Procedura falimentului

Sentinţă civilă 84/S din 23.09.2021


Cod ECLI ECLI:RO:TBCVN:2021:...............

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SECŢIA CIVILĂ

Dosar nr. unic ...............

Completul de fond specializat în soluţionarea cauzelor

în materia procedura insolvenţei /

SENTINŢA CIVILĂ NR.84/S

Şedinţa publică din data de 23 septembrie 2021

Instanţa constituită din:

JUDECĂTOR - SINDIC : ..............

GREFIER :  ..............................

Pe rol se află pronunţarea în cauza având ca obiect procedura falimentului debitoarei SC ..... SRL prin reprezentant  legal – administrator Cz. (fostă C.) K. – C., cu sediul în municipiul ....................,  înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Covasna sub numărul ..........., având cod unic de înregistrare numărul ............, deschisă la cererea formulată de creditoarea Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna prin reprezentant legal – şef administraţie Ambrus Attila, cu sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, strada Jozef Bem numărul  9, cod 520023, judeţ Covasna, în conformitate cu prevederile Legii numărul 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică de astăzi, se constată lipsa creditoarei Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna, a debitoarei SC ..... SRL şi lichidatorului judiciar ...... IPURL.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, prin care s-au evidenţiat părţile, obiectul litigiului, stadiul procesual şi modul de îndeplinire a procedurii de citare.

Dezbaterile asupra cauzei de faţă  au avut loc în şedinţa publică din 17 septembrie 2021, susţinerile şi concluziile părţii prezente fiind consemnate în încheierea din acea zi, care face parte integrantă din sentinţă şi la care se face trimitere. Judecătorul – sindic, în vederea deliberării, a amânat pronunţarea la data de 23 septembrie 2021, în temeiul art. 396 alin. (1) din  Codul de procedură civilă.

JUDECĂTORUL – SINDIC

Prin sentinţa civilă nr. 50/S/19 iunie 2020 a Tribunalului Covasna a fost admisă cererea creditoarei Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna şi a fost deschisă procedura generală a insolvenţei faţă de debitoarea SC ..... SRL. A fost desemnată în calitate de administrator judiciar provizoriu societatea ...... SPRL.

În baza art. 57 din Legea nr. 85/2014 a fost convocată adunarea creditorilor pentru a se pune în discuţie confirmarea / desemnarea administratorului judiciar.

Prin hotărârea adunării creditorilor din 25 august 2020 nu  a fost confirmat administratorul judiciar provizoriu ...... SPRL şi a fost desemnat în calitate de administrator judiciar practicianul ...... IPURL.

Prin încheierea din 15 octombrie 2020 s-a luat act de hotărârea adunării creditorilor, consemnată în procesul verbal nr. 222/25 august 2020 încheiat de practicianul în insolvenţă ...... SPRL şi a fost confirmat administratorul judiciar ...... IPURL.

Prin Sentinţa civilă nr. 101/S/12 noiembrie 2020 a Tribunalului Covasna s-a decis intrarea debitoarei SC ..... SRL în faliment, fiind desemnată în calitate de lichidator judiciar societatea ...... IPURL.

Potrivit tabelului definitiv consolidat al creanţelor (fila 39, vol. III), obligaţiile împotriva debitoarei au fost în sumă totală de 42.029 lei, unica înscrisă fiind Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna.

La data de 9 septembrie 2021, lichidatorul judiciar ...... IPURL a înregistrat la instanţă cererea nr. 4686/8 septembrie 2021 de închidere a procedurii falimentului debitoarei SC ..... SRL în condiţiile art. 174 din Legea nr. 85/2014 (69 – 70, vol. III), ce a fost publicată în  Buletinul procedurilor de insolvenţă nr. 14839/9 septembrie 2021, potrivit dovezii depuse la dosar (fila 76, vol. III).

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului, judecătorul - sindic reţine următoarele:

Societatea ..... SRL are sediul în ............................., şi este înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Covasna sub numărul .............., având cod unic de înregistrare numărul ................. Principalul obiect de activitate declarat era „Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat”, cod CAEN 4322.

În urma analizării situaţiei economico-financiare a  debitoarei, lichidatorul judiciar a întocmit raportul privind cauzele şi împrejurările care au condus la starea de faliment a societăţii ..... SRL (filele 31 – 33, vol. III), în concluziile căruia se arată următoarele:

„Cu privire la incidenţa art. 169 alin. (1) lit. a) şi e) din Legea nr. 85/2014

La  nivelul anului 2014, societatea ..... SRL înregistrează active imobilizate neamortizate în valoarea 700 lei, active circulante în valoare de 18.278 lei, reprezentând stocuri în valoare de 18.178 lei, creanţe în valoarea de 0 lei şi sume de bani în casierie sau la bancă în valoare de 100 lei.

Deoarece administratorul statutar Cz. (fostă C.) K. – C. nu a pus la dispoziţia practicianului în insolvenţă documentele financiar -  contabile din care să reiasă modul de utilizare a disponibilităţilor provenite din activitatea desfăşurată, se poate considera faptul că administratorul statutar a folosit disponibilităţile persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane şi a deturnat sau ascuns o parte din activul societăţii.

Cu privire la incidenţa art. 169 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 85/2014

Întrucât nici până la această dată administratorul societăţii Cz. (fostă C.) K. – C. nu a pus la dispoziţia administratorului judiciar actele prevăzute de art. 67 din Legea nr. 85/2014, apreciem la acest moment că acesta se face vinovat de săvârşirea faptelor prevăzute de art. 169 lit. d) din Legea nr. 85/2014.

