Data publicare portal: 25.05.2022
Prin Sentinta civila nr. …. din data de … pronuntata de Judecatoria …. s-a respins excepţia prescripţiei dreptului de a solicita executarea silită invocată de către contestator, respinge contestaţia la executare formulată de contestator P.G.G (Cnp ...), cu domiciliul în ..., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la Cabinet Avocat ..., în ... şi pe intimata E.C.F.DAC, persoană juridică irlandeză, cu sediul ..., cu sediul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură în ..., ca neîntemeiată, a obligat contestatorul către BEJ ... la plata sumei ... lei, reprezentând fotocopierea dosarului de executare nr...a luat act că intimata nu solicită cheltuieli de judecată.
Pentru a se pronunţa astfel Judecătoria a reţinut următoarele:
Prin cererea înregistrata pe rolul Judecătoriei ... în data de ... sub nr. ..., contestatorul P.G.G în contradictoriu cu intimata E.C.F.DAC, a formulat contestaţie la executare împotriva adresei de înfiinţare a popririi emisă în dosarul de executare nr. ..., comunicată de către Biroul Executor Judecătoresc ... la cererea creditoarei E.C.F.DAC, prin care s-a dispus limitarea popririi pana la concurenta sumei de ... lei precum si a cheltuielilor de executare in suma de ... lei, solicitând:
- anularea tuturor actelor de executare efectuate in dosarul nr. ...;
- suspendarea executării pana la soluţionarea contestaţiei la executare;
- obligarea la plata cheltuielilor ce vor fi făcute cu soluţionarea acestui proces;
- restituirea taxei de timbru.
În motivarea cererii, contestatorul a arătat că în fapt, a luat cunoştinţă de adresa de înființare a popririi in data de ... când a fost înştiinţat de către angajatorul E.G.E.SRL că s-a dispus in data de ... înfiinţarea popririi asupra venitului său, in cota de 1/3 din venitul lunar de către Biroul executor judecătoresc ... la cererea creditoarei E.C.F.DAC.
Precizează ca este în termen, raportându-se la data emiterii adresei de înfiinţare a popririi, respectiv ..., alta dovadă de comunicare neexistând.
Contestatorul nu mai locuieşte la adresa menţionata de către executorul judecătoresc in documentul emis aşa cum reiese din cartea de identitate. Adresa sa de domiciliu este din ... în ....
Consideră ca executarea este nelegala şi netemeinică şi în mod nelegal s-a emis adresa de înființare a popririi pentru următoarele considerente:
1. Contractul de credit nr. ... cu act adiţional nr. ... din data de ... a fost încheiat cu banca, iar astfel de convenţii, încheiate cu instituţii de credit, constituie titluri executorii şi îşi păstrează acest caracter atâta vreme cât parte în contract este o instituţie bancara.
Fără a fi notificat banca a cesionat creanţa către I.LTD, care se pare ca este actualul creditor.
Nu se face dovada cesiunii de creanţa şi dovada calităţii de creditoare, dovada unui titlu executoriu valabil.
Chiar daca exista un astfel de contract, prin cesiune, caracterul de titlu executoriu se pierde. Nu se transfera titlul executoriu ci doar creanţa atestata de conţinutul sau, in limitele stabilite prin contractul de cesiune si care constituie titlul de creanţa al cesionarului.
Pentru a demara în condiţii de legalitate procedura de executare silită, recuperatorul trebuia să urmeze procedura de drept comun in vederea obţinerii unui titlu executoriu, litigiu finalizat cu pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive care sa constate existenta unei creanţe certe, lichide si exigibile.
Faţă de aceste considerente solicită anularea încheierii pronunţate de Judecătoria ..., fiind încuviinţata executarea în lipsa unui titlu executoriu valabil. Pe cale de consecinţa, executarea silită demarată în lipsa unui titlu executoriu este nula absolut, motiv pentru care solicită admiterea contestaţiei la executare si anularea executarii in dosarul de executare nr.... .
2. Intelege să invoce prescripţia dreptului de a solicita executarea silită în baza contractului de credit nr. ... cu act adiţional nr. ... din data de ... si pe cale de consecinţa anularea formelor de executare.
Contractul de credit nr. ... a fost încheiat in data de ... iar actul adiţional din ... iar executarea a început în ....
