatului se refera la consecinte pagubitoare, respectiv denuntarea unei fapte nereale organelor de politie sau eventualele prejudicii fizice pe care persoana vatamata le va suferi daca nu se va conforma solicitarii inculpatului.

Starea de temere creata persoanei vatamate de amenintarile inculpatului a fost evidenta si perceputa in mod direct de catre martorii colegii de serviciu ai inculpatului.

B. Urmarea imediata a acestei fapte este reprezentata de crearea unei stari de pericol la adresa libertatii psihice a persoanei.

C. Legatura de cauzalitate intre fapta savarsita de inculpat si urmarea socialmente periculoasa este dovedita de intreg materialul probator analizat pe larg in cauza.

D. Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost comisa cu intentie directa, potrivit art. 16 X. (3) lit. a) Cod penal, inculpatul a prevazut si a urmarit producerea rezultatului socialmente periculos al faptei sale.

In drept , fapta inculpatei X X-X care in perioada 08.02.2022 – 21.03.2022, cunoscand faptul ca inculpatul X X-X a amenintat-o cu moartea pe persoana vatamata X X, respectiv cu darea in vileag a unei fapte penale nereale, in cazul in care nu ii va remite suma de 3.500 lei, a acordat sprijin inculpatului prin primirea unei sume de bani si contactarea telefonica a persoanei vatamate in vederea determinarii acesteia sa predea o noua suma de bani, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la santaj, fapta prev de art. 48 rap. la art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal.

A.In ceea ce priveste latura obiectiva, elementul material consta in fapta inculpatei X X-X care iiinlesneste autorului aceasta realizare, facand, prin sprijinul pe care il da, ca autorul sa savarseasca mai usor si mai sigur fapta incriminata.Actinile desfasurate de inculpata X X-X, asa cum rezulta din materialul probator administrat in cauza si situatia de fapt retinuta, se circumscriu notiunii de complicitate, ca forma a participatiei, astfel cum este definita in art. 48 C.pen.

B. Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost comisa cu intentie directa, potrivit art. 16 X. (3) lit. a) Cod penal, inculpatul a prevazut si a urmarit producerea rezultatului socialmente periculos al faptei sale.

Fata de considerentele de fapt si de drept mai sus aratate, instanta va dispune condamnarea inculpatului major si aplicarea unei masuri educative neprivative de libertate inculpatei minore .

Prealabil, avand in vedere cererea de schimbare a incadrarii juridice, formulata de reprezentantul parchetului, instanta , luand concluziile de admitere a acesteia si avand in vedere ca s-a acordat termen pentru a se raspunde de aparatorul ales al inculpatului X X X la cererea de schimbare, cu respectarea exigentelor Decizei nr.250/2019 a Curtii Constitutionale, in baza art. 386 Cod procedura penala va dispune schimbarea incadrarii juridice retinuta in sarcina inculpatului in sensul retinerii circumstantei generale agravante prevazute la art.77 lit.d Cod penal -in cazul infractiunii de santaj, fapta prevazuta de art. 207 X 1 si 3 Cod penal, incadrarea in urma schimbarii devenind : art. 207 X 1 si 3 Cod penal cu aplicarea art.77 lit.d Cod penal.

III. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI

In ceea ce priveste pedeapsa aplicabila pentru savarsirea infractiunilor pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata, instanta retine ca textele de lege prevad:

- talharie calificata, fapta prev.de art.233,art.234 X.1 lit.a si d.din Codul penal pedeapsa inchisorii de la 3 ani la10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi;

- santaj fapta prev de art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal pedeapsa inchisorii de la 2 ani la 7 ani cu aplicarea art.77 lit.d Cod penal ;

- lipsire de libertate in mod ilegal, prev de art. 205 X. 1, X. 3 lit. a C.pen. pedeapsa inchisorii de la 3 ani la10 ani, toate cu aplicarea art. 38 X. 1 C.pen;

- complicitate la santaj, prev de art. 48 C.pen. rap. la art. 207 X. 1 si 3 C.pen., cu aplicarea art. 113 X. 3 C.pen pedeapsa inchisorii de la 2 ani la 7 ani;

La stabilirea pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 74 Cod penal, respectiv gravitatea infractiunii savarsite si periculozitatea infractorului, care se evalueaza in functie de imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si de mijloacele folosite, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedentele penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal, nivelul de educatie, varsta , starea de sanatate, situatia familiala si sociala, incidenta circumstantelor atenuante sau agravante.

