Civil - expropriere

Sentinţă civilă 79/2021 din 29.03.2021


Cod ECLI ECLI:RO:TBGRJ:...

Cod operator 2442

Dosar nr. .............

R O M Â N I A

TRIBUNALUL ...

SECŢIA I CIVILĂ

Sentinţa civilă nr.79

Şedinţa publică din 29 martie 2021

Completul constituit din:

Preşedinte ........

Grefier ........

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror Felicia Cocoș din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul ...

Pe rol se află judecarea cererii de chemare în judecată formulate de reclamantul  VS, în contradictoriu cu pârâtul SR.

La apelul nominal făcut în ședință publică a răspuns avocat M.A.G, pentru reclamantul V.S., în temeiul împuternicirii avocațiale nr... din..., aflate la fila ...din dosar, lipsind reprezentantul pârâtului S.R..

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință care învederează că pricina a fost amânată pentru a se solicita experților evaluatori să depună la dosar răspunsul la obiecțiuni într-un exemplar lizibil, obligaţie îndeplinită la data de....

Avocat M.A.G., pentru reclamantul V.S., arată că a observat răspunsul experţilor însă apreciază că nu s-a răspuns obiecţiunilor încuviinţate în condiţiile în care se face referire doar la două contracte care, într-adevăr, sunt de la data emiterii deciziei de expropriere din anul ..., dar se raportează la faptul că investitorul a urmărit un interes şi datorită acelui fapt ar fi fost supraevaluat terenul din punctul de vedere al comisiei de experţi. Or, la dosarul cauzei au fost depuse mult mai multe contracte de vânzare cumpărare la care nu fac referire experţii, contracte care se raportau la aceleaşi terenuri ca şi categorie de folosință, amplasament și pe care le-ar fi putut avea în vedere. Astfel, apreciază că nu s-a răspuns la obiecţiunile încuviinţate de instanţă, întrucât instanţa a dispus revenirea cu adresă la experți pentru a avea în vedere toate contractele depuse la dosar. De altfel, și în ipoteza în care experții se referă la această negociere directă, se menţionează un preţ care este foarte mare faţă de cel stabilit, chiar dacă ar fi existat un interes puteau să se raporteze practic la un teren similar la valoarea de piaţă de la momentul respectiv. Prin similitudine, apreciază că și dacă nu se aprecia valoarea terenului în litigiu la acel preț stabilit de 50-60 euro/mp, experții puteau să se raporteze la acest contract, căci terenul reclamantului este situat chiar în zona apropriată acestor două contracte de vânzare-cumpărare. În concluzie, solicită să se revină cu adresă la experți pentru aceste considerente.

Reprezentanta Ministerului Public, procuror....., apreciază că experţii au răspuns la obiecţiunile încuviinţate.

În ceea ce priveşte aspectul invocat de reprezentantul reclamantului ...legat de faptul că domnii experţi au menţionat că nu pot avea în vedere aceste contracte în care preţul este mult mai mare având în vedere că este vorba despre o negociere directă, tribunalul respinge obiecțiunea cu motivarea că răspunsul la obiecțiuni comunicat pentru acest termen de judecată experții şi-au exprimat opinia, iar aprecierile reclamantului referitoare la prețul terenului expropriat reprezintă aspecte de fond, ce vor fi tranșate cu ocazia soluționării cauzei, când instanţa va stabili dacă un asemenea contract poate fi avut sau nu în vedere. În ceea ce priveşte celelalte contracte despre care se susţine că nu au fost avute în vedere, tribunalul reţine următoarele: contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr... de Biroul Notarului Public ...este anterior momentului exproprierii, contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.... de Biroul Individual ......vizează o perioadă ulterioară momentului la care  s-a procedat la expropriere, contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.... de Biroul Individual Notarial ...și contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ... de Biroul Notarilor Publici Asociaţi D.R., D.T.R. şi B.R. vizează o perioadă anterioară momentului la care s-a procedat la exproprier. De asemeni, în ceea ce privește contractele încheiate între Consiliul Local ....şi terţe persoane, cu privire la acestea instanţa s-a pronunţat la termenul de judecată anterior în sensul că nu pot fi avute în vedere de experți pentru calcularea costumului despăgubirilor. 

Avocat M.A.A, pentru reclamantul V.Ş, precizează că s-a raportat doar la contractele care nu au legătură cu consiliul local, iar contractele comparabile menționate de domnii experţi se raportează la anii..., ..., ..., deci sunt cumva apropriate momentului transferului dreptului de proprietate şi nicidecum exact de la momentul transferului dreptului de proprietate, respectiv anul.... Deşi aceste contracte sunt cu un an anterior transferului dreptului de proprietate experţii răspund şi menţionează că nu sunt situate în aceeaşi zonă în care se află terenul supus exproprierii, cu atât mai mult cu cât și contractele avute în vedere de experși vizează cartierul..., care este diferit de cartier....

Tribunalul apreciază că într-adevăr toate contractele care nu au fost încheiate cu Consiliul Local ...au fost avute în vedere de experţi, o parte dintre ele se menţionează că vizează tranzacții prin negociere directă, unul a fost avut în vedere la lucrarea întocmită, iar despre celelalte se specifică un anumit considerent pentru care nu au fost avute în vedere. Având în vedere cele reținute, tribunalul apreciază că în acest sens răspunsul domnilor experţi este complet şi concludent, după care, nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, acordă cuvântul în dezbateri asupra fondului cauzei.

Avocat M.A.G., pentru reclamantul V.S, depune la dosar chitanţa nr... privind plata onorariului de avocat în cuantum de ... lei şi solicită admiterea cererii aşa cum a fost formulată, în sensul anulării hotărârii de stabilire a despăgubirilor nr... şi a procesului-verbal cu acelaşi număr doar în ceea ce priveşte cuantumul despăgubirii pentru imobilul teren în suprafaţă de ... mp situat în municipiul..., cartier..., categorie de folosinţă curţi-construcţii și obligării pârâtului la plata sumei de ...... Euro în echivalent în lei la momentul plăţii efective, sumă ce reprezintă contravaloarea acestui teren şi care, de altfel, reprezintă valoarea reală şi de piaţă a terenului conform constatărilor din conţinutul raportului de expertiză şi a evaluării făcute de comisia de experţi, precum și la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariu avocat şi onorariu experţi.

Reprezentantul Ministerului Public, procuror...., solicită admiterea acţiunii în parte în sensul obligării pârâtei la plata către reclamant a contravalorii terenului calculate în raportul de expertiză, cu cheltuieli de judecată în măsura în care au fost dovedite şi respingerea capătului de cerere privind daunele morale solicitate.

TRIBUNALUL

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului ... la data de ... sub nr.... reclamantul V.S., în contradictoriu cu pârâtul S.T. a solicitat ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună următoarele: anularea Hotărârii nr....de stabilire a cuantumului despăgubirii şi a procesului verbal nr....de stabilire a cuantumului despăgubirii, în ceea ce priveşte cuantumul despăgubirii, emise de Comisia pentru Aplicarea Legii nr.255/2010 din cadrul Consiliului Local ..., judeţul ..., pentru imobilul teren în suprafaţa de 1016 mp, situat în intravilanul localităţii ..., judeţul ..., identificat la poziţia 327, din anexa 2 la HG nr......., în suprafaţă de 1016 mp, categoria de folosinţă curţi-construcţii; obligarea pârâtului la plata către reclamant a despăgubirii reale ce urmează a fi achitată la cursul euro/leu de la momentul plăţii efective, ce reprezintă contravaloarea imobilului teren în suprafaţă de 1016 mp, situat în ..., localitatea ..., nr...., judeţul ...; obligarea pârâtului la plata daunelor morale în cuantum de 30.000 lei, sumă ce e în măsură să acopere prejudiciului suferit ca urmare a exproprierii; obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces, în temeiul art.453 alin.1 Cod procedură civilă.