In speţă, dreptul de a solicita executarea a luat naştere odată cu cesionarea creanţei către actualul creditor sau de la declararea creditului eligibil anticipat potrivit art. 8.3 din convenţie, respectiv în situaţia în care nu s-a efectuat nici o alimentare a contului cu suma minimă datorată, pe o perioada de trei luni consecutive.
Nu s-a efectuat alimentarea contului nici de buna voie nici silit de mai mult de trei ani.
Cererea de executare silita s-a formulat abia in anul ..., mult peste termenul de prescripţie.
In conformitate cu dispoz. art. 707 alin 2 C.proc.civ. „prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie"
Faţă de cele mai sus menţionate, solicită admiterea contestaţiei la executare, desfiinţarea tuturor actelor de executare, obligarea la plata cheltuielilor de judecata şi restituirea taxei de timbru.
In drept, întemeiază cererile pe dispoz art. 706, 712, 723, 453 şi urm C.pr.civ.
În susţinerea contestaţiei la executare, contestatorul a depus: împuternicire avocaţială (f.5) și înscrisurile (f.6-9).
Intimata E.C.F.DAC In temeiul art. 205 Cod procedura civila, a formulat întâmpinare la contestaţia la executare formulată de către contestator, solicitând instanţei de judecata ca prin hotărârea pe care o va pronunţa sa dispună:
- anularea contestaţiei la executare ca fiind netimbrată sau ca fiind insuficient timbrata;
- anularea cererii de suspendare ca fiind netimbrată sau ca fiind insuficient timbrata;
- respingerea cererii de suspendare pentru neachitarea cauţiunii;
- respingerea contestaţiei la executare ca fiind neîntemeiată, cu consecinţa menţinerii tuturor actelor de executare silita efectuate în dosarul de executare nr. ..., înregistrat pe rolul SCPEJ ... .., ca fiind efectuate în condiţii de temeinicie şi legalitate,
In fapt, arată ca la data de ... între B.TSA si D.P.SRL a fost încheiat contractul de credit nr. ... In baza contractului de credit au fost încheiate acte adiţionale garantate de către contestatorului din prezentul dosar.
Precizează că la data de ... creanţa pe care o deţinea creditoarea B.T SA împotriva societăţii debitoare D.P. SRL a intrat în patrimoniul intimatei, astfel cum rezulta din documentele pe care la ataşează prezentei întâmpinări.
La data de ... între B.T SA si intimată s-a incheiat Actul Adiţional nr. ... la Contractul de Cesiune prin care au inclus o anexa suplimentara la contract cu scopul de a menţiona anumiţi debitori cedaţi - garantori care nu au fost indicaţi de către cedent in Anexa 1 la Contractul de Cesiune, astfel fiind transmis subscrisei si dreptul de creanţa împotriva debitorului P.G.G.
Având în vedere ca societatea împrumutată nu a înţeles să îşi respecte obligaţiile de rambursare a creditului restant, intimata în calitate de nou creditor a înţeles să declanşeze procedura executării silite în vederea recuperării debitului restant, sens în care a fost înregistrat pe rolul SCPEJ ..., dosarul de executare silita nr. ....
Contestatorul invoca o serie de critici pe care le considera neîntemeiate şi solicita respingerea acestora având în vedere aspectele pe care le va arata în continuare detaliat pentru fiecare capăt de cerere:
1. Învederează instanţei ca la data de ..., intimata i-a transmis debitorului Notificarea de Cesiune de Creanţa, sens în care înţelege să depună la dosarul cauzei in fotocopie certificata pentru conformitate cu originalul atat notificarea anterior menţionată cât şi dovada de comunicare.
Învederează instanţei de judecata ca Banca a cesionat intimatei astfel cum anterior a menţionat, şi nu către I.LTD cum în mod eronat face trimitere contestatorul în cuprinsul cererii de chemare în judecata.
2. Cu privire la lipsa unui titlu executoriu
Prin intermediul cesiunii de creanţe s-a transferat caracterul de titlu executoriu al contractului de credit.
Cesiunea de creanţa, conform art. 1.566 si urm. Noul Cod Civil, este o modalitate de transmitere a obligaţiilor in forma convenţionala, prin care un creditor (cedent) transmite o creanţa a sa unei alte persoane (cesionar), debitorul creanţei fiind obligat fata de cesionar, odată cu indeplinirea formalităţilor de opozabilitate a acestei operaţiuni.
