Ordonanţă preşedinţială

Sentinţă civilă 960 din 27.04.2021


Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe sub nr. .../2021 reclamantul B.Ș.L. a solicitat - pe cale de ordonanță președințială – numirea sa în calitate de curator special al pârâtei B.S., până la finalizarea procesului de instituire a curatelei, pentru îndeplinirea operațiunii de actualizare a datelor personale ale titularei de cont, deschis la ... și cu privire la care e împuternicit.

În motivarea cererii reclamantul a arătat în esență că B.S. este mama sa. În data de ....2021 a înregistrat pe rolul Judecătoriei ... dosarul nr. .../2021, având ca obiect instituirea curatelei pentru aceasta, dar soluționarea este de durată. Pârâta este în vârstă de 81 ani, văduvă, cu probleme de sănătate, este încadrată în gradul de handicap grav, ce necesită asistent, aspect ce rezultă din certificatul de încadrare în grad de handicap nr. ... eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap ..., fiind emis fără revizuire, permanent, motiv pentru care nu poate să-și administreze bunurile sau să-și apere interesele în condiții corespunzătoare. Din decembrie 2019 pârâta este internată la ..., unde i se asigură cazare, asistare permanentă, cât și supraveghere medicală primară și generală, conform contractului pentru acordarea de servicii sociale seria ... nr. ..... Și până a fi internată a avut grijă de mama sa, îi cumpăra medicamentele și îi asigura permanent o asistentă care o îngrijea. Conform contractului pentru acordarea de servicii sociale seria ... nr. ... costurile totale se ridică la ... lei pe lună. Are calitatea de coplătitor. Mama primește o pensie de ... lei, sumă care se virează în contul deschis pe numele acesteia la ..., unde reclamantul e împuternicit. Din contul acesteia, în calitate de împuternicit, efectua lunar plata în sumă de ... lei către .... În prezent i se refuză de către ... efectuarea plăților lunare din contul pârâtei către ... pentru serviciile de cazare, asistare permanentă și supraveghere medicală, întrucât pârâta nu are actualizate datele personale ale contului. Actualizarea datelor personale ale clienților băncilor este o obligație stabilită prin Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și Regulamentului UE 679/2016 privind protecția datelor, conform directivelor Uniunii Europene, pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în lipsa căreia băncile nu pot deschidă conturi, să inițieze ori să continue relația de afaceri sau să efectueze tranzacții. A încercat să explice funcționarilor de la ... că mama sa este internată la .... și că nu se poate deplasa și că este împuternicit pe cont și dorește să îi actualizeze datele, dar i-au comunicat că trebuie să fiu curatorul acesteia pentru a putea actualiza datele personale.

A mai menționat că în ceea ce privește condițiile cerute de lege pentru admiterea ordonanței președințiale reglementate de art. 997 C.pr.civ., acestea constau în urgență, vremelnicia măsurii și neprejudecarea fondului. În ceea ce privește condiția urgenței, în lipsa actualizării datelor personale de cont ale pârâtei nu poate achita costurile lunare de cazare și îngrijire în sumă de ... lei, astfel că pârâta nu își poate asigura îngrijirea necesară. Referitor la condiția vremelniciei măsurii, solicită ca numirea sa ca curator al pârâtei să fie acordată temporar, până la soluționarea definitivă a procesului de instituire a curatelei înregistrat pe rolul Judecătoriei ..... Nu va fi prejudecat fondul litigiului, respectiv nu se va stabili temeinicia cererii de instituire a curatelei, ci se va lua doar o măsură vremelnică, de natură să prevină producerea unor prejudicii grave pentru pârâtă, întrucât nu îi pot fi achitate costurile lunare de cazare și îngrijire. Apreciază că sunt îndeplinite condițiile pentru admiterea ordonanței președințiale.

În drept a invocat art. 178 lit. a Cod civil, art. 997-1002 C.pr.civ., iar în susținerea cererii a atașat înscrisuri.

