Infracţiuni la regimul silvic (Legea nr.46/2008)

Sentinţă penală 193 din 21.10.2020


Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, din coroborarea actelor şi a probelor administrate în cauză rezultă următoarele: în data de 15 noiembrie 2017, în jurul orelor 16°°, inculpaţii C.A.E., M.P.G. şi G.A.C., au fost depistaţi de către organele de poliţie din cadrul oraş M.N. şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic M.N., pe un drum agricol în zona fostei societăţi D.P. M.N., transportând cu o căruţă trasă de un cal, 11 bucăţi secţionate ale unui arbor din specia gorun, de diferite grosimi şi lungimi cu diametre cuprinse între 40 şi 41 cm, arbore pe care l-au tăiat fără drept şi l-au sustras din zona dealului denumit Golivârf. Materialul lemnos a fost ridicat şi lăsat în custodia Ocolului Silvic M.N..

În urma verificărilor efectuate de către Ocolul Silvic M.N., prin adresa nr. 11303/29.11.2018 s-a comunicat faptul că materialul lemnos ridicat are un volum de 2,55 m3 valoarea acestuia fiind de 3111,99 lei incluzând TVA (filele 35-36)

Conform celor comunicate de Ocolul Silvic M.N. prin adresa nr. 11302/29.11.2018, preţul mediu al unui metru cub de lemn era de 164 lei cu aplicare din 01.01.2018, iar pragul contravenţii/infracţiuni este 820 lei (de cinci ori valoarea unui metru cub de masă lemnoasă pe picior).

În urma verificărilor efectuate de către Ocolul Silvic M.N., prin adresa nr. 11303/29.11.2018 s-a comunicat faptul că materialul lemnos ridicat de la inculpați are un volum de 2,55 m3 , valoarea acestuia fiind de 3111,99 lei incluzând TVA (filele 35-36).

Conform procesului verbal întocmit la 15.11.2017, materialul lemnos a fost transportat și lăsat in custodie la depozitul ce aparține Ocolului Silvic M.N., iar cele două motofierăstraie mecanice au fost indisponibilizate in vederea confiscării și depuse la Camera de corpuri delicte a Poliției Orașului M.N..

Fapta reţinută în sarcina inculpaţilor prin prezentul act de inculpare se probează prin: proces verbal de constatare a infracţiunii filele 6-7; proces verbal de conducere în teren fila 8; declaraţia inculpatului M.P.G., fila 29; declaraţia inculpatului G.A.C., fila 31; declaraţia inculpatului C.A.E., fila 27; adresa nr. 11303/29.11.2018 a Ocolului Silvic M.N., filele 35-36; declaraţia reprezentantului legal a persoanei vătămate privind constituirea de parte civilă, fila 33; Raport de expertiză medico legala psihiatrică nr. 148/A1-psihiatrie din 25.06.2019 a Serviciului Judeţean de Medicină Legală Caraş-Severin, filele 40-41, acte procesuale şi procedurale.

Declaraţiile inculpaţilor de recunoaştere a săvârşirii faptelor se coroborează cu întregul material probator, motiv pentru care instanţa apreciindu-le ca sincere, urmează a le acorda valoare probatorie.

În considerarea celor ce preced, instanța constatată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele există, constituie infracțiune și au fost comise de inculpaţii C.A.E., M.P.G. şi G.A.C..

In drept, potrivit art. 107 din Legea 46/2008 republicată:

”(1) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracțiune silvică și se pedepsește după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puțin 5 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei”;

Potrivit art. 109 din Legea 46/2008 republicată:

„(1) Furtul de arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale ori de arbori, puieți sau lăstari care au fost tăiați ori scoși din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecție, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire și din vegetația forestieră din afara fondului forestier național, precum și al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier național constituie infracțiune și se pedepsește după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puțin 5 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior”.

