Potrivit art. 268, lit. d) Codul muncii, cererile prin care se solicită constatarea nulităţii uni contract individual de muncă se poat face pe toată durata existenţei contractului

Sentinţă civilă 543 din 20.05.2020


Asupra cauzei de faţă

La data de 6 decembrie 2019 reclamanta C.C.A. a chemat în judecată pe pârâta SC O... O... SRL, solicitând instanţei ca, prin sentinţa ce se va pronunţa să se constate nulitatea contractului individual de muncă nr. 3/14.08.2019 emis de pârâta, repunerea părţilor în situaţia anterioară încheierii contractului individual de muncă prin aplicarea principiului de drept comun până la expirarea contractului cu  AJOFM Dolj. De asemenea a solicitat  şi dreptul la despăgubiri calculate potrivit art. 253 Codul Muncii.

In motivarea acţiunii a arătat că la data de 05.11.2019 când îşi desfăşura activitatea constând în serviciu de curăţenie în incinta SC A...C... SRL ca angajată a pârâtei SC O... O... SRL a fost gonită de V.R.I. administratora de la SC E... F... C... SRL şi de sora acesteia, L...

De asemenea, a arătat că în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019 a desfăşurat activitate constând în serviciu de curăţenie la  SC A... C... SRL iniţial ca angajată fără contract de muncă  pe perioada noiembrie 2018 – martie 2019 şi cu contract de muncă nr. 36/ 14.03.2019 la SC E... F... C... SRL administrator fiind V.R.I. şi ulterior la parata SC O... O... SRL din 16.08.2019  administrator fiind V.S.C.

A arătat de asemenea că, la parata SC O... O... SRL,  a fost înregistrată în REVISAL, fără ştirea sa, fără ca aceasta să fi făcut cerere de angajare neavând nici un motiv să plece de la  SC E... F... C... SRL, având un angajament cu AJOFM Dolj de decontare a cheltuielilor de transport de la domiciliu  său din comuna Galicea Mare la SC A... C... SRL în Craiova unde îşi desfăşura activitatea si retur.

Astfel încălcându-se prev. art. 16 alin(3) din Codul Muncii, administratora SC E... F... C... SRL în data de 21.08.2019 i-a aruncat pe capota masinii cele 2 exemplare ale contractului individual de muncă de la firma sotului său, SC O... O... SRL, spunându-i " semnează " că e la celălalt" că aceasta închide societatea.

Cu cele două contracte nesemnate s-a dus la ITM Dolj să întrebe legal ce trebuie să facă, să semneze contractele individuale de muncă la SC O... O... SRL spunându-i inspectorului de la ITM Dolj, că aceasta este angajată la SC E... F... C... SRL cu contract de muncă şi că are un angajament pe 1 an cu  AJOFM DOLJ pentru decontarea cheltuielilor de transport.

De asemenea a arătat că a aflat verbal în  data de 22.08.2019 că este angajată la SC O... O... SRL, din data de 16.08.2019 de la inspectorul cu care a vorbit la ITM.

A întrebat cum este posibil acest fapt arâtându-i contractele de muncă de la SC O... O... SRL în două exemplare nesemnate pe care administratoarea SC E... F... C... SRL, V.R.I. i le-a dat să le semneze.

De asemenea, a arătat că inspectorul de la ITM i-a spus să semneze contractele de la SC O... O... SRL şi să mearga cu ele la  la AJOFM DOLJ să le depună pentru a primi în continuare sumele pentru transport.

A arătat că de când a fost angajată la SC O... O... SRL  până la această dată nu a mai primit  de la AJOFM DOLJ  sumele cuvenite pentru transport, aceasta plătindu-şi singură contravaloarea transportului de la domiciliul său din comuna Galicea Mare şi până la Craiova la SC A... C... unde şi-a desfălurat activitatea şi retur pe perioada august -noiembrie 2019.

