Tutelă administrativă

Hotărâre 291 din 29.07.2020


Operator de date cu caracter personal înregistrat sub nr.2991

Cod ECLI ECLI:RO:TBMUS:2020:003.000291

Dosar nr. ...

R O M Â N I A

TRIBUNALUL MUREŞ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Sentinţa nr. 291/2020

Şedinţa publică din data de 29 Iulie 2020.

Completul compus din:

Preşedinte: .....

Grefier : .....

Pe rol judecarea acţiunii în contencios administrativ şi fiscal formulată de reclamantul Prefectul Judeţului .. cu sediul în ..., în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului .. cu sediul în .., având ca obiect acţiune prefect-tutelă administrativă.

S-a făcut referatul cauzei după care:

Mersul dezbaterilor şi susţinerile părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 14 iulie 2020 când s-a amânat pronunţarea pentru data de azi, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

INSTANŢA

Prin cererea formulată şi înregistrată la Tribunalul Mureş -Secţia contencios administrativ şi fiscal în data de 13 martie 2020, reclamantul Prefectul Judeţului .., în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului ..  a solicitat ca prin hotărârea care se va pronunţa să se constatate nelegalitatea Hotărârea nr... privind desemnarea în calitate de reprezentant legal al UAT Municipiul .. a ...., în dosarul nr.... aflat pe rolul Tribunalului Harghita şi în dosarele nr... respectiv nr... aflate pe rolul Tribunalului Mureş și să se dispună anularea acestei hotărâri.

În motivare a arătat că în fapt, cu adresa nr. 72191/18.11.2019, înregistrată la Instituţia Prefectului - .. nr. 16037/18.11.2019, secretarul Municipiului .. a comunicat setul de acte administrative cuprinzând Hotărârea nr. ..., adoptată de către Consiliul Local al Municipiului ..

În urma exercitării controlului de legalitate instituit prin prevederile art.249 alin.(4) şi art. 255 alin.(1) din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, prin adresa nr. 16037/2019/SVI/03.02.2020, s-a comunicat autorităţii administraţiei publice locale faptul că, au fost constatate aspecte de nelegalitate şi s-a solicitat să se procedeze la revocarea H.C.L. nr.303/14.11.2019, în termen de 10 zile de la primirea adresei.

Prin adresa nr.14804/04.03.2020, înregistrată la Instituţia Prefectului – Judeţul..sub nr.103373/04.03.2020, Municipiul .. a răspuns la plângerea prealabilă, în sensul că apreciază actul administrativ ca fiind legal şi ca atare nu se impune revocarea HCL nr...

Având în vedere răspunsul autorităţii administraţiei publice locale, în temeiul prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr.554/2004 privind contenciosul administrativ, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prefectul poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autoritatea administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale, iar acţiunea se formulează în termenul prevăzut la art.ll alin.(1), care începe să curgă de la momentul comunicării actului către prefect şi în condiţiile prevăzute de lege.

Controlul de legalitate exercitat de către prefect asupra actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale vizează respectarea condiţiilor de legalitate, prevăzute atât în actele normative în vigoare, cât şi unanim acceptate în literatura de specialitate, respectiv;

-condiţii de fond, în sensul că, actele administrative să fie emise cu respectarea competenţei materiale şi a competenţei teritoriale, în condiţiile şi la termenele expres prevăzute de actele normative care reglementează domeniul de activitate ce face obiectul măsurii adoptate de autoritatea administraţiei publice locale;

-condiţii de formă, actele administrative să aibă forma scrisă, aşa cum rezultă din Legea nr, 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv să conţină, atât în preambul, cât şi în dispozitiv, toate informaţiile necesare pentru a Identifica autoritatea emitentă, destinatarul actului, măsura adoptată, termenul şi condiţiile în care se execută măsura dispusă, sigiliul autorităţii sau ştampila, numărul de înregistrare al actului administrativ, data emiterii etc,

Reclamantul a mai arătat că în conformitate cu prevederile art.82 din Legea nr.24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:  „În formula introductivă a proiectului de act normativ adoptat sau emis de autorităţile administraţiei publice locale se menţionează, pe lângă temeiurile juridice, prevăzute la art. 42 alin. (4), şi temeiul legal din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată), cu modificările şi completările ulterioare (în prezent din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ cu modificările şi completările ulterioare)”.

