Obligare emitere hcl

Sentinţă civilă 309 din 15.03.2022


Dosar nr. /63/2021*

R O M Â N I A

TRIBUNALUL DOLJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Sentinţa Nr. /2022

Şedinţa publică de la 15 Martie 2022

Completul compus din:

PREŞEDINTE ...

Grefier ...

Pe rol, pronunţarea asupra cauzei privind pe reclamantul ... în contradictoriu cu pârâţii CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CRAIOVA şi MUNICIPIUL CRAIOVA – reprezentat de Primarul localităţii -, având ca obiect obligare adoptare H.C.L. şi obligare întocmire proces-verbal de predare-primire a bunului imobil -  rejudecare.

Dezbaterile asupra fondului au avut loc în şedinţa publică din data de ... 2022, fiind consemnate în Încheierea de şedinţă din data respectivă, parte integrantă din prezenta hotărâre.

INSTANŢA

Deliberând, constată:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Dolj - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal sub nr. ... /63/2021, reclamantul ... a chemat în judecată pe pârâţii CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CRAIOVA şi MUNICIPIUL CRAIOVA – reprezentat de Primarul localităţii -, solicitând ca, prin hotărârea ce se va pronunţa pârâtul Consiliul Local al mun. Craiova să fie obligat la emiterea unei H.C.L. pentru stabilirea preţului de pornire al negocierii vânzării terenului situat în cart. Valea Roşie, str. ..., nr. ..., pe care se află amplasată construcţia definitivă ..., către reclamant, conform prevederilor art. 4 si 8 din H.C.L. Craiova nr. ... /25.07.2013 si ale art. 363 alin. 6 din Codul Administrativ. De asemenea, s-a obligarea pârâtului Municipiul Craiova la încheierea procesului-verbal de predare primire a bunului imobil - conform prevederilor art. 363 alin. 8 din Codul Administrativ. Totodată, s-a solicitat obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată. 

În motivarea cererii de chemare în judecată, reclamantul a învederat faptul că, în data de 15.04.2008, a fost încheiat Contractul de concesiune nr. ... /2008 - între ..., în calitate de concesionar şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, în calitate de concedent -, având ca obiect concesionarea. prin negociere directă, a terenului aparţinând domeniului privat al municipiului Craiova, în suprafaţă de 103,4 mp, situat în cart. Valea Roşie str. ..., pe care se află amplasată construcţia definitivă ....

Prin Actul adiţional nr. ... /2008 încheiat la Contractul de concesiune anterior menţionat, în conformitate cu H.C.L. Craiova nr. ... /2008, s-a modificat capitolul I al contractului - în sensul cesiunii obiectului Contractului de concesiune nr. .../2008 către reclamant.

În data de 23.09.2013, a fost încheiat Actul adiţional nr. .../2013 la respectivul Contract de concesiune - prin care a fost „majorată” suprafaţa de teren concesionată, de la 103,40 mp la 104 mp, conform anexei la H.C.L. Craiova nr. ... /2013.

După preluarea contractului de concesiune, reclamantul şi-a manifestat intenţia de a cumpăra terenul în suprafaţă de 103,40 mp - trimiţând în acest sens Adresa înregistrată la Primăria Municipiului Craiova sub nr. ... /2013.

Prin răspunsul comunicat în data de 08.04.2013, Primăria Municipiului Craiova i-a adus la cunoştinţă reclamantului că autorităţile publice locale vor analiza posibilitatea vânzării imobilului în cursul anului 2023, odată cu finalizarea contractului de concesiune - acest punct de vedere fiind menţinut şi prin Adresa nr. ... /05.06.2013.

Ca urmare a „stăruinţei” reclamantului în a cumpăra terenul anterior menţionat, prin H.C.L. Craiova nr. ... /25.07.2013 a fost aprobată vânzarea prin negociere directă a imobilului - teren în suprafaţă de 114 mp, în conformitate cu art. „363 din Codul Administrativ” - urmând ca reclamantul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la pct. 2 din respectiva hotărâre, care prevedeau plata contravalorii folosinţei terenului în suprafaţă de 10,6 mp, la nivelul redevenţei calculată conform legislaţiei în vigoare, pentru ultimii 3 ani - cu majorări şi penalităţi -, şi întreprinderea demersurilor necesare dezmembrării terenului în suprafaţă totală de 1.033 mp, intabulat pe numele Municipiului Craiova în CF. nr. ..., având nr. cad. ..., în două loturi (lotul I - 114 mp ocupaţi de construcţiile proprietatea reclamantului şi lotul II - 919 mp.)

