Îndeplinirea condițiilor privind emiterea ordinului de protecție

Sentinţă civilă 1852 din 10.09.2021


Reclamanta şi pîrîtul au o relație de concubinaj, în prezent reclamanta locuind la tatăl acesteia în locuinţa situată în T, împreună cu copilul minor al părţilor iar pîrîtul locuieşte la părinții acestuia tot în Tecuci.

Între părţi există într-adevăr o stare conflictuală, tensionată, pîrîtul, aşa cum rezultă din susținerile reclamantei confirmate chiar de către acesta, este violent fizic cu reclamanta, lovind-o în repetate rânduri, ultimul incident de acest gen având loc în data de 08.09.2021, cînd pîrîtul a sărit gardul locuinţei tatălui reclamantei şi a agresat-o fizic pe aceasta, lovind-o.

Această stare de fapt rezultă din probele administrate, respectiv declarațiile reclamantei şi ale pârâtului date în fața instanţei coroborate cu atitudinea de recunoaştere a pîrîtului(f.).

Chiar dacă, la dosarul cauzei nu există probe certe că au mai existat violenţe anterioare, la care a făcut referire reclamanta, aceste împrejurări nu sunt de natură a diminua existența unei stări de pericol în care se află victima, în condiţiile în care chiar pîrîtul a recunoscut că nu este prima dată cînd o agresează fizic pe reclamantă.

Faptul că pârâtul  pe fondul relațiilor tensionate dintre acesta şi reclamantă, a lovit-o pe aceasta în zona feţei, a tras-o de păr,  denotă un grad de pericol ridicat pentru victimă.

Rezultă astfel că, indiferent de existența sau nu a unor antecedente privind exercitarea de violenţe asupra victimei cât şi a unor agresiuni fizice, există o stare de pericol pentru victimă, pe fondul relațiilor tensionate dintre reclamantă şi pârât.

Reţine totodată instanţa faptul că pârâtul, prezent la termenul de judecată din data de 10.09.2021, a recunoscut săvârşirea faptelor reclamate şi  a arătat  că este de acord cu emiterea ordinului de protecţie prin care să i se interzică să se mai apropie de reclamantă pe durata maximă de 6 luni de zile.

În drept, potrivit art. 3 din Legea nr. 217/2003 republicată, prin violenţa domestică se înţelege orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic […]indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

De asemenea, conform art. 4 din Legea nr. 217/2003, violenţa în familie se poate manifesta şi prin violenţa verbală - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare, prin violenţa psihologică - impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, prin ameninţări verbale, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum şi alte acţiuni cu efect similar, sau prin violenţa fizică - vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar.

Potrivit art. 23 alin.1 din Legea nr. 217/2003 republicată, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;

c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;

c1) cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, şi, după caz, a copiilor, într-un centru de asistenţă dintre cele prevăzute la art. 17;

d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiţi potrivit prevederilor art. 5, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

e1) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;

g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;

h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Astfel, pentru prevenirea violenţei domestice, astfel cum se reţine în situaţia de fapt arătată mai sus, şi preîntâmpinarea unor situații care ar duce la încălcarea drepturilor reclamantei, având în vedere faptul că violenţa în familie se poate manifesta nu numai prin acte de violenţă fizică dar şi prin ameninţarea cu acte de violenţă, prin violenţa verbală, adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare, prin violenţa psihologică, impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, prin ameninţări verbale, controlul vieţii personale, constrângerile de orice fel, precum şi alte acţiuni cu efect similar, constatând că integritatea fizică şi psihică a reclamantei este pusă în pericol prin acte de violenţă din partea unui membru al familiei, astfel cum este definit de art. 5 din legea nr. 217/2014, instanța va admite cererea având ca obiect – emitere ordin de protecţie în procedura specială reglementata de Legea nr. 217/2003, formulată de reclamanta D C,  în contradictoriu cu pârâtul agresor P C G, cu următoarele măsuri:

- obligarea pârâtului agresor PC G la păstrarea unei distanțe minime de 50 metri faţă de victima D C şi faţă de locuinţa acesteia actuală din T.

Instanţa, aşa cum a menţionat şi anterior, apreciază faptul că se impune emiterea ordinului de protecţie deşi în prezent părţile locuiesc separat, faţă de firea violentă a pîrîtului, astfel cum chiar acesta s-a caracterizat,  există astfel posibilitatea ca, oricând acesta să repete acest gen de comportament violent faţă de concubina sa, victima din prezenta cauză.

Având în vedere că pîrîtul a fost de acord cu emiterea ordinului de protecţie pentru perioada maximă, instanța va limita durata măsurilor stabilite prin prezenta hotărâre la o perioadă de 6 luni, constatând că este o perioadă suficientă pentru prevenirea unor violenţa asupra victimei şi pentru ca pârâtul că conștientizeze importanța respectării normelor de conviețuire în societate şi familie.

În ceea ce priveşte păstrarea unei distanțe minime faţă de reclamantă, instanţa apreciază că păstrarea unei distanțe minime de 50 metri faţă de victimă, apare ca suficientă pentru a asigura protecţia victimei.

Va atrage atenția pârâtului că încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute în prezentul ordin de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătorești şi se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an.

Ordinul de protecţie, conform art. 31 alin. 1 din Legea nr. 217/2003 se va comunica de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi a agresorului pentru punerea, de îndată, în executare, fără somație şi fără trecerea vreunui termen.

Totodată, întrucât, dând eficienţă prevederilor art. 27 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 217/2003 actualizată, instanţa a desemnat pentru părţi, avocați din oficiu care au fost prezenți la dezbaterile asupra cauzei, va dispune avansarea Onorariile apărătorilor din oficiu desemnați pentru părţi, în valoare de 500 lei - avocat B L,  delegația  nr. 574/10.09.2021, respectiv 500 lei – avocat M C, delegaţia nr. 575/10.09.2021) se suportă din fondurile Ministerului de Justiţie.