Plăţi

Sentinţă civilă 1369 din 28.10.2022


Prin cererea inregistrată la această instantă sub nr. (...) din (,..) reclamantele (....) au chemat in judecată pe pârâtele (....), solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta să se dispună obligarea in solidar, a pârâtilor la plata contravalorii lipsei de folosintă a terenului de (...) ha. situat in (...); obligarea primarului (...) la plata despăgubirilor pe care le evaluează provizoriu la (,...)lei şi cheltuieli de judecată.

In motivarea cererii reclamantele arată că prin sentinta civila nr. (...) pronuntată de (...) a fost admisa plangerea formulată de (...) autoarea lor în contradictoriu cu pârâtele si au fost obligate acestea la reconstituirea dreptului de proprietate al autoarei lor pentru suprafaţa de (...) ha. in (...)

Mai precizează reclamantele că cele două pârâte nu au inteles să procedeze de bună voie la reconstituirea dreptului de proprietate pe numele autoarei lor au fost nevoite să promoveze cerere de obligare a acestora la eliberarea procesului verbal de punere in posesie si a titlului de proprietate pentru un teren in suprafată de (...) ha., iar prin sentinta civila nr. (...)  a fost admisă cererea si obligare pârâtele să le pună efectiv in posesie si să elibereze procesul verbal, fiind obligate să execute de indată punerea efectiva in posesie sub sanctiunea plătii de daune cominatorii in cuantum de (...) lei pentru fiecare zi de întârziere.

In continuare reclamantele mentioneaza că de atunci si pana in prezent au solicitat in nenumărate rânduri punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, insa nu au fost puse in posesie, motive pentru care solicită admiterea cererii.

In drept, au invocat dispozitiile art. 998-999 vechiul cod civil.

Au depus alăturat, in copie, înscrisuri.

La data de (....) reclamantele si-au precizat cererea .

La data de (...) pârâta (.....) a formulat intampinare, prin care solicită respingerea cererii ca neintemeiată .

La data de (....) pârâta (...) a formulat intampinare, prin care solicită respingerea cererii, ca fiind nelegală si netemeinică .

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

Expertiza tehnica a fost intocmită de expert (....) si depusa la dosar.

In urma analizării actelor si lucrărilor dosarului, instanta a pronuntat sentinta civila nr. (.../....) prin care a respins ca neîntemeiată excepţia prescripţiei dreptului la acţiune ; a respins ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată ; a admis acţiunea formulată de reclamanti ; a obligat pârâţii, în solidar, la plata către reclamante a sumei de (...) lei cu titlu de pretenţii-lipsa de folosinţă, aşa cum s-a stabilit prin raportul de expertiză (...) ; a obligat primarul (...) la plata către reclamante a sumei de (...) lei cu titlu de despăgubiri, în calitate de reprezentant legal al (...), precum şi în nume personal ; a obligat pârâţii, în soldiar, la plata către reclamante a cheltuielilor de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru, onorariu avocat şi onorariu expert, conform înscrisurilor de puse la dosar.

Impotriva acestei sentinte pârâtii au formulat apel si prin decizia civilă nr. (..:) pronuntată de (...) s-a admis exceptia inadmisibilitătii apelului incident, a respins apelul incident, ca inadmisibil, a admis ambele apeluri principale, declarate de pârâti, a anulat hotărârea atacată si a trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instantă.

Primindu-se cauza la (...) a fost înregistrată sub nr. (...) si s-a acordat termen la data de (...)

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin cererea de chemare in judecata reclamantele su solicitat obligarea paratilor in solidar  la plata contravalorii lipsei de folosinta a terenului de (...) ha situate in (...) , obilgarea primarului (...) la plata despagubirilor pe care le-au evaluat provizoriu la (...) lei si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.

Au precizata ca prin sentinta civila nr.(...), pronuntata de (...) in dosar nr.(...) a fost solutionata cererea autoarei lor (...), in sensul ca a fost admisa plangerea acesteia formulata in contradictoriu cu cele doua comisii, respectiv cea locala si judeteana, a fost anulata hotararea nr.(...) si au fost obligate intimatele sa reconstituie in favoarea acesteia dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata de (...) ha in (...)

Ulterior, a fost pronuntata sentinta civila nr.(...) in dosar nr.(...) prin care cele doua intimate au fost obligate sa emita in favoarea reclamantelor procesul verbal de punere in posesie si titlul de proprietate pentru suprafata de teren antementionata.

