Omor

Hotărâre 54 din 21.02.2020


La data de 12.06.2019 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Bacău sub nr. de dosar 1476/110/2019 sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău cu rechizitoriul întocmit în dosarul nr.162/P/2019 din 12.06.2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău prin care a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv inculpata minoră V D A, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de omor, în forma prevăzută de art. 188 alin.(1) C. pen. raportat la art.199 alin.(1)  din C.pen. cu aplicarea art.113 alin. (2) C.pen.

2. Potrivit rechizitoriului nr.162/P/2019 din 12.06.2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, fapta inculpatei V D A constă în aceea că, la data de 22.03.2019, în timp ce se afla la domiciliul situat în Bacău,  în intervalul orar 14.15-15.30 în urma unui conflict spontan cu mama sa i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu un cuțit, lovituri care au provocat leziuni victimei incompatibile cu viața, fiind constatat decesul acesteia, de către echipajul medical sosit la fața locului la ora 16.05.

În ceea ce privește situația de fapt, în actul de sesizare se reține că inculpata minoră V D A este fiica victimei, V C și a numitului V G A. Inculpata mai are un frate, V M în vârstă de 7 ani și o surioară, V A, în vârstă de 3 ani. Până în urmă cu aproximativ 3 ani familia locuia în Bacău iar în anul 2016, părinții au achiziționat o casă cu o curte aferentă in Bacău. Tatăl lucra ca instalator la o firmă din C iar mama era casnică, având grijă de treburile casnice și de creșterea copiilor. Din declarațiile martorilor, rezultă că aceștia conviețuiau într-un mod liniștit, fără să existe certuri, scandaluri sau alte acte de violență între ei.

La data de 22.03.2019, după ce a terminat cursurile școlare, în jurul orelor 14.15 inculpata s-a întors acasă, unde  fără să se dezbrace a început să se joace cu frații mai mici, timp în care mama se afla în bucătărie, pregătind mâncare. La un moment dat, între inculpată și fratele mai mic de 7 ani s-a iscat o ceartă și inculpata l-ar fi lovit pe acesta. Fratele mai mic a alergat la mamă spunându-i că a fost agresat de către sora mai mare, de aici fiind declanșat un conflict inițial verbal, între mamă și inculpată. Conflictul a degenerat în sensul că mama, la un moment dat a luat un baston(jucărie) din plastic de culoare verde și a lovit-o pe inculpată, căreia îi reproșa că l-a lovit pe fratele mai mic. Gestul mamei a înfuriat-o pe inculpată foarte tare, motiv pentru care, în timpul conflictului, ajungând la un moment dat în bucătăria locuinței, a luat un cuțit de culoare mov-lila, și a început să-i aplice mamei lovituri în zona gâtului și a inimii( aproximativ 3 plăgi tăiate), după care, loviturile au continuat în partea toracică spate și antebrațe( aproximativ 7 plăgi tăiate), la care se adaugă și plăgi tăiate la nivelul degetelor de la  mâna stângă( 3 plăgi tăiate), până când victima a reușit, cu ultimele puteri să părăsească locuința și să iasă din curte pentru a cere ajutor, însă, după aproximativ 10 m aceasta a căzut și a decedat. În această perioadă, după ieșirea victimei din casă, inculpata s-a dus în camera ei și în prezența fraților mai mici care au asistat la actele de violență exercitate asupra mamei și care erau extrem de speriați, le-a spus să stea în cameră, și-a luat un rucsac în care a pus o secure, un cuțit, niște produse alimentare și de igienă, apă și a părăsit în fugă curtea locuinței prin spatele acesteia, fiind văzută de un vecin care era prin apropiere. Inculpata s-a îndreptat spre zona în care se află o pădure, fiind depistată în dimineața zilei de 23.03.2019 de către organele de poliție la o stână.

