Obligația de a face(desființare lucrare realizată fără autorizație de construcție)

Sentinţă civilă 563 din 03.02.2022


Cod ECLI ECLI:RO:JDBRV:2022:001.######

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA ######

Dosar nr. #####/197/2021

SENTINŢA CIVILĂ NR. ###

Şedinţa publică din data de  03.02.2022

Instanța constituită din:

PREŞEDINTE: ##### ##### ##### - judecător

GREFIER: ######## ####### #######

Pentru astăzi fiind amânată pronunțarea în cauza civilă de față care s-a dezbătut în fond în ședința publică din 28.01.2022 când părțile prezente au pus concluzii conform celor consemnate în încheierea de ședință din acea zi, care face parte integrantă din prezenta sentință, iar instanța din lipsă de timp pentru deliberare a amânat pronunțarea pentru data 03.02.2022

La apelul nominal efectuat în ședința publică se constată lipsa părților.

Procedura fără citarea părților.

S-a expus referatul cauzei după care:

Instanța în urma deliberării a pronunțat sentința de mai jos.

INSTANȚA

Deliberând asupra excepţiei lipsei calităţii procesuale active, reţine următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la data de 30.07.2021 sub nr. #####/197/2021, reclamanta  Poliția Locală ###### a solicitat obligarea pârâtei SC ###### #### SRL să desființeze lucrarea realizată fără autorizaţie de construire la imobilul situat în ######, B-dul 15 Noiembrie nr. 102, #### ######, stabilirea unui termen limită de executare a obligaţiie de către pârâtă şi autorizarea prin grija primarului munc. ######, în caz de neîndeplinire, în termenul stabiliot, a obligaţiei de a face, să se procedeze, pe cheltuiala pârâtului, la aducerea la îndeplinire a obligaţiei de desfiinţare a contstrucţiei edificate ilegal. Cu cheltuieli de judecată.

În drept, conform art. 26 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, alin. 1 lit. a) „(1) constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni: a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor menţionate la lit. b), c), e) şi g), de către investitor şi executant (...).”

Art. 27 din acelaşi act normativ prevede că preşedinţii consiliilor judeţene, primarii şi organele de control din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz. (...) (2) Arhitectul-şef al judeţului şi personalul împuternicit al compartimentului de specialitate din subordinea acestuia urmăresc respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii pe teritoriul administrativ al judeţului, precum şi respectarea disciplinei în urbanism şi amenajarea teritoriului legată de procesul de autorizare a construcţiilor. (3) Contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. (1), cu excepţia celor de la lit. h), h^1), i) - k), se constată şi se sancţionează de către compartimentele de specialitate cu atribuţii de control ale autorităţilor administraţiei publice locale ale judeţelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, oraşelor şi comunelor, pentru faptele săvârşite în unitatea lor administrativ-teritorială sau, după caz, în teritoriul administrativ al sectoarelor municipiului Bucureşti, potrivit competenţelor de emitere a autorizaţiilor de construire/desfiinţare. (...) (5) Procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, încheiate de organele de control ale administraţiei publice locale, se înaintează, în vederea aplicării sancţiunii, şefului compartimentului care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism sau, după caz, preşedintelui consiliului judeţean ori primarului unităţii administrativ-teritoriale sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază s-a săvârşit contravenţia. (...)"

Art. 32 disăune că, în cazul în care persoanele sancţionate contravenţional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1), organul care a aplicat sancţiunea va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, după caz: a) încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei; b) desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal. (...)".