Nu in ultimul rand, prin aceasta hotarare, a fost obligat (...) la plata unor daune cominatorii in cuantum de (...) lei pentru fiecare zi de intarziere.

Cu titlu prealabil instanta retine ca in niciuna dintre hotarari terenul reconstituit nu a fost identificat printr-un raport de expertiza sau alte inscrisuri  ca amplasament.

Urmare demersurilor realizate de catre reclamante ulterior pronuntarii celor doua hotarari judecatoresti, intimata (....) a intocmit un memoriu justificativ, inregistrat sub numarul (...), prin care a constatat ca in (....),, sunt puse in posesie alte persoane,  astfel ca este imposibila punerea in executare a celor doua hotarari judecatoresti, retinandu-se ca beneficiarii reconstituirii au demarat procedura executionala, fiind incuviintata executarea silita prin incheierea de sedinta din data de (...), pronuntata de (...) in dosar nr.(...)

Fata de aceasta situatie intimata comisia locala a propus reclamantelor punerea in posesie pentru suprafata de (...) ha, categoria de folosinta pasune alpina, situata in (...)Au mentionat ca acest teren a fost predate comisiei locale de catre (...), prin Protocolul nr.(...) , urmand ca diferenta de (...) ha sa fie solicitata de la aceasta institutie intrucat (...) nu dispune de rezerve de teren.

Se mentioneaza totodata ca in data de (...) s-au deplasat impreuna cu reclamanta (...) si executorul judecatoresc (....) , pe muntele (...) unde a fost prezentat terenul in suprafata de (...) ha , aceasta  declarand ca accepta acest amplasament conform procesului verbal nr.(...). Urmare demersurilr facute la (...)  fost identificata o suprafata de (...) ha in aceea si zona, suprafata libera, din care se poate retroceda si diferenta de (...) ha pentru intregirea suprafetei reconstituite .

Din procesul verbal incheiat la data de (...) intocmit in cadrul dosarului executional nr.(...) semnat atat de reclamante, executor judecatoresc si primarul (...)  rezulta ca terenul prezentat a fost acceptat de catre creditoare.

Prin acelasi  proces verbal s-a pus in vedere debitoarei sa efectueze demersurile necesare pentru predarea de catre (...) a suprafetei de (...) ha.

Ulterior, la data de (...) reclamantele prin intermediul cabinetului de avocatura (...) s-a adresat din nou comisiei locale mentionand ca desi nu au solicitat sa fie puse , neaparat, in posesie pe vechile amplasamente pana la data respectiva nu obtinusera punerea in posesie asupra terenului solicitat .

In cauza, intimata (...), a invederat instantei si a depus inscrisuri in acest sens, ca inca din anul (...) s-a deplasat impreuna cu un imputernicit al reclamantelor in vederea identificarii terenului reconstituit, ocazie cu care s-a constatat ca terenul este cu vegetatie forestiera si se afla in proprietatea (...)., astfel cum rezulta din procesul verbal nr.(...). In scopul indeplinirii obligatiilor intimata a efectuat mai multe denersuri catre (....) ( adresa nr.(...), nr.(...), nr(...)) in vederea delegarii unui reprezentant pentru a se deplasa impreuna cu reprezentantii (...), in vederea constatarii categoriei de folosinta pentru acest teren, insa acestei solicitari nu i s-a dat curs.

Aceasta deplasare a avut loc in anul (...) insa imputernicitul reclamantelor nu a cunoscut decat o limita a terenului, nefiind in masura sa indice celelalte limite de hotar. Cu toate acestea comisia locala a intocmit memoriul nr.(...) pe care l-au inaintat comisiei judetente in vederea validarii documentatiei pentru emiterea procesului verbal de punere in posesie partile beneficiare fiind convocate la data de (....)  cu mentiunea sa indice amplasamentul terenului , suprafata si vecinii de hotar pentru fiecare parcela.

Deoarece cu ocazia celor doua litigii derulate intre parti nu s-a intocmit un raport de expertiza si nici partile nu au cunoscut amplasamentul terenului nu s-a putut intocmi un proces verbal de punere in posesie.

A invederat totodata  intimata ca in zona cunoscuta sub numele (,....) au fost emise de-a lungul timpului in favoarea unor persoane indreptatite aproximativ (...) de titluri de proprietate astfel ca reclamantelor li s-a propus atribuirea unui alt amplasament situat in (...) pe un teren in suprafata de (...) ha iar pentru diferenta de (...) ha s-a propus acordarea de despagubiri in echivalent banesc potrivit procesului verbal incheiat de catre BEJ (...) la data de (....)