De asemenea a arătat că înscrisurile primite de la administratoarea SC E... F... C... SRL, V.R. pentru SC O... O... SRL nu au corespuns cerinţelor AJOFM DOLJ,  i s-au înmânat adeverinţe neştampilate, contractul individual de muncă de la SC O... O... SRL, neştampilat, la punctul D, la locul de muncă, nu se regăseşte adresa de la SC A... C... SRL unde şi-a desfăşurat activitatea, ci în contractul individual de muncă nr .3/14.08.2019 este trecut la locul de muncă "1) Activitatea se desfăşoară la SC O... O... SRL, localitatea Craiova; În lipsa unui loc de muncă fix salariatul va desfăşura activitatea astfel la oricare dintre posturile / obiectivele/ punctele de lucru în funcţie de serviciile contractate şi cerinţele beneficiarului ,dar aceasta avea loc de muncă fix la SC A... C... SRL,unde venea în fiecare dimineaţă de la domiciliul său din com.Galicea Mare  de luni până sîmbăta inclusiv din noiembrie 2018 şi până în noiembrie 2019; declaraţia pe proprie răspundere a angajatorului Vălu Sorin -constantin , fiind nedatată şi neştampilată.

 A învederat de asemenea că nu stie unde are sediul SC O... O... SRL şi nu îşi desfăşoară activitatea acolo; nu au fost respectate toate prev. art.17, s-au modificări la contractul de muncă dar fără act adiţional; a solicitat eliberarea unui extras din baza de date electronică REVISAL de la ITM Dolj.

La data de 29.11.2019 a primit rezultatul verificărilor în baza de date organizată la nivelul Inspectiei Muncii cu registrele generale de evidenţă a salariaţilor depuse de angajatori. Atunci a sesizat că SC O... O... SRL prin măsură unilaterală a  încheiat contractul individual de muncă nr. 3/14.08.2019 la data de 05.11.2019 înregistrând ca temei încetare art. 31 alin.(3).

A înţeles că pârâta SC O... O... SRL prin măsura unilaterală a încetat  contractul individual de muncă înainte de expirarea perioadei de probă prevăzută în contractul individual de muncă dar fără a-i comunica în scris notificarea, prevăzută de art. 31 alin.(3) sub sanctiunea nulităţii angajatorului SC O... O... SRL, întrucât aceasta ca angajat a avut initiativa încetării contractului de muncă.

De asemenea a arătat că prin această măsură pârâta SC O... O... SRL a pus-o în situaţia de a  nu mai găsi un nou loc de muncă fiind la sfârşitul anului când nu se fac angajări.

A arătat că s-a angajat  ca femeie de serviciu, aceasta fiind ingineră, pentru a-şi achita o datorie ce i se retinea lunar din salariul cuvenit, iar acum este pusă într-o situaţie dificilă.

De asemenea, consideră că înfiinţarea pârâtei SC O... O... SRL a avut ca scop invocarea perioadei de probă la o nouă societatea deşi nu putea fi vorba de o nouă perioadă de probă întrucât a lucrat din anul 2018 luna noiembrie şi până la 05.11.2019 la acelaşi punct de lucru SC A... C... SRL şi pe aceeasi funcţie COD 515302 /AGENT CURĂTENIE  CLĂDIRI ŞI MIJLOACE SE TRANSPORT, aşa cum se observă şi în înregistrările  REVISAL pe care le-a primit de la ITM în data de 29.11.2019.

În drept şi-a întemeiat prezenta pe dispoziţiile Codului Muncii şi dispoziţiile Codului de Procedură Civilă.

Pârâta a depus întâmpinare, solicitând respingerea actiunii ca neântemeiată, cu cheltuieli de judecată.

În motivare a arătat că reclamanta a fost salariata societăţii  începând cu data de 15.08.2019 conform contractului individual de munca înregistrat sub nr. 3/14.08.2019, pana la data de 05.11.2019 când, a fost încetat acest contract individual de munca in temeiul dispoziţiilor art. 31 alin. l si 3 coroborate cu art. 55 lit. c) din Codul Municii.

In data de 14.08.2019, reclamanta a semnat contractul individual de munca cu societatea O... O... SRL, contract înregistrat sub nr. 3/14.08.2019, contract care a stipulat si perioada de proba de 90 de zile.

Contractul individual de munca a fost încheiat in mod valabil, prin consimţământul liber exprimat prin semnătură de către ambele parti, astfel ca solicitarea de constatare a nulităţii sale este una vădit nefondata.

Contractul a încetat ca urmare a emiterii notificării ceruta de textul de lege, respectiv art. 31 din Codul muncii, astfel ca nu este întemeiata in nici un fel contestaţia reclamantei salariate C.C.

Toate motivele invocate nefondat in contestaţia formulata si care se refera la relaţia cu societatea E... F... & C... SRL sunt străine de prezentul raport juridic si de cauza de fata, astfel ca va rugam sa le inlaturati ca fiind lipsite de interes si de obiect.