Fapta inculpaţilor C.A.E., şi G.A.C. care în data de 15 noiembrie 2017 împreună cu inculpatul minor M.P.G., au tăiat fără drept şi au sustras un arbore din specia gorun, secţionându-l în 11 bucăţi de diferite grosimi şi lungimi cu diametre cuprinse între 40 şi 41 cm, din zona dealului denumit Golivârf M.N., judeţul Caraş-Severin, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei, generând Ocolului Silvic M.N. un prejudiciu în valoare totală de 3111,99 lei, întrunește elementele constitutive ale infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, prev.şi ped.de art.107 alin.1 lit. a din Legea 46/2008 şi furt de arbori care au fost tăiaţi din pădure, prev.şi ped.de art.109 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 38 alin.1 C.p. şi a art 77 lit, a şi lit. d Cod Penal.

Fapta inculpatului M.P.G., minor la data săvârşirii infracţiunii, care la data de 15 noiembrie 2017 împreună cu inculpaţii majori C.A.E., şi G.A.C. a tăiat fără drept şi au sustras un arbore din specia gorun, secţionându-l în 11 bucăţi de diferite grosimi şi lungimi cu diametre cuprinse între 40 şi 41 cm din zona dealului denumit Golivârf M.N., judeţul Caraş-Severin, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei, generând Ocolulului Silvic M.N. un prejudiciu în valoare totală de 3111,99 lei, întrunește elementele constitutive ale infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, prev.şi ped.de art.107 alin.1 lit. a din Legea 46/2008 şi furt de arbori care au fost tăiaţi din pădure, prev.şi ped.de art.109 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 38 alin.1 C.p. şi a art. 77 lit. a şi art. 113 alin.2 Cod penal.

Având în vedere că cele două infracţiuni au fost comise de fiecare inculpat, prin acţiuni distincte, înainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele, în sarcina acestora se vor reţine dispoziţiile art. 38 alin. 1 din Codul penal, respectiv concursul real de infracțiuni.

Reținând că faptele au fost săvârșite de trei sau mai multe persoane împreună, precum și de infractori majori împreună cu minori, față de inculpații C.A.E., şi G.A.C., instanța va face aplicarea dispozițiilor art. 77 lit. a și d Cod penal, iar față de inculpatul minor M.P.G. va face aplicarea dispozițiilor art. 77 lit. a, precum și art. 113 al. 2 Cod penal.

Obiectul juridic generic al infracțiunilor silvice este complex, în principal distingându-se relațiile sociale privitoare la folosirea cu bună-credință și la integritatea fondului forestier național, indiferent de natura dreptului de proprietate, iar, în subsidiar, relațiile sociale referitoare la mediu și echilibru ecologic.

Obiectul juridic special constă în relațiile sociale ce privesc o anumită activitate reglementată de lege.

Elementul material al infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional a constat în tăierea de către cei trei inculpaţi de material lemnos din zona aflată in administrarea Ocolului Silvic M.N. din cadrul Direcţiei Silvice Caraș Severin.

Totodată o altă cerinţă a elementului material este ca tăierea să producă un prejudiciu a cărei valoare să fie de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei. Instanța reține că prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior este de 164 lei, iar pragul valoric avut in vedere este de 820 lei.

Prejudiciul cauzat a fost de 3111,99 lei.

Elementul material al infracţiunii de furt de arbori care au fost tăiaţi din pădure a constat în sustragerea de către inculpaţi de material lemnos din zona aflată în administrarea Ocolului Silvic M.N., din cadrul Direcţiei Silvice Caraș Severin.

Urmarea imediată rezidă în schimbarea unei realități preexistente, respectiv deteriorarea fondului forestier, fiind o infracţiune de rezultat.

În ceea ce priveşte latura subiectivă, inculpaţii au săvârşit acţiunea ilicită cu intenţie directă, având reprezentarea faptului că este interzisă tăierea, respectiv furtul arborilor din fondul forestier naţional.

Reţinând vinovăţia inculpaţilor, instanţa îi va condamna pentru infracţiunile săvârşite.