Potrivit art. 10 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.

Având în vedere că, potrivit informaţiilor preluate de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, societatea debitoare a depus situaţii financiare doar până în anul 2014, lichidatorul judiciar consideră că a fost ţinută o contabilitate fictivă, administratorul statutar a făcut să dispară unele documente contabile sau nu a fost ţinută contabilitatea în conformitate cu legea.”

Raportul privind cauzele şi împrejurările falimentului debitoarei ..... SRL nu a fost contestat.

Prin cererea înregistrată la Tribunalul Covasna sub dosar nr. unic ........... din 18 februarie 2021, reclamanta ...... IPURL - în calitate de  lichidator judiciar al debitoarei SC ..... SRL, a solicitat să se dispună ca pârâta Cz. (fostă C.) K. – C. să suporte pasivul acesteia în sumă de 42.029 lei.

Prin sentinţa civilă nr. 79/S/24 iunie 2021 pronunţate de  Tribunalul Covasna în dosarul .................... (definitivă din data de 15 iulie 2021), a fost admisă acţiunea formulată de reclamanta ...... IPURL - în calitate de  lichidator judiciar al debitoarei SC ..... SRL în contradictoriu cu pârâta Cz. (fostă C.) K. – C. şi în consecinţă, s-a dispus ca pârâta să suporte, în calitate de administrator al debitoarei falite, pasivul acesteia, respectiv suma de 42.029 lei, ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei în vederea plăţii datoriilor

Având în vedere faptul că debitoarea nu deţine bunuri în patrimoniu şi nu are creanţe de recuperat, lichidatorul judiciar ...... IPURL a solicitat închiderea procedurii insolvenţei SC ..... SRL, creditoarea Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna fiind acord cu această propunere, având în vedere că nu a formulat obiecţii.

Astfel fiind, în raport cu cele ce preced, judecătorul – sindic constată că în prezenta cauză au fost parcurse toate etapele procedurale şi va dispune închiderea procedurii, în condiţiile  prevăzute de art. 174 din Legea nr. 85/2014,  cu consecinţa radierii debitoarei din registrul comerţului. În temeiul art.180 din Legea nr. 85/2014 va descărca lichidatorul judiciar de orice sarcini şi responsabilităţi privind procedura. Totodată, va aproba plata, din fondul constituit conform art. 39 alin. (4) din lege, a retribuţiei practicianului în insolvenţă ...... IPURL în sumă de 3.289 lei + TVA şi a cheltuielilor procedurale în sumă de  591,17 lei.

Cât priveşte cererea nr. CVG_DEX 5901/23 august 2021 formulată de creditoarea Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna pentru autorizarea creditorilor bugetari să pună în executare silită sentinţa de atragere a răspunderii materiale a fostului administrator social, judecătorul - sindic reţine că prin art. 173 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi  de insolvenţă se instituie regula potrivit căreia executarea silită împotriva persoanelor prevăzute la art. 169 alin. (1) se efectuează de către executorul judecătoresc, conform Codului de procedură civilă. După închiderea procedurii  falimentului, sumele rezultate din executarea silită vor fi repartizate de executorul judecătoresc în temeiul tabelului definitiv consolidat de creanţe pus la dispoziţia sa de către lichidator.

De la această regulă, prin art. 220 alin. (10) din Legea nr. 207/2015  privind Codul de procedură fiscală s-a instituit o excepţie şi anume aceea că executarea silită se efectuează de creditorii cu creanţe fiscale, prin organele proprii de executare, în cazul în care s-a dispus atragerea răspunderii membrilor organelor de conducere, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.85/2014 şi pentru creanţe fiscale.

În aceste condiţii, constatând că la masa credală unica înscrisă este creditoarea deţinând creanţe bugetare, judecătorul – sindic va autoriza Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna să pună în executare silită sentinţa civilă nr. 79/S/24 iunie 2021 pronunţate de  Tribunalul Covasna în dosarul ................... 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN  NUMELE  LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Dispune închiderea procedurii insolvenţei debitoarei SC ..... SRL prin reprezentant  legal, cu sediul în ..........................,  înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Covasna sub numărul ............., având cod unic de înregistrare numărul ..............

Dispune radierea debitorului din registrul comerţului.

Descarcă lichidatorul judiciar de orice îndatoriri şi responsabilităţi cu privire la procedură.

Încuviinţează plata onorariului lichidatorului judiciar ...... IPURL  în sumă de 3.289 lei + TVA şi a cheltuielilor procedurale în sumă de  591,17 lei din fondul constituit conform art. 39 alin. (4) din Legea nr.85/2014, aflat la dispoziţia U.N.P.I.R. Filiala Braşov.

Autorizează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna să pună în executare sentinţa civilă nr. 79/S/24 iunie 2021 pronunţate de  Tribunalul Covasna în dosarul ................. – având ca obiect atragerea răspunderii materiale a fostului administrator al debitoarei SC ..... SRL, Cz. (fosă C.) K. – C..

Dispune notificarea prezentei sentinţe Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Covasna şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Covasna  pentru efectuarea menţiunilor de închidere a procedurii şi de radiere, precum şi publicarea prin Buletinul procedurilor de insolvenţă. 

Cu  drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare.

Pronunţată azi, 23 septembrie 2021, prin punerea  soluţiei la dispoziţia părţilor  prin mijlocirea grefei instanţei.

JUDECĂTOR-SINDIC GREFIER