Ft

Hotărâre 246 din 15.03.2022


Prin cererea înregistrată la această instantă sub nr. (.../...)  petentii (.../...) au chemat in judecată pe intimatele (.../...)  , solicitand instantei ca prin hotărârea ce va pronunta să se dispună obligarea (...) de a intocmi si înainta (...) documentatia in vederea eliberării titlului de proprietate si obligarea (...) de a elibera titlul de proprietate pentru suprafata de (...) ha. situati in  (...).

În motivarea cererii petentii arată că  dupa aparitia Legii 18/1991 autoarea lor (...) a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru mai multe suprafețe de teren cu care sotul acesteia (...) (predecedat)  a intrat în CAP, respectiv suprafata totala de (...) Ha. In urma acestei solicitari a fost eminsa de catre (...), Adeverinta nr (...) prin care se arata ca mostenitorilor defunctului (...) li s-a stabilit dreptul de proprietate prin Hotararea (.../....) pentru suprafata totala de (...) ha prevazuta in tabelul anexa nr (...) la pozitia (...).

De la emitarea adeverintei mai sus amintita si pana in prezent autoarea lor (...) a solicitat in repetate randuri emiterea titlului de proprietate, ultima solicitara facuta in sensul acesta fiind inregistrata la (...) cu nr. (...) din data de (...) Pana in prezent (...)  nu si-a indeplint obligatiile motivand acest refuz de intocmire a documentatiei de emitere a titlului de proprietate prin faptul ca pe unul dintre terenuri, respectiv cel situate in Punctul ”(...)” in suprafata de (...) ha, unul dintre vecini a acaparat aproximativ (...) m pe intreaga lungime a terenului, sens in care in data de (...) s-a intocmit procesul verbal nr. (...) de catre topograful (...)

Prin Adeverinta nr (...)  se atesta faptul ca numita (...) inscrsa in anexa (...) pozitia (...)intocmita in baza Legii 18/1991 validata prin Horararea (...)  este aceeasi persoana cu (...)

În drept, a invocat dispozitiile art. 8 art. 11 și art. 64 din Legea 18/1991 Legea Privind Fondul Funciar.

A depus alăturat, în copie, înscrisuri.

La data de (...) intimata (...) a formulat întâmpinare

La data de (...) intimata (...) a depus alăturat, in copie, înscrisuri.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

Expertiza tehnică topografică a fost intocmită de expert (...) si depusă la dosar.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin adeverinta provizorie de reconstituire a dreptului de proprietate nr.(...) autoarei reclamantei i-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata de (...) ha pe raza localitatii  ( ...) .

In ceea ce priveste numele autoarei, reclamanta a invederat instantei ca aceasta este mentionata in cuprinsul adeverintei cu numele (...), insa se numeste (...), imprejurare atestata si de catre (...) prin adeverinra nr.(...)

Reclamanta , arata prin cererea de chemare in judecata ca desi reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat in anul 1991, nici pana la momentul de fata nu s-a emis procesul verbal de punere in posesie si titlul de proprietate.

Prin inscrisul depus la fila (...) dosar, intimata (...), a precizat ca motivul pentru care nu s-a emis pana la momentul de fata procesul verbal de punere in posesie este acela ca reclamanta doreste punerea in posesie asupra unui teren situat in punctul ,, (...),, pe vechiul amplasament. Cu privire la acest amplasament, arata intimate, exista insa un litigiu cu vecinii de razor, acestia nerecunoscand limitele de hotar.

Sustine intimata ca reclamanta considera cu poate discuta cu vecinii de razor deoarece stabilirea amplasamentului apartine comisiei locale, imprejurare cu care nu pot fi de acord, invocand in acest sens dispozitiile art.27 alin.2 din Lg.18/1991.

Invoca totodata si faptul ca nu detin planuri parcelare asupra terenurilor asupra carora nu s-a realizat punerea in posesie.

Astfel instanta retine ca potrivit prevederilor art. 34 din Regulament, punerea în posesie cu terenuri agricole a persoanelor îndreptăţite, pe baza de măsurători topografice, se va efectua în conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de către specialişti în măsurători topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului, îmbunătăţiri funciare şi cadastru general. În cazurile în care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente ale proprietarilor deposedati, iar proprietarii vecini recunosc limitele acestor proprietăţii pe toate laturile, comisia locală ia act de recunoaşterea reciprocă a limitelor proprietăţii, formulată în scris, întocmeşte planurile parcelare şi înaintează în termen de 10 zile documentaţia comisiei judeţene sau prefectului pentru validare şi, respectiv, pentru eliberarea titlurilor de proprietate. Punerea în posesie se face prin întocmirea procesului-verbal, conform machetelor prevăzute în anexa nr. 19, şi prin semnarea acestuia. Un exemplar al procesului-verbal se înmânează proprietarului împreună cu schita terenului.