În fapt, reclamantul a arătat că prin publicarea HG nr.......a luat cunoştinţă de faptul că s-a declanşat procedura de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de Ocolire ...”, prin care s-a dispus şi exproprierea imobilelor (construcţii şi teren) al căror proprietar a fost autorul său V.T., figurând astfel la poziţia 327, din anexa 2 a HG nr......., cu o despăgubire de 167.770 lei pentru imobilul de locuit şi suprafaţa de teren de 1016 mp situată în tarlaua 8, parcelele 26 şi 27, ce a făcut obiectul exproprierii.

Astfel, la data la care s-a emis hotărârea de guvern şi apoi decizia de expropriere din ...prin care imobilul în ansamblul său a fost trecut în proprietate publică, dreptul de proprietate asupra imobilelor construcţii aparţinea autorilor V.T.şi V.F., ambii decedaţi, fiind realizate o parte dintre acestea în timpul căsătoriei, iar dreptul de proprietate asupra terenului aparţinea autorului V.T..

Ulterior, prin sentinţa civila nr....pronunţată de Judecătoria ... în dosarul nr....s-a sistat starea de indiviziune a moştenitorilor celor doi autori cu privire la imobilele construcţii, care au fost atribuite în proprietatea exclusivă a reclamantului. În această modalitate, potrivit hotărârii judecătoreşti evocate anterior, a devenit proprietarul exclusiv asupra imobilelor casă de locuit şi toate anexele gospodăreşti, care fac obiectul exproprierii.

De asemenea, având în vedere că la momentul dezbaterii succesiunii după cei doi autori pentru terenul în suprafaţă de 1016 mp, pe care sunt amplasate construcţiile, nu au fost eliberate acte de proprietate autorului V.T.în baza Legii nr.18/1991, obţinându-le abia la sfârşitul anului 2018, în prezent există înregistrată pe rolul Judecătoriei ... cauza sub nr...., ce are ca obiect „partaj suplimentar”, unde s-a solicitat ieşirea din indiviziune şi asupra acestui teren ce face obiectul exproprierii.

Cu toate că la data de ...pârâtul emisese decizia de expropriere nr.1038 care reprezenta titlul executoriu pentru predarea bunurilor imobile, expropriatorul întârzia emiterea hotărârii de despăgubire, astfel că reclamantul a fost nevoit să se adreseze instanţei de judecată pentru a fi obligat pârâtul la emiterea hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirilor, atât pentru terenul în suprafaţă de 1016 mp, cât şi pentru imobilele casă de locuit şi anexele gospodăreşti, aşa cum au fost descrise şi evaluate în anexa nr.13 la decizia de expropriere.

Aşadar, prin sentinţa civilă nr....pronunţată de Tribunalul ... în dosarul nr...., rămasă definitivă prin decizia civilă nr....pronunţată de Curtea de Apel Craiova, a fost admisă acţiunea promovată şi obligat pârâtul Statul Român prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. să emită în condiţiile art.20 din Legea nr.255/2010 o hotărâre de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru imobilele compuse din casa de locuit şi anexele gospodăreşti situate în ..., localitatea ..., nr...., judeţul ..., în favoarea reclamantului şi o hotărâre de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru suprafaţa de teren de 1016 mp pentru toţi moştenitorii autorului V.T., respectiv în favoarea reclamantului şi a numiţilor V.C.şi M.M., poziţia 327, din anexa 2 la HG nr........

A mai arătat reclamantul că la data de 25.08.2020 i-a fost comunicată Hotărârea nr.91 şi procesul-verbal nr....de stabilire a cuantumului despăgubirii aferentă imobilului teren în suprafaţă de 1016 mp, însă valoarea despăgubirii stabilite prin cele două înscrisuri contestate - 30.480 lei pentru imobilul expropriat, nu constituie o justă despăgubire în accepţiunea art.44 din Constituţie, precum şi faţă de practica judiciară în materie ori jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului, în condiţiile în care despăgubirea acordată nu reflectă valoarea imobilului de la momentul exproprierii, motiv pentru care este nemulţumit, promovând cererea dedusă judecaţii.

Având în vedere că în realitate este vorba despre o vânzare forţată în care consimţământul vânzătorului nu este cerut de lege, în considerarea efectelor general benefice a utilităţii publice căreia îi va fi afectat imobilul, este firesc ca despăgubirea pentru bunul expropriat să cuprindă doar un preţ echivalent cu preţul la care s-ar fi vândut în mod normal bunul în cazul unei vânzări obișnuite, consimţite de ambele părţi, dar şi eventualul prejudiciu cauzat proprietarului vânzător reprezentat inclusiv de eventualul beneficiu de care a fost lipsit ca urmare a unei exproprieri intempestive.

Or, în speţa de faţă expropriatorul la determinarea cuantumului despăgubirii nu a avut în vedere valoarea reală a imobilului teren în suprafaţă de 1016 mp, precum şi prejudiciul ce i-a fost cauzat reclamantului prin expropriere, astfel că la stabilirea valorii de circulaţie a acestuia supus exproprierii nu s-a respectat unicul element necesar în scopul determinării unei despăgubiri juste şi echitabile în accepţiunea legii generale în materie, dar şi a normelor constituţionale (art.44 din Constituţie), elemente ce afectează şi drepturile recunoscute şi protejate de art.1 din Primul Protocol adiţional la Convenţie şi art.6 paragraf 1 din Convenţie.

Potrivit dispoziţiilor art.25 din Legea nr.33/1994 „despăgubirile se calculează în raport de preţul de piaţă imobiliară, în caz de contestaţie, de o comisie formată din trei experţi”, iar conform dispoziţiilor art.26 din acelaşi act normativ „despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite, iar la calcularea cuantumului despăgubirilor experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială la data transferului dreptului de proprietate, precum şi daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia”.

Prin urmare, legea cadru în materia exproprierilor a stabilit un criteriu legal ce trebuie avut în vedere de comisia de experţi numită de instanţă, în conformitate cu dispoziţiile articolului mai sus arătat, în sensul că evaluarea imobilului supus exproprierii se face în raport de data transferului dreptului de proprietate, data transferului acestui drept fiind aceea a emiterii deciziei de expropriere care constituie titlul executoriu pentru predarea bunului imobil.

Având în vedere că despăgubirea stabilită nu cuprinde valoarea reală a imobilului expropriat, reclamantul neputându-şi achiziționa altul similar, rezultă că în speţă nu se poate vorbi despre o justă şi echitabilă despăgubire, care presupune acordarea proprietarului expropriat a preţului pe care l-ar fi încasat în cazul în care ar fi vândut de bunăvoie imobilele.

Cum imobilul teren în suprafaţă de 1016 mp este situat în intravilanul Municipiului ..., iar valoarea terenului este determinată de caracteristicile sale concrete, respectiv categoria localității, poziționarea acestuia faţă de localitate şi faţă de căile de acces, echiparea tehnico-edilitară a zonei, lipsa restricţiilor de folosire şi absenţa poluării, toate acestea sunt relevante pentru valoarea de piaţă a acestuia, cu atât mai mult cu cât pentru achiziționarea unui imobil similar suma aferentă despăgubirii stabilite nu numai că este inferioară, dar nici nu se corelează cu cele practicate în cazul unor vânzări obișnuite pentru astfel de imobile.

