Revocare sau anulare suspendare executare pedeapsă (art. 583 c.p.p.) - sesizare respinsă

Sentinţă penală 78 din 15.06.2022


La data de 10.03.2022 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei  F., judeţul  D. sesizarea Biroului executări Penale din cadrul Judecătoriei F., prin care s-a arătat că, Prin sentinţa penală nr. X/06.12.2019 pronunţată de Judecătoria F. în dosarul nr.  X/230/2019, sentinţă definitivă prin decizia penală nr. X/12 martie 2020 pronunţată de Curtea de Apel C. în dosarul nr. X/230/2019, s-a dispus:

" În baza art. 193 alin. 2 C.pen., cu aplic. art. 396 alin. 10 C.pr.pen. condamnă inculpatul B.V., fiul lui I. şi R., născut la data de 10.05.1992, în loc. T., jud. G., domiciliat în com. I., sat P.,  nr.X, jud. D., posesor al CI, seria X, nr.X,  studii 4 clase, necăsătorit, stagiu militar nesatisfăcut, fără ocupaţie şi loc de muncă, fără antecedente penale conform fişei de cazier, la o pedeapsă de câte 8 luni închisoare.

  În baza art. 91 C. pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. 1 C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune D. la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b C. pen. impune inculpatului să execute următoarea obligaţie:

 - să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza la art. 93 alin. 3 C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul  instituţiilor stabilite de Primăria comunei B., jud. D.

În baza art. 404 alin. 2 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.

În baza art. 19 şi 397 din Codul de procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă C. şi obligă în solidar inculpaţii N.M. şi B. V. la plata sumei de 1476,55 lei către această parte civilă cu titlu de daune materiale – cheltuieli spitalizare persoana vătămată C.C..

În baza art. 19 şi 397 din Codul de procedură penală, admite în parte acţiunea civilă formulată de persoana vătămată C. C. şi îi obligă în solidar inculpaţii N. M. şi B.V. la plata sumei de 338,86 lei către partea civilă C. C., cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de daune morale.

S-a mai arătat că, la data de 09.03.2022, Serviciul de Probaţiune D. a înaintat raportul de evaluare nr. 6256, arătând că, până la momentul întocmirii raportului, inculpatul B. V. a făcut dovada achitării doar a sumei de 150 lei, reprezentând dosar o foarte mică măsură din prejudiciul stabilit de instanţă.

S-a ataşată sesizării raportul  de evaluare întocmit de Serviciul de Probaţiune D., factura 3686261/26.08.2021, sentinţa penală nr. X/2019 pronunţată de Judecătoria Filiaşi în dosarul nr. X/230/2019, definitivă prin decizia penală nr. X/12.03.2020.

Ca urmare a verificărilor efectuate în baza de date a evidenţei persoanelor s-a dispus citarea inculpatului B. V.la adresa la care locuieşte în prezent, situată în comuna B., sat S., str. I.C., nr X, judeţul D.,

La termenul de judecată din data de 13 aprilie 2022 s-a dispus emiterea unei adrese către ITM D. cu solicitarea de a se preciza dacă condamnatul figurează cu contract de muncă, răspunsul fiind depus la data de 11.05.2022 cu adresa nr. 7248 (filele nr. 25 - 28 din dosar)precum şi emiterea unei adrese către primăria de domiciliu a condamnatului cu solicitarea de a se preciza dacă persoana condamnată deţine bunuri impozabile sau realizează venituri impozabile, răspunsul fiind depus la dosar la data de 17.05.2022 cu adresa nr. 3227 ( filele nr. 29 – 31 din dosar)-

La termenul de judecată din data de 18 mai 2022 condamnatul B. V. a depus la dosar facturi reprezentând dovada că a plătit din cheltuielile datorate. Totodată, la interpelarea instanţei, a arătat că nu are un loc de muncă stabil, că lucrează ca zilier şi că va face tot posibilul să plătească cheltuielile pe care le datorează.

La acelaşi termen de judecată s-a dispus emiterea unei adrese către Primăria comunei B. cu solicitarea de  a se efectua o anchetă psihosocială la domiciliul condamnatului, urmând a se detalia condiţiile de trai de la domiciliul acestuia  şi a se preciza din ce se întreţine acesta, referatul de anchetă psihosocială nr. 3547 fiind depus la dosar la data de 09.06.2022 la fila nr. 39.

Analizând înscrisurile depuse la dosarul cauzei, instanţa constată următoarele:

Prin sentinţa penală nr. X/06.12.2019 a Judecătoriei F. intimatul B. V. a fost conamnat la o pedeapsă de 8 luni închisoare.

  În baza art. 91 C. pen., s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi s-a stabilit termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. 1 C. pen. A fost obligat inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune D. la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b C. pen. s-a impus inculpatului să execute următoarea obligaţie:

 - să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza la art. 93 alin. 3 C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul  instituţiilor stabilite de Primăria comunei B., jud. Dolj.

În baza art. 404 alin. 2 C.pr.pen. s-a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.

În baza art. 19 şi 397 din Codul de procedură penală, s-a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă C. şi au fost obligaţi în solidar inculpaţii N. M. şi B. V. la plata sumei de 1476,55 lei către această parte civilă cu titlu de daune materiale – cheltuieli spitalizare persoana vătămată C. C.

În baza art. 19 şi 397 din Codul de procedură penală, s-a admis în parte acţiunea civilă formulată de persoana vătămată C.C. şi au fost obligaţi în solidar inculpaţii N. M. şi B. V. la plata sumei de 338,86 lei către partea civilă C.C., cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de daune morale.

Instanţa reţine din înscrisurile depuse la dosar faptul că inculpatul B. V. nu are în prezent un loc de muncă, că nu figurează în evidenţele fiscale cu bunuri mobile sau imobile, iar din referatul de anchetă psihosocială efectuat la locuinţa inculpatului din comuna B. rezultă că inculpatul trăieşte împreună cu concubina sa şi cei trei copii minori în condiţii precare, veniturile familiei fiind compuse din ajutorul social şi alocaţiile minorilor.

Instanţa reţine şi precizările inculpatului că va depune eforturi pentru a achita despăgubirile civile  la care a fost obligat.

Faţă de situaţia de fapt reţinută, instanţa constată că în drept, potrivit art. 96 alin. 2 C.pen., suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se revocă dacă cel condamnat nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.

În cauză, reţinând că inculpatul nu are posibilităţile materiale pentru a plăti integral despăgubirile, instanţa urmează să respingă sesizarea formulată de Biroul Executări penale din cadrul Judecătoriei F.cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere dispusă faţă de inculpatul B. V., prin Sentinţa nr. X din data de 06.12.2019, pronunţată de Judecătoria F. în dosarul nr. X/230/2019, definitivă prin Decizia penală nr. X/12.03.2020 pronunţată de Curtea de Apel C..

În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia.