Deschiderea procedurii la cererea creditorului obligaţia judecătorului – sindic de a comunica cererea în copie, debitorului

Decizie 1819 din 22.06.2006


Judecătorul-sindic nu poate păşi la soluţionarea cererii creditorului de  deschidere a procedurii insolvenţei fără a comunica această cerere debitorului, pentru a-i da posibilitatea formulării contestaţiei.

Incălcarea dispoziţiilor imperative referitoare la comunicarea cererii menite să contribuie la asigurarea înfăptuirii principiului dreptului la apărare precum şi a principiului contradictorialităţii, se  sancţionează cu nulitatea hotărârii şi casarea acesteia.

Art. 38 alin.(2) din Legea nr. 64/1995, republicată.

Prin sentinţa nr. 287 din 10 aprilie 2006 pronunţată de judecătorul sindic – din cadrul Tribunalului  Prahova,  a fost admisă cererea creditorului Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Ploieşti şi s-a dispus deschiderea procedurii reorganizării judiciare  şi a falimentului prevăzută de Legea 64/1995, republicată, împotriva debitoarei  S.C.  „A A G” S.R.L. PLOIEŞTI.

In motivarea hotărârii, s-a reţinut că debitoarea are o datorie de 190.901 RON, către creditoare, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, conform art. 36 din Legea 64/1995, republicată.

Impotriva sentinţei nr. 187/2006 a judecătorului sindic, a  declarat recurs debitoarea S.C. „A A G” S.R.L., care a arătat că la instanţa de fond nu a fost în măsură să-şi formuleze apărările, deoarece nu a avut cunoştinţă despre cererea creditoarei şi că, de asemenea, nu se află  în stare de insolvenţă, tranzacţiile comerciale încheiate demostrând că societatea este viabilă, având  flux de încasări şi plăţi.

Examinând sentinţa atacată, în raport de crititicile formulate, care vizează motivul de recurs prevăzut de art.  304  pct. 5 C.pr.civilă şi de actele şi lucrările dosarului, Curtea reţine următoarele:

Potrivit prevederilor art.  312 alin.  3 C.pr.civilă instanţa va casa hotărârea atacată, pentru motivul prevăzut de art. 304 alin. 1, pct. 5 respectiv în cazul în care prin hotărârea dată instanţa a încălcat formele de procedură prevăzute sub  sancţiunea nulităţii de art. 105 alin. 2  C.pr.civilă.

Conform dispoziţiilor art. 38 alin. 2 din Legea nr. 64/1995,  republicată, în termen de 48 de ore de la înregistrarea cererii creditorilor,  judecătorul sindic  va comunica cererea, în copie,  debitorului şi va dispune afişarea  unei copii la uşa instanţei, astfel încât debitorul să fie în măsură să formuleze o eventuală contestaţie  potrivit art. 38 al. 3 din lege.

In speţă, din dovada de primire aflată la filele 12 dosar, rezultă că instanţa a afişat cererea creditorului numai la uşa instanţei, fără ca această cerere să fie comunicată şi debitorului, încălcându-se astfel  dispoziţiile  imperative prevăzute de art. 38 alin. 2 din Legea nr. 64/1995,  republicată.