Infracțiuni contra persoanei - lovirea sau alte violențe (art. 193 alin. 2 Cod penal)

Sentinţă penală 1165 din 19.05.2020


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Prin rechizitoriul nr. .../P/2016 din 25.09.2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, înregistrat pe rolul acestei instanţe sub nr. .../215/2019 din 30.09.2019, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului OF pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art.193 alin. 2 C.pen.

În rechizitoriu a fost reţinută, în esenţă, următoarea situaţie de fapt:

- în noaptea de 03/04.03.2016, pe fondul unei crize de gelozie, a aplicat mai multe lovituri persoanei vătămate, TIM, pentru care a necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Pentru dovedirea situaţiei de fapt au fost indicate următoarele mijloace de probă: plângerea persoanei vătămate TIM; certificat medico-legal nr. 345/A2/07.03.2016, emis de către IML Craiova; declaraţii martori JM, TSJN și TSC, declaraţii suspect/ inculpat OF.

În faza camerei preliminare, prin încheierea din data de 08.11.2019 (fila 7-8 d.i. .../215/2019/a1), în baza art. 346 alin. 2 C.pr.pen., s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, dispunându-se începerea judecăţii.

În cursul judecăţii, la solicitarea persoanei vătămate TIM și a inculpatului OF, instanța a acordat termen de judecată în vederea soluționării pe care amiabilă a procesului penal.

La termenul de judecată din data de 19.05.2020, cu procedura legal îndeplinită, persoana vătămată TIM, a arătat că îşi retrage plângerea prealabilă formulată împotriva inculpatului OF.

I. Analizând manifestarea de voinţă a persoanei vătămate de a-şi retrage plângerea prealabilă formulată împotriva inculpatului, instanţa reţine următoarele :

În drept, în conformitate cu prevederile art. 158 alin. 1 Cod penal, retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, acest fapt având ca efect înlăturarea răspunderii penale a inculpatului, după cum prevăd dispoziţiile alin. 2 al aceluiaşi articol.

Potrivit art. 158 alin. 3 Cod penal Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, retragerea plângerii prealabile se face numai de reprezentanţii lor legali. În cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

Potrivit art. 193 Cod penal (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Prin rechizitoriul nr. .../P/2016 din 25.09.2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova s-a reţinut că inculpatul în noaptea de 03/04.03.2016, pe fondul unei crize de gelozie, a aplicat mai multe lovituri persoanei vătămate, TIM, pentru care a necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale, fiind foști concubini, din relația cărora a rezultat un copil.

Din cuprinsul acestei norme legale se reţine că pentru a putea avea efectele prevăzute de lege, retragerea plângerii prealabile trebuie să fie explicită, să fie necondiţionată şi să fie realizată până la judecarea definitivă a cauzei.

Văzând actul de sesizare, instanţa reţine că inculpatul OF a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal, punerea în mişcare a acţiunii penale, în cazul acestei infracţiuni făcându-se la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Totodată, se constată că persoana vătămată TIM a arătat în mod expres în faţa instanţei, că îşi retrage plângerea formulată împotriva inculpatului dând o declaraţie în acest sens, aceștia înțelegând să soluționeze pe cale amiabilă procesul penal în contextul în care au un copil minor împreună (fila 23 d.i).

Drept urmare,  în baza art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 lit. g Cod de procedură penală, instanţa urmează a înceta procesul penal pornit împotriva inculpatului OF, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal, ca urmare a retragerii plângerii prealabile.

În baza art. 397 alin. 1 rap. la art. 19 C.pr.pen. instanţa va lua act că persoana vătămată TIM nu s-a constituit parte civilă.

Instanța reține că Ministerul Public a conceptat în cauză partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă nr. 1 Craiova însă din materialul de urmărire penală nu rezultă că persoana vătămată a fost internată în spital, fiind o eroare de redactare.

În ceea ce privește cheltuielile judiciare instanța constată că prin actul de sesizare Ministerul Public a stabilit cheltuieli de judecată în cuantum de 1000 lei. Față de acest cuantum instanța reține că nu s-a indicat în concret de unde derivă acest cuantum, umrărirea penală nefiind complexă, nefiind efectuate expertize sau alte procedee probatorii care să implice alocarea unor sume de bani din bugetul de stat. Prin urmare, instanța are în vedere că dosarul de urmărire penală conține 42 de file, au fost audiați inculpatul, persoana vătămată și 3 martori, astfel că nu se justifică stabilirea cheltuielilor la acest cuantum pentru urmărirea penală.

În consecință, în baza art. 398 rap. la art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. b C.pr.pen. instanţa va obliga persoana vătămată TIM, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 1200 lei, din care 500 lei aferente fazei de urmărire penală, ținându-se cont de numărul termenelor de judecată (5 termene faza de judecată și faza de cameră preliminară), citațiile emise, adresele efectuate cu alte instituții (cazier judiciar).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. g C.pr.pen., art. 158 alin. 1 şi art. 193 alin. 2 C.pen., încetează procesul penal faţă de inculpatul OF, fiul lui ....., pentru infracţiunea de lovirea sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, ca urmare a retragerii plângerii prealabile.

În baza art. 397 alin. 1 rap. la art. 19 C.pr.pen. ia act că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă.

În baza art. 398 rap. la art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. b C.pr.pen. obligă persoana vătămată TIM, domiciliată în ....., la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 1200 lei.

Cu drept de apel, în termen de 10 zile, de la comunicarea copiei de pe minută.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19 mai 2020.

PREŞEDINTE,GREFIER,