Totodată, apreciază reclamantul că este întemeiat şi petitul prin care a solicitat obligarea pârâtului la plata daunelor morale datorate ca urmare a exproprierii, întrucât chiar dacă s-a stabilit cuantumul despăgubirii, pe lângă faptul că acesta nu reflectă o dreaptă şi prealabilă despăgubire, nici nu acoperă întregul prejudiciu material suportat ca urmare a exproprierii pentru cauza de utilitate publică.

Cum în prezent reclamantul are o vârsta înaintată şi o sănătate precară, consecinţele negative suferite sunt multiple, în condiţiile în care demersurile pe care trebuie să le întreprindă sunt destul de împovărătoare pentru el, fiind vorba despre o expropriere intempestivă şi, chiar dacă a declanşat o procedură de despăgubire, apreciază că prin sentinţa ce se va pronunţa nu i se dă posibilitatea de a-şi recupera întregul prejudiciu suportat ca urmare a exproprierii, cât timp în cauză este vorba despre gospodăria a două generații şi de munca sa şi a soţiei sale de aproximativ 45 de ani.

În plus, chiar dacă în astfel de cauze ce au ca obiect expropriere se dovedeşte că ingerinţa litigioasă a respectat principiul legalităţii, în condiţiile în care va fi lipsit pentru totdeauna de imobilul său este obligat să achiziţioneze un imobil similar cu cel expropriat, astfel că i se cuvin daunele solicitate pentru a se putea acoperi suma necesară achiziţionării unui imobil cu aceeaşi suprafaţă, la valoarea de piaţă.

Conchizând faţă de considerentele expuse, de dispoziţiile legale invocate, cât şi de faptul că valoarea despăgubirilor prin cele două înscrisuri atacate nu reprezintă o justă şi echitabilă despăgubire, deoarece cuantumul stabilit nu este unul real în raport de valoarea terenului expropriat, reclamantul a solicit admiterea cererii aşa cum a fost formulată, anularea Hotărârii nr....şi a procesului-verbal nr....de stabilire a cuantumului despăgubirii, stabilirea şi obligarea pârâtului la plata valorii de piaţă reale a despăgubirii la data transferului dreptului de proprietate, pentru imobilul teren în suprafaţă de 1016 mp, ce urmează a fi achitată la cursul euro/leu de la momentul plăţii efective, precum şi la plata daunelor morale în cuantum de 30.000 lei.

În drept, cererea de chemare în judecată a fost întemeiată pe dispoziţiile art.22 din Legea nr.255/2010, art.21-27 din Legea nr.33/1994 şi art.44 din Constituţie.

În probaţiune, a solicit încuviinţarea probei cu înscrisurile anexate cererii, în copie, respectiv Hotărârea nr....şi procesul-verbal nr....de stabilire a cuantumului despăgubirii, cartea de identitate a reclamantului, sentinţa civilă nr.... pronunţată de Judecătoria ... în dosarul nr...., sentinţa civilă nr....pronunţată de Tribunalul ... în dosarul nr...., decizia civilă nr....pronunţată de ...în dosarul nr...., titlul de proprietate nr....şi încheierea de respingere nr.... pronunţată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ... în dosarul nr..... De asemenea, a solicitat încuviinţarea probei cu expertiza tehnică de specialitate pentru a se putea stabili cu certitudine care este valoarea reală a despăgubirii la data transferului dreptului de proprietate pentru imobilul teren în suprafaţă de 1016 mp, precum şi orice alte probe pertinente şi utile ce ar conduce la dezlegarea pricinii cu celeritate.

La data de 06.10.2020 pârâtul S.R.a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea în totalitate a acţiunii reclamantului ...ca neîntemeiată şi nefondată, iar pe cale de excepţie ca inadmisibilă.

Pe cale de excepţie, a invocat necompetenţa materială a Tribunalului ... raportat la prevederile art.94 Cod procedură civilă şi art.95 Cod procedură civilă, considerând că Tribunalul ... nu este competent din punct de vedere material să judece prezenta cauză, obiectul acesteia nefiind o expropriere, ci doar o cerere evaluabilă în bani, reclamantul solicitând „obligarea la plata dobânzii legale raportate la întreaga suma datorată cu titlu de despăgubire de la momentul transferului dreptului de proprietate până la data achitării despăgubirilor către reclamanţi”. În aceeaşi ordine de idei, Tribunalul ... deja a stabilit contravaloarea despăgubirii exproprierii prin sentinţa civilă nr...., rămasă definitivă prin decizia nr....pronunţate în dosarul nr..... Astfel că, deja existând o hotărâre a unei instanţe din România care s-a pronunţat pe chestiunea contravalorii despăgubirilor pentru terenul identificat la poziţia ...– 1016 mp din Anexa 2 la HG nr......., Tribunalul ... nu mai poate fi investit cu o nouă cerere ce are ca obiect exproprierea, ci această cerere este o cerere în pretenţii, iar competentă din punct de vedere material, teritorial şi general ar fi J.C.

Tot pe cale de excepţie, a invocat lipsa timbrajului acţiunii în pretenţii cu consecinţa_anulării acesteia raportat la prevederile art.197 Cod procedură civilă, existând deja o hotărâre a unei instanţe din România care s-a pronunţat pe chestiunea contravalorii despăgubirilor pentru terenul identificat la poziţia ...– 1016 mp din Anexa 2 la HG nr......., apreciind că Tribunalul ... nu mai poate fi investit cu o nouă cerere ce are ca obiect exproprierea, ci această cerere este o cerere în pretenţii, motiv pentru care cererea se impune a fi timbrată la valoare conform prevederilor OUG nr.80/2013.

De asemeni, a invocat excepţia autorităţii de lucru judecat prevăzută de art.430 şi următoarele Cod procedură civilă, arătând că Tribunalul ... deja a stabilii contravaloarea despăgubirii exproprierii prin sentinţa civilă nr....rămasă definitivă prin decizia nr....pronunţate în dosarul nr...., reclamantul ...solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea terenului ce formează obiectul exproprierii realizate de către pârâtă şi la plata cheltuielilor de judecată”.

Or, atât Tribunalul ... cât şi ...au analizat petitele cererii de chemare în judecată. Dacă Tribunalul ... a reţinut că potrivit art.26 din Legea nr.33/1994, despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite, la calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând în mod obţinut imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativă la data transferului dreptului de proprietate, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia.

Prin urmare, legea cadru în materia exproprierilor a stabilit un criteriu legal ce trebuie avut în vedere de comisia dc experţi numită de instanţă în conformitate cu dispoziţiile articolului mai sus arătat în sensul că evaluarea imobilului supus aproprierii se face în raport de data transferului dreptului de proprietate, data transferului acestui drept fiind aceea a emiterii deciziei de expropriere care constituie titlul executoriu pentru predarea bunului imobil.

Nu doar valoarea reală a imobilului, ci şi prejudiciul cauzat proprietarului se impune a fi stabilit în raport de data transferului dreptului de proprietate, deci data exproprierii.

Chiar dacă ulterior datei exproprierii are loc o devalorizare a monedei naţionale şi proprietarul înregistrează astfel un prejudiciu prin transformarea în lei a valorii terenurilor şi a prejudiciului stabilit în euro, acest prejudiciu total are o altă geneză decât exproprierea şi poate fi recuperat de proprietar pe calea unei alte acţiuni, privind actualizarea sumelor sau plata de dobânzi. Or, în temeiul art.22 din Legea nr.255/2011 instanţele vor stabili doar valoarea prejudiciului generat de expropriere.

