Societate pe acţiuni având ca obiect principal de activitate un serviciu public şi acţionar majoritar Consiliul Local – incidenţa dispoziţiilot oug 49/2020 privind restituirea indemnizaţiilor de asigurari de sanatate plătite salariaţilor proprii, care se

Sentinţă comercială 334/Fca din 30.06.2021


Prin cererea înregistrată la data de 24.05.2021 pe rolul Tribunalului Brăila sub nr..., reclamanta ...  a chemat în judecată pe pârâta ... solicitând  ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună anularea adresei nr. ... şi restituirea sumei de 26.771 lei reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate plătite salariaţilor proprii, aferente lunii octombrie 2020, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii reclamanta a arătat că a procedat la depunerea certificatelor medicale aferente lunii octombrie 2020 in vederea recuperării sumelor aferente acestora, inclusiv declaraţia pe propria răspundere solicitata de parata privind neincadrarea societăţii in prevederile art. II din O.U.G. nr.49/2020 pentru modificarea si completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, precum si pentru reglementarea unor masuri de protecţie sociale.

La data de 26.11.2020 prin adresa nr... (înregistrata la ... sub nr. ...) a solicitat paratei să restituie suma de 63.607 lei plătită asiguraţilor salariaţi cu titlu de indemnizaţii aferente certificatelor medicale pentru luna octombrie 2020. In urma verificărilor paratei asupra certificatelor medicale depuse, prin adresa nr. ... din 09.03.2021 pârâta a comunicat neconcordanţele constatate la acestea, respectiv Ordinul nr. 1092/2020 - Anexa 2 art. 11 (6), Ordinul nr. 1092/2020 - Anexa 2 art. 11 (4), OUG nr. 126/2020 art. II şi Ordinul nr. 15/2018.

Reclamanta precizează că  societatea nu  se încadrează  în prevederile prevăzute de OUG nr 49/2020, este o societate pe acţiuni constituită in anul 1998, în  baza Legii nr. 31/1990 a societăţilor comerciale, ca urmare a reorganizării prin  divizarea  ..., al cărei obiect principal este transportul in comun cu autobuze si tramvaie pe teritoriul Municipiului Brăila. Altfel spus, societatea funcţionează si este administrata conform prevederilor legii societăţilor comerciale ce a luat naştere prin încheierea unui act constitutiv de către acţionari ca manifestare a voinţei exprimate in forma scrisa a acestora, capitalul integral al societăţii fiind deţinut de către Consiliul Local Municipal Brăila. ... este societate comerciala pe acţiuni care se supune reglementarilor prevăzute de Legea nr.31/1990 - legea societăţilor comerciale iar in derularea activităţii nu emite acte administrative in sensul Legii contenciosului administrativ, prin urmare, nu este autoritate ori instituţie publica nefiindu-i aplicabile OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ.

Faptul ca societatea, raportat la prevederile Actului Constitutiv, are ca unic acţionar si fondator Consiliul Local Municipal Brăila, nu poate constitui o motivare temeinica si justa pentru încadrarea in prevederile art.II din OUG nr.49/2020.

In ceea ce priveşte susţinerile faptului ca ..., datorita cuprinderii ei în organigrama Aparatului de Specialitate a Primarului Municipiului Brăila, este considerat un serviciu public subordonat primăriei, acestea sunt nefondate si nejustificate din prisma celor mai sus argumentate dar si prin faptul ca, ia momentul actual, societatea având la baza activitatea sa principala de transport cu autobuze si tramvaie prestează servicii de transport pe raza municipiului Brăila, in temeiul unui contract prin care Primăria Brăila a delegat gestiunea acestui serviciu. Astfel, ... prestează serviciul de transport iar autoritatea locala asigura costul acestuia plus un profit rezonabil. Acest contract de delegare a fost aprobat prin H.C.L.M. nr.238/29.05.2020 si a fost semnat de parti la data de 11.06.2020.

De altfel, tocmai datorita activităţii principale pe care reclamanta o desfăşoară, respectiv transportul in comun cu autobuze si tramvaie, exista tendinţa de a se confunda cu ... care intr-adevar este un serviciu public in subordinea Consiliului Local Municipal Brăila având ca obiect de activitate organizarea, supravegherea, monitorizarea si controlul serviciilor de transport public local de calatori din Municipiul Brăila. Ori, ... in virtutea obiectului sau de activitate ajuta la asigurarea serviciului public, si anume transportul in comun cu autobuze si tramvaie pe care-l executa in temeiul unui contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport local încheiat cu Municipiul Brăila contra unei remuneraţii si nu a unei finanţări primite de la stat.

