Deţinere de droguri de risc şi de mare risc, pentru consmun propriu, fără drept

Sentinţă penală 22 din 07.07.2020


Document finalizat

Cod ECLI ………………

Dosar nr. ………….

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SENTINŢA PENALĂ NR. 22

Şedinţa publică din 07 iulie 2020

PREŞEDINTE: ………………

GREFIER: ………………………

Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror …………… din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna

Pe rol pronunţarea asupra acţiunii penale pornită împotriva inculpatului G.E., trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de droguri de risc şi de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 al. 1, 2 din Legea nr. 143/2000.

Fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Dezbaterile în cauza de faţă au avut loc în şedinţa publică din 22 iunie 2020, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă, iar instanţa, în vederea deliberării, a stabilit termen pentru pronunţare la data de 30 iunie 2020, iar ulterior pentru data de 07 iulie 2020..

T R I B U N A L U L

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna nr. 9/D/P/2019 din data de 10.01.2020, înregistrat pe rolul Tribunalului Covasna sub dosar nr. ……. la data de 13.01.2020, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului G.E., pentru săvârşirea infracţiunii de deținere de droguri de risc şi de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

Prin actul de sesizare al instanţei s-a reţinut, în esenţă, că din procesele-verbale încheiate de organele de cercetare ale poliţiei judiciare rezultă că numitul U. M. – G. zis "……….", procură droguri de risc, respectiv rezină de cannabis şi droguri de mare risc, comprimate MDMA din mun. Braşov, jud. Braşov, pe care ulterior le comercializează tinerilor cu ocazia petrecerilor organizate în diferite localuri/cluburi din mun. Sf. Gheorghe, jud. Covasna.

S-a mai reţinut că la data de 20.03.2019, organele de cercetare ale poliţiei judiciare au identificat şi oprit în trafic autoturismul marca Opel, model Agila cu numărul de înmatriculare ………… condus de către numitul U. M.-G., iar în acelaşi autoturism se mai aflau numiţii M. R., G.E. şi A. O. C.

În continuare, s-a arătat că s-a procedat la efectuarea unui control corporal şi al bagajelor celor patru ocupanţi, ocazie cu care asupra inculpatului G.E. au fost identificate următoarele:

- într-o geantă de umăr, de culoare neagră, inscripţionată "Converse", au fost identificate două plicuri din plastic transparent cu dispozitiv zipplock în care se găsea substanţă pulverulentă de culoare albă despre care inculpatul a declarat că reprezintă „speed" şi că a achiziţionat-o din Bucureşti de la o persoană care se numeşte C. B.;

- din aceeaşi geantă inculpatul a mai predat un pliculeţ din plastic transparent, cu diapozitiv zipplock, in interiorul căruia se afla o substanţă vegetală de culoare verde-olive, despre care acesta a declarat că reprezintă "weed" şi că a achiziţionat-o din Bucureşti de la o persoană care se numeşte C. B.

Apoi, s-a făcut referire la raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 873005/31.07.2019 conform căruia probele înaintate pentru analiză sunt constituite din:

- proba nr 1: 0,14 grame substanţă pulverulentă crem, ambalată într-o punguţă din material plastic transparent, care conţine Amfetamina, Cafeină, Creatinină şi Glucoză;

- proba nr. 2: 0,09 grame substanţă pulverulentă albă, ambalată într-o punguţă din material plastic transparent, care conţine Amfetamina, Cofeină şi Creatinină;

- proba nr. 3: 0,15 grame fragmente vegetale (inflorescenţe) de culoare verde-olive, ambalate într-o punguţă din material plastic transparent, care conţin Cannabis.

Prin rechizitoriu s-a precizat că amfetamina face parte din Tabelul-anexă nr. II din Legea nr. 143/2000. fiind un drog de mare risc, iar Cannabis din Tabelul-anexă nr. III din Legea nr. 143/2000. Fiind considerat un drog de risc.

Ulterior înregistrării dosarului, judecătorul de cameră preliminară a procedat potrivit dispoziţiilor art. 342 – 348 C.proc.pen.

Întrucât în cauză nu s-au formulat cereri sau excepţii referitoare la aspecte care pot face obiectul procedurii camerei preliminare astfel cum este definit prin art. 342 C.proc.pen. şi apreciind că nici nu se impunea invocarea acestora din oficiu, în temeiul art. 346 alin. 1 C.proc.pen., prin încheierea nr. 4/CP din data de 19.02.2020, s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 9/D/P/2019 emis de D.I.I.CO.T – Biroul Teritorial Covasna, a actelor de urmărire penală, precum şi a administrării probelor obţinute prin mijloacele prevăzute de art. 97 alin. 2 C.proc.pen. şi totodată, s-a dispus începerea judecăţii.

La termenul de judecată din data de 25.05.2020, în temeiul art. 275 alin. 1 C.proc.pen., inculpatul a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, motiv pentru care s-a procedat la ascultarea sa şi constatând că recunoaşte în totalitate fapta reţinută în sarcina sa, instanţa a admis cererea formulată.