Conform art. 1.568 Noul Cod Civil, prin cesiunea de creanţa se transfera cesionarului toate drepturile pe care cedentul le are in legătura cu creanţa cedata, precum şi dreptul de garanţie si celelalte accesorii ale creanţei cedate, iar cedentul este obligat sa remită cesionarului titlul constatator al creanţei aflat in posesia sa, precum si orice alte inscrisuri doveditoare ale dreptului transmis, cesiunea creanţei neafectand caracterul de titlu executoriu al contractului de credit.
Legiuitorul a înţeles să transfere cesionarului atât toate acţiunile ale căror titular era cedentul până la momentul cesiunii, cât şi forţa executorie a titlului, de care se va bucura cesionarul, susţinerile contestatorului în sens contrar nefiind prevăzute de lege nici expres, nici nu pot fi deduse pe cale de interpretare, aplicând regulile specifice interpretării legii civile.
Poziţia pe care se afla cesionarul este aceea a unui veritabil succesor cu titlu particular, care preia toate drepturile pe care cedentul le avea in legătura cu creanţa, motiv pentru care modificarea partilor originare ale actului juridic care constituie titlu executoriu nu afectează substanţa titlului executoriu.
Modificarea partilor originare ale actului juridic care constituie titlu executoriu nu afectează substanţa titlului executoriu, poziţia cesionarului fiind aceea a unui veritabil succesor cu titlu particular, care preia, astfel, toate drepturile pe care cedentul le avea în legătura cu creanţa.
Aşadar, prin cesionarea creanţei, se transfera inclusiv titlul executoriu, cesionarul subrogându-l pe cedent in toate drepturile si obligaţiile. Nu se poate susţine faptul ca cesiunea ar privi doar contractul în sine, ca document scris, iar convenţia nu ar fi transmisibila.
3. Cu privire la excepţia prescripţiei dreptului de a solicita executare silita invocata de către contestator, învederează instanţei de judecata următoarele:
Astfel cum a primit informaţia din partea B.T SA, la data de ... a fost declarat scadent anticipat creditului, rezultând astfel ca termenul de prescripţie începe să curgă de la data anterior menţionată.
In termenul legal de prescripţie, Banca a formulat cerere de executare silita împotriva debitorului P.G.G, astfel fiind deschise mai multe dosare de executare astfel:
- dosar executare nr. ..., dosar vechi de executare nr. ...;
- dosar executare nr. ..., dosar vechi de executare nr. ...;
- dosar executare nr. ..., dosar vechi de executare nr. ...;
- dosar executare nr. ..., dosar vechi de executare nr. ....
La data de ..., au fost emise Procesele-verbale de constatare a insolvabilităţii pentru dosarele de executare nr. ..., nr. ... si nr. ... prin care a fost menţionat ca debitorul nu realizează venituri ce pot fi supuse popririi şi nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile care sa facă obiectul executării silite, sens în care depunem la dosarul cauzei procesul verbal anterior menţionat în fotocopie certificata pentru conformitate cu originalul.
La data de ... a fost emis Procesul-verbal de încetare a executării silite pentru dosarul de executare nr. ..., astfel cum rezulta din fotocopie certificata pentru conformitate a procesului verbal pe care o ataşam prezentei.
Potrivit prevederilor legale se observă ca in cazul când prescripţia a fost întrerupta printr-o cerere de chemare în judecata ori de arbitrare sau printru-un act incepator de executare, noua prescripţie nu începe să curgă cât timp hotărârea de admitere a cererii nu a rămas definitivă sau, în cazul executării, până la îndeplinirea ultimului act de executare."
Având in vedere ca dosarele de executare anterior menţionate au fost închise la data de ... respectiv data de ..., astfel cum anterior a menţionat, rezulta ca un nou termen de prescripţie incepe sa curgă de la data de ... si s-ar fi implinit la data de ....
Dupa cesionarea creanţei, in cuprinsul termenului legal de prescripţie, intimata in calitate de nou creditor a formulat cerere de executare silita, aceasta fiind admisa la data de ..., astfel cum rezulta din încheierea nr. ... pronunţata in dosarul nr. ... de către Judecătoria ... pe care o depune la dosarul cauzei in fotocopie certificata pentru conformitate cu originalul.
În drept, întemeiază prezenta pe dispoziţiile menţionate mai sus, precum si pe oricare alte dispoziţii legale incidente in prezenta cauza.
