Obligare minor la consiliere psihologică

Sentinţă civilă 949 din 07.05.2019


Pe rolul instanţei se află soluţionarea acţiunii civile având ca obiect „obligarea minorului la consiliere psihologică” formulată de către petenta A privind pe intimaţii B și C.

La apelul nominal, efectuat în ședință publică, la prima strigare, în ordinea listei de şedinţă, intimaţii, personal, lipsă fiind petenta.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează oral obiectul cauzei, stadiul judecăţii, modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare, după care:

Instanţa comunică că a fost ascultată minora D.

În temeiul art 244 C. proc. civ. instanţa declară încheiată cercetarea judecătorească.

În temeiul art. 394 Cod procedură civilă, instanţa constată lămurite toate împrejurările de fapt şi temeiurile de drept şi reţine cauza spre deliberare şi pronunţare.

INSTANŢA

Asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul instanţei civile la data ____, petenta A i-a chemat în judecată pe intimaţii B și C, solicitând instanţei ca, în temeiul prevederilor art.913 alin.(2) Cod procedură civilă, să dispună începerea unui program de consiliere psihologică pentru minora D, născută la data de _______.

În susţinerea cererii, au fost depuse înscrisuri.

Cererea a fost motivată în drept prin trimitere la art. 913 alin. 2 Cod procedură civilă.

În cauză, instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisurile depuse la dosar, apreciind că aceasta este pertinentă, concludentă şi utilă soluţionării cauzei și a fost ascultată minora.

Deliberând asupra cererii de chemare în judecată, prin prisma probatoriului administrat şi a dispoziţiilor legale aplicabile, instanţa reţine următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. ______ pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 București în dosarul nr. ______, s-a încredințat minora  D spre creștere și educare  mamei.

Prin Încheierea civilă nr. ______ din data de ______, pronunțată de Judecătoria Ploiești, în dosarul nr. _____ s-a încuviințat executarea silită a titlului executoriu reprezentat de sentința mai sus arătată.

Din procesul-verbal întocmit de către executorul judecătoresc _______ la data de _______ în dosarul de executare nr. _______, rezultă că la data întocmirii procesului-verbal la domiciliul mamei intimate s-a prezentat tatăl intimat în vederea aducerii la îndeplinire  a dispozițiilor sentinței referitoare la programul de legături personale stabilit în favoarea creditorului tată, cu minora. Mama acesteia a chemat-o la ușă pe minoră, care a arătat că nu dorește să meargă cu tatăl ei, întrucât a fost tratată necorespunzător de actuala soție.

În această situaţie, petenta a solicitat instanței să dea eficienţă dispoziţiilor art.913 alin.(2) Cod procedură civilă, în sensul de a dispune un program de consiliere psihologică a minorei.

În drept, potrivit dispoziţiilor art.913 alin.(1) Cod procedură civilă: „Dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.”, iar potrivit alin.(2): „Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.”, în timp ce, în conformitate cu dispoziţiile alin.(3): „La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanţă va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.”

Astfel, constatând refuzul minorei de a da curs, de bunăvoie, dispoziţiilor din hotărârea judecătorească şi văzând dispoziţiile legale mai sus precizate, instanţa conchide că, în cauză, pentru a aduce la îndeplinire dispoziţiile din titlul executoriu, se impune instituirea, de urgenţă, a oricăror măsuri legale, necesare pentru respectarea hotărârii judecătoreşti, inclusiv includerea minorei într-un program de consiliere psihologică pe o perioadă mai mare de timp.

În acest sens, în raport de vârsta minorei, instanţa apreciază că este indicată urmarea consilierii psihologice pe o durată de 3 (trei) luni.

În privinţa persoanei abilitate să efectueze consilierea şi evaluarea, instanţa va numi psiholog pe pe domnul __________.

Având în vedere considerentele de fapt şi de drept expuse anterior, instanţa va admite cererea și va dispune ca minora _______, născută la data de _____, să urmeze un program de consiliere psihologică, cu o durată de 3 luni și va numi psiholog pe domnul _____, care la finalul programului va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, B.E.J. ____ şi petentei A.

În temeiul art.  670 alin. (1) teza 2 C.p.c., onorariul psihologului desemnat va fi achitat de creditorul-intimat ________.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTÂRĂŞTE :

Admite cererea formulată de petenta A în contradictoriu cu intimaţii B și C.

Dispune ca minora D, născută la data de _______, să urmeze un program de consiliere psihologică, cu o durată de 3 luni.

Numeşte psiholog pe domnul ______, care la finalul programului va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, B.E.J. ______ şi petentei A.

Onorariul psihologului desemnat va fi achitat de creditorul-intimat _________.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07.05.2019.

PREŞEDINTE,GREFIER,

Domenii speta