Contencios administrativ si fiscal. Litigiu privind functionarii publici

Sentinţă civilă 123 din 15.04.2019


Dosar nr. 187/89/2019

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 123/CA/2019

Şedinţa publică de la 15 aprilie 2019

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE I....-M.... P...

Grefier A... C....

Pe rol se află pronunţarea asupra cauzei de contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamanţii M. C. D., P. M., S. V. L., A. D., C. N., B. N. şi E. F., membrii ai ASOCIAŢIEI CIVICE "A..........", toţi cu domiciliul procesual ales la sediul Asociaţiei Civice A....., din B....., str. .........  în contradictoriu cu pârâta U.M. 02......, cu sediul în V....., str. ............... având ca obiect - litigiu privind funcţionarii publici (Legea Nr.188/1999), dosar declinat din dosarul 21293/3/2018 al Tribunalului Bucureşti, cauză ale cărei dezbateri au avut loc în şedinţa publică din 08.04.2019 şi consemnate în încheierea de la acea dată, parte integrantă din prezenta hotărâre, când în conformitate cu art. 222 (2) Cod procedură civilă, pronunţarea cauzei s-a amânat pentru termenul de astăzi.

În termenul de amânare a pronunţării s-au depus concluzii scrise de către MAN pentru UM 02........... Vaslui.

TRIBUNALUL

Deliberând asupra acţiunii constată următoarele,

Prin sentinţa nr. 7463 din 14 11 2018 a Tribunalului Vaslui a fost declinată competenţa de soluţionare a cererii formulate de reclamanţii M. C. D., P. M., S. V. L., A. D., C. N., B. N. şi E. F. la Tribunalul Vaslui. 

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe, la data de 1 02 2019,  sub nr. 187/89/2019, reclamanţii ...........,  reprezentaţi prin  ASOCIAŢIA CIVICĂ "A....", în contradictoriu şi pe pârât U.M. 02......., au solicitat:

 1) Obligarea pârâtului la recalcularea soldei de funcţie a  reclamanţilor în conformitate cu Art. 19, Anexa VI din Legea 153/2017 iar diferenţa salarială rezultată începând cu data de 01.07.2017, data de intrare în vigoare a Legii 153/2017, să fie actualizată cu rata inflaţiei şi dobânda legală până la data plăţii efective.

2) Obligarea pârâtului să completeze şi să comunice membrilor din tabelul anexat ordinul de numire în funcţie şi de stabilire a drepturilor salariale completat cu prevederile Art. 19, Anexa VI din Legea 153/2017.

În motivarea cererii, reclamanţii au arătat că, la data de 01.07.2017, a intrat în vigoare Legea 153/2017 care la Art. 19, Anexa VI prevede:

“ Art. 19. - Pentru realizarea prerogativelor constituţionale de apărare, ordine publică şi securitate naţională, personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 7,5%. “

În contra prevederilor legale mai sus menţionate, pârâtul a înţeles să adopte o atitudine nelegală şi să nu pună în aplicare textul legal în cauză.

În dovedire au solicitat admiterea probei cu înscrisuri.

Cererea a fost întemeiată pe prevederile Legii 554/2004.

Ministerul Apărării Naţionale pentru Unitatea Militară 02......, a depus întâmpinare faţă de cererea de chemare în judecată, solicitând respingerea acţiunii ca neîntemeiată.

Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat instanţei să dispună - obligarea pârâtului la recalcularea soldei de funcţie a acestuia, în conformitate cu dispoziţiile art. 19, Anexa VI din Legea nr. 153/2017 şi plata diferenţelor salariale, începând cu 01.07.2017, data intrării în vigoare a legii menţionate, actualizată cu rata inflaţiei şi dobânda legală până la data plăţii efective; obligarea pârâtului la completarea şi comunicarea ordinului de numire în funcţie a reclamantului şi de stabilire a drepturilor salariale completat cu prevederile art. 19, Anexa VI din Legea 153/2017.

Se precizează faptul că, în perioada de  aplicare etapizată a legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv de la data intrării în vigoare a acesteia (01.07.2017) şi până la data de 31 decembrie 2021, dreptul salariat reglementat de textul de lege nu poate fi acordat.

Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, „Prevederile prezentei legi se aplică etapizat, începând cu data de 1 iulie 2017”. 