In temeiul art. 223 NCPC solicita judecarea cauzei în lipsa.
În ssuţinerea întâmpinării, intimata a depus împuternicirea avocaţială (f.12 vol.I) și înscrisurile (f.22-41 vol.I).
La solicitarea instanţei, Biroul Executorului Judecătoresc ... a înaintat în copie conformă cu originalul dosarul de executare nr. ... (f. 50-141 vol. I).
La data de ... prin serviciul de registratură intimata a depus note de şedinţă.
La termenul din data de ... contestatorul a depus dovada achitării taxei judiciare de timbru în sumă de ... lei, potrivit chitanţei (f.143 vol.I).
La acelaşi termen instanţa a admis excepţia netimbrării capătului de cerere privind suspendarea executării silite și a anulat ca netimbrat acest capăt și în teemiul art.255 Cpr.civ. rap. la art.258 C.pr.civ. a încuviinţat pentru părţi proba cu înscrisuri ca fiind pertinentă, concludentă și utilă cauzei.
La data de ... B.T SA depus relaţiile solicitate (f.156-212 vol.I, f. 1-195 vol.II, f.1-215 vol. IIII, f.1-233 vol.IV, f.1-220 vol.V, f.1-192 vol.VI și f.1-48 vol. VII).
La data de ... intimata a depus relaţiile solicitate (f.52-75 vol. VII).
Contestatorul la termenul din data de ... a depus înscrisurile privind dosarul nr. ... având ca obiect procedura insolvenţei-societăţi cu răspundere (debitoarea SC D. P. SRL) (f.78-88 vol. VII)
Analizând probele administrate în vederea soluţionării contestaţiei la executare, instanţa constată următoarele:
Prin contestaţia formulată contestatorul a invocat:
-excepţia prescripţiei executării silite pornită împotriva sa de către intimată, pe temeiul titlului executoriu reprezentat de Contractul de credit nr. ... cu act adiţional nr. ... din data de ... a fost încheiat cu banca.
-lipsa notificării cesiunii;
-lipsa unui titlu executoriu.
Potrivit art.712 alin.1 C.pr.civ. „Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii”.
De asemenea, la art.706 C.pr.civ. se arată că: (1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani. (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive, iar la art.707 C.pr.civ. se prevede că: „(1) Prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate. (2) Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obţine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat”.
Instanţa reţine că la data de ... între B.T SA în calitate de creditoare şi SC D.P SRL, în calitate de debitoare s-a încheiat contractul nr. .., având ca obiect contactarea unui credit în sumă de ... lei (f.38-45).
Ulterior s-au încheiat: actul adiţional ... (la art.7 din contract se arată că garanţiile creditului constau în 2 Bilete la Ordin emise cu suma şi scadenta în alb de către SC D.P SRL stipulate fără protest şi avalizate de administratorul societăţii (contestatorul din prezenta cauză), actul adiţional ..., actul adiţional ..., contractul de garanţie reală mobiliară şi actul adiţional ... (garanţii SC D.P.SRL şi P.G.G).
La data de ... a avut loc cesiunea creanţei de la B.T SA către E.C.F.DAC (f.114-141 vol.I) fiind notificat și contestatorul-debitor la adresa indicată în contract și actele adiţionale care este aceeaşi cu cea debitoarei.
Intimata E.C.F.DAC la data de ... demarează executarea silită prin formularea cererii de executare silită (f.86-87 vol.I), iar la data de ... Judecătoria ... prin încheierea nr... din data de ... pronunţată în dosarul nr.... a încuviinţat executarea silită împotriva debitorului P.G.G, a titlurilor executorii reprezentate de Contractul de credit nr. ... cu act adiţional nr. ... din data de ... (f.78-79 vol.I).
Instanţa reţine că motivele invocate (excepţia prescripţiei, lipsa caracterului executoriu al titlului, necomunicarea cesiunii) tind spre anularea întregii executării silite.
În acest sens, contestaţia la executare prin care se invocă astfel de motive este calificată drept contestaţie la executare silită împotriva executării silite ce se impune a fi exercitată în termen de 15 zile de la luarea la cunoştinţă a primelor acte de executare silită.
Însă, prin contestaţia la executare formulată de către contestator, aceasta s-a îndreptat numai împotriva adresei de înfiinţare a popririi, solicitând însă anularea tuturor actelor de executare.
