Viol

Sentinţă penală 36 din 13.03.2020


Dosar nr. 2461/188/2019

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BICAZ

SENTINȚA PENALĂ NR. xx

Şedinţa publică din data de 13.03.2020

Instanţa constituită din:

Preşedinte – xx

Grefier – xx 

La ordine venind pronunțarea asupra cauzei penale privind pe inculpatul CC,  trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de tentativă la infracţiunea de viol,  prev. şi ped. de art.  32 Cod penal raportat la art. 218 alin. 1,  alin. 3 lit. c)  Cod penal, cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. penal

Dezbaterile asupra fondului au avut loc în şedinţa publică din data de 13.11.2019 când părţile prezente şi reprezentantul Ministerului Public au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă ce face parte integrantă din prezenta hotărâre când instanţa, în temeiul art. 391 alin. 1 Cod Procedură Penală a stabilit termen pentru pronunţare şi deliberare pentru data de astăzi, 27.11.2019.

I N S T A N Ţ A,

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul nr  873/P/2019 din data de 20.11.2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz a fost trimis în judecată, sub control judiciar,  inculpatul CC,  pentru săvârşirea a două infracţiuni de tentativă la infracţiunea de viol,  prevăzute şi pedepsite de art.  32 Cod penal raportat la art. 218 alin. 1,  alin. 3 lit. c)  Cod penal, cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.

În actul de sesizare s-a reţinut că A. N-I, mama victimei  A. G-D în vârsta de 14 ani şi 6 luni are o relaţie de concubinaj cu inculpatul de aproximativ un an.  Persoana vătămată A. G-D a rămas la bunicii materni în sat/comuna xx jud. xx, vizitându-şi doar ocazional mama la noua locuinţă. Atunci când rămânea peste noapte,  minora dormea într-o altă cameră a acelei case, cu intrare separată din curte. Minora a fost la domiciliul inculpatului de circa 10 ori în vara anului 2019.

La data de 16.08.2019 persoana vătămată A. G-D a mers la mama ei în comuna xx jud. xx, la casa inculpatului CC. Acolo s-a întâlnit cu inculpatul care a întrebat-o pe persoana vătămată dacă este de acord să întreţină cu el raporturi sexuale pentru bani, persoana vătămată respingând propunerea cu vehemenţă. Cu toate acestea persoana vătămată a rămas peste noapte la casa inculpatului şi, la fel ca şi în celelalte nopţi în care a dormit acolo, persoana vătămată A. G-D s-a culcat în acea cameră a casei a inculpatului CC, separată de camera în care dormea inculpatul cu mama persoanei vătămate. Accesul în acea cameră se face din curte, iniţial într-un hol mic şi din acel hol se pătrunde pe o uşă din lemn în cameră.

În noaptea de 16/17.08.2019, în jurul orelor 01:30-02:00, în timp ce persoana vătămată dormea, inculpatul CC a pătruns în acea cameră şi s-a aşezat lângă persoana vătămată în pat, fiind dezbrăcat de la mijloc în sus. Atunci persoana vătămată s-a trezit, iar inculpatul CC i-a spus să stea liniştită întrucât el vrea să doarmă cu ea şi a început să o atingă cu mâinile pe corp şi în zona intimă. Persoana vătămată i-a cerut inculpatului să înceteze, dar acesta a coborât din pat şi s-a dezbrăcat de toate hainele. Persoana vătămată a coborât din pat să iasă din cameră, dar inculpatul a prins-o de mână şi împins-o pe pat  şi s-a urcat peste ea. Inculpatul a încercat că întreţină raporturi sexuale normale cu victima încercând să o dezbrace de rochiţa pe care persoana vătămată o avea pe ea, dar aceasta s-a opus şi a început să strige. La scurt timp în cameră a venit mama minorei, martora A. N-I, care a auzit strigătele fiicei sale şi 1-a găsit pe inculpat dezbrăcat complet şi urcat pe pat peste persoana vătămată. A strigat la inculpat să-i lase fiica în pace şi i-a spus "să-ţi fie ruşine, xx", după care a plecat din cameră. Inculpatul a coborât de pe pat, s-a îmbrăcat şi a plecat în camera sa.