Prin urmare, nevirarea acestor sume produce un prejudiciu societăţii si un dezechilibru financiar, fiindcă aceasta a achitat angajaţilor indemnizaţiile odată cu drepturile salariale aferente lunii iulie 2020, respectând data scadenta, iar recuperarea de la ... raportat la prevederile legale care spun că astfel de contribuţii se suportă din prima zi de incapacitate temporara de munca din bugetul Fondului National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, a fost târzie la data de 16.02.2021 si doar parţial, suma de 5725 lei rămânând in continuare de restituit de către parată. Suma pe care o solicită nici intr-un caz nu poate fi asimilată din punct de vedere fiscal unei cheltuieli a angajatorului, drept pentru care este obligatorie recuperarea acesteia, astfel că, pentru toate aceste motive, solicită instanţei să oblige parata, ..., la restituirea sumei de 5725 lei, reprezentând indemnizații asigurări sociale de sănătate plătite salariaţilor proprii aferente lunii iulie 2020.

În drept a invocat OUG nr. 158/2005 si art. 8, art. 10 şi art. 11 din Legea 554/2004.

La data de 18.06.2021, pârâta ... a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată.

În motivare a arătat că, urmare a verificării de către compartimentul specializat al instituţiei în vederea conformităţii cu cerinţele legale a solicitărilor reclamantei ..., s-au constatat neconcordanţe în completarea certificatelor medicale, fapt ce a condus la emiterea adreselor de refuz la plată transmise de către aceasta, potrivit dispoziţiilor cuprinse în Ordinul nr. 15/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, prevederile art. 361 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, actualizată, instituie anumite obligaţii în sarcina instituţiei în ceea ce priveşte verificare regularităţii şi conformităţii cu prevederile legale în vigoare, anterior efectuării plăţii sumelor de bani pretinse: a)să verifice elementele care se înscriu obligatoriu pe certificatul de concediu medical, prevăzute în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS; b) să gestioneze numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune; c) să respingă la plată certificatele de concediu medical completate eronat de către medicii prescriptori.

In ceea ce priveşte suma de 26.771 lei pentru cod 07 carantină, a arătat că nu poate proceda la ordonanţarea şi implicit decontarea acesteia întrucât nu este legală, în acest caz angajatorul suportând integral, din fonduri proprii indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantină de care beneficiază personalul propriu, urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19.

Astfel, potrivit art. II din OUG nr. 49/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru reglementarea unor măsuri de protecţie socială se prevede că prin derogare de la prevederile art. 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006. cu modificările şi completările ulterioare, începând cu veniturile aferente lunii martie 2020, instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art 2 alin, (1) pct 30 din Legea finanţelor publice nr, 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art 2 alin, (1)pct, 39 din Legea privind finanţele publice locale nr, 273/2006,cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, suportă integral indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantină de care beneficiază personalul propriu, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19.

Mai arată că raportat la Legea nr. 500/2002, consideră că .... se încadrează în prevederile art. II din OUG nr. 49/15.04.2020, pentru următoare motive :

1. în cuprinsul Actului Constitutiv Actualizat al ...., Cap. I, art. 1 alin. (4) , se prezintă Consiliul Local Municipal Brăila- ca fiind acţionar unic si fondator al societăţii şi exercită toate drepturile conferite de lege ce decurg din această calitate (cap.II, art. 7 alin. 2)

2. Conform HCLM nr. 575/2019, prin care a fost stabilită Organigrama Aparatului de Specialitate al Primarului Municipiului Brăila din data de 01.12.2019, pusă la dispoziţie de Primăria Municipiului Brăila, conducerea oraşului este împărţită între :

-Instituţia Primarului ce are rol executiv şi

-Instituţia Consiliului Local cu rol legislativ.

Consiliul Local, în calitatea sa de autoritate deliberativă a administraţiei publice locale, exercită următoarele categorii de atribuţii privind organizarea şi funcţionarea Aparatului de Specialitate al Primarului, ale instituţiilor publice de interes local si ale societăţilor şi regiilor autonome de interes local.

Suplimentar, Consiliul Local are în subordine directă 19 servicii de utilitate publică: Poliţia Locală Brăila, SUPAGL Brăila, SEROPLANT Brăila, Serviciul de Transport Public Local de Călători şi Administrare Portuară, etc. si societăţi dintre care sunt amintite : R.A. Administraţia Zonei Libere S.C. CUP Dunărea, S.C Braicar S.A,, S.C. ECO S.A., S.C. Administraţia Pieţelor şi Târgurilor S.A.

Prin aspectele de mai sus, rezultă faptul că ... este o societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat având ca acţionar unic Consiliul Local Municipal Brăila, aflată în subordinea directă a acestuia.

În drept a invocat art. 205 - 208 C.pr.civ., Ordinul 60/2006, OUG nr. 158/2005, OUG nr. 49/2020, Legea nr. 273/2006, HCLM nr. 575/2019, Legea nr. 500/2002, OUG nr. 126/2020, Legea nr. 92/2007, OUG nr. 109/2011.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Prin adresa nr. 10922/26.11.2020 (f. 9) reclamanta a solicitat pârâtei restituirea sumei de 63.607 lei plătită asiguraţilor salariaţi cu titlu de indemnizaţii aferente certificatelor medicale pentru luna octombrie 2020.