La alegerea pedepsei, precum şi la individualizarea cuantumului acesteia, instanţa de judecată, conform dispoziţiilor art. 74 Cod penal, va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei şi anume: dispoziţiile părţii generale a Noului Cod penal, limitele de pedeapsă fixate prin Legea nr. 46/2008, împrejurările, modul de comitere şi starea de pericol creată pentru valorile ocrotite, precum şi persoana inculpaţilor.

Întrucât inculpaţii, înainte de începerea cercetării judecătoreşti, au solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunosc şi le însuşesc, declarând că recunosc şi regretă săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu, instanţa va aplica prevederile art. 396 alineatul 10 din Codul de procedură penală.

Pe parcursul procesului penal au avut o atitudine sinceră şi cooperantă, recunoscând şi regretând faptele comise și nu au antecedente penale.

Raportat la aceste criterii, instanța a apreciat că faptele inculpaților prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere valoarea socială lezată, respectiv integritatea fondului forestier național, indiferent de natura dreptului de proprietate, iar, în subsidiar, relațiile sociale referitoare la mediu și echilibru ecologic.

Toate faptele ilicite silvice produc şi o stare de pericol pentru mediul înconjurător, ca urmare a modificărilor pe care le generează în lumea obiectivă, externă.

Luând în considerare natura infracţiunilor comise, preponderent infracţiuni de pericol şi valorile sociale ocrotite de lege prin norma de incriminare, instanţa apreciază că infracţiunile de tăiere şi sustragere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional prezintă o gravitate crescută.

Prin activitatea lor concertată, inculpaţii au premeditat iar, ulterior, au acţionat în detrimentul fondului forestier naţional, fără niciun fel de resentiment, în scopul obţinerii unor venituri ilicite.

În favoarea inculpaţilor, instanţa va reţine atitudinea sinceră şi cooperantă de care aceştia au dat dovadă pe parcursul procesului penal.

Având în vedere cele ce preced, se impune orientarea pedepsei către minimul prevăzut de lege.

Astfel, în baza art. 396 alin. 1 și 4 Cod procedură penală și art. 107 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală, art. 77 lit. a și d Cod penal, va stabili pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului C.A.E., pentru săvârşirea infracţiunii de „ tăiere ilegală de arbori”.

În baza art. 396 alin. 1 și 4 Cod procedură penală și art. 109 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală, art. 77 lit. a și d Cod penal, va stabili pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului C.A.E., pentru săvârşirea infracţiunii de „ furt de arbori”.

În baza art.38 alin. 1 Cod Penal constată că cele două infracţiuni sunt în concurs real.

În baza art.39 alin.1 lit. b) Cod Penal va contopi pedepsele principale stabilite, urmând ca inculpatului să-i fie stabilită pedeapsa cea mai grea, cea de 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din cealaltă, respectiv 2 luni închisoare, pentru ca în final inculpatului să-i fie stabilită pedeapsa rezultantă de 8 luni închisoare.

În baza art. 396 alin. 4 Cod procedură penală, raportat la art. 83 alin. (1) Cod penal, va amâna aplicarea pedepsei de 8 luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 84 alin. 2 şi art. 85 alin. (1) Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul C.A.E. va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Caraş Severin, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 84 alin.2 şi art. 85 alin. 2 lit. b Cod penal, va impune inculpatului C.A.E. obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei M.N. sau Primăria Coronini, instituţie ce urmează a fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş Severin, pe o perioadă de 30 de zile.

În baza art. 86 alin. (1) Cod penal, va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să comunice Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) - e) Cod penal.

În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală, raportat la art. 83 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului C.A.E. asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse, obligaţiilor civile, precum si consecinţele săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere: instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei stabilite.

În baza art. 396 alin. 1 și 4 Cod procedură penală și art. 107 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală, art. 77 lit. a și d Cod penal, va stabili pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului G.A.C., pentru săvârşirea infracţiunii de „tăiere ilegală de arbori”.