Astfel, conform criteriilor generale de individualizare referitoare la limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunile savarsite, la gradul de pericol social concret al faptelor savarsite (imprejurarile concrete in care au fost savarsite faptele, urmarile produse) cat si la circumstantele personale ale inculpatilor, instanta urmeaza a valorifica toate aceste aspecte in dozarea pedepselor aplicate.

Sanctiunile de drept penal nu pot actiona eficient decat in masura in care ele corespund principiilor fundamentale ale politicii penale si ale dreptului penal si daca sunt guvernate de acestea. Mai mult, combaterea efectiva a criminalitatii nu se poate realiza decat printr-o imbinare echilibrata a intimidarii, prin constrangere, cu reeducarea inculpatului.

Adaptarea pedepsei implica luarea in considerare, sub multiplele ei aspecte a personalitatii infractorilor, pentru a avea ca rezultat dorit transformarea efectiva a proceselor psihice si a conduitei acestora. Se impune luarea in considerare a coordonatelor psihice, relatiilor sociale, influentelor mediului social, comportament, impulsivitate, indiferenta afectiva, egocentrism, agresivitate, temperament, educatie, micro-mediul persoanei, ambianta familiala, legaturi profesionale, anturaj, comportament ante si post delictum, atitudinea fata de exigentele legii penale, colaborare cu organele de cercetare si instanta.

Ca masura de constrangere, pedeapsa are pe langa scopul sau represiv si o finalitate de exemplaritate, ea concretizand dezaprobarea legala si judiciara, atat in ceea ce priveste faptele penale savarsite, cat si in ce priveste comportamentul inculpatilor. Ca atare, pedeapsa si modalitatea de executare a acesteia, trebuie individualizate in asa fel incat inculpatii sa se convinga de necesitatea respectarii legii penale si sa evite in viitor savarsirea de fapte penale. Exemplaritatea pedepsei produce efecte atat asupra conduitei infractorilor, contribuind la reeducarea lor, cat si asupra altor persoane care, vazand constrangerea la care sunt supusi acestia, sunt puse in situatia de a reflecta asupra propriei lor comportari viitoare si de a se abtine de la savarsirea de infractiuni.

In privinta imprejurarilor comiterii infractiunilor, instanta retine un grad de pericol social extrem de ridicat, in general, fata de ocurenta acestor fapte si, in special, fata de situatia inculpatilor care sunt trimisi in judecata pentru savarsirea a unor multiple fapte antisociale.

Instanta constata ca inculpatul X X-X,savarseste prin raportare la infractiunile savarsite in prezenta cauza , cu preponderenta fapte contra persoanei, aratand un dispret pentru viata persoanei ce reprezinta o valoare suprema de care depinde exercitarea tuturor celorlalte drepturi si libertati si care trebuie protejata.

Modalitatea in care intelege sa comita faptele antisociale, respectiv insotit de alt inculpat sau martori, printre care si un minor, in locuri publice si ritmicitatea lor denota imprevizibilitatea comportamentului sau contrar oricaror valori sociale. Faptele au fost comise si in loc public si au fost de natura a indigna opinia publica si persoanelecare au aflat despre acestea, avand in vedere ca inculpatul X X-X era insotit si de inculpata minora X X-X, care raportat la varsta acestuia are un grad de sugestibilitate ridicat in a imita comportamentul negativ al inculpatului.

De asemenea, instanta retine ca inculpatul X X-X este in varsta de21 de ani, cu studii primare si fara ocupatie, iar atitudinea lui pe parcursul procesului penal a fost de negare continua pretextand aproape intr-un mod stereotipic ca implicarea lui s-a rezumat doar la solicitarea adresata persoanei vatamate X X la plata unei sume de bani in schimbul nedepunerii unei plangeri penale pentru presupusa savarsire a unei infractiuni de furt a unor bijuterii din aur, nerecunoscand savarsirea infractiunilor de lipsire de libertate in mod nelegal si talharie calificata.Din fisa de cazier judiciar rezulta faptul ca inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

