Anulare act administrativ

Sentinţă civilă **** din 26.09.2019


Cod ECLI ECLI:RO:TBBUC:……………..

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Dosar nr. .........

Sentinţa civilă nr. ………………

Şedinţa publică din data de …………………..

Tribunalul constituit din:

Preşedinte: …………………

Grefier: …………………………..

Pe rol judecarea cauzei Contencios administrativ şi fiscal formulată de reclamantul ………………… în contradictoriu cu pârâtul ………………………, având ca obiect anulare act administrativ - hot. nr. ………../………………..

La apelul nominal efectuat în şedinţa publică a răspuns reclamantul, personal, legitimat de instanţă cu CI, datele sale de identificare fiind consemnate în caietul grefierului de şedinţă şi asistat de avocat, lipsind pârâtul ………………………...

Reprezentantul reclamantului depune la dosarul cauzei chitanţa seria ……… nr. ……./………………. reprezentând dovada cheltuielilor de judecată.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat, instanţa acordă părţilor cuvântul în dezbateri pe fondul cauzei.

Reprezentantul reclamantului, solicită admiterea cererii aşa cum a fost formulată şi acordarea cheltuielilor de judecată.

Tribunalul reţine cauza în pronunţare.

TRIBUNALUL:

Asupra cauzei de faţă, reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de …………… pe rolul Tribunalului București, Secția a II-a Contencios Administrativ si Fiscal, sub nr. ……/……./…………. reclamantul a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună:

Anularea parţiala a actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. …………. a Consiliului de Administraţie al ……………….. din …………………, întrunit in data de ………………………..

Obligarea paratei la emiterea unei noi hotărâri in sensul de a se dispune respingerea cererii de transfer pentru eleva ………………… (art. 7 teza a II-a din Hotărâre), de la …………… din …………

Obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de prezentul litigiu;

În fapt, reclamantul a arătat că prin decizia civila nr. ……../…………….. pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a-………-a civila …………. in dosarul nr. ………/………../…….(……../…………..) instanţa a hotărât ca autoritatea părinteasca asupra minorei …………… născuta la ………………. sa se exercite in comun de ambii părinţi.

Reclamantul a învederat că a informat scoală de provenienţa, respectiv ………………. cu privire la modalitatea de exercitare a autorităţii părinteşti in mai multe rânduri, fiind nevoit a se adresa ...... ………………., Inspectoratului Şcolar ……………. prin executor pentru a obţine un exemplar al documentaţiei care a stat la baza transferului minorei de la o instituţie de invatamant la alta, hotărârea atacata fiindu-i comunicata prin e-mail la data de …………., ora ...., fara a avea ataşata documentaţia care a stat la baza emiterii aprobării cererii de transfer, asa cum am solicitat.

A precizat reclamantul ca nici dupa ce s-a adresat ... …………. si Inspectoratului Şcolar ………….. nu am primit documentaţia solicitata.

Fata de aceasta hotărâre, reclamantul a formulat plângere prealabila, primita de parata la data de …………., solicitând acesteia sa revoce parţial actul atacat.

Prin adresa nr. ………/……………. (comunicata la domiciliu si nu la domiciliul procesual ales indicat in plângerea prealabila) parata nu a soluţionat in niciun fel plângerea formulata, insa, având in vedere conţinutul acesteia, singura concluzie care poate fi trasa este ca aceasta nu a inteles sa revoce actul administrativ reprezentat de hotărârea consiliului de administraţie.

Reclamantul a invocat Art. 36 alin.3 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului: " (3) în situaţia în care ambii părinţi exercită autoritatea părintească, dar nu locuiesc împreună, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului învăţăturii sau pregătirii profesionale, tratamente medicale complexe sau intervenţii chirurgicale, reşedinţa copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor părinţi."