Atitudinea si demersurile contestatoarei, dovedite ca fiind extrem de conflictuale, sunt de neînţeles nici din punct de vedere uman, nici logic, si nici juridic.

In concluzie, contractul individual de munca este legal si perfectat in mod valabil.

De asemenea, decizia nr. 17/04.11.2019 de încetare este pe deplin valabila, fiind îndeplinite toate condiţiile de fond incidente: 1. încetarea a avut ca si temei notificarea nr. 16/04.11.2019 si transmisa prin executor judecătoresc cu nr. 419/N/2019 prin S... L... F..., notificare ceruta de textul de lege, respectiv art. 31 din Codul muncii, contractul încetând in perioada de proba in baza art. 31 alin.l si 3 coroborate cu art. 55 lit. c) din Codul Municii astfel ca nu este întemeiata in nici un fel contestaţia reclamantei salariate C.C.

Pentru toate considerentele prezentate  a solicitat respingerea acţiunii formulate, ca fiind neîntemeiată si obligarea contestatoarei la plata cheltuielilor de judecata ocazionate cu prezentul litigiu.

În drept,  şi-a întemeiat prezenta  pe dispoziţiile art. 205 şi urm. Cod de procedură civilă.

Reclamanta a depus la dosar răspuns la întâmpinare.

  Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

Reclamanta a fost salariata pârâtei O... O... SRL în funcţia/meseria de muncitor necalificat în servicii curăţenie – cod COR 515302, aşa cum rezultă din contractul individual de muncă pe durată nedeterminată nr. 3/14.08.2019.

Prin cererea ce formează obiectul prezentului dosar, reclamanta solicită instanţei să constate nulitatea absolută a contractului individual de muncă nr. 3/14.08.2019 şi să fie repusă în situaţia anterioară până la expirarea contractului cu AJOFM Dolj.,

Potrivit art. 16 alin. 1-3 Codul muncii, contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.

(2) Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

(3) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

Conform dispoziţiilor art. 57, alin. 1 Codul muncii, nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.

În speţă, la dosarul cauzei a fost depus contractul individual de muncă nr. 3/14.08.2019 la filele 35-38. Din analiza acestui contract rezultă că sunt îndeplinite cerinţele art. 16 Codul muncii, în sensul că a fost încheiat în formă scrisă, în limba română, iar înregistrarea sa în registrul general de evidenţă a salariaţilor s-a făcut la data de 14.08.2019 cu două zile înainte de începerea activităţii de către salariat, 16.08.2019.

Consimţământul părţilor rezultă din faptul semnării contractului de către ambele părţi, semnătura reclamantei fiind dată la data de 14.08.2020, iar în finalul contractului se face menţiunea: " am luat la cunoştinţă şi am primit un exemplar din prezentul contract individual de muncă, azi 14.08.2019" urmată de semnătura reclamantei.

Cu referire la faptul că, potrivit susţinerilor reclamantei, locul desfăşurării activităţii nu a fost la O... O... SRL, ci A... C... SRL, instanţa reţine că la litera D, teza a II-a din contract se prevede posibilitatea ca, în lipsa unui loc de muncă fix, desfăşurarea activităţii să se facă "la oricare dintre posturile/obiectivele/punctele de lucru, în funcţie de serviciile contractate şi cerinţele beneficiarului.

Prin urmare, instanţa constată că s-au respectat condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă, astfel că acţiunea urmează a fi respinsă ca neîntemeiată, cu atât mai mult cu cât, aşa cum arată ambele părţi, contractul individual de muncă nr. 3/14.08.2019 a cărui nulitate se solicită de către reclamantă a încetat în temeiul art. 31, alin. 1 şi 3 prin Notificarea nr. 16/04.11.2019 comunicată reclamantei prin executor judecătoresc(filele 39, 40 dosar) la data de 05.11.2019. Potrivit art. 268, lit. d) Codul muncii, cererile prin care se solicită constatarea nulităţii uni contract individual de muncă se poate face pe toată durata existenţei contractului,m or, la data introducerii cererii de chemare în judecată, 06.12.2019, contractul individual de muncă nr. 3/14.08.2019 nu mai era în fiinţă.

În temeiul art. 453, alin. 1 C.p.c., intsţanţa va obligă reclamanta să plătească pârâtei suma de 833 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat, conform facturii şi ordinului de plată ataşate la dosar.

Opinia asistenţilor judiciari este conformă cu hotărârea şi considerentele prezente.