Din coroborarea întregului material probator, tribunalul reţine următoarea stare de fapt:

În noaptea de 19/20.03.2020, la o petrecere organizată în mun. Bucureşti, inculpatul G.E. a achiziţionat un gram de canabis şi un gram de amfetamină, în schimbul sumei de 150 de lei. În timpul petrecerii, inculpatul a consumat mai mult de jumătate din cantitatea de droguri de risc şi de mare risc achiziţionată cu acea ocazie.

După terminarea petrecerii, inculpatul s-a îndreptat spre localitatea sa de domiciliu, cu autoturismul cu nr. de înmatriculare ………., condus de U. M.-G.în care se mai aflau şi numiţii M. R. şi A. O. C.

În jurul orelor 19,00, la intrarea în mun. Sfântu Gheorghe, autoturismul a fost oprit de organul de cercetare penală din cadrul S.C.C.O. Covasna care avea suspiciuni cu numitul U. M.-G. ar putea deţine şi transporta ilicit droguri. Ofiţerii de poliţie judiciară au procedat la controlul corporal şi al bagajelor ocupanţilor autoturismului, ocazie cu care în geanta inculpatului G.E. au identificat două plicuri de plastic cu dispozitiv de închidere tip „zipplock” în interiorul cărora se afla o substanţă pulverulentă de culoare albă despre care inculpatul a arătat că ar fi „speed”. Fiind întrebat dacă mai deţine şi alte asemenea substanţe, inculpatul a predat echipajului de poliţie încă un plic de acelaşi tip care conţinea o materie vegetală de culoare verde-oliv, despre care a afirmat că ar fi „weed”.

Cele trei plicuri au fost ridicate de organul de cercetare penală şi conţinutul a fost trimis în vederea efectuării de analize de specialitate, iar prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 873005 din data de 31.07.2019 întocmit de Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, s-a stabilit că acestea erau constituite din:

- 0,14 grame substanţă pulverulentă crem, care conţinea Amfetamina, Cafeină, Creatinină şi Glucoză;

- 0,09 grame substanţă pulverulentă albă, care conţinea Amfetamina, Cofeină şi Creatinină;

- 0,15 grame de canabis. 

Canabis este considerat a fi un drog de risc, astfel cum este definit conform art. 1 alin. 1 lit. d din Legea nr. 143/2000 prin raportare la Anexa III din acelaşi act normativ.

Amfetamina este un drog de mare risc potrivit art. 1 alin. 1 lit. c din Legea nr. 143/2000 prin raportare la Anexa II din acelaşi act normativ.

Starea de fapt reţinută mai sus rezultă din probele administrate în cursul procesului penal, respectiv din declaraţia dată de inculpat care a recunoscut fapta ce i se impută şi a dat detalii relevante cu privire la modalitatea de comitere a acesteia, a indicat şi provenienţa drogurilor identificate asupra sa în data de 20.03.2019, susţinând că le-a achiziţionat de la numitul C. B., la o petrecere la care a participat în mun. Bucureşti (fila 29 dosar u.p.).

Declaraţiile inculpatului se coroborează cu procesul-verbal întocmit în data de 20.03.2019 de organul de cercetare penală cu ocazia depistării în trafic a autoturismului în care se afla inculpatul, însoţit fiind de U. M.-G. M. R. şi A. O. C. (filele 14 – 16 dosar u.p.). În cuprinsul procesului-verbal menţionat, au fost descrise atât substanţele identificate asupra inculpatului, cât şi locul unde acestea se găseau.

Faptul că substanţele deţinute de inculpat constituie droguri de risc şi de mare risc, respectiv canabis şi amfetamină, reiese din raportul întocmit de Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul I.G.P.R. (filele 20 – 23 dosar u.p.). În urma analizării probelor predate specialiştilor de către organul de cercetare penală, s-a putut stabili că acestea erau constituită din cantitatea totală de 0,23 grame de amfetamină şi 0,15 grame de canabis.

În concluzie, probele analizate mai sus dovedesc existenţa faptelor şi a vinovăţiei inculpatului în comiterea infracţiunii prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, reţinute în sarcina sa şi înlătură prezumţia de nevinovăţie instituită în beneficiul acestuia prin art. 99 alin. 2 C.proc.pen. şi art. 6 paragraful 2 C.E.D.O.

În drept, fapta inculpatului G.E. care, în data de 20.03.2019, a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, droguri de risc şi de mare risc, respectiv cantitatea totală de 0,23 grame de amfetamină şi 0,15 grame de canabis, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de deținere de droguri de risc şi de mare risc, pentru consum propriu, fără drept prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

Însă, având în vedere toate circumstanţele de comitere a faptei, precum şi cele personale ale inculpatului, se constată că sunt îndeplinite în prezenta cauză condiţiile renunţării la aplicarea pedepsei prev. de art. 80 C.pen.