Totodată, prin H.C.L. Craiova nr. ... /2013 s-a dispus ca vânzarea imobilului teren în suprafaţă de 104 mp să se realizeze după efectuarea procedurii de dezmembrare a terenului în suprafaţă totală de 1.033 mp.

Deşi reclamantul şi-a îndeplinit obligaţiile instituite în sarcina sa, pârâţii nu au procedat la vânzarea imobilului conform H.C.L. Craiova nr. ... /2013 - astfel încât reclamantul a revenit cu o cerere către Primăria Municipiului Craiova, prin care a solicitat vânzarea cotei indivize din terenul ce face obiectul Contractului de concesiune modificat prin actele adiţionale încheiate ulterior, cu suprafaţa de 104 mp, situat sub cele două imobile reprezentând construcţii aflate în proprietatea sa.

În urma demersurilor realizate de reclamant - prin intermediul ...  -, s-a constatat că. în baza de date a O.C.P.I. Dolj, o parte din terenul având suprafaţa totală de 1.033 mp figura ca fiind în proprietatea ...

Prin Adresa nr. ... /19.02.2014 - întocmită de către Serviciul Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Craiova -, s-a constatat îndeplinirea obligaţiilor impuse în sarcina reclamantului, precum şi impedimentul menţionat anterior, astfel încât s-a recomandat revizuirea modalităţii de dezmembrare a imobilului pentru a se putea duce la îndeplinire prevederile H.C.L. Craiova nr. ... /2013.

Autoritatea publică locală a efectuat modificările necesare, prin H.C.L. Craiova „rectificând” suprafaţa totală a terenului aflat în proprietatea Municipiului Craiova - ca fiind de 719 mp.

Reclamantul a efectuat demersurile necesare în vederea dezmembrării suprafeţei de teren anterior menţionată, urmând ca documentaţia de dezmembrare înregistrată la O.C.P.I. Dolj să fie supusă avizării Consiliului Local al Municipiului Craiova.

Prin Raportul nr. ... /09.02.2018 - întocmit de către Primăria Municipiului Craiova - Direcţia Patrimoniu - Serviciul Patrimoniu, în conformitate cu prevederile Legilor nr. 7/1996 şi nr. 50/1991 -, s-a propus spre aprobarea Consiliului Local al Municipiului Craiova dezmembrarea imobilului în suprafaţă de 719 mp în trei corpuri de proprietate, modificarea H.C.L. Craiova nr. ... /2013, cu privire la suprafaţa totală a terenului şi modificarea H.C.L. Craiova nr. ... /2007, privind inventarul bunurilor ce aparţin domeniului privat al Municipiului Craiova.

În data de 08.11.2017, reclamantul a formulat o cerere către Primăria Municipiului Craiova, solicitând efectuarea tuturor demersurilor legale ce se impun în vederea vânzării terenului în suprafaţă totală de 114 mp, conform dispoziţiilor H.C.L. Craiova nr. ... /2013 - întrucât obligaţiile stabilite în sarcina sa fuseseră îndeplinite.

În cursul anului 2019, Municipiul Craiova şi-a intabulat dreptul de proprietate asupra loturilor de teren rezultate din dezmembrare, însă nici până la acest moment pârâtul nu a dat eficienţă prevederilor H.C.L. Craiova nr. ... /2013 - neefectuând demersurile legale necesare vânzării imobilului prin negociere directă către reclamant.

Reclamantul a specificat că „procedura” s-a desfăşurat sub imperiul dispoziţiilor art. 123 din Legea nr. 215/2001, fiind „recunoscută” şi prin actualul Cod Administrativ - art. 364

Coroborând dispoziţiile art. 363 alin. 6 şi 8 din Codul Administrativ, rezultă că are obligaţia Consiliul Local de a stabili prin H.C.L. preţul minim de vânzare a imobilului, urmând ca în termen de 30 de zile de la achitarea acestuia de către cumpărător să se realizeze predarea — primirea bunului prin proces-verbal.