Potrivit art. 8 din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare „în domeniul disciplinei în construcţii şi al afişajului stradal, poliţia locală are următoarele atribuţii: a) efectuează controale pentru identificarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie de construire sau desfiinţare, după caz, inclusiv a construcţiilor cu caracter provizoriu; b) efectuează controale pentru identificarea persoanelor care nu respectă autorizaţia de executare a lucrărilor de reparaţii ale părţii carosabile şi pietonale;  c) verifică respectarea normelor legale privind afişajul publicitar, afişajul electoral şi orice altă formă de afişaj/reclamă, inclusiv cele referitoare la amplasarea firmei la locul de desfăşurare a activităţii economice; d) participă la acţiunile de demolare/dezmembrare/dinamitare a construcţiilor efectuate fără autorizaţie pe domeniul public sau privat al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale ori pe spaţii aflate în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor instituţii/servicii publice de interes local, prin asigurarea protecţiei perimetrului şi a libertăţii de acţiune a personalului care participă la aceste operaţiuni specifice; e) constată, după caz, conform atribuţiilor stabilite prin lege, contravenţiile privind disciplina în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii şi înaintează procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, în vederea aplicării sancţiunii, şefului compartimentului de specialitate care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism sau, după caz, preşedintelui consiliului judeţean, primarului unităţii administrativ-teritoriale ori al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază de competenţă s-a săvârşit contravenţia sau persoanei împuternicite de aceştia."

Art. 27 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.332/2010 prevede că poliţiştii locali cu atribuţii în domeniul disciplinei în construcţii şi afişajului stradal desfăşoară următoarele activităţi: a) constată contravenţii în cazul nerespectării normelor privind executarea lucrărilor de construcţii şi stabilesc măsurile necesare intrării în legalitate, în condiţiile legii; b) verifică existenţa autorizaţiei de construire şi respectarea documentaţiei tehnice autorizate pentru lucrările de construcţii; c) verifică legalitatea amplasării materialelor publicitare; d) verifică şi identifică imobilele şi împrejmuirile aflate în stadiu avansat de degradare; e) verifică şi soluţionează sesizările şi reclamaţiile primite din partea cetăţenilor, legate de problemele specifice compartimentului."

Astfel, prevederile art. 27 alin. 3 din Legea nr. 50/1991 stabilesc competenţa compartimentelor de specialitate cu atribuţii de control ale autorităţilor administraţiei publice locale ale judeţelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, oraşelor şi comunelor de a constata şi sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. 1, cu excepţia celor de la lit. h, h1, i-k din lege. În acelaşi timp, prevederile art. 27 alin. 5 din Legea nr. 50/1991 stabilesc, pe de o parte, competenţa organelor de control ale administraţiei publice locale de a constata contravenţiile şi, pe de altă parte, competenţa şefului compartimentului care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism sau, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean ori a primarului unităţii administrativ-teritoriale sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază s-a săvârşit contravenţia de a aplica sancţiunea contravenţională.

De asemenea, prevederile art. 8 lit. e din Legea nr. 155/2010 stabilesc atribuţia poliţiei locale de a constata, după caz, contravenţiile privind disciplina în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii şi obligaţia de a înainta procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, în vederea aplicării sancţiunii, autorităţii competente sau persoanei împuternicite de aceasta. Astfel, în domeniul executării lucrărilor de construcţii, poliţia locală are o competenţă limitată doar la constatarea contravenţiilor, fără a dispune cu privire la aplicarea sancţiunii contravenţionale, această atribuţie fiind acordată de lege organelor administraţiei publice cu pregătire de specialitate în domeniul vizat”.

Conform art. 4 alin 1 din Legea nr. 155/2010, poliția locală se organizează „ca un compartiment funcțional în cadrul aparatului de specialitate al primarului/primarului general sau ca instituție publică de interes local, cu personalitate juridică”, iar ținând cont că noul Cod administrativ definește aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean ca „totalitatea compartimentelor funcționale, fără personalitate juridică, de la nivelul unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum și secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale”, din punct de vedere legal, poliția locală este un compartiment de specialitate în domeniul disciplinei în construcții,

Cu toate acestea, problema legitimității poliției locale de a aplica sancțiunea și de a solicita în justiție demolarea unor construcții rezidă în corecta calificare a compartimentelor de specialitate.

Astfel, nu orice compartimente de specialitate pot constata contravențiile prevăzute la art. 26 alin. 1, cu excepțiile prevăzute la lit. h, h1, i-k, ci doar acelea care au competențe de emitere a autorizațiilor de construire/desființare. Evident, poliția locală nu are aceste competențe.