Un alt aspect pe care instanta il considera deosebit de important este impactul social pe care l-au avut faptele inculpatului, astfel cum rezulta din declaratiile martorilor, dar si din exploatarea mijloacelor de inregistrare video in baza carora s-au intocmit procesele-verbale de redare a imaginilor si plansele foto aferente, precum si interceptarile ce sunt redate in procesele verbale.Sub acest aspect se observa ca persoanele care au avut legatura cu incidentele, fie prin prisma faptului ca au fost prezente la fata locului, fie prin prisma faptului ca erau implicate in comiterea infractiunilor s-au aratat consternate de cele intamplate. De asemenea, din declaratiile martorilor – colegele de serviciu ale partii civile ,atasate la dosarul cauzei se deduce faptul ca inculpatul este perceput de aceasta ca un individ extrem de agresiv si periculos.

Instanta va avea in vedere si conduita infractionala a inculpatului, care, desi nu a suferit anterior o condamnare pentru savarsirea vreunei infractiuni, la primul sau contact cu legea , realizeaza infractiuni extrem de grave si nu intelege sa isi corecteze conduita si adopte o atitudine in limitele legii.

Asa fiind, toate aceste elemente conduc instanta la concluzia ca se impune stabilirea unor pedepse orientate spre mediu si maxim, de natura a concretiza scopul disuasiv, preventiv si educativ al pedepsei, raportat atat la faptele comise de inculpat si la gravitatea urmarilor acestora, dar si la atitudinea acestuia ulterioara comiterii faptelor, astfel:

I.In baza art. 371 Cod penal, raportat la art. 396 X. 1 si 2 Cod procedura penala, cu aplicarea art. 38 Cod penal,va condamna pe inculpatul X X-X, la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie calificata, fapta prev. de art. 233, art. 234 X. 1 lit a si d din Codul penal(savarsita la data de08.02.2022 ).

In ceea ce priveste pedeapsa accesorie si complementara, avand in vedere gravitatea si multitudinea infractiunilor comise, pericolul concret ridicat al acestora, urmarile produse, dar si cele care s-ar fi putut produce, cat si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, cauza Hirst Contra Marii Britanii, instanta retine ca infractiunile savarsite de inculpatul X X-X, creeaza fata de acesta o nedemnitate in exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dar si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat prevazute de art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal.

Ca atare, in baza art. 67 X. 2 Cod penal raportat la art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal, va interzice inculpatului, ca pedeapsa complementara, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o durata de 3 (trei) ani, pedeapsa a carei executare va incepe conform art. 68 X. 1 lit. c) Cod penal.

In baza art. 65 X. 1 Cod penal raportat la art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal, va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

2. In baza art. 205 X. 1, X. 3 lit. a C.pen, raportat la art. 396 X. 1 si 2 Cod procedura penala, cu aplicarea, art. 38 Cod penal va condamna pe inculpatul X X-X, la pedeapsa de 3(trei) aniinchisoare pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal (persoana vatamataX X).

In baza art. 67 X. 2 Cod penal raportat la art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal, va interzice inculpatului, ca pedeapsa complementara, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o durata de 3 (trei) ani, pedeapsa a carei executare va incepe conform art. 68 X. 1 lit. c) Cod penal.

In baza art. 65 X. 1 Cod penal raportat la art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal, va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

3. In baza art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal, raportat la art. 396 X. 1 si 2 Cod procedura penala, cu aplicarea art. 77 X. 1 d), Cod penal va condamna pe inculpatul X X-X,la pedeapsa de 3 (trei) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de santaj (savarsita in perioada08.02.2022 – 21.03.2022).

In baza art. 67 X. 2 Cod penal raportat la art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal, va interzice inculpatului, ca pedeapsa complementara, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o durata de 3 (trei) ani, pedeapsa a carei executare va incepe conform art. 68 X. 1 lit. c) Cod penal.

In baza art. 65 X. 1 Cod penal raportat la art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal, va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

Instanta constata ca infractiunile pedepsite prin prezenta sunt concurente si in temeiul art. 38 si art. 39 X. 1 lit. b) Cod penal, va contopi pedepsele principale stabilite in prezenta cauza de la pct. 1 – 3 si va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 (patru) ani inchisoare sporita cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse [1/3 * 6 ani =2 ani], respectiv 6 (sase) ani inchisoare.