În data de 04.09.2019, în jurul orelor 14.00, persoana vătămată a vorbit la telefon cu mama sa şi s-au înţeles cu ea ca a doua zi să meargă împreună la Piatra-Neamt la cumpărături pentru şcoală. Martora A. N-I i-a spus minorei  că ar fi mai bine să meargă la ca în comuna xx jud. xx, din data de 04.09.2019 şi să rămână peste noapte la ea urmând apoi să plece  a doua zi la  Piatra-Neamţ.

Persoana vătămată a ajuns la mama ei în comuna Tarcău în jurul orei 15:30-16:00 când inculpatul CC nu se afla acasă.

Mama minorei împreună cu inculpatul au consumat o sticlă de 2.5 l  cu bere iar în jurul orelor 23:30 persoana vătămată a plecat în camera în care dormea de obicei, în jurul orelor 00:30 s-a culcat şi a închis uşa de la intrarea din curte în hol cu cele două zăvoare. În dimineaţa zilei de 05.09.2019, în jurul orelor 05:00, inculpatul s-a deplasat la camera unde dormea persoana vătămată şi a găsit uşa de la intrarea în hol încuiată cu cele două sisteme de asigurare. A reuşit să le deschidă prin mişcări repetate de tragere şi împingere a uşii după care a intrat în cameră şi a încuiat uşa cu acele sisteme de închidere. S-a deplasat la patul în care se afla persoana vătămată.

Persoana vătămată s-a ridicat din pat şi s-a deplasat spre uşa camerei cu scopul de a ieşi afară, dar inculpatul a lovit-o cu palma peste faţă, apoi a prins-o de mâna stângă şi a tras-o după el şi a împins- o pe pat. Inculpatul s-a urcat şi el pe pat şi a început să o pipăie şi să tragă de tricoul cu care victima era îmbrăcată. În acest timp persoana vătămată i-a cerut permanent inculpatului să o lase în pace, a strigat la mama sa, dar aceasta nu a auzit-o şi având telefonul mobil pe pat, a apelat-o pe mama sa şi când aceasta i-a răspuns martora A.N-I a auzit când fiica sa spunea "' lasă-mă în pace".

A. N-I s-a deplasat la camera unde se afla fiica sa şi a găsit uşa încuiată. S-a deplasat la geamul acelei camere,  a deschis geamul şi când s-a uitat în interior l-a găsit din nou pe inculpatul CC pe patul unde se afla fiica sa, de această dată fiind îmbrăcat. A strigat la inculpat să o lase în pace pe fiica sa în pace. Inculpatul a coborât de pe pat şi a ieşit afară din cameră.

La scurt timp inculpatul a revenit în camera unde se afla persoana vătămată şi i-a luat telefonul mobil ieşind în curte. Acolo mama victimei i-a luat telefonul din mână şi i l-a dat fiicei sale care a ieşit din cameră în curte apoi în stradă şi a apelat SNUAU 112 reclamând faptul că a fost victima infracţiunii de tentativă la infracţiunea de viol.

 Fiind audiat inculpatul a precizat că, între el şi persoana vătămată a existat o înţelegere pentru ca aceştia să întreţină relaţii sexuale de comun acord şi că la momentul când a fost surprins de martora A. N-I şi persoana vătămată se afla goală, fără haine pe ea, lucru contrazis de declaraţiile martorei, nerecunoscându-şi fapta din data de 04.09.2019, lucru contrazis de declaraţiile martorei din cauză şi de faptul că uşa de la camera persoanei vătămate era închisă când martora a încercat să pătrundă în cameră.

Din audierea martorei A.E., bunica persoanei vătămate unde aceasta din urmă locuieşte, a reieşit faptul că persoana vătămată a manifestat o stare de frică după ultimul incident, refuzând să se mute cu mama ei de teamă.