La cererea de transfer depusa de către mama minorei trebuia anexata atat hotărârea judecătoreasca definitiva investita cu formula executorie prin care s-a dispus ca autoritatea părinteasca sa fie exercitata in comun de către noi părinţii minorei, precum si acordul subsemnatului cu privire la luarea unei astfel de decizii considerata de legiuitor ca fiind importanta.

Totodată, din analiza emitentului actului nu ar fi trebuit sa lipsească si verificarea îndeplinirii condiţiei prevăzuta de art. 30 alin. 4 din acelaşi act normativ : "(4) în situaţia în care, din orice motiv, un părinte nu îşi exprimă voinţa pentru luarea deciziilor prevăzute la alin. (3), acestea se iau de către părintele cu care copilul locuieşte, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului."

Astfel, in măsura in care s-ar fi constatat ca nu exista acordul reclamantului, in calitate de părinte cu care minorul nu locuieşte, anexate cererii de transfer ar fi trebuit sa existe înscrisuri din care sa reiasă faptul ca subsemnatul nu mi-am exprimat voinţa (in sensul de a fi de acord sau nu cu transferul) in niciun fel, intrucat aceasta manifestare a voinţei sub acest aspect nu mi-a fost solicitata in niciun moment.

Or, având in vedere faptul ca sunt indeplinite toate condiţiile legale, respectiv:

Ambii părinţi exercita autoritatea părinteasca, fapt cunoscut instituţiei de invatamant de provenienţa; Părinţii nu locuiesc împreuna; Decizia este una importanta, vizând schimbarea felului invataturii; Lipseşte acordul ambilor părinţi;

Lipsesc probe din care sa reiasă ca desi solicitata, voinţa părintelui cu care minorul nu locuieşte nu a fost exprimata in niciun fel, singura soluţie legala ar fi fost aceea de respingere a cererii de transfer.

Reclamantul a mai arătat că nu a avut cunoştinţa niciodată de intenţia mamei de a transfera minora, prin urmare legea nu a fost respectată atat de către mama minorei, ascunzând lipsa vreunei solicitări adresate reclamantului in vederea exprimării acordului cu privire la acest transfer, cu complicitatea a doua unităţi de invatamant, cea de provenienţa si cea la care minora a fost transferata.

Încălcarea art. 154 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar: " (1) Transferul elevilor de la o formaţiune de studiu cu predarea unei limbi de circulaţie internaţională în regim normal la o formaţiune de studiu cu predare intensivă, respectiv bilingvă, a unei limbi de circulaţie internaţională se realizează astfel: a) la nivel gimnazial, începând cu clasa a V-a, elevii care se pot transfera de la o unitate de învăţământ la alta, de la o formaţiune de studiu cu predarea unei limbi de circulaţie internaţională în regim normal la o formaţiune de studiu cu predare intensivă a unei limbi de circulaţie internaţională vor susţine un test de aptitudini şi cunoştinţe la limba modernă;

Astfel, ………… este o formaţiune de studiu cu predare intensivă, respectiv bilingvă, Iar ……………….. este o formaţiune de studiu cu predarea unei limbi de circulaţie internaţională în regim normal, iar minora nu a susţinut niciun test de aptitudini si cunoştinţe la limba moderna, astfel ca si din acest punct de vedere transferul minorei este nelegal.

c.Art. 186 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de

învăţământ preuniversitar: "(1) Unităţile de învăţământ încheie cu părinţii, tutorii sau susţinătorii legali, în momentul înscrierii antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor, în registrul unic matricol, un contract educaţional în care sunt înscrise drepturile şi obligaţiile reciproce ale

părţilor."

La data de ………., pârâtul a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, cu obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată.