Totodată, potrivit prevederilor art. 38 alin. (2) lit. a), coroborat cu cele prevăzute la alin. (3) lit. a) din aceeaşi lege, ,,se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, iar începând „cu data de 01 ianuarie 2018, „cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. ”

În conformitate cu dispoziţiile art. 38 alin. (4) din Legea nr. 153/2017, cu modificările ulterioare, „În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin lege anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).

Raportat la normele legale invocate, solicitarea privind recalcularea soldei de funcţie a reclamantului potrivit prevederilor art. 19, Anexa VI din Legea nr. 153/2017, cu modificările ulterioare este apreciată ca fiind neîntemeiată, deoarece majorarea acestui drept specific se realizează în mod etapizat, pe perioada de aplicare a legii.

Prin precizările înregistrate în data de 01.03.2019, Ministerul Apărării Naţionale pentru Unitatea Militară 02........ a invocat excepţia inadmisibilităţii acţiunii pentru neîndeplinirea procedurii prealabile, în ceea ce priveşte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi.

Se arată că în conformitate cu dispoziţiile art 193 C.pr.civ., în cazurile anume prevăzute de lege, sesizarea instanţei competente se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, în condiţiile stabilite de acea lege, dovada îndeplinirii procedurii prealabile anexându-se la cererea de chemare în judecată.

Potrivit dispoziţiilor art. 37 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, „(1) Soluţionarea contestaţiilor în legătură cu stabilirea salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaților de încadrare, a sporurilor, a creşterilor salariate, a premiilor şi a altor drepturi care se acordă potrivit prevederilor prezentei legi este de competenţa ordonatorilor de credite.

(2)Contestaţia poate fi depusa în termen de 20 de zile calendaristice de la data comunicării actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite.

(3)Ordonatorii de credite soluţionează contestațiile în termen de 30 de zile calendaristice. 

(4)Împotriva modului de soluţionare a contestaţiei persoana nemulțumită se poate adresa instanţei de contencios administrativ sau, după caz, instanţei judecătoreşti competente potrivit legii, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării soluționării contestaţiei. Instanţa se pronunţă de urgenţă şi cu precădere”

Din textul de lege menţionat, reiese că reclamanţii, daca erau nemulţumiţi de modul de stabilire a soldei de funcţie şi sporurilor în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 153/2017, ar fi trebuit ca, mai întâi, să se adreseze cu o contestaţie ordonatorului de credite, respectiv comandantului unităţii, iar dacă răspunsul primit i-ar fi nemulțumit, aveau posibilitatea să se adreseze instanţei de judecată competente.

Or, reclamanţii nu au parcurs această procedură prealabilă, astfel că apreciază acţiunea formulată direct la instanţa de judecată este inadmisibilă.

Faptul că reclamantul a luat la cunoştinţă de drepturile salariale stabilite potrivit noii legi reiese şi din aceea că au formulat cererea de chemare în judecat[ care face obiectul prezentului dosar.

Se arată că excepţia invocată este o excepţie de procedură de ordine publică, peremptorie, care, în conformitate cu dispoziţiile art. 247 C.pr.civ. poate fi invocată în orice stare a procesului.

În concluzie, având în vedere motivele invocate, solicită admiterea excepţiei inadmisibilității acţiunii pentru neîndeplinirea procedurii prealabile şi respingerea acesteia ca inadmisibilă.

În cauză a fost încuviinţată şi administrată proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului se reţine că acţiunea este neîntemeiată:

Reclamanţii ...................... sunt militari încadraţi în funcţii în Centrul Militar Judeţean V....... ( Unitatea Militară 02........ V......).

Reclamanţii solicită acordarea majorării  soldei funcţiei  cu 7,5% în baza art. 19, Anexa VI din legea 153/2017 care  prevede:

“ Art. 19. - Pentru realizarea prerogativelor constituţionale de apărare, ordine publică şi securitate naţională, personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 7,5%. “

În baza art. 248 CPC se va analiza prioritar excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocată de pârâtă,  care va fi respinsă.

 Drepturile salariale ale reclamanţilor au fost stabilite pentru perioada 1 07 2017 şi până în prezent în baza legii 153/2017. Din 30 06 2017 li s-a stabilit salariul reclamanţilor prin ordine de zi pe unitate care sunt depuse în regim de informaţii clasificate al instanţă ( cu grad de secret de serviciu), în baza legii 284/2010, iar după 1 iulie 2017 salariul reclamanţilor a fost stabilit etapizat în baza legii 153/2017( în baza ordinelor pe zi de unitate, depus în regim de informaţii clasificate).