In urma verificărilor paratei asupra certificatelor medicale depuse, prin adresa nr. 6418/09.03.2021 (f. 10) pârâta a notificat-o pe reclamantă cu privire la neconcordanțele constatate la verificarea concediilor medicale, respectiv Ordinul nr. 1092/2020 - Anexa 2 art. 11 (6), Ordinul nr. 1092/2020 - Anexa 2 art. 11 (4), OUG nr. 126/2020 art. II şi Ordinul nr. 15/2018 art. 3 (2).

Prin adresa nr. 2607/23.04.2021 (f.11-12) reclamanta a răspuns notificării nr. 6418/09.03.2021 în sensul că nu se încadrează în prevederile art. II din OUG nr. 126/2020, fiind o societate care funcţionează în baza Legii nr. 31/1990, dar prin adresa nr. 8097/26.03.2021 (f. 13), pârâta i-a comunicat că din suma solicitată la plată de 63.607 lei, nu s-a aprobat virarea sumei de 26.771 lei reprezentând indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate plătite salariaţilor proprii, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 38 din OUG nr. 158/2005, datorată pentru luna octombrie 2020 ca urmare a incidenţei art. II din OUG nr. 126/2020.

Potrivit art. II din OUG nr. 126/2020 Prin derogare de la prevederile art. 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu veniturile aferente lunii iulie 2020, instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, suportă integral indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare de care beneficiază personalul propriu, ca urmare a unei suspiciuni de infectare/infectare cu COVID-19, acordate potrivit dispoziţiilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform art. 2 alin. 1 pct. 30 Legea nr. 500/2002 În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează: 30. instituţii publice - denumire generică ce include Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice, alte autorităţi publice, instituţiile publice autonome, precum şi instituţiile din subordinea/coordonarea acestora, finanţate din bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2) iar conform art. 1 alin. 2  bugetele se referă la : a) bugetului de stat;  b) bugetului asigurărilor sociale de stat; c) bugetelor fondurilor speciale; d) bugetului trezoreriei statului; e) bugetelor instituţiilor publice autonome; f) bugetelor instituţiilor publice finanțate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, după caz; g) bugetelor instituţiilor publice finanțate integral din venituri proprii; h) bugetului fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi ale căror rambursare, dobânzi şi alte costuri se asigură din fonduri publice; bugetului fondurilor externe nerambursabile.

Având în vedere că, în cauză, reclamanta este societate pe acţiuni înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 şi funcţionează în temeiul acestui act normativ, nu se poate reţine că se încadrează în noţiunea de instituţie publică astfel cum este definită de Legea nr. 500/2002. În plus, nu este finanțată din bugetele menţionate la art. 1 alin. 2 din Legea nr. 500/2002.

Potrivit art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006 sunt instituţii publice locale comunele, oraşele, municipiile, sectoarele municipiului București, judeţele, municipiul București, instituţiile şi serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanţare a activităţii acestora.

Legea nr. 273/2006 care cuprinde în categoria generică de „instituţii publice” numai  anumite entităţi printre care şi instituţiile şi serviciile publice din subordinea Unităţilor Administrativ Teritoriale, a introdus o noţiune autonomă, având drept suport serviciile publice despre care de altfel vorbește şi Legea nr. 554/2004, însă nu în orice condiţii, ci numai dacă  sunt în subordinea Unităţilor Administrativ Teritoriale.

Prin urmare, tribunalul  constată că  ... este  constituită în societate comercială pe acţiune şi că, deşi are acţionar majoritar  o autoritate  publică, nu se află  în subordinea Unităţii Administrativ Teritoriale Brăila.

Aşa fiind, tribunalul constată că reclamanta este o societate, ce desfăşoară activitate economică, obţine venituri din care se autofinanțează şi nu este sub subordinea/coordonarea C. L.M. Brăila şi nici a Unităţii Administrativ Teritoriale Brăila.

Reclamanta este organizată ca societate pe acţiuni, este înmatriculată în Registrul Comerţului şi nu este un serviciu al Consiliului Local Municipal Brăila.

Faptul că gestionează bunuri publice şi că CLM Brăila este acţionar majoritar nu prezintă relevanţă cu privire la acordarea beneficiilor OUG nr. 158/2005, motiv pentru care va admite acţiunea, va dispune  anularea adresei nr. 8097/26.03.2021 şi va obliga pârâta să plătească  reclamantei  suma de 26.771 lei  reprezentând  indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate plătite salariaţilor proprii aferente  lunii octombrie 2020.

În baza art. 453 C. p. civ. va  obliga pârâta să plătească reclamantei suma de 50 lei cu titlu cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru achitată în cauză.

Pentru aceste motive, în numele legii, instanţa hotărăşte:

Admite acţiunea formulată de reclamanta ..., cu sediul în Brăila, ..., în contradictoriu cu pârâta ..., cu sediul în Brăila, ...

Anulează adresa nr...

Obligă pârâta să plătească  reclamantei  suma de 26.771 lei  reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate plătite salariaţilor proprii aferente lunii octombrie 2020.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Cererea de recurs se depune la Tribunalul Brăila.

Pronunţată în şedinţa publica azi, 30.06.2021.