În ședința de astăzi instanța, din oficiu, a invocat excepția de necompetență teritorială a Judecătoriei C... de a soluționa prezenta cerere.

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma excepţiei de necompetenţă teritorială a Judecătoriei ..., invocată din oficiu, ce urmează a fi soluționată cu prioritate, potrivit art. 248 alin. 1 C.pr.civ., instanţa reţine următoarele: 

Judecătoria C... e investită cu soluţionarea prezentei cereri de ordonanţă președințială prin care reclamantul B.Ș.L. solicită numirea sa în calitate de curator special al pârâtei B.S. până la finalizarea procesului de instituire a curatelei, ce face obiectul dosarului nr. .../2021, pentru îndeplinirea operațiunii de actualizare a datelor personale ale titularei de cont deschis la ... și cu privire la care e împuternicit.

Conform art. 998 C.pr.ci., cererea de ordonanţă președințială se va introduce la instanţa competentă să se pronunţe în primă instanţă asupra fondului dreptului.

Potrivit art. 114 alin. 1 C.pr.civ., dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competența instanței de tutelă și familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită.

Art. 179 alin. 1 lit. a Cod civil prevede că instanța de tutelă competentă este în cazul prevăzut la art. 178 lit. a), instanța de la domiciliul persoanei reprezentate.

În privința noțiunii de „domiciliu” în dreptul procesual civil aceasta trebuie interpretată în sens larg, interesând nu atât locuința statornică sau principală, ci adresa unde locuiește efectiv persoana respectivă.

Înalta Curte de Casație și Justiţie a hotărât (decizia nr. 664/23.02.2018 pronunţată de Secţia I Civilă) că prin noțiunea de „domiciliu” în accepțiunea Codului civil (art. 91), la care face trimitere art. 179 lit. a) Cod civil (instanţa de tutelă competentă să soluţioneze cererea de instituire a curatelei - în cazul persoanei care, din cauza bătrâneții, a bolii sau a unei infirmități fizice, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare și, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator -  este cea de la domiciliul persoanei reprezentate) trebuie să se înțeleagă locuinţa unde se găsește în fapt acea persoană, pentru a-i putea fi asigurat și respectat dreptul la apărare. Aceasta întrucât, menţiunile din cartea de identitate referitoare la domiciliul sau reşedinţa unei persoane nu au caracter constitutiv în ce priveşte determinarea acestora, ci numai caracter de evidenţă a persoanei respective, potrivit art. 91 Cod civil.

Conform actului de identitate depus în copie la fila ..., pârâta are domiciliul în oraşul ..., jud. P..., însă din coroborarea susținerilor reclamantului cu menţiunile contractului pentru acordarea de servicii sociale seria ... nr. ..., încheiat pe o perioadă nedeterminată, se reţine că pârâta este internată în Căminul ... din comuna R... din decembrie 2019, deci domiciliul în fapt al acesteia este în com. R...., care potrivit H.G. nr. 337/1993, se află în circumscripția Judecătoriei T..., jud. D...

Împrejurarea de fapt a locuirii efective a pârâtei în raza teritorială a Judecătoriei T... e cunoscută fără dubiu de reclamant și indicată de acesta în cererea formulată, iar faptul locuirii stabile a pârâtei în Căminul ... din com. R...., încă din anul 2019, determină legal competența teritorială a Judecătoriei T... la care pârâta poate fi ascultată mai ușor, în favoarea sa fiind reglementate dispozițiile legale referitoare la competența teritorială.

Faţă de considerentele de fapt şi de drept mai sus expuse, instanţa constată întemeiată excepţia invocată din oficiu şi în baza art. 129 alin. 2 pct. 3, art. 998 şi art. 179 alin. 1 lit. a Cod civil, art. 114 alin. 1 C.pr.civ., urmează să admită excepţia necompetenţei teritoriale exclusive a Judecătoriei ... şi să decline competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei T., jud. D.... 

Văzând şi disp. art. 132 alin. 3 C.pr.civ.,