Şi curtea de apel a analizat foarte pe larg chestiunea dedusă judecăţii, reţinând că dispoziţiile art.26 alin.1 din Legea nr.33/1994 stabilesc că despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite, iar conform alin.2 la calcularea cuantumului despăgubirilor experţii, precum şi instanţa, vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială la data întocmirii raportului de expertiză (anume data transferului dreptului de proprietate, în aplicarea Deciziei nr....a Curţii Constituţionale), precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia.

Astfel, având în vedere cele arătate mai sus, există deja o hotărâre definitivă ce soluţionează această chestiune de drept, iar o nouă cerere ce are acelaşi obiect intră în sfera autorităţii de lucru judecat.

În fapt, s-a arătat că prin Hotărârea de Guvern nr.......s-a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată ce constituie coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire ...”, iar în lista anexă ce face parte integrantă din aceasta, cuprinzând imobilele supuse exproprierii, se regăseşte şi terenul în suprafaţă de 1016 mp (poziţia ...din Anexa 2 la HG nr.......).

În acest sens a fost emisă Decizia de expropriere nr...., modificată ulterior prin decizia nr...., prin care se stipulează faptul că acest document reprezintă titlu executoriu fără alte formalităţi pentru predarea bunurilor imobile.

Constituţia Romanici consacră în cadrul art.44 dreptul la proprietate privată fiind reglementat faptul că „nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabila despăgubire”.

Legea nr.33/1994, legea cadru în materia exproprierilor, prevede la art.26 alin.1 faptul că „despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite”, iar la alin.2 faptul că „în calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia”.

Finalitatea procedurii dc expropriere este aceea de a stabili o dreaptă (justă) despăgubire, în condiţiile în care exproprierea reprezintă o ingerinţă permisă nu numai de art.44 din Constituţie, dar şi de art.1 Protocolul nr.1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în măsura în care este fundamentată pe o cauză de utilitate publică.

O dreaptă sau justă despăgubire presupune acordarea proprietarului expropriat a preţului pe care l-ar fi încasat în cazul în care ar fi vândut de bună voie terenul, acesta fiind preţul pieţii, adică preţul cu care se vând sau se cumpără, în mod obişnuit, astfel de terenuri.

Fiind în realitate o vânzare forţată, în care consimţământul vânzătorului nu este cerut de lege, în considerarea efectelor general benefice a utilităţii publice căreia îi va fi afectat imobilul, este firesc ca despăgubirea pentru bunul expropriat să cuprindă doar un preţ echivalent cu preţul la care s-ar fi vândut, în mod normal bunul, în cazul unei vânzări obişnuite, consimţite de ambele părţi, dar şi eventualul prejudiciu cauzat proprietarului-vânzător reprezentat inclusiv de eventualul beneficiu de care a fost lipsit ca urmare a unei exproprieri intempestive, în raport de lucrările realizate şi care urmau să aducă un beneficiu cert şi previzibil, fapt stabilit de către instanţele de judecată în dosarul nr.... ce a avut ca obiect exproprierea.

Tribunalul ... deja a stabilit contravaloarea despăgubirii exproprierii prin sentinţa civilă nr...., rămasă definitivă prin decizia nr....pronunţate în dosarul nr...., reclamantul ...solicitând plata sumei ce reprezintă contravaloarea terenului ce formează obiectul exproprierii realizate de către pârâtă și la care se adaugă şi la plata cheltuielilor de judecată.

În acest dosar, atât Tribunalul ... cât şi ...a analizat petitele cererii de chemare în judecată. Dacă Tribunalul ... a reţinut că nu poate fi primită susţinerea reclamanţilor în sensul acordării despăgubirilor calculate în Euro, transformate în lei la data plăţii, întrucât, aşa cum rezultă din decizia nr....a Curţii Constituţionale, valoarea bunurilor expropriate nu poate fi alta decât cea stabilită în momentul contemporan realizării transferului dreptului de proprietate. În schimb, curtea de apel a analizat foarte pe larg chestiunea dedusă judecăţii, reţinând că dispoziţiile art.26 alin.1 din Legea nr.33/1994 stabilesc că despăgubirea sc compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite, iar conform alin.2 la calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză (anume data transferului dreptului de proprietate, în aplicarea deciziei nr....a Curţii Constituţionale), precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia.

Astfel, instanţa de judecată este investită să stabilească despăgubirea conform dispoziţiilor art.21-27 din Legea.33/1994 privind exproprierea pentru cauză publică, dispoziţii care reglementează o procedură specială pentru stabilirea de către instanţă a despăgubirilor pentru expropriere, procedura care urmăreşte respectarea, cu stricteţe, de către instanţă a următorilor paşi: numirea de către instanţă a unei comisii formale din trei experţi, care vor întocmi un raport de expertiză tehnică judiciară în specialitatea evaluări imobiliare având ca obiectiv principal stabilirea cuantumului despăgubirilor pentru imobilul expropriat; la calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data transferului dreptului de proprietate (Decizia Curţii Constituţionale nr....), precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia.

În acestă ordine de idei, reclamantul face o interpretare eronată a dispoziţiilor legale, atâta timp cât acesta beneficiază de despăgubirea acordată de Statul Roman în condiţiile impuse atât de lege cât şi de hotărârile judecătoreşti.

Mai mult decât atât, prevederile art.1535 Cod civil nu îşi au aplicarea în speţa dedusă judecăţii, având în vedere că materia exproprierii este o instituţie specială, guvernată de o lege specială de strictă interpretare. În speţa de faţă, atât contravaloarea despăgubirii, cât şi întinderea prejudiciului au fost deja stabilite prin hotărâre judecătorească. Este de principiu că legea generală se aplică în orice materie şi în toate cazurile, mai puţin în acelea în care legiuitorul stabileşte un regim special şi derogatoriu, în speţa de faţă legea nr.255/2010 instituind reglementări speciale, care sunt prioritare faţă de norma de drept comun, ce în astfel de situaţii se aplică numai unde legea specială nu dispune, prevederile legii speciale fiind de strictă interpretare.

Referitor la daunele pe care reclamantul le-a solicitat ca urmare a prejudiciului cauzat prin expropriere, a arătat pârâtul că reclamantul trebuie să facă dovada existenţei unui prejudiciu care să-l îndreptăţească la daunele solicitate. În acest sens pot fi luate în considerare numai acele probe care fac dovada existenţei unui prejudiciu cert şi actual sau previzibil a se produce în viitor „şi care ar justifica creşterea indemnizaţiei pe criteriul imposibilităţii continuării în condiţii de rentabilitate a activităţii pe suprafaţa de teren rămas şi pe raţiuni de pierdere a unor foloase economice” (în acest sens s-a exprimat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decizia de casare nr....pronunţată în dosarul nr.1774/108/2009).

În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art.205-208 Cod procedură civilă, Legea nr.255/2010 şi HG nr.53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.255/2010, iar în temeiul art.441 Cod procedură civilă s-a solicitat judecarea cauzei în lipsă.

În dovedire, a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

În şedinţa publică din data de ...reclamantul ...a depus la dosar note de şedinţă ca răspuns la întâmpinarea depusă de Statul Român prin Ministerul Transporturilor reprezentat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin care a solicitat respingerea excepţiilor invocate de către pârât şi, totodată, admiterea cererii de chemare în judecată aşa cum a fost formulată, cu obligarea acestuia din urmă la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces.

