Pretentii. Restituire alocatie de stat

Hotărâre 620 din 28.09.2020


Reclamanta A a solicitat obligarea paratului B la restituirea alocatiei de stat cuvenita minorului C, nascut la data de 000, incepand cu luna iunie 2017 precum  si la plata cheltuielilor de judecata.

Motivand in fapt cererea , reclamanta a aratat ca  prin sentinta civila nr. aaa, s-a dispus desfacerea casatoriei, a fost stabilit domiciliul minorului C, nascut la data de 000, la domiciliul acesteia si a fost obligat paratul  la o pensie de intretinere in favoarea minorului. In cadrul acestei actiuni a solicitat sa fie obligat paratul sa restituie alocatia cuvenita minorului, alocatie pe care a incasat-o incepand cu luna iunie 2017 si pe care a refuzat sa o restituie. Desi a facut dovada cu inscrisuri cat si cu martori, referitor la refuzul paratului de a restitui alocatia, instanta a lasat nesolutionata cererea privind plata alocatiei de stat cuvenita minorului, incepand cu luna iunie 2017, cu motivarea ca o astfel de cerere trebuia sa fie promovata la tribunal

In dovedirea actiunii, solicita proba cu interogatoriu, inscrisuri si martorul XX.

Reclamanta a precizat oral cererea de chemare in judecata, in sensul ca intelege sa formuleze cerere in calitate de reprezentant legal al minorului C, in numele acestuia, minorul avand varsta de 13 ani. Instanta a incuviintat pentru reclamanta proba cu inscrisuri si proba testimoniala cu martorul XX, cat si emiterea unei adrese catre AJPIS care sa comunice cine a incasat alocatia minorului incepand cu luna iunie, 2017 si pana in august 2019 si sub ce forma. De asemenea, a decazut paratul din dreptul de a mai formula cereri si exceptii in cauza, in afara celor de ordine publica.

AJPIS Olt a raspuns la relatiile solicitate, iar in sedinta publica a fost administrata declaratia martorului XX.

Prin hotararea pronuntata, instanta a admis cererea formulata si precizata de reclamanta A in calitate de reprezentant legal al minorului C, in contradictoriu cu paratul B, avand ca obiect pretentii- restituire alocatie de stat si a dispus restituirea alocatiei de stat incasate de catre paratul B si cuvenita minorului C incepand cu iunie 2017.

Pentru a pronunta respectiva hotarare, instanta a retinut urmatoarele:

Reclamanta, A, a solicitat in calitate de reprezentant legal al minorului C, obligarea paratului B, la restituirea alocatiei de stat cuvenite minorului incepand cu luna iunie 2017.

Prin sentinta civila nr. aaa, ramasa definitiva prin neapelare, s-a dispus desfacerea casatoriei dintre parti, iar locuinta minorului C, nascut la data de 000, s-a stabilit la mama sa.

De asemenea, reclamanta a solicitat restituirea alocatiei de stata cuvenita minorului de catre parat, incepand cu luna iunie 2017, dar instanta a lasat nesolutionata acest capat de cerere, apreciind ca este de competenta tribunalului.

 Potrivit art. 1 din Legea nr. 61/1993 alin. (1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare. Alin (2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani., iar art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare.

Analizand probatoriul administrat in cauza de fata instanta constata ca partile s-au despartit in fapt, asa cum rezulta din considerentele sentintei civile nr. aaa, tot prin sentinta civila nr. aaa, ramasa definitiva prin neapelare locuinta minorului C, nascut la data de 000, a fost stabilita la mama sa, reclamanta A.

Din declaratia martorului XX rezulta ca pana in anul 2017 minorul C a locuit la paratul B, iar ulterior s-a mutat la mama. Conform raspunsului primit de AJPIS alocatia de stat pentru minorul C, in perioada iunie 2017 (data mutarii minorului la mama) – august 2019 (data ramanerii definitive a hotararii de desfacere a casatoriei dintre soti si de stabilire a locuintei minorului la mama) a fost incasata de catre paratul B, in calitate de tata al minorului, prin virament bancar.

Conform prevederilor legale instituite de art. 1 si art. 4 din Legea nr. 61/1993 alocatia de stat se acorda fara discriminare tuturor copiilor minori pana la implinirea varstei de 18 ani si se plateste unui dintre parinti. In cauza de fata alocatia de stat pentru minorul C a fost incasata de tatal sau in perioada iunie 2017 – august 2019, perioada in care asa cum rezulta din declaratia martorului XX partile nu mai locuiau impreuna, iar minorul locuia cu mama sa si „tatal nu a dat niciun leu minorului”.

De observat in cauza de fata este pozitia procesuala a paratului B care cu ocazia concluziilor orale a recunoscut indirect ca nu a dat alocatia de stat minorului C incasata de parat in perioada in care minorul nu mai locuia cu acestea, pentru ca a constituit un depozit bancar pe numele minorului si pe care il va putea accesa minorul la implinirea varstei de 18 ani impreuna cu paratul, fapt nedovedit in cauza.

Astfel, constatand ca incepand cu luna iunie anul 2017 alocatia de stat pentru minorul C a fost incasata de catre tatal acestuia paratul B si nu a fost restituita minorului, asa cum insasi paratul recunoaste indirect cu ocazia concluziilor orale, instanta constata o marire a patrimoniului paratului in detrimentul minorului fara a exista o justificare in acest sens, intrucat desi paratul era persoana ca incasase pana atunci alocatia de stat a minorului, acesta nu mai locuia cu el, ci cu mama sa, reclamanta, si se impunea restituirea sumei incasate lunar minorului pentru utilizarea in folosul sau.

 Judecatoria Corabia noiembrie 2020