In baza art. 45 X. 3 lit. a) Cod penal rap. la art. 67 X. 1 Cod penal, pe langa pedeapsa principala rezultanta, va aplica inculpatului pedeapsa complementara constand in interzicerea exercitarii drepturilor prevazute de art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal, respectiv dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o durata de 3 (trei) ani a carei executare va incepe conform art. 68 X. 1 lit. c) Cod penal.

In baza art. 45 X. 5 Cod penal raportat la art. 65 X. 1 si art. 66 X. 1 lit. a) si b) Cod penal va interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa accesorie dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si exercitarea dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

In baza art. 399 X. 1 Cod procedura penala va mentine masura preventiva a arestului preventiv dispusa fata de inculpatulX X-X prin incheierea nr 19 din 22 martie 2022 din pronuntata in dosarul nr. 1915/189/2022 al Judecatoriei Barlad, fiind in continuare necesara pana la solutionarea definitiva, intrucat nu s-au schimbat temeiurile avute in vedere la luarea acestei masuri si se impune in continuare a fi mentinuta, fata de gravitatea infractiunilor savarsite de inculpat si fata de modalitatea de executare efectiva a pedepsei dispusa de instanta.

In baza art. 404 X. 4 lit. a), art. 399 X. 9 Cod procedura penala si art. 72 X. 1 Cod penal va constata si scadea din durata pedepsei aplicate perioada in care inculpatul a fost retinut, de la data de 21.03.2023, orele 23.40, pana la data de 22.03.2022, orele 23.40 si arestat preventiv, de la data de 22.03.2022 pana in prezent ( fila 16 verso d.u.p.).

In temeiul art. 7 X. 1 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul X X-X, in vederea introducerii profilelor genetice in Sistemul National de Date Genetice Judiciare.

In baza art. 5 X. 5 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, aduce la cunostinta inculpatului X X-X ca probele biologice care vor fi recoltate vor fi utilizate pentru obtinerea si stocarea in S.N.D.G.J. a profilului genetic.

II. Instanta constata ca inculpata X X-X era minora la data savarsirii faptei,cetatean roman, studii 9 clase, eleva in clasa a X a la Liceul Pedagogic din Mun. Barlad, nu este cunoscuta cu antecedente penale, dar in privinta gravitatii faptelor, va avea in vedere contextul in care au fost comise, respectiv ca aceasta a avut un rol determinant in mentinereaconflictului, in sensul in care a initial a asistat fara vreo implicare, dupa care a contactat victima telefonic si s-a intalnit cu aceasta , mentinand starea de temere in care se afla victima, contribuind si la deposedarea acesteia.

Faptele au fost de natura a indigna opinia publica si persoanele, colege de muncacu partea civila, avand in vedere ca descriu modalitatea in care aceasta era de timorata de atitudinea inculpatilor, implicit si a inculpatei minore.

De asemenea, instanta constata ca acesta se afla la primul conflict cu legea penala, si a dat dovada de maturitate la momentul la care a recurs sa coopereze cu organele de urmarire penala si sa descrie modalitatea in care a savarsit faptele si maniera in care a actionat inculpatul, desi acesta ii este prieten.

Potrivit art. 113 X. 3 Cod penal, fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta de peste 16 ani se poate lua o masura educativa neprivativa de libertate, prin raportare la art. 114 X.1 Cod penal.

Conform art.114 Cod penal se ia o masura educativa tinand seama de criteriile prevazute in art. 74.

In cazul inculpatei,instanta va face aplicarea art.396 X.10 Cod proc.pen., referitoare la alegerea masurii educative ce urmeaza a fi aplicata inculpatei minore si la reducerea limitelor masurilor educative privative de libertate cu o treime, acolo unde este cazul.

Astfel, judecata a avut loc in procedura simplificata si pentru inculpata minora X X-X.

In concret, instanta retine ca inculpata a savarsit fapta pentru care au fost trimisa in judecata urmarind obtinerea unor beneficii materiale imediate si nemeritate, iar pentru a-si spori increderea si sansele de reusita in atingerea scopului infractional aceasta a lucrat impreuna cu inculpatul major.

Existenta pericolului concret pentru ordinea publica rezulta si din gravitatea faptei savarsite, avandu-se in vedere reactia publica la comiterea unor astfel de infractiuni si posibilitatea comiterii unor fapte asemanatoarein lipsa unei reactii ferme a organelor judiciare fata de cel banuit ca fiind autor.