În cauză, față de vârsta inculpatei minore, a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice cu privire la V D A. Potrivit raportului de expertiză medico-legală psihiatrică nr. A1 / 4211 / 04.06.2019 întocmit de către INML Mina Minovici București, din datele existente la dosarul cauzei, rezultă că minora a avut un parcurs existenţial normal, conform vârstei, s-a dezvoltat într-o familie organizată, solidă, a fost o persoană sociabilă (conform caracterizării făcute de profesoara de biologie), având rezultate bune la învăţătură. Din declaraţiile tatălui nu reiese prezența situaţiilor conflictuale între minoră și mama ei, însă, pe de altă parte, din declaraţia inculpatei prezența tatălui în cadrul familiei era sporadică, fiind ocupat cu munca în majoritatea timpului, astfel încât acesta ar fi putut să nu aibă o perspectivă largă, obiectivă a relaţiei de zi cu zi a celor două.

Descrierea la o modalitate spectaculoasă, exagerată a conflictelor avute cu mama, respectiv faptul că aceasta a încercat să o sugrume, sau că a amenințat-o cu cuţitul, nu are o conotație delirantă, ci mai degrabă are menirea de a da o tentă dramatică scenariului, de a o pune în rolul de victimă și astfel de a putea justifica fapta, ca metodă de apărare.

Nu reiese un comportament antefaptic deosebit la inculpată, singurele elemente obiective fiind acelea că s-a observat o scădere în performanța şcolară în ultima perioadă. Minora relatează o serie de simptomc psihiatrice (insomnie, capacitate de concentrare scăzută, atacuri de panică - descrise inexact, ezitant) debutate în luna octombrie 2018, însă pentru că nu s-a solicitat ajutor specializat, nu există documentaţie medicală care să ateste prezența acestor simptome, acestea putând fi o construcţie postfaptică în scopul justificării faptei.

Modul de comitere a faptei pare să fie unul impulsiv (pe fondul unui conflict spontan cu mama), plauzibil în contextul conturării unor trăsături de personalitate tip instabil impulsiv (borderline) în antecedente: leziuni de auto vătămare prin tăiere repetată cu lama pe membrele superioare și inferioare, tendinţa de idealizare și apoi devalorizare a propriei persoane și a persoanelor apropiate, stima de sine fluctuantă, instabilitate emoţională. Nu există elemente care să susţină o motivaţie patologică (delirantă) de comitere a crimei.

Comportamentul postfaptic este un argument în plus pentru absența simptomatologiei psihotice, halucinator-delirante ori disociative, minora acţionând precaut, calculat, rece: și-a luat la revedere de la fraţii mai mici, a adunat obiecte de supravieţuire într-un ghiozdan (sticle cu apă, secure, cuţit, produse alimentare, jurnal), a fugit de la locul faptei, s-a ascuns în pădure și apoi a înnoptat la stâna unui cioban pentru a se sustrage consecinţelor legale ale faptei sale.

Din conţinutul jurnalului avut la dispoziţie în copie reies în principal trăsături de personalitate borderline în care trecerile bruşte de la sentimente de dragoste la cele de ură, de la fericire la tristeţe și dezamăgire par sa fie activate de evenimente aparent banale (cearta cu colegi/prieteni, cu « iubitul » virtual). De asemenea, tenta dramatică a scrierii cu alternanță între limba engleza și română, limbajul poetic, și chiar preferinţa minorei pentru materiale cu tentă macabră sau conţinut violent se încadrează în manifestări specifice Cluster B al tulburărilor de personalitate (histrionic si borderline), care se coroborează cu teribilismul specific vârstei adolescentei și cu nevoia de a fi diferită, specială. Totodată, răceala emoţională specifică personalităţii antisociale se evidenţiază din faptul ca ulterior comiterii faptei minora a avut ca prioritate să facă notaţii referitoare la faptă în jurnal, în aceeaşi manieră dramatică: „Am făcut-o... e sânge pe mâinile mele, nu o pot întoarce, nu stiu cine sunt...m-am consacrat, sunt...Bloody Killer dar și ...Dead Bite,,, poate într-o zi păcatul meu va fi iertat". Structurarea personalităţii antisociale se schiţează și din atitudinea rece față de consecinţele faptei în cursul examinării pacientei: „Ei, doar nu se încheie viața aici. Sunt minoră, am recunoscut fapta, o să iau în jur de 5 ani pedeapsă și apoi ies". 