Astfel, în primul rând, este respectată cerinţa impusă de legiuitor la alin. 1 lit. a al art. 80 C.pen., respectiv infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit, relevant fiind sub acest aspect cantitatea foarte mică, de nici măcar 0,50 de grame de amfetamină şi canabis găsită asupra inculpatului în data de 20.03.2019, achiziţionată în vederea consumului propriu, la o petrecere la care acesta a participat împreună cu prietenii săi, fără ca fapta să afecteze un cerc mai larg de persoane şi fără ca inculpatul să fie implicat în alte activităţi legate de comercializarea drogurilor. De asemenea, nu se poate trece cu vederea că în primă fază, urmărirea penală l-a vizat pe numitul U.M.-G., cu privire la care organul de cercetare penală a avut suspiciunea că ar fi fost implicat în comercializarea substanţelor interzise de legea. Cu alte cuvinte, nu existau indicii că inculpatul ar fi cel care ar desfăşura o activitate ilegală de distribuire a drogurilor de risc sau de mare risc. 

În al doilea rând, în ceea ce priveşte condiţia stabilită prin lit. b al aceluiaşi aliniat, referitor la circumstanţele personale ale inculpatului nu pot fi trecute cu vederea: vârsta acestuia, lipsa antecedentelor penale, atitudinea sa de colaborare cu organele statului încă înainte de a dobândi vreo calitate în prezenta cauză, acesta indicând circumstanţele în care a ajuns în posesia drogurilor de risc şi de mare risc, aspecte faţă de care instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună în cauză. În aceeaşi ordin de idei, se mai are în vedere că inculpatul este integrat în societate, îşi câştigă existenţa în mod onest, are înregistrată o PFA, are studii superioare şi multiple specializări, în diferite domenii, astfel cum reiese din diplomele depuse la dosar. Apoi, inculpatul a fost caracterizat pozitiv şi de consilierul de probaţiune care a întocmit raportul de evaluare solicitat de instanţă şi care a constatat că acesta a înţeles consecinţele faptei sale şi a conştientizat cauzele care au generat comportamentul său infracţional, prezentând o motivaţie sporită pentru schimbare. De altfel, aceste aspecte rezultă şi din concluziile depuse la dosar de inculpat, după terminarea dezbaterilor.

În final, trecând la condiţiile imperative reglementate în cuprinsul alin. 2 al art. 80 C.pen., se constată că inculpatul nu a suferit până în prezent nicio condamnare şi nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nici nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor, iar pedeapsa prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000 pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc şi de mare risc, fără drept, pentru consum propriu, este sub 5 ani – închisoare de la 6 luni la 3 ani.

În consecinţă, în baza considerentelor expuse mai sus, se va dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul G.E., trimis în judecată sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de risc şi de mare risc, fără drept, pentru consum propriu, prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

În baza art. 81 C.pen., se va aplica inculpatului un avertisment şi acesta va fi atenţionat asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni, respectiv imposibilitatea renunţării la aplicarea pedepsei dacă în termen de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri va comite o altă infracţiune.

Se va constata că substanţele ridicate de la inculpat au fost consumate în procesul analizelor de laborator.

În baza art. 146 alin. 3 C.proc.pen., după rămânerea definitivă a hotărârii, se va dispune arhivarea, în loc special, cu asigurarea confidenţialităţii a plicului care conţine 7 DVD-uri pe care sunt stocate convorbirile şi comunicările interceptate în cauză, depuse la Tribunalul Covasna şi înregistrate în Registrul de evidenţă a mijloacelor materiale de probă la poziţia nr. 95/2020.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., inculpatul va fi obligat la plata sumei de 900 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (800 lei pentru faza de urmărire penală şi 100 lei pentru faza de judecată).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 396 alin. 3 C.proc.pen. raportat la art. 80 C.pen., renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul G.E., fiul lui E. şi M., născut la data de ………. în mun. ……….., jud. ………., cetăţean român, necăsătorit, situaţia militară nesatisfăcută, cu studii superioare, videograf la PFA G.E., domiciliat în …………………. posesor al CI seria ……… nr. …., CNP …………., trimis în judecată sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de risc şi de mare risc, fără drept, pentru consum propriu, prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

În baza art. 81 C.pen., aplică inculpatului G.E. un avertisment şi îl atenţionează asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.

Constată că substanţele ridicate de la inculpat au fost consumate în procesul analizelor de laborator.

În baza art. 146 alin. 3 C.proc.pen., după rămânerea definitivă a hotărârii, dispune arhivarea, în loc special, cu asigurarea confidenţialităţii a plicului care conţine 7 DVD-uri pe care sunt stocate convorbirile şi comunicările interceptate în cauză, depuse la Tribunalul Covasna şi înregistrate în Registrul de evidenţă a mijloacelor materiale de probă la poziţia nr. 95/2020.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă pe inculpat la plata sumei de 900 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07 iulie 2020.

PREŞEDINTE  GREFIER