Infractiunea comisa de inculpata tulbura nu numai ordinea juridica, dar si, in primul rand, mediul social, ocrotit prin valorile sale fundamentale, prin normele dreptului penal si procesual penal, aceasta tulburare fiind susceptibila de a se repeta in viitor, din cauza faptului ca genereaza o stare de primejdie pentru raporturile sociale, pentru normala lor desfasurare si dezvoltare in interesul societatii insasi.

Instanta va avea in vedere ca functiile de constrangere si de reeducare, precum si scopul preventiv al pedepsei, pot fi realizate numai printr-o corecta proportionare a acesteia, care sa tina seama si de persoana careia ii este destinata, pentru a fi ajutata sa se reintegreze in societate.

Cunoasterea caracteristicilor unui infractor prezenta o deosebita importanta pentru determinarea gradului concret de pericol social a acestuia si pentru stabilirea unei pedepse eficiente, deoarecede multe ori, modul de comportare in societate, caracterizat prin disciplina in munca si o viata conforma cu regulile de convietuire sociala, poate determina concluzia ca un inculpat nu a comis infractiunea datorita inclinatiei sale pentru comiterea unor fapte antisociale, ci ca urmare a unui complex de imprejurari care au contribuit ca inculpatul sa se abata de la conduita sa obisnuita.

La stabilirea in concret a masurii educative pentru inculpata minoras-a avut in vedere activitatea infractionala precum si gravitatea faptei , dar si concluziile referatului de evaluare intocmit de catre Serviciul de Probatiune Vaslui.

Instanta mai retine ca, desi atitudinea inculpatei pe parcursul procesului penal a fost una sincera si cooperanta, aceastaa reusit sa formeze convingerea instantei ca in mod real constientizeaza gravitatea faptelor comise.

Din probatoriul administrat in cauza instanta retine ca inculpata X X-X la data faptei era minora in varsta de 17 ani, si nu are mentiuni inscrise in cazierul judiciar pentru alte fapte, si nu a dovedit prin comportamentul sau o predilectie spre delincventa juvenila, precum si o lipsa totala de empatie fata de victima comportamentului sau antisocial si fata de valorile sociale, sens in care va avea in vedere si concluziile referatului de evaluare intocmit de catre Serviciul de Probatiune Vaslui (filele nr. 10-12 vol. I d.i.) prin care s-a retinut ca riscul de a comite si alte infractiuni este de nivel mic - mediu, inculpata aflandu-se la prima abatere de acest fel, fiind sprijinita moral de familie si s-a recomandat aplicarea masurii educative neprivative de libertate a supravegherii pe o durata de 3 luni.

Fapta prevazuta de legea penala savarsita de inculpata X X-X , cu un pericol social extrem deridicat, denota o dezinvoltura exacerbata a inculpatei in comiterea acestei infractiuni de complicitate la santaj, toate aceste coroborate cu atitudinea acesteia sunt elemente care dovedesc in aprecierea instantei o periculozitate sporita a persoanei inculpatei care prin modul de a se comporta in societate a reusit in mod constient sa trezeasca revolta in constiinta membrilor comunitatii, dar care poate fi corijata daca este luata si o masura educativa neprivativa de libertate.

Astfel, avand in vedere ca inculpataX X-X , este judecata pentru o infractiune in baza art. 48 rap. la art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal va aplica inculpateiX X-X, masura educativa neprivativa de libertate a supravegherii pe o durata de 3 luni , masura propusa si de Serviciul de Probatiune Vaslui .

In baza art. 48 rap. la art. 207 X. 1 si 3 din Codul penal cu aplicarea art. 114 X. 1 Cod penal coroborat cu art. 115 X. 1 pct. 1 lit. b) Cod penal si raportat la art. 118 Cod penal cu aplic. art. 396 X. 10 Cod procedura penala va aplica inculpatei minore , X X X, fiica lui X si X Xa, nascuta la data de 20.12.2005 in mun. X, jud. Iasi, dom. in sat X, com. X, jud. Vaslui, CNP X, cercetata, in stare de libertate, cetatean roman, studii gimnaziale, eleva, fara antecedente penale, masura educativa a supravegherii pe o durata de 3 (trei) luni, pentru savarsirea infractiunii de de complicitate la santaj, prev de art. 48 C.pen. rap. la art. 207 X. 1 si 3 C.pen., cu aplicarea art. 113 X. 3 C.pen.(fapta din in perioada 08.02.2022 – 21.03.2022,persoana vatamata X X )

Instanta s-a orientat catre aceasta masura educativa neprivativa de libertate avand in vedere activitatea infractionala redusa, aceasta participand doar la comiterea unei infractiuni de complicitate la santaj si circumstantele personale favorabile, dar si concluziile referatului de evaluare.