Cu titlu prealabil, pârâtul a apreciat că litigiul este, în esenţă, unul de natură civilă şi ar trebui să se afle, spre soluţionare, în competenţa instanţelor civile de pe raza localităţii …………., unde locuieşte minora. Chiar dacă s-ar accepta că primul capăt de cerere priveşte anularea unui act administrativ, prin abstracţie de la efectele actului asupra unui minor, cel de-al doilea capăt de cerere, respectiv obligarea subscrisei la respingerea cererii de transfer pentru eleva …………….., este o cerere cu caracter civil, ce implică analizarea interesului superior al minorei, deoarece măsura ce se va dispune va produce efecte nemijlocite asupra acesteia. Interesul superior al minorei în anularea transferului sau în respingerea cererii de transfer poate fi analizată de o instanţă civilă cu specializare în cauze cu minori şi de familie, după o cercetare adecvată a circumstanţelor cauzei.

Liceul …………………. se consideră atras, artificial, într-un conflict între părinţii unui minor, ce poate fi soluţionat, numai prin decizia instanţei.

A învederat că trebuie apreciat esenţial în cauză, respectarea interesului superior al minorei, cooperarea cu minora, respectarea opiniei acesteia şi nu reducerea acestei cauze complexe, ce implică drepturile unui copil, la un simplu litigiu de contencios administrativ.

..Pentru a determina interesul superior al copilului, trebuie să se utilizeze criterii obiective, iar judecătorul trebuie să ţină seamă de ele, evitând să decidă doar pe baza sentimentelor sau a convingerilor personale. "

Cu privire la situaţia de fapt Liceul a învederat instanţei că în data de ……………, a fost contactat telefonic de către domnul ………………, care a înştiinţat că dumnealui şi doamna ……………. sunt divorţaţi, având custodie comună asupra minorei ……………….., că nu a fost informat în legătură cu demersul mamei şi că este împotriva acestui transfer (întrucât familia dumnealui este una de artişti şi că doreşte ca această carieră să fie urmată şi de fiica sa).

Pârâtul a învederat că a explicat domnului …………….. că Liceul ………………… nu a fost înştiinţat despre această situaţie (divorţ al părinţilor elevei şi custodie comună asupra minorei), liceul acţionând cu bună credinţă, în sensul aprobării cererii de transfer, prezumând acordul părinţilor.

Având în vedere că doamna …………….. nu a înştiinţat liceul despre divorţ şi despre exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, aprobarea transferului a avut loc în interiorul prevederilor legale şi ale Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar; totodată, domnul ……………. face o confuzie atunci când cere tragerea la răspundere a liceului pentru ceea ce trebuia să facă/să nu facă doamna ………………..

Chiar şi în lipsa acordului tatălui, transferul a fost legal efectuat cu respectarea dispoziţiilor Legii 272/2014 şi în interesul superior al minorului.

În probaţiune pârâtul a solicitat instanţei administrarea probei cu înscrisuri.

În drept au fost invocate pe dispoziţiile art. 205 C.pr.civ. art. 205-206 C. pr. civ. precum şi pe: • art. 155, alin. 4, lit. D şi urm., din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 5.079/2016, respectiv Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3027/2018  Art. 75 şi urm. din ROFUIP

Analizând probele administrate în cauză, tribunalul reţine următoarele:

Prin decizia civila nr. ……/…………….. pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a-……..-a civila …………….. in dosarul nr. ………../………/…..(……/…………… s-a hotărât ca autoritatea părinteasca asupra minorei …………… născuta la …………….. sa se exercite in comun de ambii părinţi.

Reclamantul a informat ……………… cu privire la modalitatea de exercitare a autorităţii părinteşti. Cu toate acestea unitatea şcolară a admis cererea de transfer a minorei fără a cere acordul reclamantului, tatăl minorei.

Reclamantul s-a adresat .... ………., Inspectoratului Şcolar ……….. prin executor pentru a obţine un exemplar al documentaţiei care a stat la baza transferului minorei de la o instituţie de învățământ la alta, hotărârea atacata fiindu-i comunicata prin e-mail la data ……………, ora ...., fără a avea ataşată documentaţia care a stat la baza emiterii aprobării cererii de transfer, așa cum a solicitat.

Art. 36 alin.3 din Legea 272/2004 prevede că: " (3) în situaţia în care ambii părinţi exercită autoritatea părintească, dar nu locuiesc împreună, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului învăţăturii sau pregătirii profesionale, tratamente medicale complexe sau intervenţii chirurgicale, reşedinţa copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor părinţi."

