Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, sub nr. de mai sus, reclamanta PL SECTOR 1 BUCUREŞTI în contradictoriu cu pârâtul SA a solicitat obligarea acestuia la desfiinţarea lucrărilor de construcţie edificate fără autorizaţie sau autorizarea reclamantei la desfiinţarea lor pe cheltuiala pârâtei, respectiv la plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea cererii, reclamanta a arătat, în esență, că pârâta a edificat o construcţie fără a avea autorizaţie de construire, motiv pentru care aceasta a fost sancţionată contravenţional conform Procesului-verbal de contravenţie seria A nr. 0002470/28.10.2019, necontestat.
În drept, au fost invocate dispoziţiile Legii 50/1991 şi C.pr.civ.
În susţinerea cererii de chemare în judecată, reclamanta a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.
Cererea este scutită de la plata cu taxei de timbru în, conform art. 30 alin. (1) OUG 80/2013.
Pârâtul a depus întâmpinare prin care a arătat, în esenţă, că a început demersurile pentru intrare în legalitate.
Instanţa a încuviinţat şi a fost administrată proba cu înscrisuri.
Analizând informaţiile furnizate de reclamantă, pe baza înscrisurilor depuse, instanţa reţine următoarele:
Pe fondul cauzei, instanţa constată că pârâtul a edificat pe terenul deţinut o construcţie (gard) (f.9) pentru care nu a deţinut, în prealabil autorizaţie de construire, în condiţiile legii.
Pentru acest motiv, acesta a fost sancţionat contravenţional, conform Procesului-verbal de contravenţie seria A nr. 0002470/28.10.2019, necontestat (f.10,11), şi prin care a fost acordat un termen acesteia de a intra în legalitate, prin obţinerea autorizației de construire.
Conform art. 32 alin. (1) şi (2) Legea 50/1991 În cazul în care persoanele sancţionate contravenţional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1), organul care a aplicat sancţiunea va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, după caz: a) încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei sau b) desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal.
Deşi la dosarul cauzei pârâta a depus dovada întreprinderii demersurilor pentru obţinerea autorizaţiei de construire (f.24-31), aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţia legală în termenul stabilit de organul competent.
Or, având în vedere că la acest moment pârâtul figurează ca autor al unei construcţii edificate cu nerespectarea procedurilor legale, instanţa urmează a admite cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost formulată, va acorda un termen de desfiinţare a lucrărilor până la data de 01.09.2021, în caz contrar va autoriza reclamanta la procedarea desfiinţării, pe cheltuiala pârâtului.
La art. 1 alin. (1) Legea 50/1991 se prevede că executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare, emisă în condiţiile prezentei legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil - teren şi/sau construcţii - identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel, iar la art. 3 alin. (1) lit. e) teza I Legea 50/1991 se arată că în cazul construcţiilor civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură acestea se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru împrejmuiri.
De asemenea, relativ la apărările formulate de pârât, instanţa reţine că acestea sunt neîntemeiate în condiţiile în care trebuia să finalizeze procedurile administrative şi să obţină în prealabil autorizaţiile necesare, iar demersurile efectuate până la acest moment nu pot echivala cu o stare de legalitate a lucrării edificate.
Relativ la cheltuielile de judecată solicitate de reclamantă, instanţa reţine că reclamanta nu a efectuat asemenea cheltuieli, motiv pentru care va respinge cererea ca fiind fără obiect.
Curtea de Apel Brașov
Prezumţia relativă de acceptare a planului de reorganizare prevăzută de dispoziţiile art. 101 alin. 1 lit. D din Legea nr. 85/2006.
Judecătoria Sectorul 1 București
contestație la executare - în cazul contractelor de credit, naşterea dreptului de a cere executarea silită are loc la data scadenţei împrumutului; din moment ce scadenţa anticipată a fost declarată pentru neexecutarea obligaţiilor, rezultă că prelungirea
Judecătoria Ploiești
Stabilire Program vizitare minor
Curtea de Apel Craiova
Construcţie pe terenul altei peroane. Buna credinţă. Noţiune.
Curtea de Apel Brașov
Prin săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice prevăzută de art. 337 Cod penal sunt puse în pericol două valori sociale, fiind periclitată siguranţa circulaţiei rutiere....