In baza art. 121 X. 1 Cod penal, pe durata executarii masurii educative, va impune inculpatei, sub coordonarea Serviciului de Probatiune Vaslui, urmatoarele obligatii:

1. sa urmeze un curs de pregatire scolara sau formare profesionala;

2. sa se prezinte la serviciul de probatiune la datele fixate de acesta.

Va atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 123 X. 1 si 3 Cod penal care prevad urmatoarele:

„Daca minorul nu respecta, cu rea-credinta, conditiile de executare a masurii educative sau a obligatiilor impuse, instanta dispune:

a) prelungirea masurii educative, fara a putea depasi maximul prevazut de lege pentru aceasta;

b) inlocuirea masurii luate cu o alta masura educativa neprivativa de libertate mai severa;

c) inlocuirea masurii luate cu internarea intr-un centru educativ, in cazul in care, initial, s-a luat masura educativa neprivativa de libertate cea mai severa, pe durata sa maxima.” si

„Daca minorul aflat in executarea unei masuri educative neprivative de libertate savarseste o noua infractiune sau este judecat pentru o infractiune concurenta savarsita anterior, instanta dispune:

a) prelungirea masurii educative luate initial, fara a putea depasi maximul prevazut de lege pentru aceasta;

b) inlocuirea masurii luate initial cu o alta masura educativa neprivativa de libertate mai severa;

c) inlocuirea masurii luate initial cu o masura educativa privativa de libertate.”

III . LATURA CIVILA

A. Daunele materiale

In ceea ce priveste latura civila instanta constata ca s-a constituit parte civila in cursul urmaririi penale persoana vatamata X X cu suma de 2050 lei, pe care ulterior a precizat-o(f. 33 vol. I .) cu suma de 5.550 de lei, din care suma cereprezinta daune materiale este de 2050 – 50 lei sustrasi in 08.02.2022, 1.000 lei dati la 10.02.2022, 500 lei dati la 16.02.2022 si cu suma de 500 lei flagrant,iar daune morale a solicitat suma de 3.000 lei

La cererea de constituire de parte civila persoana vatamata a atasat si chitanta nr. 0270 privind achitarea onorariului de avocat pentru serviciile de consultanta juridica in suma de 500 lei . Acest inscris a fost emis de aparatorul ales al persoanei vatamate, care a trimis, totodata si note scrise. Distinct de aceste inscrisuri pentru a justifica cuantumul cheltuielilor precum si situatia medicala in care se afla, aparatorul persoanei vatamate a depus si acte medicale pe care instanta le va avea ave in vedere la stabilirea acordarii integrale a sumei solicitate cu titlu de onorariu avocat.

Instanta constata ca prin incheierea din 25.08.2022 (f. 65 verso vol. I d.i.) inculpatii X X-X si X X-X au recunoscut integral pretentiile partii civile, declaratie insusita si de partea responsabila civilmente, X X , aratand ca sunt de acord sa o despagubeasca cu sumele solicitate, ca atare va lua act de recunoasterea lor, in temeiul art. 23 X. 3 Cod procedura penala, privind plata despagubirilor catre X X pentru savarsirea faptelor de talharie calificata, santaj lipsire de libertate in mod ilegal sicomplicitate la santaj.

Pentru a se angaja raspunderea civila, este necesar sa fie indeplinite cerintele prevazute de dispozitiile art. 1357 Cod Civil, respectiv: existenta unei fapte ilicite, existenta unui prejudiciu, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si existenta vinovatiei celui care a cauzat prejudiciul.

In cauza se constata ca prejudiciul a carui reparare se solicita de catre parteacivila deriva din fapta ilicita savarsita de inculpat, care pe planul dreptului penal constituie infractiunile de talharie calificata, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal sicomplicitate la santaj, astfel cum s-a aratat anterior.