În baza art. 396 alin. 1 și 4 Cod procedură penală și art. 109 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală, art. 77 lit. a și d Cod penal, va stabili pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului G.A.C., pentru săvârşirea infracţiunii de „ furt de arbori”.

În baza art.38 alin. 1 Cod Penal constată că cele două infracţiuni sunt în concurs real.

În baza art.39 alin.1 lit. b) Cod Penal va contopi pedepsele principale stabilite, urmând ca inculpatului să-i fie stabilită pedeapsa cea mai grea, cea de 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din cealaltă, respectiv 2 luni închisoare, pentru ca în final inculpatului să-i fie stabilită pedeapsa rezultantă de 8 luni închisoare.

În baza art. 396 alin. 4 Cod procedură penală, raportat la art. 83 alin. (1) Cod penal, va amâna aplicarea pedepsei de 8 luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 84 alin. 2 şi art. 85 alin. (1) Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul G.A.C. va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Caraş Severin, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 84 alin.2 şi art. 85 alin. 2 lit. b Cod penal, va impune inculpatului G.A.C. obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei M.N. sau Primăria Coronini, instituţie ce urmează a fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş Severin, pe o perioadă de 30 de zile.

În baza art. 86 alin. (1) Cod penal, va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să comunice Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) - e) Cod penal.

În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală, raportat la art. 83 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului G.A.C. asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse, obligaţiilor civile, precum si consecinţele săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere: instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei stabilite.

În baza art. 107 alin.1 lit. a și art. 109 al.1 lit. a din Legea 46/2008, art. 118 Cod penal rap. la art. art. 113 al. 2, art.114 alin. 1, art. 115 alin. 1 pct. 1 lit. b Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, art. 38 al.1 Cod penal, art. 77 lit. a Cod penal, va lua faţă de inculpatul M.P.G., măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de „ tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”.

În baza art. 121 Cod penal, pe durata executării măsurii educative inculpatul M.P.G. va fi obligat să respecte următoarele obligaţii:

a) să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;

e) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Caraş Severin la datele fixate de acesta.

În baza art. 404 alin. (2) C. proc. pen., instanţa va desemna ca persoană care realizează supravegherea şi îndrumarea minorului, pe M.P., tatăl inculpatului.

În baza art. 123 Cod penal, se atrage atenţia inculpatului M.P.G. asupra consecinţelor nerespectării obligaţiilor impuse şi a săvârşirii de noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative.

În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă, în baza art. 404 alin. 4 lit. d raportat la art. 112 alin.1 lit. b Cod penal, instanța va dispune confiscarea de la inculpatul G.A.C. a următoarelor bunuri, care au fost folosite la săvârșirea infracţiunii de tăiere de arbori, respectiv:

-motofierăstrău marca HEINNER, având seria GSC 45 M, de culoare verde, conform Dovezii seria H nr.0188594 / 15.11.2017 şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Caraş-Severin (fila 37 d. up.).

Pentru aceleași considerente, în baza art. 404 alin. 4 lit. d raportat la art. 112 alin.1 lit. b Cod penal, dispune confiscarea cu titlu de măsură de siguranţă, de la inculpatul C.A.E. a următoarelor bunuri:

-motofierăstrău marca DAC 4015, culoare portocaliu cu alb, conform Dovezii seria H nr.0188595 / 15.11.2017 şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Caraş-Severin(fila 38 d. up.).

Sub aspectul laturii civile, instanţa constată că prin adresa nr. 11303/29.11.2018 Ocolul Silvic M.N. a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 3111,99 lei, reprezentând daune materiale și solicită obligarea inculpaților la plata acesteia.

Având în vedere înscrisurile de la dosarul cauzei, în baza art.397 alin.1 CPP raportat la art. 1349 Cod civil, art.1357 alin.1 Cod Civil si art. 1372 Cod civil, va admite acțiunea civilă și va obliga in solidar inculpații C.A.E., G.A.C. și M.P.G., acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente MERLUȚ PETRU să plătească părții civile DIRECȚIA SILVICĂ CARAȘ SEVERIN – Ocolul Silvic M.N., suma de 3111,99 lei.