Având în vedere normele juridice mai sus invocate, s-a precizat că actul administrativ nu este conform acestora, întrucât formula introductivă (preambulul actului administrativ) nu cuprinde temeiurile juridice pe baza si în executarea cărora s-au adoptat actul administrativ mai sus indicat.

S-a mai învederat instanţei faptul că, actul administrativ mai sus indicat a fost adoptat cu încălcarea dispoziţiilor art. 109 din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare. În acest context, actul administrativ a fost adoptat cu încălcarea atribuţiilor şi competenţelor ce îi revin consiliului local, pentru a hotărî, în problemele de interes local.

În susţinerea nelegalităţii adoptării actului administrativ sunt şi prevederile art.129 alin.(2) din O.U.G. nr.57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, care stabilesc atribuţiile care pot fi exercitate de către Consiliul local, iar printre cele instituite de legiuitor nu se regăseşte şi cea de a reprezenta în justiţie unitatea administrativ-teritorială şi nici de a desemna pe viceprimarul UAT pentru reprezentarea în justiţie a intereselor acesteia.

De altfel, potrivit dispoziţiilor art.152 alin.(l) din O.U.G. nr.57/2019, cu modificările şi completările ulterioare viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept ai acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului.

S-a mai menţionat faptul că, prin Dispoziţia nr.2319/11.11.2019 emisă de Primarul Municipiului ... s-a dispus desemnarea unui consilier juridic din cadrul Municipiului .., în cauza penală nr.... aflată pe rolul Tribunalului Harghita şi în cauza nr. ... pe rolul Tribunalului Mureş, act administrativ care nu a fost revocat şi ca atare produce efecte juridice.

Prin prisma argumentelor mai sus arătate s-a solicitat să se constatate admisibilitatea prezentei acţiuni, raportat la dispoziţiile art. 3 alin. (1) şi ale art 11 alin.(3) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările şi completările ulterioare şi pe cale de consecinţă să se dispună anularea Hotărârii nr.303/14.11.2019 adoptată de Consiliul Local Municipal ..

În drept s-a indicat Legea nr. 554/2004 cu modificările şi completările ulterioare, O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr, 24/2000 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi normele juridice incidente domeniului de reglementare a actului administrativ mai sus indicat.

Pârâtul Consiliul Local al Municipiului .. şi Municipiul .. a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca fiind netemeinică şi nelegală şi menţinerea ca fiind legală a hotărârii de consiliu atacată.

În motivare a arătat că instanţele de judecată în dosarele mai sus arătate, au solicitat în nenumărate rânduri desemnarea unui reprezentant legal pe seama părţii vătămate UAT Municipiul .. iar cu titlu de exemplu, s-a depus alăturat adresa nr. 67717/23.12.2016 a Tribunalului Harghita, în dosar nr, ...

Ulterior, prin Dispoziţia nr.3295/03 .08.2017 s-a împuternicit d-nul .. să reprezinte interesele Municipiului .. în justiţie, ca urmare a delegării unor atribuţii ale Primarului municipiului .. către viceprimar.

Prin Dispoziţia nr.2271/01. 11.2019, începând cu data de 01.11.2019 s-au retras atribuţiile delegate ..., date în temeiul Dispoziţiei nr. 3295/03.08.2017.