Reclamantul a invocat şi prevederile art. 61 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, preluate de art. 154 din Codul Administrativ şi a pretins că, din starea de fapt expusă rezultă reaua - credinţă a pârâţilor, care refuză să respecte şi să ducă la îndeplinire prevederile H.C.L. Craiova nr. ... /2013 – deşi condiţiile impuse la pct. 2 din respectiva Hotărâre au fost îndeplinite, şi au presupus o serie de cheltuieli pe care reclamantul le-a „ocazionat”.

Nu poate exista nicio justificare legală pentru neîndeplinirea într-o perioadă mai mare de 3 ani a obligaţiei asumată de către pârâţi - fiind evident că, prin neconstituirea comisiei de vânzare şi neîndeplinirea celorlalte demersuri legale necesare, reclamantul nu poate intra în posesia bunului imobil.

Reclamantul a precizat că interesul său este actual, dreptul de a cumpăra imobilul teren în suprafaţă de 114 mp fiind recunoscut prin H.C.L. Craiova nr. ... /2013, iar perioada excesiv de mare în care s-a tergiversat această procedură îl îndreptăţeşte să se adreseze instanţei de judecată, fiind evidentă vătămarea adusă.

Activitatea Consiliului Local poate fi sau nu producătoare de efecte juridice, în ipoteza adoptării de acte administrative, acte civile şi de dreptul muncii sau a încheierii de contracte administrative, întrucât toate acestea fac parte din categoria actelor juridice, producerea de efecte juridice fiind neîndoielnică.

Hotărârile consiliului local, conform doctrinei, cuprind norme juridice prin care consiliile locale rezolvă problemele de interes local care sunt în competenţa lor de soluţionare şi totodată îşi manifestă autoritatea în comune, oraşe, municipii şi judeţe.

Fiind acte de realizare a atribuţiilor conferite de lege, hotărârile consiliilor locale sunt acte administrative obligatorii si executorii, cu condiţia respectării legii.

Prin urmare, H.C.L. Craiova nr. .../2013 poate fi asimilată unei promisiuni de vânzare ori a unui antecontract de vânzare. 

În drept, acţiunea a fost întemeiată pe disp. art. 363 şi 364 din Codul Administrativ.

În dovedirea acţiunii, reclamantul a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

În data de 12.03.2021, pârâţii au depus la dosar întâmpinare - prin care au solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca fiind neîntemeiată.

S-a apreciat că acţiunea reclamantului este neîntemeiată şi s-a solicitat respingerea acesteia avându-se în vedere următoarele aspecte:

În cuprinsul întâmpinării s-a învederat faptul că, la art. 3 din H.C.L. Craiova nr. .../2013 s-a aprobat vânzarea, prin negociere directă, către reclamant, a terenului care aparţine domeniului privat al municipiului Craiova - în suprafaţă de 114 mp., situat în cart. Eroilor, str. ... – iar, la art. 4, s-a stipulat că preţul de pornire al negocierii vânzării terenului va fi stabilit pe baza raportului de evaluare care va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova. De asemenea la prevederile art. 6 s-a stabilit că se împuterniceşte Primarul Municipiului Craiova să desemneze comisia de negociere a preţului de vânzare a terenului şi să reprezinte Municipiul Craiova în faţa notarului public pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

 Pârâţii au precizat că terenul în suprafaţă de 103,4 mp – ce face obiectul contractului de concesiune nr. .../15.04.2008 -, face parte din terenul în suprafaţă de 1.033 mp înscris în cartea funciară nr. ...  U.A.T. Craiova, cu nr. cadastral ..., situat în Craiova, cart. Eroilor, str. ..., ocupat de construcţia ... în incinta ... fiind situată construcţia aflată în proprietatea reclamantului - dobândită prin cumpărare de la numitul ..., conform contract de vânzare-cumpărare nr. ... /23.04.2008 autentificat de B.N.P. ... şi intabulată în cartea funciară nr. ...  U.A.T. Craiova, compusă din: clădirea principală în suprafaţă construită de 105 mp, având nr. cadastral ... şi clădirea WC în suprafaţă construită de 9 mp, având nr. cadastral ... (în total 114 m.p.).