În baza art. 25 alin. 2 Cod procedură penală, va dispune restituirea către partea civilă Regia Naţională a Pădurilor Romsilva-Direcţia Silvică Caraş Severin – Ocolul Silvic M.N. a următoarelor bunuri:

-Cantitatea de 2,55 m3 material lemnos esenţă gorun, lăsat în custodie conform procesului-verbal din data de 15.11.2017 Ocolului Silvic M.N. (fila 6,7 d.up.);

Având in vedere culpa procesuală, în baza art.398 CPP raportat la art.274 CPP, va obliga inculpații C.A.E., G.A.C. și M.P.G., acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente MERLUȚ PETRU, la plata cheltuielilor avansate de stat în cuantum de 240 lei, adică 80 lei fiecare inculpat.

În baza art.398 CPP raportat la art.275 alin.6 CPP, onorariul apărătorului din oficiu, doamna avocat Praja Dolici Saşa, în cuantum de 868 lei conform Delegaţiei de asistenţă judiciară obligatorie nr. 1349/04.08.2020 va fi avansat din fondul special al Ministerului Justiţiei în contul Baroului Caraş-Severin.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

I.În baza art. 396 alin. 1 și 4 Cod procedură penală și art. 107 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală, art. 77 lit. a și d Cod penal, stabileşte pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului C.A.E., pentru săvârşirea infracţiunii de „ tăiere ilegală de arbori”.

În baza art. 396 alin. 1 și 4 Cod procedură penală și art. 109 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală, art. 77 lit. a și d Cod penal, stabileşte pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului C.A.E., pentru săvârşirea infracţiunii de „ furt de arbori”.

În baza art.38 alin. 1 Cod Penal constată că cele două infracţiuni sunt în concurs real.

În baza art.39 alin.1 lit. b) Cod Penal contopeşte pedepsele principale stabilite, urmând ca inculpatului să-i fie stabilită pedeapsa cea mai grea, cea de 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din cealaltă, respectiv 2 luni închisoare, pentru ca în final inculpatului să-i fie stabilită pedeapsa rezultantă de 8 luni închisoare.

În baza art. 396 alin. 4 Cod procedură penală, raportat la art. 83 alin. (1) Cod penal, amână aplicarea pedepsei de 8 luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 84 alin. 2 şi art. 85 alin. (1) Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul C.A.E. trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Caraş Severin, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 84 alin.2 şi art. 85 alin. 2 lit. b Cod penal, impune inculpatului C.A.E. obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei M.N. sau Primăria C, instituţie ce urmează a fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş Severin, pe o perioadă de 30 de zile.

În baza art. 86 alin. (1) Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să comunice Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) - e) Cod penal.

În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală, raportat la art. 83 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului C.A.E. asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse, obligaţiilor civile, precum si consecinţele săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere: instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei stabilite.

II.În baza art. 396 alin. 1 și 4 Cod procedură penală și art. 107 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală, art. 77 lit. a și d Cod penal, stabileşte pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului G.A.C., pentru săvârşirea infracţiunii de „tăiere ilegală de arbori”.

În baza art. 396 alin. 1 și 4 Cod procedură penală și art. 109 alin.1 lit. a din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală, art. 77 lit. a și d Cod penal, stabileşte pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului G.A.C., pentru săvârşirea infracţiunii de „ furt de arbori”.

În baza art.38 alin. 1 Cod Penal constată că cele două infracţiuni sunt în concurs real.

În baza art.39 alin.1 lit. b) Cod Penal contopeşte pedepsele principale stabilite, urmând ca inculpatului să-i fie stabilită pedeapsa cea mai grea, cea de 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din cealaltă, respectiv 2 luni închisoare, pentru ca în final inculpatului să-i fie stabilită pedeapsa rezultantă de 8 luni închisoare.