Reclamantele au fost de acord cu suprafata propusa, insa pentru diferenta de teren au solicitat tot predarea terenului in natura.

In continuare comisia locala a efectuat demersuri catre (...) (...)  si (...) aspect ce rezulta din adresele depuse la dosarul cauzei, insa prin adresa nr.(...) le-a comunicat ca reclamantele trebuiesc puse in posesie pe teritoriul (...), si nu pe raza altor localitati astfel cum s-a propus, respectiv pe terenurile fostului CAP si nu pe terenuri preluate de la IAS cu atat mai mult cu cat suprafata in discutie a fost validata de catre (...) prin Hotararea nr.(...) , Anexa (...)

In final , comisia locala propune emiterea unui proces verbal de punere in posesie in (...) unde a fost identificata o rezerva de cca (...) ha teren, urmand sa fie identificata si diferenta de pana la (...) ha.

In continuare, se retine in prezenta cauza ca prin procesul verbal incheiat la data de (...) reclamantele primesc in folosinta un teren situat pe un alt amplasament, in suprafata de (...) ha, respectiv in (...), acesta fiind identificat pe schita de plan prin punctele (...) urmand ca ing.(...) sa intocmeasca planul de parcelare in acest sens.

Urmare predarii acestui teren si folosirii lui in perioada (...), reclamantele au solicitat si obtinut de la APIA subventii in valoarte de (...) lei, aspect precizat de catre intimata (..) prin notele scrise depuse la (...) si necontestat de reclamante.

In cauza s-a intocmit si un raport de expertiza agro prin care a fost stabilita o lipsa de folosinta calculata pe ultimii 3 ani anterior formularii actiunii, pentru terenul in suprafata de (...) ha situat in (...). Raportul de expertiza a fost efectuat de catre expert (...) ,  lipsa de folosinta fiind stabilita la suma de (...) lei.

Cu ocazia intocmirii raportului de expertiza, expertul a mentionat ca prin procesul verbal nr.(...) reclamantele au fost puse in posesie asupra suprafetei de (...) ha pasune la fila (...) fiind depus si TP nr.(...).

Totodata , reclamantele au fost puse in posesie prin procesul verbal nr. (...) si cu privire la suprafata de (...) ha teren, dar si pentru suprafata de (...) mp potrivit procesului verbal nr.(...)

Asadar, in cauza de fata reclamantele si-au fundamentat litigiul prin invocarea institutiei raspunderii civile delictuale reglementata de disp.art.1349 C.civ.

Potrivit art. 1349 Cod civil:orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.

(3) În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.

(4) Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte se stabileşte prin lege specială..

Conform art. 1357 Cod civil: cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.

Din prevederile legale enunţate mai sus rezultă că, pentru angajarea răspunderii civile delictuale, se cer a fi întrunite cumulativ următoarele condiţii: existenţa unui prejudiciu , existenţa unei fapte ilicite , existenţa unui raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu şi existenţa vinovăţiei celui ce a cauzat prejudiciul, constând în intenţia, neglijenţa sau imprudenţa cu care a acţionat.

Pentru a fi antrenată răspunderea civilă a pârâtelor în aria instituției lipsei de folosință este necesar sa existe o fapta ilicita.

Se constata astfel ca desi reconstituirea dreptului de proprietate a avut loc in anul (...), intimata (...) a efectuat toate demersurile necesare pentru ca reclamantele sa fie puse in posesie, lovindu-se insa si de ineficienta unor alte institutii ale statului, cum este cazul (...) care fie au reactionat cu intarziere fie nu au intreprins niciun demers in rezolvarea acestei situatii.

Nu mai putin adevarat este si faptul ca in lipsa unui raport de expertiza ce nu a fost solicitat cu ocazia derularii celor doua litigii , si in situatia in care nici reclamantele nu cunosc amplasamentul terenului, punerea in posesie sa nu fie posibila, deoarece zona cunoscuta cu numele generic (...) este foarte intinsa si au avut loc deja puneri in posesie in favoarea altor persoane respectiv aproximativ (...) de astfel de puneri in posesie. Totodata se retine ca din incercarile ce au avut loc de-a lungul timpului cu privire la identificarea terenului s-a constatat ca in zona respectiva exista mai multe categorii de folosinta si anume padure, zona cu lastaris sau pasune.

In ceea ce priveste prejudiciul se retine ca acesta este necesar sa fie unul cert.