Pârâţii au evidenţiat şi faptul că, H.C.L. Craiova nr. .../2013 s-a prevăzut şi faptul că, în termen de 60 zile de la încheierea actului adiţional de modificare a contractului de concesiune, reclamantul are ca obligaţii:

- să plătească contravaloarea folosinţei terenului în suprafaţă de 10,60 mp, la nivelul redevenţei calculată conform legislaţiei în vigoare, pentru ultimii 3 ani, cu majorări şi penalităţi;

- să întreprindă demersurile necesare dezmembrării terenului în suprafaţă de 1.033 mp, în două loturi, lotul 1 în suprafaţă totală de 114 mp ocupat de construcţiile proprietatea reclamantului şi lotul 2 în suprafaţă de 919 mp, pe cheltuiala concesionarului.

Reclamantul a achitat contravaloarea folosinţei terenului pentru ultimii trei ani – adică suma de 5.372 lei -, în data de 23.09.2013, potrivit chitanţei nr. ... eliberată de Direcţia Impozite şi Taxe şi, în urma demersurilor întreprinse prin intermediul firmei ... s-a constatat că în baza de date a O.C.P.I. Dolj, o parte din terenul de 1.033 mp, apare ca fiind proprietatea ....

În aceste circumstanţe, autoritatea publică locală, prin H.C.L. Craiova nr. ... /24.09.2015, a aprobat modificarea elementelor de identificare a bunului ... - arătând că imobilul are suprafaţa de 719 mp şi nu de 1.033 mp.

Ca urmare a actualizării tuturor datelor de identificare a terenului ce trebuie dezmembrat, a fost emis Certificatul de Urbanism nr... /23.03.2017 pentru dezmembrarea terenului în suprafaţă de 719 mp – situat în Craiova, str. ..., în trei loturi: lotul 1 cu S = 605 mp; Lotul 2 cu S = 105 mp şi Lotul 3 cu S = 9 mp.

Reclamantul a întreprins demersurile necesare şi a transmis autorităţii locale Referatul de Admitere-dezmembrare imobil nr. ... /11.07.2017 - care arată că imobilul cu nr. cadastral ...  din Craiova, str. ... a fost dezmembrat în trei corpuri de proprietate: terenul cu nr. cadastral ..., în suprafaţa de 605 mp, terenul cu nr. cadastral ..., în suprafaţa de 105 mp şi terenul cu nr. cadastral ..., în suprafaţa de 9 mp.

Ulterior, în conformitate cu prevederile Legilor nr. 7/1996 şi nr. 50/1991, a fost adoptată Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. ... /2018.

Pârâţii au specificat faptul că, urmare a dobândirii construcţiilor de către reclamant – prin contractul de vânzare-cumpărare nr. ... 2008, autentificat de B.N.P. ... -, de la numitul ..., prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. ... /2008 s-a aprobat concesiunea obiectului contractului de concesiune nr. .../2008 - încheiat între Consiliul Local al Municipiului Craiova si sus-numitul ... -, către reclamant, fiind semnat actul adiţional nr. ... /2008.

Obiectul contractului de concesiune anterior menţionat l-a constituit concesionarea, prin negociere directă, către ..., a terenului aparţinând domeniului privat al Municipiului Craiova, în suprafaţă de 103,4 mp - situat în cart. Valea Roşie, str. ... pe care se află amplasată construcţia definitivă ....

Potrivit prevederilor art. 7 alin. 8 din contractul de concesiune - cap. VII - obligaţiile părţilor, referitor la obligaţiile concesionarului -, concesionarul este obligat să comunice concedentului (autorităţii locale), orice modificare privind datele de identificare, precum şi alte elemente care au apărut pe parcursul derulării contractului de concesiune şi au legătură cu acesta.

