Ft

Hotărâre 293 din 04.11.2020


Prin cererea înregistrată sub nr. (...) reclamanta (...)  a solicitat, in contradictoriu cu pârâtul (...) emiterea unui ordin de protectie.

În motivarea cererii reclamanta arată că întrucat îi este pusa in pericol viata, integritatea psihica si fizica, in special fizica, savarsita de pârât, solicită in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emiteti un ordin de protectie, prin care sa se dispună interdictii si obligatii faţă de pârât.

 Mai precizează reclamanta că este nevoită să solicite emiterea de catre instanta a acestui ordin, intrucat agresorul se dedă la violente verbale, violenta psihologica, violenta fizica, fata de ea  nu respecta personalitatea si demnitatea vietii, perturband bunul mers al convietuirii.

In continuare, reclamanta  mentioneaza că din anul (...) are o relaţie de concubinaj cu pârâtul , acesta mutându-se  în domiciliul său, respectiv al fiului său din (...) Arată că  de cca 4 ani acesta are un comportament agresiv atât verbal cât şi fizic asupra ei cât şi a familiei sale, lovind-o de nenumărate ori, ameninţând-o că o omoară. Mai arată că o perioadă a de timp a locuit în apartamentul din (...) , înainte de a se muta în (...), formulând mai multe plângeri împotriva pârâtului.

Mai precizează că ultimul incident a avut loc la data de (...) când pârâtul după ce a consumat băuturi alcoolice a inceput să o jignească fără motiv şi să o agreseze fizic,astfel că pentru toate motivele invocate solicită admiterea cererii.

În drept,cererea nu a fost motivată.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

Desi legal citat, pârâtul nu a formulat întâmpinare.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si a fost audiat martorul (...)

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Legea nr.217/2003 modificată permite emiterea unui ordin de protecţie în scopul înlăturării stării de pericol la care este supusă o persoană din cauza unui act de violenţă din partea unui membru al familiei, act prin care sunt puse în pericol viaţa, integritatea fizică ori libertatea acesteia.

În privinţa noţiunii de membru al familiei şi înţelesului cu care este folosită în cuprinsul Legii nr.217/2003 instanţa reţine dispoziţiile art.5 lit.c din respectiva lege, unde se arată că prin membru de familie se înţelege si persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă acestea au locuit sau nu cu agresorul.

Expresia „act de violenţă” ce se regăseşte printre condiţiile de admisibilitate a ordinului de protecţie este definită la art.4 din acelaşi act normativ şi cuprinde:

-violenţa verbală-adresarea, printr-un limbaj jignitor, brutal, precum şi utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte sau expresii degradante sau umilitoare;

-violenţa psihologică-impunerea voinţei sau controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, prin ameninţări verbale, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

-violenţa fizică-vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

-violenţa economică-interzicerea activităţii profesionale, privarea de mijloace economice, inclusiv lipsirea de mijloace de existenţă primară, cum ar fi hrana, medicamente, obiecte de primă necesitate, acţiunea de sustragere intenţionată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune, controlul inechitabil asupra bunurilor şi resurselor comune, refuzul de a susţine familia, impunerea de munci grele şi nocive în detrimentul sănătăţii, inclusiv unui membru de familie minor, precum şi alte acţiuni cu efect similar.

 Instanţa constată că sunt prevăzute trei condiţii de admisibilitate în cuprinsul dispoziţiilor art.23 al.1 din Legea nr.217/2003, respectiv comiterea unui act de violenţă, actul de violenţă să fie de natură a pune în pericol viaţa, integritatea sau libertatea victimei şi actul de violenţă să fie comis de un membru de familie.

Se reţine că părţile au avut o relaţie de concubinaj şi au locuit împreună în locuinţa situată (...). La data de (...), pe fondul consumului de băuturi alcoolice, pârâtul a provocat scandal în locuinţa şi a agresat-o verbal şi fizic pe reclamantă. Aceasta a chemat-o pe mama sa, martora (...), care a sosit la locul incidentului.

Aspectele relatate de petentă sunt confirmate prin declaraţia martorei (...) care a precizat că la faţa locului au sosit şi organele de poliţie. Cu acea ocazie pârâtul a adresat reclamantei ameninţări cu acte de violenţă. De asemenea, martora a declarat că au mai avut loc incidente asemănătoare şi în alte dăţi.

Reclamanta a depus la dosar şi înscrisuri, respectiv o planşă foto şi acte de proprietate.

Pârâtul nu a recunoscut faptul că la data de (...) ar fi agresat-o verbal şi fizic pe reclamantă şi nu a solicitat probe în apărare.

Faţă de situaţia de fapt expusă mai sus instanţa constată că toate actele de violenţă comise de pârât sunt de natură să pună în pericol integritatea, libertatea şi chiar viaţa reclamantei. Este de necontestat situaţia de stres psihic şi fizic la care a fost expusă reclamanta prin comportamentul intimatului, situaţie ale cărei urmări pot fi foarte grave. Astfel de sentimente de frică şi nesiguranţă sunt avute în vedere prin dispoziţiile Legii nr.217/2003, aşa cum se prevede prin art.6 din acest act normativ, potrivit căruia victima violenţei în familie are dreptul la respectarea personalităţii, demnităţii şi a vieţii sale private, la protecţie socială, adecvată situaţiei şi nevoilor sale.

 Drept urmare, instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile impuse de art.23 al.1 şi 3 din Legea nr.217/2003 modificată, cu menţiunea că dispoziţiile art.33 din acelaşi act normativ permit ca persoana protejată, la expirarea duratei măsurilor de protecţie să solicite un nou ordin de protecţie, dacă există indicii că, în lipsa acestora, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

 Pentru considerentele mai sus arătate, în temeiul art.23 şi art.33 din Legea nr.217/2003 instanţa va admite cererea formulată şi completată de reclamanta (...)

 Se va emite ordin de protecţie în favoarea acesteia.

 Dispune pe o perioadă de 6 luni de la data emiterii ordinului, următoarele:

-obligarea pârâtului (...) la păstrarea unei distanţe minime de 200 m faţă de reclamantă, faţă de reşedinţa acesteia din (...), faţă de reşedinţa acesteia din (...) şi faţă de locul de muncă al acesteia, respectiv (...)

Executorie.

Onorariile apărătorilor din oficiu vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul (...)

În temeiul art.31 al.1 din Legea nr.217/2003, în maxim 5 ore de la pronunţare, o copie a dispozitivului prezentei hotărâri se comunică (...)