Or, instanța apreciază că suma pretinsă cu titlu de lipsă de folosință a terenului are un caracter speculativ, posibilitatea de a obține venituri de pe suprafețe de teren neidentificate ca amplasament încă , depinzând de mai multe variabile. In cauza reclamantele nu au dovedit ca terenul pe care ar trebui sa il primeasca are categoria de folosinta pasune, sau o alta categorie de folosinta pentru a aprecia ca prejudiciul incercat este urmarea nevalorificarii fanaului existent pe acesta. Chiar si in aceasta situatie reclamantele trebuiau sa precizeze daca se refera la o faneata crecuta in mod natural sau una cultivata pentru ca doar in raport de aceste criterii se poate stabili pretul corect. 

Nu in ultimul rand instanta observa ca pentru cea mai mare parte de teren, (...) ha, reclamantele au beneficiat pentru perioada (...) de un alt amplasament, amplasament pentru care au si incasat subventii de la APIA in valoare de (...) lei.

De altfel, în acest sens al caracterului speculativ al daunelor interese pentru lipsa de folosinţă a edictat şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

De exemplu, în cauza Radulescu  împotriva României ( hotărârea din 28 iunie 2007, paragraful 54), s-a reţinut: „Cu referire la suma pretinsă cu titlu de lipsă de folosinţă a terenurilor, Curtea nu poate aloca nici o sumă cu acest titlu, pe de o parte datorită faptului că aceasta a dispus restituirea terenurilor ca măsură reparatorie în conformitate cu articolul 41 din Convenţie si, pe de altă parte, deoarece atribuirea unei sume cu acest titlu ar îmbrăca în speţă un caracter speculativ, posibilitatea de a înfiinţa o fermă si randamentul unei ferme agricole fiind în functie de mai multe variabile. 

Rezulta asadar ca in cauza nu sunt indeplinite conditiile prevazute de institutia raspunderii civile delictuale, actiunea reclamnatelor fiind nefondata.

In ceea ce priveste exceptia inadmisibilitatii actiunii invocata in cauza de fata instanta o va respinge retinand ca inadmisibilitatea este o sanctiune procedurala care intervine in situatia in care nu exista un text de lege de drept material pentru introducerea unei actiuni sau atunci cind legea conditioneaza introducerea unei actiuni de o anumita procedura prealabila. Cum in cauza cererea formulata este reglementata de dispozitiile art.1357 C.civ. si nu este conditionata de o anumita procedura prealabila se constata astfel ca exceptia invocata este neintemeiata.

In ceea ce priveste exceptia prescriptiei instanta retine ca prin cererea de chemare in judecata reclamantele s-au referit in mod neechivoc la sentinta civila nr.(...) prin  care (...) a fost obligat la plata daunelor cominatorii in cuantum de (...) lei/zi de intraziere aratand ca in calitatea sa de reprezentant al comisiei locale era obligat sa puna in executare hotararile judecatoresti, motiv pentru care au solicitat sa le achite suma de (...) lei.

Legat de aceasta hotarare judecatoreasca instanta retine ca reclamantele au deschis dosarul executional nr. (...) dosar in cadrul caruia s-au emis mai multe acte de executare silita, astfel cum au fost nominalizate mai sus, neexistand insa nicio referire la modalitatea in care acesta a fost inchis. Pentru ca reclamantele nu au facut nicio mentiune cu privire la aceasta imprejurare, avand in vedere si anul initierii lui, (,...) , instanta prezuma ca executarea silita nu se mai afla in derulare la acest moment.

Aceasta fiind situatia instanta va retine incidenta disp.art.405 alin.2 si art.377 din vechiul Cod de procedura civila termenul de prescriptie de 3 ani incepand sa curga de la momentul cand se naste dreptul de a cere executarea silita, daca legea nu prevede altfel. In materia drepturilor reale dreptul de prescriptie este de 10 ani. Obligatia mentionata in sentinta civila nr nr.(...) pronuntata in dosar nr.(...) reprezinta insa o creanta pe care reclamantele o puteau valorifica in cadrul executarii silite, executare silita care la momentul de fata nu mai exista.

In consecinta, urmare considerentelor din cele ce preced, instanta va admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune in ceea ce priveste capatul de cerere avand ca obiect obligarea (....) la plata sumei de (...) lei reprezentand despagubiri.

Va respinge exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata ca neintemeiata.

Va respinge cererea de chemare in judecata ca neintemeiata.

Totodata in ceea ce priveste cheltuielile de judecata instanta va retine ca reclamantele sunt cele care au cazut in pretentii astfel ca cererea acestora privind obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata va fi respinsa ca neintemeiata.