Situaţia de fapt expusă anterior se probează cu următoarele mijloace de probă: proces-verbal de cercetare la faţa locului; planşa fotografică; raport de expertiză medieo-legală nr. Al/393 din 05.09.2019; declaraţiile persoanei vătămate; declaraţiile martorului A. N-I; declaraţie suspect; declaraţie inculpat;

În drept se reţine prin rechizitoriu că faptele inculpatului CC, care, în noaptea de  16/17.08.2019 şi 04/05.09.2019  în  timp ce  persoana vătămată  A.G-D, în vârstă de 14 ani, se afla în locuinţa concubinului mamei sale, inculpatul CC, din comuna xx, judetul xx, a încercat să întreţină raporturi sexuale  prin constrângere cu minora, întrunesc elementele constitutive a două infracţiuni de  tentativă la infracţiunea de viol,  prev. şi ped. de art.  32 Cod penal raportat la art. 218 alin. 1,  alin. 3 lit. c)  Cod penal.

Inculpatul a fost reţinut la data de 05.09.2019 şi începând cu data de 06.09.2019 a fost pus sub control judiciar, măsura fiind verificată şi menţinută  pe tot parcursul procesului.

Prin încheierea nr 11/CP din data de 08.01.2020, judecătorul de cameră preliminară, în temeiul art. 346 alin. 1 Cod  procedură penală a constatat legalitatea sesizării instanţei cu 873/P/2019 din data de 20.11.2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpat.

Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 10.000 lei  reprezentând daune morale.

În faţa instanţei, la primul termen de judecată, inculpatul CC, prezent personal şi însoţit de avocat ales, d-na avocat Ş.A. a declarat că recunoaşte săvârşirea faptelor  reţinute în sarcina sa prin actul de sesizare, că îşi însuşeşte probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale şi că solicită ca judecarea cauzei să se realizeze numai pe baza acestor probe, solicitând aplicarea procedurii simplificate în cazul recunoaşterii învinuirii, prevăzute de art. 374 alin. 4 Cod procedură penală, declaraţie care a fost consemnată şi ataşată la dosar.

 Analizând admisibilitatea cererii formulate de inculpat, instanţa constată că inculpatul CC - prin declaraţie dată personal, în faţa instanţei şi înainte de începerea cercetării judecătoreşti - a înţeles să se prevaleze de prevederile art. 375, art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, că probele administrate în cursul urmăririi penale permit stabilirea cu exactitate a faptelor comise de către inculpat precum şi că sunt suficiente date cu privire la persoana acestuia pentru a permite stabilirea unei pedepse, astfel că urmează a admite  cererea formulată de inculpat de aplicare a procedurii de  judecată în cazul recunoaşterii învinuirii.

La termenul din data de 11.03.2020 inculpatul a depus la dosar mai multe înscrisuri în circumstanţiere. 

Astfel, analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarele:

Minora A.G-D, în vârstă de 14 ani este fiica concubinei inculpatului. Fata locuieşte cu bunicii materni în comuna xx şi venea la mama sa doar ocazional. 

În noaptea de  16/17.08.2019 şi dimineaţa zilei de 05.09.2019  în  timp ce  persoana vătămată  A.G-D, se afla în locuinţa concubinului mamei sale, inculpatul CC, a încercat să întreţină raporturi sexuale  prin constrângere cu minora. De fiecare dată, înainte ca infracţiunea să se consume, a intervenit mama fetei alertată de strigătele acesteia sau, ultima dată, de telefonul minorei.

Instanţa reţine că nu există dubiu cu privire la intenţiile inculpatului, fiind surprins dezbrăcat şi peste victimă, aceasta din urmă opunându-se de fiecare dată. În plus, uşa era închisă prin interior, tocmai pentru a opri minora să fugă, în condiţiile în care inculpatul nu are nici o explicaţie pentru faptul că noaptea,  în jurul orei 01:30-02:00 ( prima faptă) sau la ora 5:00 dimineaţa ( cea de-a doua faptă) se afla în camera în care minora dormea.

Concluziile care rezultă din analiza materialului probator administrat în faza de urmărire penală se coroborează cu declaraţia inculpatului care şi-a recunoscut în totalitate faptele astfel cum au fost reţinute prin rechizitoriu.