Potrivit prevederilor art. 36 din Regulament, pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind:

-anexele validate;

- planurile parcelare;

- procesele-verbale de punere în posesie;

-schiţele terenurilor,

comisia judeteana emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr. 20. Documentaţiile se trimit în doua exemplare, dintre care unul se retine şi se depoziteaza la arhiva oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară.

Potrivit prevederilor art. 27 din Legea nr. 18/1991 la care face trimitere art. 34 din Regulament, punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate celor îndreptăţiţi nu pot avea loc decât numai după ce s-au făcut în teren delimitarile necesare pentru măsurători, stabilirea vecinatatilor pe temeiul schitei, amplasamentului stabilit şi întocmirea documentelor constatatoare prealabile. În toate cazurile în care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu ocazia măsurătorilor comisia ia act de recunoaşterea reciprocă a limitelor proprietăţii de către vecini şi le consemnează în documentele constatatoare.

In cauza, terenul a fost identificat prin raportul de expertiza (...) potrivit indicatiilor reclamantei si unui extras de plan parcelar al zonei, constatandu-se ca acesta este liber, nu prezinta imprejmuiri si nu sunt edificate constructii. Mentioneaza expertul ca nu poate raspunde la obiectivul dispus de catre instanta, respectiv acela daca exista suprapuneri reale sau virtuale cu terenurile invecinate deoarece proprietatile vecine nu au inregistrate numere cadastrale.

Se constata asadar ca litigiul se poarta in principal in legatura cu terenul situat in punctul ,, (...),, in suprafata de (...) ha , identificat ca avand suprafata de (...) mp – categoria de folosinta arabil.

Din analiza inscrisurilor depuse la dosarul cauzei, atat de reclamanta cat si de catre comisia locala se observa ca desi s-a solicitat si s-a admis reconstituirea pentru un teren situat in punctul ,, (...),, reclamanta nu a depus niciun inscris din care sa rezulte ca autoarea sa l-a detinut in baza unui titlu de proprietate si nici ca a fost preluat in mod abuziv de catre statul roman prin includerea acestuia in CAP sau in vreo alta modalitate.

Asadar, nu exista niciun inscris care sa permita instantei sau comisiei locale posibilitatea de a identifica fara niciun echivoc amplasamentul terenului si vecinatatile. Cu toate acestea, comisia locala are posibilitatea sa puna in posesie beneficiarii reconstituirii dreptului de proprietate asupra unor terenuri ce se afla la dispozitia sa, in masura in care nu au fost reconstituite in mod legal altor persoane.

In cauza de fata reclamanta nu a solicitat si identificarea celorlalte terenuri reconstituite, astfel ca intimata comisia locala va proceda in sensul celor retinute mai sus, urmand ca in masura in care se probeaza vechiul amplasament, si acesta este liber, sa dispuna eliberarea procesului verbal de punere in posesie. In masura in care nu se dovedeste o astfel de imprejurare, procesul verbal se va elibera pentru suprafete aflate la dispozitia sa , iar in lipsa oricaror suprafete beneficiarul reconstituirii va fi trecut pe lista de despagubiri potrivit Lg.165/2013.

Potrivit art.12 din Lg.165/2013 alin.(1) ,, În situaţia în care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu este posibilă, după validarea întinderii dreptului lor de proprietate de către comisiile judeţene de fond funciar sau, după caz, de către Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se atribuie un teren pe un alt amplasament, în următoarea ordine:

a) pe terenurile din rezerva comisiei locale de fond funciar;

b) pe terenurile proprietate publică, trecute, în condiţiile legii, în proprietatea privată a statului, sau pe terenurile proprietate privată a statului, care au fost administrate pe raza unităţii administrativ-teritoriale de institute, de staţiuni de cercetare ori de alte instituţii publice;

c) pe terenurile proprietate publică, trecute, în condiţiile legii, în proprietatea privată a statului, sau pe terenurile proprietate privată a statului, care au fost administrate de institute, de staţiuni de cercetare ori de instituţii publice pe raza localităţilor învecinate, aflate în acelaşi judeţ;

d) pe terenurile ocupate de izlazuri,,

In consecinta, avand in vedere considerentele din cele ce preced , instanta va admite in parte actiunea si va obliga intimata (...) prin primar sa elibereze proces verbal de punere in posesie  in favoarea reclamantei si a celorlalti mostenitori mentionati in adeverinta nr.(...) pentru suprafata de (...) ha teren, reconstituit potrivit Hotararii nr.(...) pe raza localitatii (...)  pe vechiul amplasament daca este liber si nu a fost reconstituit in mod legal altor persoane sau pe un alt amplasament aflat la dispozitia comisiei locale.

Totodata, obliga intimata (...),  ca dupa inaintarea de catre comisia locala a intregii documentatii privind punerea in posesie, sa elibereze in favoarea reclamantei si a celorlalti mostenitori mentionati in adeverinta nr.(...) titlul de proprietate pentru suprafata de (...) ha teren, reconstituit potrivit Hotararii nr.(...) pe raza localitatii (...).