În baza art. 396 alin. 4 Cod procedură penală, raportat la art. 83 alin. (1) Cod penal, amână aplicarea pedepsei de 8 luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 84 alin. 2 şi art. 85 alin. (1) Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul G.A.C. trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Caraş Severin, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 84 alin.2 şi art. 85 alin. 2 lit. b Cod penal, impune inculpatului G.A.C. obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei M.N. sau Primăria C, instituţie ce urmează a fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş Severin, pe o perioadă de 30 de zile.

În baza art. 86 alin. (1) Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să comunice Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) - e) Cod penal.

În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală, raportat la art. 83 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului G.A.C. asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse, obligaţiilor civile, precum si consecinţele săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere: instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei stabilite.

III.În baza art. 107 alin.1 lit. a și art. 109 al.1 lit. a din Legea 46/2008, art. 118 Cod penal rap. la art. art. 113 al. 2, art.114 alin. 1, art. 115 alin. 1 pct. 1 lit. b Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, art. 38 al.1 Cod penal, art. 77 lit. a Cod penal, ia faţă de inculpatul M.P.G., măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de „ tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”.

În baza art. 121 Cod penal, pe durata executării măsurii educative inculpatul M.P.G. este obligat să respecte următoarele obligaţii:

a) să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;

e) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Caraş Severin la datele fixate de acesta.

În baza art. 404 alin. (2) C. proc. pen., instanţa desemnează ca persoană care realizează supravegherea şi îndrumarea minorului, pe M.P., tatăl inculpatului.

În baza art. 123 Cod penal, se atrage atenţia inculpatului M.P.G. asupra consecinţelor nerespectării obligaţiilor impuse şi a săvârşirii de noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative.

IV.În baza art. 404 alin. 4 lit. d raportat la art. 112 alin.1 lit. b Cod penal, dispune confiscarea cu titlu de măsură de siguranţă, de la inculpatul G.A.C. a următoarelor bunuri:

-motofierăstrău marca HEINNER, având seria GSC 45 M, de culoare verde, conform Dovezii seria H nr.0188594 / 15.11.2017 şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Caraş-Severin.

V.În baza art. 404 alin. 4 lit. d raportat la art. 112 alin.1 lit. b Cod penal, dispune confiscarea cu titlu de măsură de siguranţă, de la inculpatul C.A.E. a următoarelor bunuri:

-motofierăstrău marca DAC 4015, culoare portocaliu cu alb, conform Dovezii seria H nr.0188595 / 15.11.2017 şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Caraş-Severin.

VI.În baza art.397 alin.1 CPP raportat la art. 1349 Cod civil, art.1357 alin.1 Cod Civil si art. 1372 Cod civil, admite acțiunea civilă și obligă in solidar inculpații C.A.E., G.A.C. și M.P.G., acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente M.P. să plătească părții civile DIRECȚIA SILVICĂ CARAȘ SEVERIN – Ocolul Silvic M.N., suma de 3111,99 lei.

VII.În baza art. 25 alin. 2 Cod procedură penală, dispune restituirea către partea civilă Regia Naţională a Pădurilor Romsilva-Direcţia Silvică Caraş Severin – Ocolul Silvic M.N. a următoarelor bunuri:

-Cantitatea de 2,55 m3 material lemnos esenţă gorun, lăsat în custodie conform procesului-verbal din data de 15.11.2017 Ocolului Silvic M.N. (fila 6,7 d.up.);

VIII.În baza art.398 CPP raportat la art.274 CPP, obligă inculpații C.A.E., G.A.C. și M.P.G., acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente M.P. la plata cheltuielilor avansate de stat în cuantum de 240 lei, adică 80 lei fiecare inculpat.

IX.În baza art.398 CPP raportat la art.275 alin.6 CPP, onorariul apărătorului din oficiu, doamna avocat PDS, în cuantum de 868 lei conform Delegaţiei de asistenţă judiciară obligatorie nr. 1349/04.08.2020 se avansează din fondul special al Ministerului Justiţiei în contul Baroului Caraş-Severin.

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21.10.2020.