Avand in vedere consideratiile anterior expuse, cu privire la existenta faptei si incadrarea juridica, instanta arata ca sunt indeplinite conditiile constand in existenta unei fapte ilicite, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si existenta vinovatiei inculpatilor.

In ce priveste cerinta referitoare la existenta unui prejudiciu, instanta arata ca prejudiciul, ca element esential al raspunderii civile delictuale, consta in rezultatul, in efectul negativ suferit de catre o anumita persoana, ca urmare a faptei ilicite savarsite de catre o alta persoana.

De asemenea instanta mai retine ca in ceea ce priveste daunele materiale potrivit art. 97 din Codul de procedura penala, este obligata sa lamureasca cauza sub toate aspectele, inclusiv in ceea ce priveste latura ei civila, pe baza de probe.

Spre deosebire de daunele morale, al caror cuantum se stabileste de catre instanta pe baza de apreciere, existenta daunelor materiale si a intinderii acestora trebuie dovedite prin administrarea de probe. Instanta tine cont la acordarea daunelor materiale numai de acele prejudicii care au legatura de cauzalitate directa cu infractiunile pentru care sunt trimisi in judecata inculpatii.Toate pretentiile partii civile fiind probate.

B. Daune morale

Sub aspectul daunelor morale in cuantum de 3.000 lei solicitate de catre partea civila X X, fata de inculpatii X X-X si X X-X care au recunoscut integral pretentiile partii civile, declaratie insusita si de partea responsabila civilmente, X X, instanta apreciaza ca aceste pretentii sunt justificate. Daunele morale reprezinta, in genere, prejudicii care nu pot fi evaluate din punct de vedere economic, pecuniar, astfel incat despagubirile acordate pentru repararea lor au semnificatia unei compensatii, a unei satisfactii acordate victimei, cuantumul acestei compensatii fiind determinat, intre altele, prin raportare la gravitatea faptei cauzatoare de prejudiciu. La evaluarea daunelor morale nu se are in vedere repunerea victimei in situatia anterioara savarsirii infractiunii, lucru care nu se poate realiza obiectiv, ci procurarea unor satisfactii de ordin moral, susceptibile sa inlocuiasca valoarea de care a fost privata, cu evitarea deturnarii scopului raspunderii civile in sensul stabilirii unor pedepse private sau al acordarii unei satisfactii pur teoretice. Fata de acestea, rezulta ca trebuie acordata o deosebita atentie prezervarii unui just echilibru intre necesitatea asigurarii unei compensari de ordin patrimonial pentru suferintele produse victimei prin producerea infractiunii si netransformarea acestora intr-un mijloc de imbogatire fara justa cauza pentru victima.

Opinia Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la modul si aprecierea daunelor morale, prevede ca „la stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu moral se are in vedere o serie de criterii: consecintele negative suferite de cei in cauza pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori si intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala, avand in vedere ca, prin aceste despagubiri cu rol compensatoriu, se urmareste o reparatie justa si echitabila a prejudiciului moral suferit si, nu imbogatirea fara just temei”.

De altfel, in acelasi sens s-a pronuntat si instanta suprema intr-o serie de decizii de speta. Spre deosebire de despagubirile pentru daune materiale, care se stabilesc pe baza de probe, despagubirile pentru daune morale se stabilesc pe baza evaluarii instantei de judecata.

In acord cu jurisprudenta nationala si practica CEDO, care a facut o serie de aprecieri notabile in ceea ce priveste proba prejudiciului moral, proba faptei ilicite este suficienta, urmand ca prejudiciul si raportul de cauzalitate sa fie prezumate, instantele urmand sa deduca producerea prejudiciului moral din simpla existenta a faptei ilicite de natura sa produca un asemenea prejudiciu si a imprejurarilor in care a fost savarsita, solutia fiind determinata de caracterul subiectiv, intern al prejudiciului moral, proba sa directa fiind practic imposibila.

Este neindoielnic ca prin vatamarea libertatii fizice si psihice victimei X X,acesteia i-au fost produse o serie de suferinte, un disconfort psihic major, aspect ce rezulta din declaratiile colegelor sale .

Declaratie martor X (vol. I, f. 61-62) „am vazut ca numitul X X era foarte suparat si abatut si l-am intrebat ce probleme are. La inceput a refuzat sa vorbeasca, apoi mai tarziu a inceput sa planga si mi-a povestit ca este santajat si amenintat de niste tigani, care i-au pus sabia la gat sa le dea bani”.