Referitor la excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului ..., invocată prin prisma dispoziţiilor art.94 şi art.95 Cod procedură civilă, a arătat că aceasta este neîntemeiată, în raport de obiectul cererii deduse judecăţii şi de dispoziţiile art.21 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică care prevăd că „soluţionarea cererilor de expropriere este de competenţa tribunalului judeţean sau a Tribunalului Bucureşti în raza căruia este situat imobilul propus pentru expropriere”.

Or, cum prin acţiunea formulată a contestat cuantumul despăgubirii stabilite prin Hotărârea nr....şi obligarea pârâtului la plata despăgubirii reale, controlul de legalitate priveşte stabilirea corectă a întinderii despăgubirilor, respectiv instanţa este abilitată să verifice dacă stabilirea despăgubirilor s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor art.21-27 din Legea nr.33/1994, astfel că rezultă fără tăgadă de putinţă că cadrul legal privind competenţa materială este stabilit prin norme juridice imperative.

 De altfel, alegaţiile pârâtului ce vizează obiectul cererii, precum şi faptul că s-ar fi stabilit contravaloarea despăgubirii exproprierii prin sentinţa civilă nr....de Tribunalul ... în dosarul nr.... nu pot fi primite, întrucât în cadrul hotărârii judecătoreşti evocate instanţa nu s-a pronunţat asupra întinderii despăgubirilor, ci doar a obligat expropriatorul de a-şi îndeplini obligaţiile reglementate de Legea nr.255/2010, în lipsa unei hotărâri de stabilire a despăgubirilor.

Astfel, se impune respingerea excepţiei necompetenţei materiale a Tribunalului ... ca neîntemeiată, urmând a se constata că această instanţă este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze cererea cu care a fost investită.

De asemeni, având în vedere că obiectul cererii deduse judecăţii nu este o acţiune în pretenţii, cum eronat susţine pârâtul, reclamantul apreciază că în raport de acest aspect, cât şi de dispoziţiile art.23 din Legea nr.255/2010 care prevăd că „cererile adresate instanţei judecătoreşti pentru stabilirea în contradictoriu cu statul român sau cu unităţile administrativ-teritoriale, după caz, a dreptului la despăgubire pentru expropriere şi a cuantumului acestora sunt scutite de taxa judiciară de timbru”, nu poate fi pusă în discuţie absenţa timbrajului ori anularea cererii ca netimbrată, cât timp este scutită de plata taxei judiciare de timbru.

În ceea ce priveşte excepţia autorităţii de lucru judecată invocată prin prisma sentinţei civile nr...., rămasă definitivă prin decizia nr....pronunţată în dosarul nr...., a arătat reclamantul că şi aceasta este neîntemeiată cât timp între obiectul cauzei pendinte şi cel dezlegat anterior nu există identitate de obiect, contrar susţinerilor pârâtului, în condiţiile în care cel purtat anterior a avut ca obiect obligarea expropriatorului să emită hotărârea de stabilire a despăgubirilor, situaţie care de altfel a fost generată de refuzul nejustificat al acestuia de a-şi îndeplini o obligaţie legală, iar în cel prezent se contestă hotărârea de stabilire a despăgubirilor în temeiul art.22 din Legea nr.255/2010.

Cu toate că se afirmă faptul că în dosarul anterior reclamantul ar fi solicitat plata sumei reprezentând contravaloarea terenului ce formează obiectul exproprierii, acest aspect este total lipsit de fundament probatoriu, cât timp obiectul litigiului anterior s-a limitat doar la obligarea pârâtului să emită hotărârea de stabilire a despăgubirilor, nicidecum nu a contestat cuantumul despăgubirilor, astfel că nu îşi găseşte incidenţa excepţia autorităţii de lucru judecat, prin prisma unei hotărâri care nu a statuat asupra chestiunii deduse judecăţii în prezent.

De altfel, cele relatate anterior reies şi din considerentele deciziei nr....pronunţată de ...în dosarul nr...., care argumentându-şi soluţia adoptată având în vedere şi statuările din considerentele deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.14/2019, reţine că analiza instanţei supreme a drepturilor persoanei expropriate se aplică şi în ipoteza în care instanţa este investită doar cu cererea de obligare a expropriatorului la emiterea hotărârii de stabilire a despăgubirilor, chiar dacă nu s-a solicitat să se stabilească în procedura de judecată şi cuantumul despăgubirilor.

Or, cum litigiul anterior a fost generat de conduita culpabilă a pârâtului de a nu emite hotărârea de stabilire a despăgubirilor prevăzută de art.20 din Legea nr.255/2010, iar cel prezent a fost determinat ca urmare a nemulțumirii reclamantului de cuantumul despăgubirii în condiţiile art.22 din acelaşi act normativ, rezultă că aserțiunile pârâtului invocate prin prisma acestei excepţii sunt nesustenabile, superflue, urmând să fie respinsă excepţia autorităţii de lucru judecat ca neîntemeiată.

Pe fondul cauzei, reclamantul a arătat că îşi susţine toate motivele de fapt şi de drept invocate prin cererea de chemare în judecată şi a solicitat înlăturarea apărărilor pârâtului.

Astfel, cum finalitatea procedurii de expropriere este aceea de a stabili o justă despăgubire, în condiţiile în care exproprierea reprezintă o ingerinţă permisă nu numai de art.44 din Constituţie, dar şi de art.1 din Protocolul 1 la Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, în măsura în care este fundamentată pe o cauză de utilitate publică, în demersul său judiciar reclamantul are dreptul de a primi cuantumul despăgubirii reale pentru terenul în suprafaţă de 1016 mp, cât timp a contestat sumele stabilite estimativ prin actele administrativ emise de expropriator.

Or, justa despăgubire presupune acordarea proprietarului expropriat a preţului pe care l-ar fi încasat în cazul în care ar fi vândut de bunăvoie terenul, acesta fiind preţul pieţii, adică preţul cu care se vând sau se cumpără, în mod obişnuit, astfel de terenuri. Fiind în realitate o vânzare forţată, în care consimţământul vânzătorului nu este cerut de lege, în considerarea efectelor general benefice a utilităţii publice căreia îi va fi afectat imobilul, este firesc ca despăgubirea pentru bunul expropriat să cuprindă doar un preţ echivalent cu preţul la care s-ar fi vândut în mod normal bunul, în cazul unei vânzări obişnuite, consimţite de ambele părţi, dar şi eventualul prejudiciu cauzat proprietarului vânzător, reprezentat inclusiv de eventualul beneficiu de care a fost lipsit ca urmare a unei exproprieri intempestive.

Potrivit dispoziţiilor art.26 alin.2 din legea nr.33/1994 la calcularea cuantumului despăgubirilor experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data transferului dreptului de proprietate, dată ce coincide cu cea a emiterii deciziei de expropriere şi care constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil. Totodată, conform art.27 alin.2 din legea nr.33/1994, despăgubirea acordată de instanţă nu poate fi mai mică decât cea oferită de expropriator.

Conchizând, cât timp în speţa de faţă expropriatorul la determinarea despăgubirilor nu a avut în vedere valoarea reală a imobilului şi prejudiciul ce i-a fost cauzat reclamantului prin expropriere, la stabilirea valorii de circulaţie a terenului supus exproprierii nu s-a respectat unicul element necesar în scopul determinării unei despăgubiri juste şi echitabile în accepţiunea legii generale în materie, dar şi a normelor constituţionale, astfel că se impune admiterea cererii aşa cum a fost formulată.

De asemenea, cum acordarea şi stabilirea unor despăgubiri la suma de 30.480 lei pentru terenul de 1016 mp, situat în intravilan, nu este una rezonabilă, neacoperind valoarea prejudiciului suferit de reclamant, şi nu reprezintă o dreaptă despăgubire de care ar fi trebuit să beneficieze în calitate de proprietar al terenului expropriat, fiind nemulţumit, a promovat prezenta cerere.

Or, valoarea de piaţă a imobilului expropriat se impune a fi determinată în raport de toate caracteristicile bunului prin raportare la amplasamentul acestuia, destinaţia terenului la momentul evaluării, categoria localităţii, poziționarea faţă de localităţi etc., motiv pentru care a solicitat a fi înlăturate apărările pârâtului privind imposibilitatea modificării cuantumului despăgubirilor.

Totodată, contrar celor susţinute de pârât, cu referire la valoarea despăgubirilor, apreciază reclamantul că o justă despăgubire presupune acordarea proprietarului expropriat a preţului pe care l-ar fi încasat în cazul în care ar fi vândut de bunăvoie terenul, acesta fiind preţul pieții, adică preţul cu care se vând sau se cumpără în mod obişnuit astfel de terenuri, care este un criteriu indicat de prevederile legale, ceea ce are semnificaţia de preţ plătit efectiv, respectiv preţul de tranzacționare a bunului la momentul transferului dreptului de proprietate, consemnat ca atare în contractele de vânzare-cumpărare.

În raport de considerentele expuse, reclamantul a solicitat respingerea excepţiilor invocate de pârât, iar pe fond admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, cu cheltuieli de judecată.

Prin încheierea de şedinţă din data de ...a fost încuviinţată reclamantului ...proba cu înscrisurile anexate cererii de chemare în judecată şi proba cu expertiza în specialitatea evaluarea proprietăţilor imobiliare, fiind stabilit următorul obiectiv care să fie avut în vedere la efectuarea lucrării de specialitate, având ca obiectiv calcularea, în raport de decizia Curții Constituționale nr....(prin care s-a stabilit neconstituționalitatea sintagmei „la data întocmirii raportului de expertiză din legea 33/1994”) valoarea cu care se vând în mod obișnuit la data emiterii decretului de expropriere terenurile similare celui care a făcut obiectul exproprierii conform poziției nr....din anexa 2 la HG nr......., avându-se în vedere actele de vânzare-cumpărare încheiate în mod efectiv și care datează din perioada emiterii deciziei de expropriere nr...., urmând ca domnii experți să procure asemenea înscrisuri de la notariatele de pe raza județului ..., iar la definiția valorii de piață vor avea în vedere standardele de evaluare a bunurilor ANEVAR.

Raportul de expertiză în specialitatea evaluarea proprietăţilor imobiliare a fost întocmit de domnii experţi T.D.G., I.I.şi S.A.M., fiind depus la fost depus la dosar la data de 15.01.2021.

În şedinţa publică din data de ...reclamantul ...a depus la dosar obiecţiuni la raportul de expertiză, însoţite de înscrisuri în copie, respectiv contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ...de Biroul Notarului Public N.P.B., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Individual Notarial B.S., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Individual Notarial B.S., contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarilor Publici Asociaţi D.R., D.T.R. şi B.R., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarilor Publici Asociaţi D.R., D.T.R. şi B.R., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarului Public N.P.B., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Individual Notarial B.S., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarului Public N.P.B., Hotărârea nr....emisă de CMT, Hotărârea nr....emisă de CMT, Hotărârea nr....emisă de CMT, Hotărârea nr....emisă de CMT, Hotărârea nr....emisă de CMT, Hotărârea nr....emisă de CMT, cu titlu de tranzacţii ca şi comparabile în zone similare, precum şi un raport de evaluare făcut de expropriator într-un alt dosar ce trebuia avut în vederea la stabilirea valorii despăgubirilor.

Prin încheierea de şedinţă pronunţată la data de ...au fost încuviinţate reclamantului ...obiecțiunile la raportul de expertiză referitoare la prețurile avute în vedere în lucrarea de specialitate pentru tranzacțiile de la momentul exproprierii realizate pentru terenuri similare celui expropriat, solicitându-se experților numiți în cauză să analizeze contractele de vânzare cumpărare depuse la acest termen de judecată (contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarului Public N.P.B., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Individual Notarial B.S., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Individual Notarial B.S., contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarilor Publici Asociaţi D.R., D.T.R. şi B.R., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarilor Publici Asociaţi D.R., D.T.R. şi B.R., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarului Public N.P.B., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Individual Notarial B.S., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr....de Biroul Notarului Public N.P.B.) și să stabilească dacă acestea vizează terenuri similare celui în discuție (dacă sunt situate în aceeași zonă, au aceleași caracteristici) și numai după stabilirea acestui aspect, respectiv dacă aceste contracte pot fi folosite ca și elemente de reper pentru stabilirea cuantumului despăgubirii, să se procedeze la analizarea lor și formularea unui răspuns la obiectivul stabilit de instanță.

De asemenea, au fost respinse restul obiecțiunilor formulate de reclamant și susținute oral în fața instanței, pentru considerentele arătate la în încheierea de ședință de la termenul din data de ....

Răspunsul la obiecţiunile încuviinţate reclamantului la raportul de expertiză specialitatea evaluarea proprietăţilor imobiliare întocmit de domnii experţi T.D.G., I.I.şi S.A.M. a fost depus la dosar la data de ...(filele ...).

Analizând întregul material probator administrat în cauză, tribunalul reține că prin HG nr.......s-a declanșat procedura de expropriere a imobilelor proprietate privată pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică varianta de ocolire Târgu-Jiu, reclamantul figurând la poziția ...din Anexa 2.

Prin sentința civilă nr....pronunțată de Tribunalul ... în dosarul nr.... a fost admisă cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii ...şi ..., în contradictoriu cu pârâtul ..., având ca obiect expropriere, a fost obligat pârâtul să emită în condiţiile art.20 din Legea nr.255/2010 hotărâre de stabilire a despăgubirilor pentru imobilele din cererea de chemare în judecată pentru toţi moştenitorii autorului ..., respectiv V.C., cât şi pentru numita M.M. și a fost obligat pârâtul să achite reclamanților suma de 1000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Această sentință a rămasă definitivă prin decizia civilă nr....pronunțată de ...prin care a fost admis apelul declarat de apelantul reclamant ..., în contradictoriu cu apelantul-pârât Statul Român, prin Ministerul Transporturilor reprezentat prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova şi intimatul-pârât ..., având ca obiect expropriere și schimbată în parte sentința apelată în sensul că a fost obligat pârâtul să emită, în condiţiile art.20 din Legea nr.255/2010, o hotărâre de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru imobilele compuse din casă de locuit şi anexe gospodăreşti situate în ..., localitatea ..., nr...., județul ..., în favoarea reclamantului .... De asemenea, au fost menținute dispoziţiile sentinţei privind admiterea acţiunii, obligarea pârâtului să emită hotărâre de stabilire a despăgubirilor pentru imobilul teren în suprafaţă de 1016 mp pentru toţi moştenitorii autorului M.M., au fost mențiune și  dispoziţiile sentinţei privind cheltuielile de judecată, a fost respins ca nefondat apelul declarat de apelantul-pârât S.R. și a fost obligat apelantul-pârât Statul Român la ... lei cheltuielile de judecată către apelantul-reclamant.

Ulterior, prin hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii nr....emisă de M.T. s-au stabilit despăgubirile acordate pentru suprafața expropriată în cuantum de ...lei și s-a dispus reconsemnarea sumei la dispoziția persoanelor expropriate.