Art. 30 alin. 4 din Legea 272/2004 prevede că: "(4) în situaţia în care, din orice motiv, un părinte nu îşi exprimă voinţa pentru luarea deciziilor prevăzute la alin. (3), acestea se iau de către părintele cu care copilul locuieşte, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului."

Instanţa constată că nu a existat acordul reclamantului, in calitate de părinte cu care minorul nu locuieşte, anexat cererii de transfer şi nici alte înscrisuri din care sa reiasă faptul ca reclamantul şi-a exprimat voinţa cu privire la transfer (in sensul de a fi de acord sau nu cu transferul), ceea ce duce la concluzia că aceasta manifestare a voinţei sub acest aspect nu i-a fost solicitata.

Instituţia de învăţământ de provenienţă cunoştea faptul că ambii părinţi exercită autoritatea părintească şi nu locuiesc împreună astfel că decizia atacată, vizând schimbarea felului învățăturii, nu putea fi luată în lipsa acordului ambilor părinţi.

În cazul de faţă lipsa manifestării voinţei părintelui cu care minorul nu locuieşte duce la respingerea cererii de transfer.

Instanţa reţine încălcarea art. 154 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar care prevede: "Transferul elevilor de la o formaţiune de studiu cu predarea unei limbi de circulaţie internaţională în regim normal la o formaţiune de studiu cu predare intensivă, respectiv bilingvă, a unei limbi de circulaţie internaţională se realizează astfel: a) la nivel gimnazial, începând cu clasa a V-a, elevii care se pot transfera de la o unitate de învăţământ la alta, de la o formaţiune de studiu cu predarea unei limbi de circulaţie internaţională în regim normal la o formaţiune de studiu cu predare intensivă a unei limbi de circulaţie internaţională vor susţine un test de aptitudini şi cunoştinţe la limba modernă.”

Din înscrisurile depuse la dosar reiese că Liceul ………… este o formaţiune de studiu cu predare intensivă, respectiv bilingvă, iar Liceul ………… este o formaţiune de studiu cu predarea unei limbi de circulaţie internaţională în regim normal, iar minora nu a susţinut niciun test de aptitudini si cunoştinţe la limba moderna, instanţa reţinând că si din acest punct de vedere transferul minorei este nelegal.

În speţă pârâta nu a respectat dispoziţiile legale menţionate anterior astfel încât hotărârea atacată este parţial nelegală urmând a fi anulată de către instanţă cu consecinţa emiterii unei noi hotărâri prin care să respingă cererea de transfer in ceea ce o privește pe eleva ………………. de la Colegiul ………………. din …………………….

În temeiul art. 453 cod procedură civilă va obliga pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamant in cuantum de ………… lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂSTE:

Admite acţiunea formulată de reclamantul …………….. (CNP …………….., domiciliat in ...., str. ……………….. nr. …………., sector ………….. cu domiciliul ales la cab av …………………… din …………., str. …………….., NR. ……………., ET. …………, jud. …….., Judeţ ……………) în contradictoriu cu pârâtul …………………. (cu sediul în ……………., str. ………………. ……………, nr. ………………, Judeţ ………………..).

Anulează parţial Hotărârea nr. …………/………… a .. ………………… din ……………….

Obliga parata la emiterea unei noi hotărâri prin care sa respinga cererea de transfer in ceea ce o priveste pe eleva ……………… de la ……………….. din ……………...

Obliga parata la plata cheltuielilor de judecata catre reclamant in cuantum de …………….. lei.

Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmand a se depune la Tribunalul Bucuresti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

Pronuntata in sedinta publica azi, prin intermediul grefei instanţei, azi ………………….

PREŞEDINTE GREFIER ………………………..  ………………………

Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a fost anulat recursul formulat împotriva sentinţei civile mai sus menţionate, ca netimbrat.