Cuprins pe materii: Drept civil.
Index alfabetic:
-carte funciară
-prescripṭia extinctivă
C.civ.: art. 909 alin. (3), art.911 alin. (2), art. 902 alin. 1 şi 2 pct.17
Prin instituirea unui sechestru asigurător în procesul penal, statul nu devine titular al unui drept real de ipotecă, iar notarea sechestrului nu reprezintă o intabulare, astfel încât, pentru acṭiunea în rectificarea notării, devin incidente dispoziţiile art. 911 C.civ., care stabilesc caracterul imprescriptibil al acţiunii.
Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, dec.civ. nr.264/03.03.2022
Prin apelul formulat, reclamanta a criticat soluṭia pronunṭată de către prima instanṭă, cu privire la admiterea excepţiei prescripţiei dreptului material la acţiune şi respingerea cererii, ca fiind prescrisă.
Apelul este fondat.
Tribunalul a reṭinut că, faţă de modalitatea de soluţionare a excepţiei prescripţiei dreptului material la acţiune, se impune a se stabili dispoziţia legală incidentă în cauză, respectiv art. 909 alin. (3) C.civ., sau art.911 alin. (2) C.civ.
În acest context, s-a reţinut că stabilirea caracterului prescriptibil sau imprescriptibil al acţiunii în rectificare presupune în prealabil încadrarea juridică a sechestrul asigurător instituit în materie penală în categoria drepturilor reale sau a actelor sau faptelor supuse notării.
În acest sens, sunt relevante dispoziţiile art. 902 alin. 1 şi 2 pct.17 C.civ., astfel încât, notarea este una din înscrierile care pot fi efectuate în cartea funciară şi spre deosebire de înscrierea provizorie şi intabulare, care au ca obiect drepturi reale imobiliare, obiectul notării îl reprezintă alte drepturi, acte, fapte sau raporturi juridice, care au legătură cu imobilele cuprinse în cartea funciară, legiuitorul incluzând în categoria acestora şi sechestrul.
In continuare, Tribunalul, reṭinând că, prin instituirea unui sechestru asigurător în procesul penal, statul nu devine titular al unui drept real de ipotecă, a constatat că notarea sechestrului nu reprezintă o intabulare, astfel încât, în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 911 C.civ., care stabilesc caracterul imprescriptibil al acţiunii în rectificarea notării.
Faţă de aceste considerente, Tribunalul a respins excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune şi a reţinut cauza spre rejudecare, respingând, ca neîntemeiată, cererea de rectificare a cărţii funciare.
Tribunalul Argeș
plângere împotriva încheierii de carte funciară
Judecătoria Iași
Cerere de intabulare a dreptului de proprietate. Dovada dreptului de proprietate.
Curtea de Apel Oradea
DREPT PROCESUAL CIVIL. ACŢIUNE ÎN RECTIFICARE DE CARTE FUNCIARĂ. CALITATE PROCESUALĂ ACTIVĂ. INTERES PROCESUAL LEGITIM. EXCEPŢIA AUTORITĂŢII DE LUCRU JUDECAT. Art. 24 lit. a, 35 şi 36 din Legea nr. 7/1996 Art. 111 din Codul de procedură civilă Ar
Curtea de Apel Timișoara
Încheiere dată de registratorul de carte funciară. Cale de atac
Curtea de Apel Oradea
Inadmisibilitatea acţiunii în rectificare de carte funciară, pe calea dreptului comun, privitor la un imobil preluat de Statul Român în baza Decretului nr.92/1950, în lipsa anulării actelor de dobândire a dreptului de proprietate ale actualilor proprietar