Potrivit art. 37 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, „(1) Soluţionarea contestaţiilor în legătură cu stabilirea salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaților de încadrare, a sporurilor, a creşterilor salariate, a premiilor şi a altor drepturi care se acordă potrivit prevederilor prezentei legi este de competenţa ordonatorilor de credite.

(2)Contestaţia poate fi depusa în termen de 20 de zile calendaristice de la data comunicării actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite.

 (3)Ordonatorii de credite soluţionează contestațiile în termen de 30 de zile calendaristice. 

(4)Împotriva modului de soluţionare a contestaţiei persoana nemulțumită se poate adresa instanţei de contencios administrativ sau, după caz, instanţei judecătoreşti competente potrivit legii, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării soluționării contestaţiei. Instanţa se pronunţă de urgenţă şi cu precădere.”

În cauză se solicită drepturi salariale suplimentare celor din ordinele de zi, respectiv majorare de 7,5%. Întrucât acestă majorare nu este cuprinsă în ordinele de zi care au stabilit drepturile salariale ale reclamanţilor, nu era necesar anterior promovării acestei acţiuni să fie contestate ordinele prin care se stabilesc drepturile salariale.

În sensul că nu este necesară îndeplinirea unei proceduri prealabile introducerii acţiunii pentru drepturile care nu sunt recunoscute prin actele ordonatorilor de credite este şi decizia nr. 9/2017 a ICCSJ, pronunţată în recurs în interesul legii care a stabilit

„În interpretarea unitară a dispoziţiilor art. 34 din Legea nr. 330/2009, art. 30 din Legea nr. 284/2010, art. 7 din Legea nr. 285/2010 şi a art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014, dispoziţiile legale nu instituie o procedură prealabilă sesizării instanţelor din cadrul jurisdicţiei muncii cu acţiuni având ca obiect obligarea angajatorilor la plata, în temeiul legii, a unor drepturi salariale care nu sunt recunoscute prin acte ale ordonatorilor de credite ori prin contracte individuale de muncă sau acte adiţionale la acestea din urmă.”

Această decizie interpretează dispoziţii similare din alte legi de salarizare, decât cea aplicabilă în cauză, legea 153/2017, dar interpretarea poate fi aplicată şi în cazul art. 37 din legea 153/2017.

Întrucât în cauză se solicită majorare de 7,5%, care nu este recunoscută de pârâtă prin ordinele de zi pe unitate, rezultă că reclamanţii nu aveau obligaţia de a contesta aceste acte administrative anterior promovării acţiunii.

Prezenta acţiune prin care se solicită diferenţe salariale este  admisibilă.

Pe fondul acţiunii se reţine că acţiunea este neîntemeiată.

Din precizările depuse de pârâtă la 10 04 2019 rezultă că majorarea de 7,5 % s-a acordat parţial în limita de ¼ începând cu data de 1 ian. 2019.

În mod corect pârâta a acordat parţial această majorare în baza art. 19, Anexa VI din legea 153/2017, începând cu 1 ian 2019.

Potrivit prevederilor art. 38 alin. (2) lit. a) din  legea 153/2017 ,, începând cu 1 iulie 2017 se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

Astfel că de la 1  iulie  2017  se menţine  solda funcţiei de bază şi celelalte drepturi din iunie 2017.

În cauză reclamanţilor li s-a stabilit prin ordinele de zi pe unitate cuantumul soldei de funcţie, soldei de comandă, solde de grad, sporuri, prime cu trimitere la legea 284/2010.

Din iulie 2017 nu s-a acordat majorare de 7,5% care este prevăzută din art. 19 din anexa nr. VI pentru că drepturile din această anexă nu s-au aplicat din iulie 2017, ci din ianuarie 2019, în baza art. 38 alin 4 din legea 153/2017.

Art. 38 alin 3  lit. a din legea 1573/2017 prevede: „începând cu data de 01 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. ”

Din acest articol rezultă că solda funcţiei  si celelalte drepturi pentru ianuarie 2018 se stabilesc  prin raportare la solda funcţiei  şi celelalte drepturi din  decembrie 2017 şi prin acordarea unei  majorări cu 25%.