Or, în anul 2016, reclamantul a vândut numitei ... - prin contractul de vânzare cumpărare nr. ... /08 august, autentificat de notarul public ..., din cadrul B.N.P. ... -, construcţiile reprezentate de o sală de vânzare, un depozit, un bar şi o sală de mese, precum şi un wc amplasat în incinta ..., transmiţându-i şi dreptul de coproprietate forţată şi perpetuă asupra cotei indivize aferente imobilului din condominiu, precum şi drepturile asupra terenului exclusiv în suprafaţă de 114 mp, pe care este amplasat imobilul ce face obiectul contractului - aspect pe care trebuia să-l aducă la cunoştinţa autorităţii locale.

Mai mult, în anul 2017, sus-numita ... – soţia reclamantului -, în baza contractului de schimb autentificat sub nr. ... /05.05.2017 de notarul public ..., a dat construcţiile familiei ... iar, în anul 2019, a fost încheiat contractul de vânzare cumpărare nr. ... /23 mai, autentificat de notarul public ..., prin care sus-numiţii au vândut .... (reprezentată de asociatul şi administratorul ... ), construcţiile situate în Municipiul Craiova, strada ... edificate pe terenul aflat în domeniul privat al Municipiului Craiova, respectiva societate urmând să îndeplinească în nume propriu orice formalităţi necesare pentru reglementarea situaţiei juridice a terenului – nici aceste tranzacţii nefiind aduse la cunoştinţa autorităţii locale.

Prin urmare, reclamantul nu a respectat prevederile contractului de concesiune nr. .../2008 şi nici ale art. 41 din Legea nr. 50/1991. De alfel, dreptul de concesiune asupra terenului se înscrie în cartea funciară în temeiul actului juridic prin care a fost transmis dreptul de proprietate asupra construcţiei - conform art. 40 alin. 1 din Legea anterior menţionată -, chiar şi în situaţiile în care nu a fost emis un act administrativ cu acest obiect, iar în actul juridic de transfer al dreptului de proprietate nu s-a stipulat în mod expres transmiterea concesiunii.

De asemenea, prin adresa nr. ... /2019, autoritatea locală - prin Direcţia Patrimoniu -, i-a transmis reclamantului faptul că, pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. .../2013, trebuie să achite redevenţa aferentă restantă pentru respectivul teren iar, ulterior, prin adresa nr. ... /19.10.2020, reclamantului i-a fost transmisă o Notificare - prin care i se aduce la cunoştinţă faptul că figurează cu debite restante la contractul de concesiune nr. .../2008, în sumă de 24.244,00 lei, reprezentând redevenţa aferentă anului 2020, la care se adaugă majorări de întârziere până la data plăţii efective.

În contradovadă, pârâţii au solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe disp. art. 205 şi următoarele, raportat la art. 245, din noul Cod de Procedură Civilă.

Prin Sentinţa nr. ... /23.06.2021, Tribunalul Dolj a admis acţiunea formulată de reclamant şi a obligat pârâtul Consiliul Local al Municipiului Craiova să emită o Hotărâre de Consiliu Local - în vederea vânzării prin negociere directă, către reclamant, a terenului situat  în Craiova, cart. Valea Roşie, str. .... De asemenea, a fost obligat pârâtul Municipiul Craiova – reprezentat de Primarul localităţii -, să încheie procesul-verbal de predare primire a bunului imobil către reclamant.

Împotriva acestei Sentinţe au declarat recurs pârâţii, iar Curtea de Apel Craiova, prin Decizia nr. nr. ... /10.11.2021, a admis recursul, a casat hotărârea pronunţată de Tribunalul Dolj şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

Dosarul a fost reînregistrat pe rolul Tribunalului Dolj - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal sub nr. ... /63/2021*.

Au fost depuse la dosar: copii de pe contractul de schimb autentificat sub nr. ... /05.05.2017, respectiv contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ... /23.05.2019.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Prin Contractul de concesiune nr. .../2008 – încheiat între numitul ..., în calitate de concesionar şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, în calitate de concedent -, s-a decis concesionarea, prin negociere directă, a terenului aparţinând domeniului privat al municipiului Craiova, în suprafaţă de 103,4 mp, situat în cart. Valea Roşie str. ... pe care se află amplasată construcţia definitivă ...

Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat de B.N.P. ... sub nr. ... /23.04.2008, reclamantul a cumpărat de la sus-numitul ... şi soţia acestuia (numita ...), următoarele bunuri imobile, amplasate pe terenul anterior menţionat: o sală de vânzare, un depozit, un bar şi o sală de mese, cu o suprafaţă de 95,6 m.p. (din măsurători 84,13 m.p.), având nr. cadastral provizoriu ... şi un WC amplasat în incinta complexului, în suprafaţă construită de 7.8 m.p. (din măsurători 9 m.p.), având nr. cadastral provizoriu ....

Urmare a acestei tranzacţii, prin actul adiţional nr. ... /2008 la contractul de concesiune nr. .../2008 – încheiat în conformitate cu H.C.L. Craiova nr. ... /2008 -, a fost modificat capitolul I („Părţile Contractante”) al respectivului contract – în sensul „cesiunii contractului de concesiune nr. .../2008 către reclamant”.

Prin H.C.L. Craiova nr. .../25.07.2013 s-a aprobat modificarea contractului de concesiune nr. .../2008 (nr. contractului fiind înscris, în mod eronat, ca fiind ... /2005”) – în sensul majorării suprafeţei de teren concesionate, de la 103,4 m.p. la 114 m.p. De asemenea, s-a decis vânzarea, prin negociere directă, către reclamant, a terenului care aparţine domeniului privat al municipiului Craiova - în suprafaţă de 114 mp., situat în cart. Eroilor, str. ... –, specificându-se faptul că preţul de pornire al negocierii vânzării terenului va fi stabilit pe baza raportului de evaluare care va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova. Totodată, prin aceeaşi Hotărâre s-a prevăzut faptul că, în termen de 60 zile de la încheierea actului adiţional de modificare a contractului de concesiune, reclamantul are următoarele obligaţii: să plătească contravaloarea folosinţei terenului în suprafaţă de 10,60 mp, la nivelul redevenţei calculată conform legislaţiei în vigoare, pentru ultimii 3 ani, cu majorări şi penalităţi (pârâţii evidenţiind faptul că această obligaţie a fost îndeplinită de reclamant în data de 23.09.2013, când a achitat suma de 5.372 lei, fiindu-i eliberată chitanţa nr. ... de Direcţia Impozite şi Taxe a mun. Craiova); să întreprindă demersurile necesare dezmembrării terenului în suprafaţă de 1.033 mp (în urma demersurilor întreprinse de reclamant constatându-se că terenul aflat în proprietatea privată a mun. Craiova are, în realitate, doar 719 m.p. - prin H.C.L. Craiova nr. ... /2015 aprobându-se modificarea elementelor de identificare a bunului “teren, str. ... - iar, prin H.C.L. Craiova nr. ... /2018, fiind aprobată dezmembrarea imobilului în trei corpuri de proprietate - terenul cu nr. cadastral ..., în suprafaţă de 605 mp, terenul cu nr. cadastral ..., în suprafaţă de 105 mp şi terenul cu nr. cadastral ..., în suprafaţă de 9 mp).

Ulterior, în data de 23.09.2013, a fost încheiat Actul adiţional nr. ... /2013 la contractul de concesiune nr. .../2008 - prin care s-a stabilit modificarea contractului de concesiune nr. .../2008, în sensul majorării suprafeţei de teren concesionate, de la 103,4 m.p. la 114 m.p., aşa cum a fost identificată în anexa la H.C.L. Craiova nr. .../2013.

Instanţa reţine că, prin contractul de vânzare cumpărare autentificat de Societatea Profesională Notarială ...  sub nr. ... /08.08.2016, reclamantul a înstrăinat numitei ... – soţia sa -, construcţiile reprezentate de o sală de vânzare, un depozit, un bar şi o sală de mese, precum şi un WC amplasat ... - situate în mun. Craiova, cartier Eroilor, str. ... -, transmiţându-i şi drepturile asupra terenului în suprafaţă de 114 mp, pe care sunt amplasate respectivele imobile.