În această situaţie, motivele invocate privesc debutul executării silite (cerere de executare, încheierii, somaţii) însă ceea ce se solicită este analizarea unui act de executare ulterior.
Astfel, instanţa apreciază că motivele invocate nu pot fi analizate raportat la actul de executare contestat și prin urmare se impune a fi respinse.
Dacă s-ar permite invocarea acestor motive ce ţin de fondul dreptului cuprins în titlul executoriu în momente procesuale ulterioare emiterii primelor acte de executare, s-ar eluda dispoziţiile art.713 slin.3 referitoare la termenele de formulare a contestaţiei la executare împotriva executării silite însăşi.
Chiar și mergând mai departe în analizarea motivelor, instanţa le va respinge pentru următoarele argumente.
Conform art. 6 din Decretul 167/1958 dreptul de a cere executarea silită în temeiul oricărui titlu executor se prescrie prin împlinirea unui termen de 3 ani. Aceeaşi dispoziţie se regăseşte şi la art. 706 C.pr.civ.
Potrivit art. 7 din acelaşi decret prescripţia începe sa curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită.
Dacă debitorul este obligat la prestaţii succesive, dreptul la acţiune cu privire la fiecare din aceste prestaţii se stinge printr-o prescripţie distinctă.
Articolele 13 si 16 din Decret prevăd cazurile şi condiţiile în care cursul prescripţiei extinctive este suspendat sau întrerupt.
Potrivit art. 16 lit. c din Decretul nr. 167/1958, prescripţia se întrerupe prin efectuarea unui act de executare.
Instanţa observă că anterior dosarului de executare nr.... împotriva contestatorului-debitor s-au demarat executările silite în dosarele de executare silită: nr.... pe temeiul titlului executoriu ... seria ... nr.... (încetarea executării silite stare insolvabilitate debitor avalist-f.40-41 vol.I); nr.... pe temeiul titlului executoriu ... seria ... nr.... (încetarea executării silite stare insolvabilitate debitor avalist-f.36-37 vol.I); nr... pe temeiul titlului executoriu ... seria ... nr.... (încetarea executării silite stare insolvabilitate debitor avalist-f.38-39 vol.I); nr.... pe temeiul titlului executoriu ... seria ... nr.... (încetarea executării silite din data de ...-stare insolvabilitate debitor avalist-f.35-36 vol.I).
Aşa cum am menţionat mai sus, garantarea creditului luat de către debitoarea SC D.P. SRL s-a realizat prin biletele la Ordin emise cu suma şi scadenta în alb de către SC D.P SRL stipulate fără protest şi avalizate de administratorul societăţii (contestatorul din prezenta cauză).
Biletele la ordin sunt un accesoriu al contractului de credit nr. ... şi au fost emise în baza contractului de credit.
În cauză, instanţa reţine, potrivit înscrisurilor (f.78-88 vol.VII), că faţă de debitoarea SC D.P. SRL s-a deschis procedura insolvenţei, iar creditoarea B.T SA şi-a înscris creanţa la masa credală, care are ca efect întreruperea cursului prescripţiei.
Sub acest aspect instanţa reţine că sunt incidente dispoziţiile art.1873 alin.1 Cod civil, text care prevede că „întreruperea civilă a prescripţiei făcută în contra debitorului principal are efecte şi contra cauţiunii”.
De altfel, aplicabilitatea textului rezultă şi prin raportare la statuările jurisprudenţei şi doctrinei judiciare, neexistând controverse din acest punct de vedere, iar soluţia vechiului cod civil a fost preluată consecvent de legiuitor şi în dispoziţiile noului cod ceea ce vine să sublinieze o dată în plus caracterul actual al acestuia.
Contractul de fidejusiune are caracter accesoriu faţă de obligaţia principală iar această accesorialitate presupune că fidejusiunea va urma soarta obligaţiei principale cât priveşte cauzele de validitate cât şi cele de stingere.
De aceea instanţa va reține că termenul de prescripţie a creanței contractate și garantate este unic, nu se poate susține că există termene de prescripție diferite, paralele unul pentru raportul juridic principal și un altul pentru cel accesoriu.
În logica efectelor contractului de garanție, creditorul nediligent în demersurile de valorificare a creanței față de debitorul principal va pierde prin prescripție și dreptul de a valorifica dreptul împotriva fidejusorului.
