Acţiune având ca obiect pretenţii

Sentinţă civilă 187 din 09.03.2022


Prin acţiunea înregistrată la această instanţă la data de 00.11.2021 sub nr. 0000/259/2021, reclamanta UAT M. a chemat în judecată pe pârâta  S.C. V. S.R.L., solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună: obligarea paratei la plata sumei de 31.941,28 lei, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de subventie conform contract nr. 00000/08.11.2019 incheiat intre parata si O.M., precum si obligarea la plata majorarilor de intarziere de 0,1% pe fiecare zi de intarziere, calculata cf disp. Art. 18 pct. 4 din contractul valabil incheiat intre parti.

Cu obligarea la plata cheltuielilor de judecata.

 În motivare, reclamanta a arătat că,  in derularea Programului Operational Capital Uman — Axa prioritara 3 — Locuri de munca pentru toti; Obiectiv tematic 8: promovarea unor locuri de munca durabile si de calitate si sprijinirea mobilitatii lucratorilor; Prioritatea de investitii 8.iii: Activitati independente, antreprenoriat si infintarea de intreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi si a unor intreprinderi mici si mijlocii inovatoare; Obiectivul specific 3-7: Cresterea ocuparii prin sustinerea intrreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbana, intre partile din prezenta cauza s-a incheiat contractul de subventie cu nr. 00000/08.11.2019, avand ca obiect acordarea de ajutor de minimis beneficiarului ( paratei din prezenta cauza), al carei plan de afaceri a fost aprobat in cadrul proiectului M. S. UP PLUS cod SMIS 000000, administratorul schemei de minimis fiind orasul M., parte contractanta, cele 10 anexe facand parte integranta din contract.

La incheierea si pentru aplicarea acestui contract au fost avute in  vedere urmatoarele:

- Regulamentul (UE) nr. 0000/2013 din 00 decembrie 2013 pentru aplicarea art. 107 si 108 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L000/1 din 00 decembrie 2013;

- ORDIN nr. 0000 din 9 septembrie 2016 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis ”România Start Up Plus", aferentă Programului operațional Capital uman 2014-2020, axa prioritară 3 ”Locuri de muncă pentru toți", obiectiułl specific 3-7 ”Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană”

- Ordinul 0000/2019 de modificare și completare a Schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus", aferentă Programului operațional Capital uman 2014-2020, axa prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți". obiectivul specific 3-7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană", aprobată prin Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 0000/2016;

Contractul de finanțare cu ID: 000/00.01.2018 încheiat între MFE- A. P. responsabil și O. M. Axa prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți", Obiectivul specific 3-7. Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană, ce constituie anexă și parte integrantă a prezentului contract;

Ghidul solicitantului — Condiții specifice ..România Start Up Plus",

Orientări privind oportunitățile de finanțare în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020;

- Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 175/2007 pentru punerea în aplicare a

Regulamentului privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat.

Conform ART. 7, lit B punctul c- din contract, administratorul schemei de minimis are dreptul de a solicita beneficiarului ajutorului de minimis restituirea sumelor primite cu titlu de subventie si ramase necheltuite sau pentru care nu exista justificare.

Conform inscrisului Situatie Raport final si sume de returnat intocmit de S.C. T. B. S. S.R.L. , cu atributii in monitorizarea firmelor, s-au verificat sumele reprezentand cheltuieli efectuate conform buget Anexa 2 la Contract subventie, in baza analizei documentelor prezentate de beneficiar, pentru implementarea planului de afaceri ce face obiectul contractelor de subventie finantate in cadrul proiectului „M. S. Up P.", ca urmare a verificarilor lunare a documentelor prezentate de beneficiari si efectuate in perioada de implementare a proiectului și Rapoarte beneficiar final intocmite si asumate de administratori firme, constatandu-se ca societatea parata trebuie sa restituie suma de 31.941,28 lei, cu titlu de titlu de subventie pentru care nu exista justificare.

Situatia susmentionata a fost adusa la cunostinta paratei, solicitandui-se restituirea sumelor astfel datorate, insa, parata a ramas in pasivitate si nici pana in prezent nu a achitat debitul datorat, astfel cum rezulta din adresele nr.00000/00.07.2021 si nr.00000/00.07.2021.

Plata ajutorului de minimis s-a facut de catre administratorul schemei de minimis, reclamanta din prezenta cauza, utilizand mecanismul cererii de plata, la randul sau administratorul shemei de minimis primind aceste sume de la A. P..

Avand in vedere ca:

-parata a incalcat dispozitiile prevazute in anexa 2 la Contractul subventie,

 - in acord cu dispozitiile art. 6, litera B, punctul m), conform caruia beneficianll schemei de minimis este obligat sa restituie ajutorul de minimis primit si a dobanzii aferente, in situatia nerespectarii conditiilor de acordare a ajutorului,

-precum si fata de disp. Art. 18 pct 4 din contract, conform caruia in cazul sumelor plătite de către administratorul schemei de minimis ca urmare a cheltuielilor neeligibile sau a neregulilor efectuate de catre beneficiar, se va atrage raspunderea beneficiarului care are obligatia de a restitui sumele respoective in termen de 15 zile de la data transmiterii notificarii, in cf cu dispozitiile legale, incepand cu ziua a 16-a se vor calcula majorari de intarziere de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.

Apreciază reclamanta prezenta cerere de chemare in judecata ca fiind temenica si legala, pe cale de consecinta solicita admiterea actiunii si obligarea paratei la plata sumei de 31.941,28 lei, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de subventie conform contract nr.31874/08.11.2019 incheiat intre parata si O.M., precum si obligarea la plata majorarilor de intarziere de 0,1% pe fiecare zi de intarziere, calculata cf disp. Art. 18 pct. 4 din contractul valabil incheiat intre parti.

In dovedirea prezentei, intelegem sa ne folosim de proba cu acte.

In dovedirea prezentei, solicită încuviinţarea probei  cu acte.

In drept: invocă disp. art. art. 1350 Cod Civil si toate celelalte acte normative incidente in cauza si mentionate in cuprinsul prezentei.

Pârâta nu a formulat întâmpinare .

Prin  rezoluţia din data de 00.12.2021 s-a fixat primul termen de judecată la data de 00.02.2022, în şedinţă publică, cu citarea părţilor.

La termenul de judecată de la data de 00.02.2022, instanţa a constatat că este competentă din punct de vedere general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cauză, având în vedere domiciliul pârâtului; instanţa a estimat  durata necesară soluţionării prezentei cauze având la  30 de zile, considerând că acesta este un termen optim şi previzibil; în  temeiul art. 255 C.pr.civ., rap. la art. 258 C.pr.civ., a încuviinţat pentru reclamantă proba cu înscrisuri.

Tot la acest termen de judecată, instanţa a rămas în pronunţare, amânând pronunţarea la data de 00.03.2022.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine în fapt, următoarele:

Prin acţiunea înregistrată la această instanţă la data de 00.11.2021 sub nr. 0000/259/2021, reclamanta UAT M. a chemat în judecată pe pârâta  S.C. V. S.R.L., solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună: obligarea paratei la plata sumei de 31.941,28 lei, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de subventie conform contract nr. 00000/08.11.2019 incheiat intre parata si O.M., precum si obligarea la plata majorarilor de intarziere de 0,1% pe fiecare zi de intarziere, calculata cf disp. Art. 18 pct. 4 din contractul valabil incheiat intre parti.

Cu obligarea la plata cheltuielilor de judecata.

Reclamanta a solicitat pentru dovedirea pretențiilor formulate proba cu înscrisuri.

Analizând actele depuse de reclamantă, instanța reține că reclamanta probează pretențiile formulate prin constatarea experților de monitorizare a proiectului M. S. Up P. privind constatarea acestora că pârâta trebuie să restituie suma de bani ce formează petitul prezentei acțiuni.

Văzând cele de mai sus, instanța reține că reclamanta nu a probat temeinicia cererii formulate în condițiile și garanțiile oferite de art. 6 din CEDO.

În acest sens instanța are în vedere că lipsa de neutralitate a unui expert, asociată cu locul și rolul său în procedură, poate dezechilibra situația procedurală a unei părți în raport cu cealaltă, cu încălcarea principiului egalității armelor (Sara Lind Eggertsdóttir împotriva Islandei, pct. 53) mai mult în cauza Mantovanelli împotriva Franței, imposibilitatea de a comenta în mod eficient concluziile raportului expertului, care a reprezentat un element de probă esențial, a încălcat art. 6 § 1;

Față de cele expuse mai sus, instanța urmează să respingă cererea ca neîntemeiată.

Conform cu originalul,

Anonimizată de către

Grefier Manolache Daniela