În esență, din coroborarea art. 8 lit. a din Legea poliției locale cu art. 27 alin. 3 din Legea 50/1991, poliția locală prin serviciul de disciplina în construcții poate doar constata contravențiile prevăzute în art. 26 alin. 1  lit. a din Legea 50/1991.

Nu există un temei juridic prin care să fie acreditată interpretarea potrivit căreia reclamanta să aibă atribuții și pe linia sancționării persoanelor care încalcă domeniul construcțiilor.

Instanța are în vedere și Decizia nr. ##/2018 din 15 octombrie 2018 pronunțată de Î.C.C.J.-Completul competent să judece recursul în interesul legii, prin care s-a reținut că ”legiuitorul conferă calitate procesuală activă, în mod explicit, organului care a aplicat sancţiunea, în sarcina căruia instituie obligaţia de a sesiza instanţele judecătoreşti.(...) ”41. Prin urmare, se constată că modalitatea de verificare a calităţii procesuale active a poliţiei locale în acţiunile în obligaţie de a face se întemeiază pe situaţii de fapt particulare ce izvorăsc exclusiv din modalitatea de delegare a atribuţiilor de către organul administrativ cu competenţe în aplicarea sancţiunii contravenţionale (primarul) sau de către organul deliberativ al unităţii administrativ-teritoriale (consiliul local), fie şefului poliţiei locale, fie instituţiei propriu-zise, sau întemeiate pe împrejurarea preluării prin absorbţie de către poliţia locală, în structura proprie, a departamentului de specialitate în domeniul disciplinei în construcţii. 42. Deci, în niciuna dintre situaţiile descrise anterior nu există o problemă de interpretare a dispoziţiilor art. 32 din Legea nr. 50/1991 prin raportare la normele ce reglementează procedura constatării şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, ci se porneşte de la o situaţie de fapt necontestată, ce nu a făcut obiectul vreunei analize jurisdicţionale, aceea a delegării atribuţiei de aplicare a sancţiunii (ceea ce atrage calitatea procesuală activă în litigiile privind demolarea construcţiilor) către un terţ, respectiv şeful/instituţia poliţiei locale, sau se reţine preluarea serviciului de specialitate în structura poliţiei locale (...). 43. (...) Cu alte cuvinte, calitatea procesuală activă este motivată prin delegarea de atribuţii sau preluarea în subordine a departamentului, în baza unei operaţiuni de aplicare a legii, şi nu rezultă că reglementarea art. 32 prin raportare la celelalte dispoziţii legale menţionate în sesizare a primit interpretări diferite, determinate de caracterul lacunar, îndoielnic, neclar al textului de lege ce se solicită a fi lămurit sub aspectul identificării voinţei legiuitorului”.

În cauza de faţă, prin art. 1 din Dispoziția nr. 2473/20.11.2020 (f. 5 dosar),  directorul executiv al Poliției Locale ###### a fost împuternicit să exercite atribuția Primarului Mun. ###### prevăzută de art. 27 alin. 5 din Legea nr. 50/1991, respectiv aplicarea sancțiunii pentru contravențiile privind disciplina în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții. În acest context, șeful poliției locale are calitatea procesuală activă în litigiile privind demolarea construcţiilor, nu reclamanta Poliția Locală ######, prin reprezentant legal.

În consecință, instanța va admite excepția lipsei calității procesuale active a reclamantei, invocată din oficiu de către instanţă și va respinge acțiunea reclamantei  Poliția Locală ######, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului, invocată din oficiu.

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de  reclamanta Poliția Locală ######, prin reprezentant legal, cu sediul în ######, #### ####### ######## ### ##-64, #### ######, în contradictoriu cu pârâta SC ###### #### SRL, prin reprezentant legal,  cu sediul în ######, #### ########## ### #, #### ######,  ca fiind exercitată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria ######.

Pronunţată la data de 03.02.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

PREŞEDINTE, GREFIER,

##### ##### ##### ######## ####### #######

Red/Dact/4ex/ M.I.S./03.02.2022