Concluziile expertizei sunt în sensul că numita V D A a prezentat atât la momentul comiterii faptei cât și la examinarea actuală diagnosticul de Tulburare de conduita tip agresiv (F91.2) cu risc major de structurare dizarmonică a personalităţii pe model antisocial și borderline. La data comiterii faptei, respectiv de 22.03.2019 susnumita a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului și consecinţelor social-negative ale faptei pentru care este cercetată si în raport cu care discernământul a fost păstrat. Nu se recomandă măsuri de siguranţă cu caracter medical în cazul de față.

Conform raportului de expertiză medico-legală necropsie nr.  A3/106/06.05.2019, întocmit de către SJML Bacău, moartea numitei V C a fost violentă. Ea s-a datorat hemoragiei acute consecutive unor plăgi înjunghiate penetrante cu interesare pulmonară și cardiac-hemopneumotorax și hemopericard. Leziunile s-au putut produce prin loviri active repetate cu corp înțepător tăios (cuțit, etc.), în condițiile stabilite de anchetă. Între leziunile toraco pleuro pulmonare și cardiace și deces există legătură directă de cauzalitate, decesul survenind la scurt timp după producerea leziunilor. Victima prezenta și plăgi tăiate la nivelul membrelor superioare unele transfixiante, produse de asemenea prin loviri cu corp înțepător tăios care prin hemoragie, fără a fi direct tanatogeneratoare, au contribuit la efectul letal. În momentul decesului sângele nu conținea alcool.

Conform rechizitoriului, situaţia de fapt mai sus menţionată, respectiv săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina inculpatei, rezultă din mijloacele de probă.

3. Prin încheierea nr. 150/P/3.09.2019, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară în dosarul nr. 1476/110/2019/a1, a fost constatată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.162/P/2019 din 12.06.2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauza privind pe inculpata aflată în stare de arest preventiv V D A, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art. 188 alin.(1) C. pen. raportat la art.199 alin.(1) din C.pen. cu aplicarea art.113 alin. (2) C.pen. A dispus începerea judecăţii cauzei privind pe  inculpată.

4. În cauză au fost luate şi menţinute pe parcursul urmăririi penale, în procedura camerei preliminare  şi în faza judecăţii măsurile preventive constând în reţinerea şi arestarea preventivă, după cum urmează:

Inculpata a fost reţinută 24 de ore, prin ordonanţa procurorului din data de 23.03.2019, începând cu data de 23.03.2019, ora 16:00, măsura reţinerii urmând a expira la data de 24.03.2019, ora 16:00.

Prin încheierea nr. 33/Î/24.03.2019, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bacău a dispus luarea măsurii arestării preventive a inculpatei V D A  pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 24.03.2019 până la data de 22.04.2019, inclusiv. În acest sens, a fost emis mandatul de arestare preventivă nr. 19/24.03.2019.

Prin încheierea nr. 45/Î/15.04.2019, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bacău a dispus prelungirea măsurii arestului preventiv a inculpatei V D A  pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.04.2019 până la data de 22.05.2019, inclusiv.

Prin încheierea nr. 57/Î/14.05.2019, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bacău a dispus prelungirea măsurii arestului preventiv a inculpatei V D A  pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.04.2019 până la data de 23.05.2019 până la data de 21.06.2019, inclusiv.

Măsura arestării preventive  a fost verificată şi menţinută periodic, din oficiu,  înăuntrul termenelor procedurale, atât în camera preliminară cât şi în faza de judecată, conform dispoziţiilor art.207, respectiv art. 208 C.proc.pen..

5. Instanţa reţine că, după citirea actului de sesizare, la data de 05.12.2019 în prezenţa apărătorului desemnat din oficiu şi a reprezentantului legal - V G, inculpata a declarat că recunoaşte în totalitate fapta aşa cum a fost reţinută prin rechizitoriu, pe baza probelor administrate la urmărirea penală şi a înscrisurilor prezentate de părţi, solicitând ca judecarea cauzei să aibă loc în baza acestora, potrivit art.375 alin.(1 ind.2) C.proc.pen. rap. la art. 374 alin.(4) C.proc.pen. Reprezentantul legal al minorei şi-a exprimat acordul în acest sens. Cererea a fost admisă de către instanţă prin încheierea din data de 05.12.2020.