 De la acest articol sunt o serie de excepţii în care nu se încadrează şi solda militarilor.

În cauză reclamanţilor li s-a acordat majorarea de 25%, ( indicată majorare conform MS nr. 166/2017 25%) prevăzută în ordinele de zi care stabilesc soldele si celelalte drepturi salariale începând cu 1 01 2018.

Reclamanţilor nu li se putea acorda majorarea de 7,5% din anexa VI motivat de faptul că drepturile din această anexă nu se acordă începând cu 1 ianuarie 2018.

În conformitate cu dispoziţiile art. 38 alin. (4) din Legea nr. 153/2017, cu modificările ulterioare, „În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin lege anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).”

Soldele de funcţie pentru personalul militar sunt stabilite în anexa, cap. 2 si 1.

Din art. 38 alin 4 din legea 153/2017 rezultă că începând cu ianuarie 2019 se acordă ¼ din diferenţa dintre solda de funcţie prevăzută pentru anul 2022 şi cea din luna decembrie 2018. Solda funcţiei pentru anul 2022 pentru militari rezultă din aplicarea cap 2 din anexa VI.

Majorarea de 7,5% este cuprinsă în acest  capitol, astfel că începând cu ianuarie 2019 se acordă numai  ¼ din această majorare.

 Din precizările depuse de pârâtă la data de 10 04 2019 rezultă că  pentru a aplica majorarea de ¼ din diferenţa dintre solda de funcţiei prevăzute pentru anul 2022 si cea din luna decembrie 2018, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost necesar să se determine solda de funcţiei prevăzute de lege pentru 2022 astfel:

-a fost identificată solda funcţiei reclamanţilor (cuantumul şi coeficientul) in cap 1 din anexa VI, cu menţiunea că potrivit art. 11 alin 2 din ca. 2 aceste solde sunt corespunzătoare gradaţiei 0, reclamanţii având dreptul de a beneficia de gradaţii de la 1-7.

-solda funcţiei reclamanţilor  a fost majorată  pentru a se determina solda pentru 2022 astfel: 1-7 gradaţii, 7,5% din art. 19, 2,5%, 5%, respectiv 7,5% conf. art. 28 alin 2 din lege.

 După stabilirea cuantumului soldei funcţiei pentru anul 2022, s-a determinat creşterea de ¼ din diferenţa dintre solda funcţiei prevăzute pentru anul 2022 şi cea din decembrie 2018, creştere salarială care se aplică anual începând cu 1 ianuarie 2019.

Astfel că pârâta a avut în vedere majorarea de 7,5% numai din ian. 2019 , de când s-a stabilit acordarea numai a procentului de ¼ din diferenţa între solda funcţiei din  2022 si cea din  dec. 2018.

Din ordinele de zi pe unitate care stabilesc salariul reclamanţilor  pentru ian. 2019 rezultă că majorarea de ¼ din diferenţa dintre solda funcţiei prevăzută pentru anul 2022 şi cea din dec. 2018 s-a acordat.

În consecinţă în mod corect reclamanţii au beneficiat de majorarea de ¼ (şi implicit de majorare parţială de 7,5%)  din ianuarie 2019.

Nu există temei în drept pentru acordarea majorării  de 7,5% începând cu iulie 2017  întrucât dispoziţiile tranzitorii din art. 38 din legea 157/2017 au prevăzută aplicarea etapizată a legii iar această majorare s-a acordat parţial numai din ianuarie 2019.

 În consecinţă  cererea reclamanţilor de acordare a acestei majorări din iulie 2017 este neîntemeiată pentru că art. 38 alin 2 si 3  din legea 153/2017 nu prevedea aplicarea acestei majorări, iar după promovarea acţiunii, din ianuarie 2019, reclamanţii au beneficiat parţial de această majorare, în baza art. 38 alin 4 din acelaşi act normativ.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii.

Respinge acţiunea formulată de ASOCIAŢIA CIVICĂ "A........, în numele  reclamanţilor ...................................., toţi cu domiciliul ales la sediul Asociaţiei Civice A..........,din B....., str. ............ în contradictoriu cu UM 02......., cu sediul în V........, str. ............... ca neîntemeiată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare, care se depune la prezenta instanţă. Cererea de recurs va fi depusă la Tribunalul Vaslui.

Pronunţată, azi,  15 04  2019  prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.