În conformitate cu dispozițiile legii nr.255/2010, de la momentul emiterii deciziei expropriere de către M.T. operează transferul dreptului de proprietate din patrimoniul reclamantului ...în patrimoniul expropriatorului Statul Român.

Potrivit dispozițiilor art.22 alin.1 din legea nr.255/2010, expropriatul nemulțumit de cuantumul despăgubirii se poate adresa instanței judecătorești competente, iar potrivit dispozițiilor alin.2, acțiunea se soluționează potrivit dispozițiilor art.21-27 din legea nr.33/1994 în ceea ce privește stabilirea despăgubirilor.

Art.26 alin.2 din legea nr.33/1994 stabilește că la calcularea cuantumului despăgubirilor experții vor ține seama de prețul cu care se vând, în mod obișnuit, în unitatea administrativ teritorială imobilele de același fel la data întocmirii raportului de expertiză, precum și de daunele aduse proprietarului.

Având în vedere că prin Decizia nr....... a declarat neconstituțională sintagma „la data întocmirii raportului de expertiză cuprinsă în dispozițiile art.26 alin.2 din Legea 33/1994”, în cauză s-a dispus ca stabilirea despăgubirilor să se facă în raport de celelalte criterii prevăzute de lege, dar la momentul transferului de proprietate, respectiv al emiterii deciziei de expropriere.

Tribunalul este astfel investit în cazul de față cu o cerere prin care se contestă cuantumul despăgubirilor acordate pentru suprafețele expropriate de S.R. de la proprietarul ...prin hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii nr....emisă de M.T., cerere întemeiată pe dispozițiile art.22 alin.1 din Legea nr.255/2010, urmând ca pe cale de consecință să verifice dacă această valoare este stabilită în raport de dispozițiile art.26 alin.2 din Legea nr.33/1994, după cum acest text legal a fost modificat prin decizia nr....pronunțată de ....

Astfel, raportul de expertiză întocmit în cauză ca urmare a probatoriului încuviințat reclamanților a avut în vedere valoarea imobilului expropriat la data transferului dreptului de proprietate (care este data emiterii deciziei de expropriere nr.1038/...de către CNADR), iar valoarea urmează să se stabilească în raport de prețurile cu care se vând în mod obișnuit terenurile în zona respectivă.

Această valoare a fost stabilită prin raportul de expertiză întocmit în cauză și prin răspunsul la obiecțiunile încuviințate reclamantului. Valoarea menționată de lucrarea de specialitate este la data de ...(data emiterii deciziei de expropriere) de 20.320 Euro pentru suprafața de 1016 mp situată în Târgu Jiu, str...., nr...., județul ..., cu această sumă putându-se vinde la acel moment suprafața de teren în discuție. Cum această valoare este superioară celei de 30.480 lei stabilită de către expropriator prin hotărârea nr....emisă de expropriator, acțiunea civilă în ceea ce privește acest capăt de cerere apare ca fiind întemeiată.

În condițiile în care, după cum s-a arătat, expropriatorul nu a stabilit valoarea imobilului expropriat în raport de criteriile prevăzute de Legea nr.255/2010 și Legea nr.33/1994, acțiunea civilă promovată de către reclamant urmează să fie admisă în parte.

În consecință, în baza art.22 din Legea nr.255/2010, raportat la art.21-27 din Legea nr.33/1994, va fi admisă acțiunea civilă formulată de către reclamant și va fi anulată Hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii nr....emisă de M.T. şi procesul-verbal nr...., urmând să fie obligat pârâtul S.R.la plata către reclamantul cu echivalent în lei la data plăţii cu titlu de despăgubiri.

Suma stabilită de raportul de expertiză întocmit în cauză și avută în vedere de către instanță reprezintă totalul prejudiciului înregistrat în patrimoniul reclamantului ca urmare a demarării procedurii exproprierii, respectiv valoarea cu care se vindea un teren similar la data emiterii deciziei de expropriere (similaritatea incluzând nu doar categoria de folosință, ci și poziționarea sau plantațiile existente pe teren), reclamantul nefăcând dovada că suprafețele în discuție ar fi fost producătoare și de alte venituri.

În ceea ce privește argumentele reclamantului referitoare la prețurile ce trebuiau avute în vedere pentru stabilirea cuantumului despăgubirilor și care sunt relevate de contractele depuse la dosarul cauzei, prin răspunsul la obiecțiunile formulate experții desemnați în cauză (dintre care unul este chiar cel numit de către reclamant) au precizat că terenurile din contractele prezentate nu îndeplinesc condiția de a fi pertinente pentru soluționarea cauzei, în raport de statuările Curții Constituționale.

Astfel, modalitatea de calcul şi preţurile pentru stabilirea cuantumului despăgubirii nu pot avea în vedere contracte de vânzare pentru terenuri din anii 2013 și 2016 sau contracte contemporane momentului exproprierii, dar care nu vizează „terenuri similare” (așa cum a fost definită această sintagmă prin jurisprudența Curții Constituționale), după cum nu pot avea în vedere nici hotărâri ale Consiliului Local ... prin care sunt aprobate de către autoritatea locală proceduri de „vânzare prin negociere directă”, deoarece acestea din urmă nu îndeplinesc condiția de a releva „tranzacții similare pe piața liberă”.

Totodată, nu vor fi avute în vedere nici argumentele din obiecțiunile la raportul de expertiză referitoare la faptul că terenurile din contractele de vânzare cumpărare depuse la doar de către reclamant la termenul de judecată din data de ...și cu privire la care experții desemnați au menționat că nu sunt „terenuri similare” celui în litigiu ar îndeplini de fapt aceste condiții.

Astfel, în condițiile în care la termenul din data de ...tribunalul a încuviințat aceste obiecțiuni formulate de către reclamant, solicitând experților să verifice dacă și contractele prezentate după depunerea raportului de expertiză pot fi avute în vedere pentru calculul prețului cu care se vând în mod obișnuit terenuri similare cu cel care face obiectul litigiului de față, iar experții în cauză au fost desemnați tocmai în considerarea abilităților și competențelor stabilite de lege în acest sens, nu există nici un considerent pentru care instanța să înlăture părerea argumentată a trei specialiști (din care unul ales chiar de către reclamant) exprimată la datele de 15.03.20201 și, respectiv 18.03.2021, doar în temeiul unei simple susțineri a uneia dintre părțile cauzei.

De asemeni, nici prețurile din contractul autentificat sub nr....de Biroul Notari Publici Asociați D.R., D.T.T. şi B.R. și din contractul autentificat sub nr....de Biroul Notarului Public S.B.nu pot fi avute în vedere deoarece, așa cum s-a specificat de către cei trei experți, acestea au vizat o situație specială, și anume o negociere directă între un comerciant care, în considerarea necesităților referitoare la afacerea sa, a oferit un preț peste media pieței, situație specială care nu a influențat în nici un mod prețurile practicate ulterior pe piața liberă și care rezultă în mod concret din contractele de vânzare cumpărare anexate la raportul de expertiză depus la dosar.