Cu privire la situaţia de fapt , aşa cum rezultă din probele administrate în faza de urmărire penală, instanţa reţine că,  la data de 22.03.2019, după ce a terminat cursurile școlare, în jurul orelor 14.15 inculpata s-a întors acasă, unde  a început să se joace cu frații mai mici, timp în care mama se afla în bucătărie, pregătind mâncare. La un moment dat, între inculpată și fratele mai mic de 7 ani s-a iscat o ceartă , iar  inculpata l-ar fi lovit pe acesta. Fratele mai mic a alergat la mamă spunându-i că a fost agresat de către sora mai mare, de aici declanşându-se un conflict verbal, în faza iniţială, între mamă și fiică. Conflictul a degenerat, mama, la un moment dat a luat un baston (jucărie din plastic, de culoare verde)  și a lovit-o pe inculpată, căreia i-a reproșat că l-a lovit pe fratele mai mic. Gestul mamei a înfuriat-o pe inculpată foarte tare, motiv pentru care, în timpul conflictului, ajungând în bucătăria locuinței, a luat un cuțit (de culoare mov-lila) și a început să-i aplice mamei lovituri în zona gâtului și a inimii( fiind identificate 3 plăgi tăiate), după care, loviturile au continuat în partea toracică spate și antebrațe( fiind identificate 7 plăgi tăiate), la care se adaugă și plăgi tăiate la nivelul degetelor de la  mâna stângă( 3 plăgi tăiate), până când victima a reușit, cu ultimele puteri să părăsească locuința și să iasă din curte pentru a cere ajutor, însă, după  o deplasare de aproximativ 10 m, din cauza hemoragiei,  aceasta a căzut și a decedat. În aceast timp, după ieșirea victimei din casă, inculpata s-a dus în camera ei și, în prezența fraților mai mici care asistaseră la actele de violență exercitate asupra mamei ( aceştia fiind extrem de speriați) le-a spus să rămână în  cameră, a luat un rucsac în care a pus o secure, un cuțit, niște produse alimentare și de igienă, apă  și a părăsit în fugă  casa prin spatele  curţii, fiind observată de un vecin , martorul N N. Inculpata s-a îndreptat spre zona împădurită, unde , a fost găsită de un cioban şi adăpostită  pe timpul nopţii la stâna numitului M.V., loc în care a fost identificată a doua zi dimineaţa ( 23.03.2019) de către organele de poliție.

Instanţa reţine sub aspectul acţiunii penale, că inculpata, pe fondul ieşirii necontrolate ca urmare a  stării de surescitare nervoasă produsă de cearta cu victima, şi-a lovit mama  cu cuţitul în mod repetat , cauzându-i acesteia leziuni ce i-au produs acesteia  decesul într-un interval scurt de timp. Inculpata a săvârşit infracţiunea de omor sub forma violenţei în familie, faptă prevăzută şi pedepsită de dispoziţiile art.188 alin.(1) C.pen. raportat la art.199 alin.(1)  din C.pen. cu aplicarea art.113 alin. (2) C.pen. Inculpata V D, minoră în  vârstă 14 ani şi 9 luni la data faptei, a acţionat cu forma de vinovăţie a intenţiei, aceasta având păstrată capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social-negative ale faptelor pentru care este cercetată şi în raport cu care discernământul a fost păstrat) conform celor două rapoarte de expertiză medico-legale psihiatrice întocmite în cauză).

Instanţa, la stabilirea măsurii educative ce urmează a fi aplicată minorei se va orienta spre una privativă de libertate, respectiv internarea într-un centru de deţinere (măsură a internării  care poate fi luată pe o perioadă între 5 şi 15 ani, raportat la  infracţiunea comisă de inculpată). În acest sens va institui faţă de minoră măsura internării într-un centru de detenţie pentru o perioadă de 8 ani şi 4 luni. La individualizarea duratei acestei măsuri educative instanţa are în vedere poziţia de recunoaştere a inculpatei, vârsta acesteia, posibilitatea ulterioară  de  reintegrare în societate a inculpatei V D , instanţa apreciind că acest lucru este posibil, raportat la pregătirea intelectuală, comportamentul avut anterior şi după comiterea faptei,  conştientizarea faptei şi atitudinea de regret a inculpatei.

În ceea ce priveşte latura civilă , S.A. Bacău s-a constituit parte civilă în cursul urmăririi penale cu suma de 341 lei reprezentând contravaloarea transportului medical, loc unde s-a constatat decesul victimei V C. A fost ataşat decont transport. Faţă de aceste înscrisuri, va admite acţiunea civilă aşa cum a fost formulată.