Or, în condiţiile în care reclamantul nu i-a încunoştiinţat pe pârâţi despre respectiva tranzacţie – mai mult, trebuie remarcat că, ulterior au mai existat 2 operaţiuni cu privire la respectivele imobile (şi anume un contract de schimb, autentificat sub nr. ... /05.05.2017 de Societatea Profesională Notarială ... încheiat între sus-numita ... şi soţii ..., respectiv un contractul de vânzare cumpărare, autentificat de Biroul Notarial ... sub nr. ... /23.05. 2019, încheiat între persoanele anterior menţionate şi ...) -, este cert că reclamantul a nesocotit prevederile art. 7 alin. 8 din Contractul de concesiune nr. .../2008 care prevăd în mod explicit următoarele: „concesionarul este obligat să comunice concedentului orice modificare privind ... alte elemente care au apărut pe parcursul derulării contractului de concesiune şi au legătură cu acesta”.

Este evident că înstrăinarea dreptului de proprietate asupra construcţiilor amplasate pe terenul proprietate privată a mun. Craiova trebuia adusă la cunoştinţa Consiliului Local al localităţii – în contextul în care atât cesiunea contractului de concesiune nr. .../2008 (încheiat, iniţial între pârâtul Consiliului Local al mun. Craiova şi numitul ...) către reclamant, cât şi aprobarea vânzării, prin negociere directă, către reclamant, a terenului aflat în domeniul privat al municipiului Craiova (în suprafaţă de 114 mp., situat în cartierul Eroilor (Valea Roşie), str. ...), au fost decise tocmai în considerarea faptului că reclamantul dobândise dreptul de proprietate asupra clădirilor amplasate pe terenul concesionat.

Altfel spus, dreptul reclamantului de a solicita punerea în executare a celor statuate prin H.C.L. Craiova nr. .../2013 subzistă numai atâta timp cât reclamantul păstrează în patrimoniu dreptul de proprietate asupra construcţiilor amplasate pe terenul proprietate privată a mun. Craiova - în suprafaţă de 114 mp., situat în cartierul Eroilor (Valea Roşie), str. ... - însă, după înstrăinarea respectivelor imobile, reclamantul nu mai este îndrituit de niciun text de lege pentru a dobândi, prin negociere directă, dreptul de proprietate asupra respectivului teren.

 Art. 123 alin. 3 din Legea nr. 215/2001 – forma în vigoare la momentul adoptării H.C.L. Craiova nr. .../2013 -, stabilea „Prin derogare de la prevederile alin. (2), în cazul în care consiliile locale sau judeţene hotărăsc vânzarea unui teren aflat în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcţii, constructorii de bună-credinţă ai acestora beneficiază de un drept de preempţiune la cumpărarea terenului aferent construcţiilor. Preţul de vânzare se stabileşte pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau judeţean, după caz” –, prevederi similare fiind cuprinse şi în art. 364 alin. 1 din O.U.G. nr. 57/2019, care stabileşte „Prin excepţie de la prevederile art. 363 alin. (1), în cazul vânzării unui teren aflat în proprietatea privată a statului sau a unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcţii, constructorii de bună-credinţă ai acestora beneficiază de un drept de preempţiune la cumpărarea terenului aferent construcţiilor. Preţul de vânzare se stabileşte pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau judeţean, după caz”.

 Coroborând prevederile anterior menţionate trebuie concluzionat că legiuitorul conferă un drept de preemţiune „constructorului de bună credinţă” al unor imobile ridicate pe un teren aflat în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale – sub acest aspect este de evidenţiat că, în speţă, nu există dovezi că reclamantul fusese cel care edificase clădirile amplasate pe trenul în suprafaţă de 114 mp., situat în cartierul Eroilor (Valea Roşie), str. ..., ci doar că le cumpărase de la numitul ... -, însă atât alin. 4 al art. 123 din Legea nr. 215/2001, cât şi alin. 2 al art. 364 din O.U.G. nr. 57/2019 nu mai fac referire la „constructorul de bună credinţă”, ci la notificarea „proprietarilor construcţiilor ... care îşi pot exprima opţiunea de cumpărare în termen de 15 zile de la primirea notificării”.

 Însă, în contextul în care reclamantul nu mai era proprietarul construcţiilor amplasate pe terenul în suprafaţă de 114 m.p., situat în cartierul Eroilor (Valea Roşie), str. ... – începând din data de 08.08.2016 -, în mod logic, nu mai putea beneficia de vreun drept de „preemţiune” pentru cumpărarea respectivului teren.