Numai în situația în care s-ar fi dovedit că prețurile practicate în cele două contracte indicate de către reclamant ar fi condus la modificarea prețului pe piață a terenurilor similare celui expropriat (în sensul că s-ar fi înregistrat o creștere a prețului de piață a terenurilor ca urmare a acestor două tranzacții) instanța ar fi putut avea în vedere la calcularea despăgubirilor cuvenite reclamantului ...prețurile de peste 60 Euro/mp din aceste contracte, însă cum acestea au reprezentat o situație singulară și celelalte contracte prezentate de către reclamant la termenul din data de ...nu probează acest aspect, vizând fie terenuri care nu sunt „comparabile” din punctul de vedere al zonei sau al procedurii tranzacției (acte încheiate de autoritatea locală Consiliul Local ...), instanța nu va avea în vedere la stabilirea cuantumului despăgubirilor aceste prețuri.

În ceea ce privește capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâtului S.R.la plata de daune pentru prejudiciul moral  încercat de reclamant ca urmare a derulării procedurii exproprierii, tribunalul constată că această procedură, care reglementează lipsirea unei persoane de proprietatea unui imobil pentru o cauză de utilitate și fără acordul proprietarului este o posibilitate reglementată în mod expres de lege (legea nr.33/1994 și legea nr.255/2010)  și permisă de art.1 din Protocolul nr.1 la Convenția Europeană Drepturilor Omului.

Această conduită a statului se încadrează, în concepția legiuitorului european, în limitele prevăzute de art.1 din Protocolul nr.1 în care se menționează că „orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale” și „nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauza de utilitate publică și în condițiile prevăzute de lege și de principiile generale ale dreptului internațional”, aceste principii neputând aduce atingere însă „dreptului statelor de a pune în aplicare legile pe care le consideră necesare pentru a reglementa folosința bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor sau a altor contribuții, sau a amenzilor”.

Pe cale de consecință, în condițiile în care nu numai că nu s-a probat, dar nici măcar nu s-a invocat nerespectarea acestor garanții instituite pentru protecția dreptului de proprietate în procedura de expropriere la care a fost supus reclamantul, acordarea de daune morale pentru exercitarea de către stat, în limitele și condițiile expres prevăzute de lege, a unui drept consfințit chiar de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (exproprierea pentru cauză de utilitate publică), nu poate fi primită.

Astfel, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, acordarea de daune materiale sau morale poate avea ca temei fie o dispoziție expresă a legii, fie răspunderea civilă contractuală reglementată de dispozițiile art.1350 C.civil, fie răspunderea civilă delictuală reglementată de art.1349 C.civil.

În ceea ce privește răspunderea contractuală, potrivit art.1.350 C.civil „orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat” și „atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii”.

Pe de altă parte, potrivit dispoziţiilor art.1349 alin.1 și 2 Cod civil „orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune și să nu aducă atingere, prin acțiunile ori inacțiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane”, iar „cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral”, iar art.1357 C.civil stabilește că „cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare” și „autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă”.

Din dispozițiile legale enunțate rezultă că pentru antrenarea răspunderii civile contractuale este necesar să existe o convenție care obliga una dintre părți la o prestație pe care această parte nu a executat-o, iar pentru antrenarea răspunderii civile delictuale este necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: să existe o fapta ilicită, vinovăția, existența unui prejudiciu, precum și legătura de cauzalitate dintre faptă și prejudiciu.

Cum în speța dedusă judecății reclamantul nu invocă drept temei al daunelor morale solicitate neîndeplinirea de către pârâtul chemat în judecată a unei obligații contractuale, ci invocă drept izvor al răspunderii statului conduita acestuia de urmă de a expropria un teren proprietate privată, tribunalul apreciază că trebuie verificate, pentru eventuala antrenare a răspunderii civile delictuale, îndeplinirea celor patru condiții prevăzute de art.1357 C.civil.

Dacă în speță s-a probat, prin lucrarea de specialitate efectuată în cauză, existența unui prejudiciu în patrimoniul reclamantului, prejudiciu care este rezultatul faptei S.R. (exproprierea terenului), în cauză nu este îndeplinită condiția existenței unei fapte ilicite, deoarece „fapta” exproprierii este, așa cum s-a arătat anterior, o imixtiune în dreptul de proprietate permisă și reglementată de lege, neputând fi asimilată „ilicitului”.

Nefiind astfel îndeplinită această condiție pentru antrenarea răspunderii civile delictuale, iar dispoziția expresă a legii reglementează doar acoperirea daunelor materiale reprezentate de lipsirea din patrimoniul expropriatului a bunului asupra căruia poartă dreptul real sau interesul legitim menționate de art.4, art.8. art.18 și art.19 din legea nr.255/2010, solicitarea reclamantului referitoare la acordarea daunelor morale decurgând din însuși faptul exproprierii nu poate fi primită.

De asemeni, nu poate fi primită nici susținerea reclamantului din motivarea acestui capăt de cerere referitor la acordarea de daune morale conform căreia aceste daune ar fi destinate „să acopere integral prejudiciul material suportat ca urmare a exproprierii pentru cauză de utilitate publică”, arătând că demersurile pe care trebuie să le întreprindă pentru obținerea unui teren similar ar fi împovărătoare și suma solicitată cu titlu de daune morale ar urma să completeze tocmai suma acordată cu titlu de daune materiale pentru a se putea apropia de suma necesară obținerii unui teren similar și care nu ar fi acoperită de aceste daune materiale.

Aceasta deoarece reclamantul își întemeiază cererea de acordare a daunelor morale pe considerentul că suma ce urmează a fi primită cu titlu de despăgubiri materiale nu este de natură să acopere necesarul pentru obținerea unui imobil similar, iar aceste daune morale vor completa suma obținută cu titlu de daune materiale, temei de fapt pe care nu se poate însă întemeia o soluție de acordare a daunelor morale. Astfel, după cum se menționează chiar în denumirea lor, daunele morale sunt concepute să acopere un prejudiciu nepatrimonial și nu reprezintă o parte a prejudiciului material, iar faptul că acoperirea acestui prejudiciu nepatrimonial se face tot pecuniar nu schimbă natura daunelor morale, accea de a compensa un prejudiciu de natură morală și nu patrimonială.

Pentru considerentele arătate, va fi admisă în parte acțiunea civilă de față, și anume doar în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor acordate pentru imobilul expropriat, urmând să fie respins capătul de cerere având ca obiect acordarea de daune morale.

În consecință, în baza art.22 din legea nr.255/2010 va fi admisă în pare acțiunea civilă formulată de către reclamant și va fi anulată Hotărârea nr....emisă de M.T. şi procesul-verbal nr....şi va fi obligat pârâtul S.R.la plata cu titlu de despăgubiri către reclamantul ...a sumei de 20 320 Euro, suma urmând să fie plătită în echivalent în lei la data plății.

În baza art.453 Cod procedură civilă va fi obligat același pârât la plata sumei de 6000 lei către reclamantul V.Ş., suma reprezentând onorariul achitat pentru domnii experți I.I., T.D.G. și S.A.M., conform chitanțelor depuse la dosar la filele ...din dosar și onorariul de avocat, achitat conform chitanței depuse la fila ... din dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamantul V.Ş., cu domiciliul în..., localitatea ..., str...., nr...., judeţul ..., în contradictoriu cu pârâtul S.R, cu sediul în......, având ca obiect exproprier.

Anulează Hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii nr....emisă de M.T. şi procesul-verbal nr....şi obligă pârâtul S.R. la plata către reclamantul ...a sumei de 20 320 Euro în echivalentul în lei la data plăţii cu titlu de despăgubiri.

Respinge capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâtului S.R. la plata de daune morale.

Obligă pârâtul S.R. la plata către reclamantul ...a sumei de 6000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul ....

Pronunţată azi, ..., la Tribunalul ..., prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.

Preşedinte,

...

Grefier,

...

Red. ..../tehnored...

15 aprilie 2021/5 ex.