În cauză a exercitat acţiunea civilă Ministerul Public, constituindu-se parte civilă pentru fiecare dintre cei doi minori , fratele şi sora inculpatei , cu suma de 100.000 lei daune morale şi materiale constând în prestaţii lunare periodice raportat la venitul minim pe economie de la data decesului victimei şi până la majoratul acestuia. Nu au fost propuse probe în susţinerea acţiunii civile.Instanţa va admite în parte acţiunea civilă, constatând creat un prejudiciu moral şi material părţilor civile după cum urmează,.mai jos.

Instanţa nu va primi cererea procurorului, exprimată în concluziile pe fondul cauzei din data de 23.01.2020  , după ce au fost întrebate părţile şi procurorului dacă mai sunt cereri în cauză pentru a fi puse în discuţia părţilor, de instituire a unui sechestru asigurator în vederea despăgubirii părţilor civile , asupra bunurilor  părţii responsabile civilmente (tatăl minorei) şi ale inculpatei.

Față de cele mai sus reținute, în baza art. 396 alin. (10) C. proc. pen., cu aplicarea art. 374 alin. (4) C. proc. pen. şi art. 375 alin. (1) ind. 2 C. proc. pen., raportat la art. 125 C. pen. va institui faţă inculpata V D A, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art. 188 alin.(1) C. pen., raportat la art. 199 alin. (1) din C. pen., cu aplicarea art. 113 alin. (2) C. pen, măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 8 (opt) ani şi  4  (patru)  luni.

În baza art. 399 alin. (9) C. proc. pen., va deduce din perioada internării într-un centru de detenţie perioada privării de libertate a inculpatei V D A ca urmare a reţinerii şi arestului preventiv, de la data de 23.03.2019 la zi.

În baza art.399 alin. (1) C. proc. pen., va menţine măsura arestării preventive a inculpatei V D A.

În baza art. 19 C. proc. pen., art. 25 C. proc. pen., art. 397 alin. (1) C. proc. pen., art.1357 C.civ., art.1381 C.civ., art.1382 C.civ., va admite în parte acţiunea civilă exercitată de Ministerul Public şi va obliga inculpata V D A, în solidar cu partea responsabilă civilmente V G A,  la plata către partea civilă V S M a sumei de 20.000  lei reprezentând daune morale şi a unei prestaţii lunare periodice în cotă de 1/6 din venitul minim pe economie, începând cu data de 22.03.2019 şi până la împlinirea de către V S M a vârstei de 18 ani, ori, dacă se află în continuarea studiilor, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 25 de ani.

Va obliga inculpata V D A, în solidar cu partea responsabilă civilmente V G A,  la plata către partea civilă V A E a sumei de 20.000  lei reprezentând daune morale şi a unei prestaţii lunare periodice în cotă de 1/6 din venitul minim pe economie, începând cu data de 22.03.2019 şi până la împlinirea de către V A E a vârstei de 18 ani, ori, dacă se află în continuarea studiilor, până la împlinirea de către aceasta a vârstei de 25 de ani.

Va obliga inculpata V D A, în solidar cu partea responsabilă civilmente V G A,  la plata către partea civilă S.J.A. Bacău a sumei de 341 lei, cu titlul de despăgubiri civile.

Va conserva obiectele care constituie mijloace materiale de probă ridicate în cauză cu ocazia efectuării actelor de urmărire penală, până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Va constata că inculpata V D A şi persoanele vătămate minore V S M şi V A E au fost asistate/reprezentate de avocaţi desemnaţi din oficiu.

În temeiul art. 272 alin. (1) C. proc. pen. va dispune plata onorariilor avocaţilor desemnaţi din oficiu pentru inculpată şi persoanele vătămate minore, precum şi ale curatorilor speciali pentru persoanele vătămate minore  din fondurile Ministerului Justiţiei.

În baza art.274 alin.(3) C.proc.pen. obligă inculpata V D A în solidar cu partea responsabilă civilmente V G A la plata sumei de 3.300 lei  (1.500 lei la urmărirea penală şi 1.800 lei în faza camerei preliminare şi a judecăţii) cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.