Astfel fiind, instanţa concluzionează că se poate proceda la soluţionarea laturii penale a cauzei, întrucât din probele administrate în tot cursul procesului penal rezultă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele expuse în paragrafele anterioare există, constituie infracţiuni, au fost săvârşite de inculpat cu vinovăţie şi există suficiente date cu privire la persoana acestuia pentru a permite aplicarea unor pedepse.

În drept, faptele inculpatului CC constând în acelea că, în noaptea de  16/17.08.2019 şi dimineaţa zilei de 05.09.2019  a încercat prin constrângere să întreţină relaţii sexuale cu fiica concubinei sale, minora A.G-D în vârstă de 14 ani, întrunesc elementele constitutive a două infracţiuni de  tentativă la infracţiunea de viol,  prev. şi ped. de art.  32 Cod penal raportat la art. 218 alin. 1,  alin. 3 lit. c)  Cod penal, săvârşite în concurs.

Conform dispoziţiilor art. 74 din actualul Cod penal, în vederea satisfacerii scopurilor pedepsei, instanţa urmează să ţină seama de gravitatea infracţiunii săvârşite şi de periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii generale: a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa constată că infracţiunile deduse judecăţii prezintă o gravitate sporită în contextul în care, activitatea infracţională a inculpatului a fost repetată în aceeaşi manieră, perseverenţa sa fiind pe deplin dovedită. Este adevărat că inculpatul nu este cunoscut cu antecedenţe penale şi se consideră un bun creştin, având preocupări lucrative incontestabile dar aceasta nu reduce pericolul social deosebit al comportamentului său, mai ales că ar fi trebuit să aibă un minim respect pentru fiica femeii cu care trăieşte. Împrejurarea că infracţiunile au rămas la stadiul de tentativă face incidente dispoziţiile art 33 alin 2 Cod penal, limitele de pedeapsă reducându-se la jumătate, dar aceasta nu are legătură directă cu acţiunile inculpatului, el fiind oprit de un complex de împrejurări să nu finalizeze infracţiunea şi nu de eventuale manifestări responsabile ale acestuia. Ba chiar după ce a fost surprins şi a doua oară a încercat să oprească victima să sune la 112 prin luarea telefonului, bruma de conştiinţă, indiferent de sursă, nefiind dovedită. 

Astfel, în temeiul art 32 raportat la art 218 alin 1, 3 lit c Cod penal, cu aplicarea art 33 alin 2 Cod penal şi art. 396 alin.10  Cod procedură penală, va condamna pe inculpatul  CC la o pedeapsă de 2 ani  închisoare pentru fiecare dintre cele două infracţiuni de tentativă la viol în formă agravată.

Reţinând că cele două infracţiuni au fost săvârşite în concurs, potrivit art 38 alin 1 Cod penal, potrivit art 39 alin 1 lit b Cod penal, se va aplica un spor obligatoriu de 8 luni, pedeapsa finală fiind de  2 ani  şi 8 ( opt)  luni închisoare.

Raportat la gravitatea faptei, se consideră că aplicarea unei pedepse cu suspendarea executării nu răspunde exigenţelor de prevenţie, astfel că închisoarea va fi cu executare.

 În temeiul art.66 alin. 1 lit.a) şi  b)  Cod penal raportat la art 67 alin 2  Cod penal,  va interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi  de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 (doi) an de la de la executarea pedepsei închisorii.

În temeiul art.65 alin.1 raportat la art.66 alin.1 lit.a) şi b)  Cod penal va interzice inculpatului ei, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi  de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat .

În temeiul art. 404 alin 4 lit a Cod procedură penală, dispune deducerea din pedeapsa aplicată a duratei reţinerii, din data de 05.09.2019. 

În baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală, va menţine măsura controlului judiciar, constatându-se că temeiurile care au impus luarea măsurii continuă să subziste şi în prezent.

În legătură cu daunele morale solicitate de partea civilă instanţa apreciază îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, respectiv: existenţa unei fapte ilicite (materializată în infracţiunea săvârşită de inculpat); existenţa unui prejudiciu (cert, apreciat echitabil şi proporţional suferinţelor psihice încercate de partea civilă minoră); legătura de cauzalitate şi vinovăţia (prezentă sub forma intenţiei directe).