În baza, Dispoziţiei nr.2319/1111..2019 emisă de Primarul municipiului .. s-a dispus desemnarea unui consilier juridic ,care poate cel mult să asigure reprezentarea convenţională a Municipiului .. dosarele penale nr. ... aflat pe rolul Tribunalului Harghita şi în cauza nr, ... aflat pe rolul Tribunalului Mureş,

Mai apoi, în baza HCL nr... s-a aprobat desemnarea în calitate de reprezentant legal al UAT Municipiul .. .. ... în dosarul .. aflat pe rolul Tribunalului Harghita şi în dosarele ..., respectiv ... aflate pe rolul Tribunalului Mureş.

Referitor la temeiurile de drept, la care face referire reclamantul, în cererea de chemare în judecată, s-a precizat că contrar celor susţinute de către reclamant, HCL nr. 303 din 14.11.2019 privind desemnarea în calitate de reprezentant legal al UAT Municipiul Târgu .. a ....în dosarul ... aflat pe rolul Tribunalului Harghita şi în dosarele ... respectiv ... aflate pe rolul Tribunalului Mureş are în preambulul său trecut ca temei de drept prevederile art. 139 alin.1 şi ale art 196 alin. 1 lit.a) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

De asemenea este indicat în acelaşi preambul raportul de specialitate al Direcţiei juridice, în care se face trimitere la prevederile art. 109 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrative şi prevederile art. 80 şi 84 din C.proc.civ.

În cererea de chemare în judecată se face trimitere la prevederile art. 109 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ fără a preciza dacă acest temei legal ar trebui trecut în preambulul hotărârii de consiliu. Mai mult, se realizează o subliniere a alineatului 3 din articolul mai sus amintit fără a indica rolul acestuia sau legătura cu hotărârea de consiliu atacată.

Raportat la reprezentarea legală şi reprezentarea convenţională pârâtul a arătat că potrivit art. 80 Cod proc.civ.: „Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin reprezentant. Reprezentarea poate fi legală, convenţională sau judiciară".

Ca urmare, instanta trebuie să aibă în vedere faptul că există o diferenţă între reprezentarea legală si reprezentarea convenţională într-un litigiu.

Un consilier juridic din aparatul de specialitate al primarului poate exercita doar reprezentare convenţională, in speţă fiind nevoie de reprezentare legală. În cazul persoanei juridice, art. 84 C.proc.civ. prevede faptul că acestea pot fi reprezentate convenţional în faţa instanţelor de judecată numai prin consilier juridic sau avocat, în condiţiile legii.

În hotărârea de consiliu care face obiectul prezentei cereri de chemare în judecată este vorba despre reprezentarea legală a Municipiului .. dosarele în care reprezentantul legal al instituţiei, respectiv ordonatorul principal de credite are calitatea de inculpat.

Ca atare, Primarul municipiului având calitatea de ...în dosarele nr. ... aflat pe rolul Tribunalului Harghita şi în dosarele ..., respectiv .. aflate pe rolul Tribunalului Mureş este cu puterea evidenţei faptul că, acelaşi Primar nu poate să reprezinte şi interesele municipiului în calitate dc reprezentant legal, in cadrul dosarelor de mai sus. Tocmai din aceste considerente, Consiliul Local a adoptat HCL nr.303/2019 în temeiul căreia a procedat la desemnarea ... în calitate de reprezentant legal în aceste dosare.

Acest aspect reiese şi din titlul HCL nr. 303/2019 „desemnarea în calitate de reprezentant legal (....)"

Reprezentarea de către un consilier juridic,  în temeiul art. 109 alin.3 din OUG nr, 57/20119 privind Codul administrativ ar fi nelegală, din perspectiva faptului că, consilierii juridici din cadrul aparatului de specialitate al Municipiului .. sunt numiţi/angajaţi de către reprezentantul legal al Municipiului .., respectiv ordonatorul principal de credite care are calitatea de ...în dosarele mai sus menţionate.

În mod cât se poate de limpede aceştia nu pot să efectueze prestări de servicii juridice în aceste dosare, altminteri am fi în situaţia săvârşirii infracţiunii de conflict de interese. Pe baza aceluiaşi raţionament, consilierii juridici din cadrul Municipiului .. sunt direct sau indirect subordonaţi ordonatorului principal dc credite întrucât fac parte din aparatul executiv aflat în subordinea primarului. Or, potrivit art. 152 alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lese. înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită în numele primarului  atribuţiile ce ii revin acestuia.

Având în vedere complexitatea dosarelor în speţă s-a apreciat că interesele Municipiului .. pot fi eficient reprezentate legal, dc către viceprimarul ... luând în considerare calitatea de .., profesia de... precum şi continuitatea reprezentării în litigiile menţionate.

Având în vedere aceste aspecte, s-a apreciat, în contradictoriu cu cele susţinute de reclamant, că există suficiente motive să întărească, să fundamenteze legalitatea măsurii administrative dispuse prin hotărârea de consiliu adoptată.

Faţă de argumente mai sus expuse, s-a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În ceea ce priveşte cadrul procesual, sub aspectul părţilor participante la judecarea prezentei cauze, instanţa reţine  că potrivit dispoziţiilor art. 123 alin. (2), (3) şi (5) din Constituţia României, prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritorial, atribuţiile acestuia fiind stabilite prin lege organică.

Potrivit atribuţiilor care îi revin, prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. De asemenea, conform prevederilor art. 3 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, prefectul poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale, iar acţiunea se formulează în termenul prevăzut la art. 11 alin. (1), care începe să curgă de la momentul comunicării actului către prefect şi în condiţiile prevăzute de legea arătată.

Atribuţiile principale ale prefectului sunt prevăzute la art. 19 din Legea nr. 340/2004 printre care şi aceea de a asigura, la nivelul judeţului sau, după caz, al municipiului Bucureşti, aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice;

În lumina textelor legale mai sus menţionate, instanţa reţine că reclamantul justifică atât calitatea procesuală, cât şi interesul în promovarea prezentei acţiuni.

În ceea ce priveşte pârâtul Consiliul Local al Municipiului .. instanţa reţine că activitatea autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să se desfăşoare cu respectarea principiului legalităţii.

Prin HCL nr. 303 din 14.11.2019 adoptată de pârâtul Consiliul Local al  Municipiului .. s-a aprobat desemnarea în calitate de reprezentant legal al UAT Municipiul .., a ... dosarul ...aflat pe rolul Tribunalului Harghita şi în dosarele...., respectiv .... aflate pe rolul Tribunalului Mureş

Această hotărâre a fost luată de către Consiliul Local al Municipiului .., care s-a întrunit în şedinţă extraordinară. Proiectul de hotărâre a fost promovat la iniţiativa a 2 consilieri locali, fiind însoţit de raportul de specialitate întocmit de compartimentul de resort sun nr. 71480/14.11.2019 din cadrul aparatului de specialitate al primarului (fila 28).

Prin adresa nr. 16037/2019/SVI (fila 3219), reclamantul a solicitat pârâtului revocarea hotărârii menţionate, deoarece aceasta a fost adoptată cu încălcarea limitelor de competenţă ale consiliului local, reglementate de dispoziţiilor art. 36 din Legea nr. 215/2001.

Deoarece pârâtul nu a formulat niciun răspuns la adresa transmisă de reclamant şi nici nu a procedat la revocarea hotărârii arătate, reclamantul a formulat prezenta acţiune prin care solicită anularea Hotărârii nr. nr. 303/14.11.2019.

Cu privire la cele mai sus arătate, reţine instanţa că potrivit prevederilor art. 109  alin 1-3 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în vigoare la data adoptării  actului administrativ atacat " (1) Reprezentarea în justiție a unităților administrativ- teritoriale se asigură de către primar sau de către președintele consiliului județean.(2) Primarul sau președintele consiliului județean stă în judecată în calitate de reprezentant legal al unității administrativ- teritoriale, pentru apărarea drepturilor și intereselor legitime ale acesteia, și nu în nume personal. (3) Atribuția de reprezentare în justiție poate fi exercitată în numele primarului sau, după caz, al președintelui consiliului județean de către consilierul juridic din aparatul de specialitate ori de către un avocat angajat în condițiile legii."

De asemenea se mai reține că potrivit dispoziţiile art. 152 din OUG nr. 57/2019 " (1) Viceprimarul este subordonat primarului și, în situațiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuțiile sale viceprimarului." iar potrivit dispozițiilor art. 163 alin 1 din același act normativ : " În caz de vacanță a funcției de primar, în caz de suspendare din funcție a acestuia, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile ce îi sunt conferite prin prezentul cod sunt exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local în condițiile art. 152 alin. (4) cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției. Pe perioada exercitării de drept a atribuțiilor de primar, viceprimarul își păstrează dreptul de vot în cadrul consiliului local și primește o indemnizație lunară unică egală cu cea a funcției de primar."

Așadar, potrivit dispozițiilor legale mai sus arătate, reprezentarea legală a unității administrativ teritoriale în justiție se  asigură de către primar, atribuție care poate fi exercitată în numele primarului  de către un consilier juridic din cadrul aparatului de specialitate sau de către un avocat, angajat în condițiile legii. În situația imposibilității exercitării mandatului de primar, cum este de altfel și situația de incompatibilitate în care acesta se află atunci când în procesul în care trebuie să apere drepturile și intereselor legitime ale unității administrativ teritoriale, primarul are calitatea de inculpat, atribuțiile de reprezentare conferite de dispozițiile art. 109  din OUG nr. 57/2019 sunt exercitate de drept de către viceprimar, sau în situația în care se aleg doi viceprimari, care va putea sta personal în judecată în calitate de reprezentant legal al unității administrativ teritoriale sau va putea la rândul său desemna în această calitate un consilier juridic sau un avocat.

Potrivit celor mai sus arătate, se reține că în situația dată, reprezentarea Municipiului .. în dosarele indicate în cuprinsul HCL nr..., se poate realiza de către viceprimarul care a fost desemnat de consiliul local în condițiile art. 152 alin. (4)  ca înlocuitor al primarului, nemaifiind necesară adoptarea unei hotărâri distincte în acest sens, hotărâre care de altfel excede cadrului legal sub aspectul competențelor conferite consiliului local de dispozițiile legale în materie.

Pe de altă parte, actul administrativ supus controlului de legalitate în prezentul dosar, a fost adoptat cu încălcarea dispozițiilor art. 82 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, potrivit cărora " În formula introductivă a proiectului de act normativ adoptat sau emis de autoritățile administrației publice locale se menționează, pe lângă temeiurile juridice, prevăzute la art. 42 alin. (4), și temeiul legal din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată cu modificările și completările ulterioare"  Astfel, atât dispozițiile art. 139 alin (1) cât și cele ale 196 alin 1 lit."a" OUG nr. 57/2019  indicate în preambul HCL nr. 303/14.11.2019 fac referire la faptul  că în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, consiliul local adoptă hotărâri, nefiind indicat în concret textul de lege care conferă consiliului local atribuții în desemnarea reprezentanților legali ai unităților administrativ teritoriale în relațiile cu terții.

Pentru considerentele de fapt și de drept mai sus expuse, reținând că HCL nr. 303/14.11.2019 a fost adoptată cu încălcarea dispozițiilor legale, tribunalul va admite acțiunea formulată de reclamantul Prefectul Judeţului ..  și ca anula  hotărârea indicată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de reclamantul Prefectul Judeţului ..cu sediul ...., în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului .. cu sediul în .

Anulează Hotărârea nr. .. adoptată de pârâtul Consiliul Local al Municipiului ..

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Cererea de recurs se depune la Tribunalul Mureş.

Pronunţată potrivit dispoziţiilor art. 396 alin 2 Cod proc civ, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței,  azi 29.07.2020.

  

Preşedinte,

...

Grefier,

...

Red.../18.09.2020

Thred.listat ../4 ex./18.09.2020