 Cu alte cuvinte, ulterior înstrăinării clădirilor anterior menţionate, reclamantul nu mai poate invoca beneficiul H.C.L. Craiova nr. .../2013 - respectiva Hotărâre nemaiputând produce efecte -, şi ca atare, nu este îndreptăţit a solicita „obligarea Consiliul Local al mun. Craiova la emiterea unei H.C.L. pentru stabilirea preţului de pornire al negocierii vânzării terenului situat în cartierul Eroilor (Valea Roşie), str. ... un astfel de capăt de cerere neputând fi primit.

 Cât despre prevederile art. 363 alin. 6 din O.U.G. nr. 57/2019 – care stabilesc: „Cu excepţia cazurilor în care prin lege se prevede altfel, preţul minim de vânzare, aprobat prin hotărâre a Guvernului sau prin hotărâre a autorităţilor deliberative de la nivelul administraţiei publice locale, după caz, va fi valoarea cea mai mare dintre preţul de piaţă determinat prin raport de evaluare întocmit de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizaţi, în condiţiile legii, şi selectaţi prin licitaţie publică, şi valoarea de inventar a imobilului” -, de care se prevalează reclamantul, acestea nu au incidenţă în cauză, din moment ce respectivul articol reglementează „vânzarea bunurilor din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale prin licitaţie publică” şi nu „dreptul de preemţiune” al proprietarilor construcţiilor amplasate pe terenurile din domeniul privat al unor localităţi – acesta din urmă constituind o excepţie de la procedura de vânzare prin licitaţie publică, reglementată în mod distinct.

În mod similar, nu pot avea aplicabilitate în cauză nici disp. alin. 8 al art. 363 din O.U.G. nr. 57/2019 – invocate de reclamant în susţinerea celui de-al doilea capăt de cerere (având ca obiect „obligarea pârâtului Municipiul Craiova la încheierea procesului-verbal de predare primire a bunului imobil”) -, şi aceste dispoziţii vizând tot procedura „vânzării bunurilor din domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale prin licitaţie publică”.

Oricum, chiar şi în ipoteza în care textul de lege anterior menţionat ar fi avut incidenţă în cauză, iar instanţa ar fi apreciat că este întemeiat şi primul capăt de cerere – ceea ce nu este cazul în speţă -, cel de-al doilea capăt de cerere nu putea fi admis.

Astfel, în primul rând, adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local care aprobă preţul de vânzare al unui teren aflat în proprietatea privată a unei unităţi administrativ-teritoriale nu echivalează cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare între respectiva U.A.T. şi proprietarul construcţiilor amplasate pe respectivul teren – acesta din urmă având posibilitatea de a nu-şi exercita dreptul de preemţiune la cumpărarea terenului – iar, în al doilea rând, textul de lege de care se prevalează reclamantul prevede: „Predarea-primirea bunului se face prin proces-verbal în termen de maximum 30 de zile de la data încasării preţului”.

Ca atare, doar în ipoteza în care reclamantul ar fi încheiat contract de vânzare-cumpărare cu U.A.T. Craiova – pentru terenul în suprafaţă de 114 mp., situat în cartierul Eroilor (Valea Roşie), str. ... –, ar fi achitat preţul vânzării şi, de la momentul plăţii ar fi trecut un interval de 30 de zile fără a se întocmi proces-verbal de predare-primire a bunului, reclamantul ar fi avut deschisă calea unei acţiuni în justiţie – însă, în cauză, în mod evident, nu este îndeplinită niciuna dintre aceste cerinţe.

Pentru considerentele expuse anterior, cererea de chemare în judecată apare ca fiind neîntemeiată şi, în consecinţă, urmează a fi respinsă. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge acţiunea formulată de reclamantul ..., având domiciliul procesual ales în ..., în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Craiova, cu sediul în Craiova, str. ... -, şi Municipiul Craiova – reprezentat de Primarul localităţii, Instituţia Primarului cu sediul ..., ... -, având ca obiect obligare adoptare H.C.L. şi obligare întocmire proces-verbal de predare-primire a bunului imobil - rejudecare -, ca fiind neîntemeiată.

Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Dolj.

Pronunţată azi, 15 martie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.