În temeiul art 397 raportat la art 25 Cod procedură  penală și  dispoziţiile legii civile, va admite  acţiunea civilă exercitată de partea civilă minoră A.G-D şi va dispune obligarea inculpatului la plata sumei de 10.000 lei către partea civilă cu titlul de daune morale, apreciind că această sumă este proporțională și corectă cu situația descrisă.

În temeiul art. 7 din Legea nr.76/2008 va  dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat la data rămânerii definitive a hotărârii.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, faţă de soluţia de condamnare, va obliga pe inculpatul CC  la plata sumei de 1500 lei ( din care 1097 lei din faza de urmărire penală) cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, reţinându-se totodată că plata avocaţilor numiţi din oficiu pentru persoana vătămată minoră şi inculpat în faza de cameră preliminară va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei. 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

În temeiul art. 375 Cod procedură penală, admite cererea formulată de inculpatul CC, privind aplicarea procedurii de judecată simplificată în cazul recunoaşterii vinovăţiei.

În temeiul art 32 raportat la art 218 alin 1, 3 lit c Cod penal, cu aplicarea art 33 alin 2 Cod penal, art 79 alin 1 Cod penal  şi art. 396 alin.10  Cod procedură penală,  condamnă  pe inculpatul CC, la o pedeapsă de 2 ani  închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de viol în formă agravată (17.08.2019). 

În temeiul art.66 alin. 1 lit.a) şi  b)  Cod penal raportat la art 67 alin 2  Cod penal,  interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi  de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 (doi) ani de la de la executarea pedepsei închisorii.

În temeiul art.65 alin.1 raportat la art.66 alin.1 lit.a) şi b)  Cod penal  interzice inculpatului ei, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi  de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art 32 raportat la art 218 alin 1, 3 lit c Cod penal, cu aplicarea art 33 alin 2 Cod penal,  art 79 alin 1 Cod penal  şi art. 396 alin.10  Cod procedură penală,  condamnă  pe inculpatul CC , la o pedeapsă de 2 ani  închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de viol în formă agravată (05.09.2019). 

În temeiul art.66 alin. 1 lit.a) şi  b)  Cod penal raportat la art 67 alin 2  Cod penal,  interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi  de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 (doi) ani de la de la executarea pedepsei închisorii.

În temeiul art.65 alin.1 raportat la art.66 alin.1 lit.a) şi b)  Cod penal  interzice inculpatului ei, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi  de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Constată că cele două infracţiuni au fost săvârşite în concurs potrivit art 38 alin 1 Cod penal şi potrivit  art 39 alin 1 lit b Cod penal, se aplică un spor obligatoriu de 8 luni, pedeapsa finală fiind de  2 ani  şi 8 ( opt)  luni închisoare.

 În temeiul art. art 45 alin 3 lit a Cod penal, interzice inculpatului CC, ca pedeapsă complementară, exerciţiul dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, precum şi al dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii.

În temeiul art. art 45 alin 5 Cod penal, interzice inculpatului CC, ca pedeapsă  accesorie, exerciţiul dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, precum şi al dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În temeiul art. 404 alin 4 lit a Cod procedură penală, deduce din pedeapsa aplicată  duratei reţinerii, din data de 05.09.2019.

În baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar cu privire la  inculpatul CC.

În temeiul art 397 raportat la art 25 Cod procedură  penală și dispoziţiile legii civile,  admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă minoră A.G-D şi  dispune obligarea inculpatului la plata sumei de 10.000 lei către partea civilă cu titlul de daune morale.

În temeiul art. 7 din Legea nr.76/2008  dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat la data rămânerii definitive a hotărârii.

 În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul CC  la plata sumei de 1500 lei titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Onorariile avocaţilor numiţi din oficiu pentru persoana vătămată minoră, d-na avocat L.F. şi pentru inculpat din faza de cameră preliminară pentru dl avocat MSL se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei.

Ia act că inculpatul a fost asistat de avocat ales în faza de judecată. 

 Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.03.2020.

PREȘEDINTE,GREFIER,

xxxxx

Domenii speta