În schimb, câtă vreme creditorul a manifestat diligență în conservarea drepturilor sale, efectuând acte care relevă fără echivoc intenția de a realiza creanța în raport cu debitorul principal, rațiunea prescripției, de sancțiune împotriva pasivității creditorului, nu justifică incidența acesteia.
De asemenea, prin voința legiuitorului, exprimată în art.1873 C.civ., având ca fundament scopul garanției și caracterul accesoriu al acesteia, dreptul său de realizare a creanței este conservat și în raport de debitorul garant, garanția subzistând până la stingerea obligației principale.
Garanția astfel obținută de creditor nu poate deveni, din beneficiu o obligație și nu se poate pierde în considerarea unei pretinse lipse de diligență în valorificarea dreptului său de creanță împotriva garantului.
Totodată, în raport de debitorul avalist anterior s-au demarat executării silite pentru recuperarea creanţei de către B.T SA (ultima executare încetând la data de ...), iar cererea de executare silită de intimata E.C.F.DAC a fost formulată la data de ....
În ceea ce priveşte susţinerea contestatorului, că intimata trebuia ca urmare a încetării executării silite să solicite reluarea executării silite, instanţa o respinge, întrucât dispoziţiile art.705 C.pr.civ. prevăd posibilitatea intimatei-creditoare de a cere reluarea executării și fără să instituie o obligaţie în acest sens.
În aceste condiţii, instanţa apreciază că nu este împlinit termenul de 3 ani, şi prin urmare instanţa va respinge excepţia prescripţiei dreptului de a solicita executarea silită invocată de către contestator.
În ceea ce privesc motivele lipsei notificării cesiunii de creanţă sau lipsa titlului executoriu instanţa le respinge, întrucât pe de o parte potrivit procesului de înmânare, contestatorului-debitor la data de ... i s-a comunicat notificarea cesiunii (f.31-32 vol.I).
Pe de altă parte, contrar celor susţinute de către contestator , instanţa reţine că în privinţa contractelor de cesiune, conform art.1568 C.civ., cedentul transferă cesionarului creanţa, adică toate drepturile pe care creditorul cedent le avea faţă de debitorul cedat, deci inclusiv dreptul de a solicita executarea silită.
Cererea de încuviinţarea a executării a fost formulată de E.C.F.DAC, care a preluat creanţa prin cesiune de la B.T SA în ceea ce priveşte titlul executoriu - Contractul de credit nr. ... cu act adiţional nr. ... din data de ... şi nu contractul de cesiune de creanţă.
În persoana cesionarului nu se naşte un drept nou de a solicita executarea silită, acesta preluând dreptul pe care îl avea iniţial creditorul cedent, astfel că regulile aplicabile în materie se raportează la dreptul iniţial.
Totodată, la art.1575 C.civ, se prevede că cesiunea de creanţă produce efecte între cedent şi cesionar, iar aceasta din urmă poate pretinde tot ceea ce primeşte cedentul de la debitor, chiar dacă cesiunea nu a fost făcută opozabilă debitorului.
Astfel, faţă de susţinerea contestatorului că acest contract de cesiune de creanţe nu are calitatea de titlu executoriu, instanţa retine că prin acest contract au fost transmise creanţele băncii către cesionar, creanţe constatate prin titlul executoriu reprezentat de contractul de credit, or, executarea silită se desfăşoară în baza acestui titlu executoriu şi a celorlalte acte subsecvente care garantează executarea obligaţiilor, iar nu în baza contractului de cesiune de creanţă, care se poate încheia prin simplul acord de voinţa al părţilor.
Având în vedere argumentele de drept și de fapt expuse instanţa va respinge excepţia prescripţiei dreptului de a solicita executarea silită invocată de către contestator și va respinge contestaţia la executare formulată de contestator ca neîntemeiată.
Instanţa va obliga contestatorul către BEJ ... la plata sumei ... lei, reprezentând fotocopierea dosarului de executare nr....
De asemenea instanţa va lua act că intimata nu solicită cheltuieli de judecată
Tribunalul Sibiu
Contestaţie la executare
Tribunalul Gorj
Deducere pedeapsă
Judecătoria Lugoj
Contestaţie la executare
Judecătoria Sectorul 1 București
Contestaţie la executare întemeiată pe disp.art.461 al.1 lit.c C.p.p. Inadmisibilitate. Încălcarea autorităţii de lucru judecat a hotărârii penale de condamnare ce se execută.
Judecătoria Bicaz
Contestatie la executare