Declaratie martor X (vol. I, f. 61-62) „ Cred ca era la inceputul lunii martie 2022, in jurul orei 22.00, ma aflam la serviciu si in apropierea mea se afla si numitul X X, care am auzit ca la un moment dat ii suna telefonul. Nu am auzit ce a vorbit la telefon, insa dupa acea conversatie a devenit foarte agitat si speriat. Chiar ii tremurau picioarele si nu putea vorbi „

Acestea sunt argumentele si probele pentru care instanta apreciaza ca daunele morale aduse victimei, justifica acordarea unei compensari de ordin patrimonial.

Instanta retine ca suferintele cauzate nu au caracter de permanenta si nu priveaza pe viitor pe partea civila de posibilitatea de a desfasura anumite activitati.

Drept urmare, instanta considera ca partii civile X X i se cuvin despagubiri cu titlu de daune morale ca urmare a prejudiciului produs de catre inculpati in cuantum de 3.000 lei.

In consecinta, ca urmare a recunoasterii pretentiilor partii civile X X de catre inculpatii X X-X si X X-X, declaratie insusita si de partea responsabila civilmente, X X instanta in baza dispozitiilor art. 397 X. 1 Cod de procedura penala cu referire la art. 19 X. (4) si (5) si 23 X. (3) Cod procedura penala va admite actiunea civila formulata de partea civila X X (CNP 1851013090100) si va obliga in solidar inculpatii X X-X si X X-X ( in solidar cu partea responsabila civilmente), X X sa plateasca partii civile suma de 5.550 de lei, cu titlu de despagubiri civile,din care suma cereprezinta daune materialede 2050 (50 lei sustrasi in 08.02.2022, 1.000 lei dati la 10.02.2022, 500 lei dati la 16.02.2022 si cu suma de 500 lei flagrant),iar 3.000 reprezinta daune morale.Contul bancar indicat in notele de sedinta depuse la termenul din 08.09.2022 , urmeaza a fi avut in vedere de inculpati in situatia in care opteaza pentru executarea in aceasta forma.

IV. CHELTUIELI DE JUDECATA

Avand in vedere dovada efectuarii cheltuielilor de judecata, potrivit chitantei nr. 0270 (f. 40 vol. I d.i.) in baza dispozitiilor art. 276 X. 1 Cod procedura penala, instanta va obliga inculpatii X X-X si X X-X in solidar cu X X,sa plateasca fiecare inculpat partii civile X X (CNP 1851013090100)cate 250 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare reprezentand onorariu avocat.

In temeiul art. 274 X. 1 Cod procedura penala, instanta va obliga inculpatul X X-X la plata sumei de 10.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 5.000 de lei reprezinta cheltuieli avansate de stat pe parcursul urmaririi penale.

In temeiul art. 274 X. 1 Cod procedura penala, instanta va obliga inculpata X X-X in solidar cu X X la plata sumei de 2.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 1.000 de lei reprezinta cheltuieli avansate de stat pe parcursul urmaririi penale.

In temeiul art. 112 X. 1 lit. b) Cod penal va lua masura de siguranta a confiscarii speciale a unei sabii, o maceta – cutit, a 5 bancnote a cate 100 lei marcate chimic ridicate de la inculpatul X X-X la data de 22.03.2022 si 18.03.2022– pozitia 22/2022 in registrul mijloacelor de proba.

Instanta constata ca inculpatul X X-X a fost asistat si de aparator ales, doamna avocat X .

In baza art. 272 si art. 275 X. 6 Cod procedura penala, onorariul aparatorului din oficiu al inculpatei X X-X, in cuantum de 868 lei, conform delegatiei nr. 822 emisa de Baroul Vaslui domnul avocat X X– va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei si va ramane in sarcina statului si al inculpatului X X-X, doamna avocat X , in cuantum de 868 lei , conform delegatiei nr. 881 din 21.07.2022, emisa de Baroul Vaslui vor fi avansate din fondurile Ministerului Justitiei – justificat de faptul ca a acordat asistenta la fiecare termen de judecata, aparatorului ales fiind prezent la un termen, in afara primului termen de judecata.

23

Domenii speta