Contestatie la executare

Sentinţă penală 112 din 15.01.2010


DOSAR NR. ...........................

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA SECTORULUI ................................

SENTINŢA PENALĂ NR. ..................................

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE: ...............................

INSTANŢA  CONSTITUITĂ DIN:

PREŞEDINTE – ........................................

GREFIER – ................................

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror ...........................................

Pe rol cauza penală privind pe petentul condamnat ......................................., având ca obiect contestaţie la executare.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns petentul personal şi asistat de apărător din oficiu ......................................, conform delegaţiei avocaţiale depusă la dosar.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează instanţei faptul că prin serviciul registratură au sosit relaţiile solicitate de la Penitenciarul ............................ şi s-au depus la dosar copiile sentinţelor penale nr. ....................; nr. ..................; nr. ..................; nr. ............................ şi nr. .......................... pronunţate de Judecătoria Sectorului .........................................

La întrebarea instanţei, petentul, personal, arată că înţelege să conteste numai MEPI nr. .................................... emis în baza unei sentinţe penale în care a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 87/1994, articol ce a fost abrogat prin Legea nr. 161/2003.

Instanţa ia act de restrângerea cererii, după care, nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa acordă cuvântul pe fond.

Apărătorul din oficiu al petentului pune concluzii de admitere a contestaţiei, astfel cum a fost restrânsă, în sensul de a se dispune anularea MEPI nr. ..................................................

Petentul, personal, solicită admiterea contestaţiei.

Reprezentantul Ministerului Public, având în vedere actele dosarului, pune concluzii de respingere a contestaţiei la executare formulată de petent, cu motivarea că sentinţa de condamnare este corectă. Solicită a se dispune obligarea petentului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

I N S T A N Ţ A,

 La data de ............................. a fost înregistrată pe rolul instanţei contestaţia la executare formulată de petentul condamnat Dumitrescu Mircea prin care acesta contestă MEPI nr. ........................

 Au fost depuse la dosar relaţiile solicitate cu privire la MEPI pe care îl execută petentul condamnat şi copiile s. pen. cu referat din partea BEP.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că petentul a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 1505/29.06.2007 a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti definitivă la data de 18.11.2009 prin decizia penală nr. 1621/18.11.2009 a CAB Secţia a-I-a Penală la pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare.

 Conform art. 461 lit. c şi d C.p.p. contestaţie la executare se poate formula când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare şi când se invocă o cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei sau orice alt incident ivit în cursul executării.

 Petentul condamnat a susţinut ca şi motiv de contestaţie la executare faptul că a fost condamnat la o pedeapsă pentru o infracţiune care nu mai era prevăzută de Codul penal sau de vreo altă lege specială cu dispoziţii penale aceasta în condiţiile în care Legea nr. 87/1994 a fost abrogată prin Legea nr. 161/2003.

Analizând motivul invocat de către petentul condamnat instanţa reţine în primul rând că acesta a fost condamnat prin s. pen. nr. .................. a Judecătoriei Sectorului ........................... definitivă la data de ....................... prin decizia penală nr. ........................ a CAB Secţia .......................... Penală la pedeapsa rezultantă de ...................... ani închisoare pentru săvârşirea unei infr. prev. de art. 26 C. pen. rap. la art. 13 din Legea nr. 87/1994 nerepublicată cu aplic. art. 13 C. pen., art. 41 alin. 2 C. pen. şi art. 37 alin. 1 lit. a C. pen.

După cum se poate observa petentul a fost condamnat pentru o infr. prev. de Legea nr. 87/1994 (lege într-adevăr la acest moment abrogată însă ale cărei dispoziţii au fost preluate de Lega nr. 241/2005), reţinându-se în favoarea acestuia disp. art. 13 C. pen.  (legea penală mai favorabilă) în condiţiile în care Legea nr. 87/1994 prevedea sancţiuni penale mai blânde decât Legea nr. 241/2005.

Aşadar petentul nu a fost condamnat în baza unei infracţiuni ce nu mai este prev. de legea penală ci pentru o infr. cu dispoziţii mai favorabile decât cea existentă în Legea nr. 241/2005, infr. care are conţinut identic.

De observat de fapt că prin Legea nr. 161/2003 s-a dat o nouă numerotare articolelor Legii nr. 87/1994, lege care a fost astfel republicată (şi nu abrogată) până la data apariţiei Legii nr. 241/2005, lege care într-adevăr a abrogat Legea nr. 87/1994, lege nouă care însă a preluat toate dispoziţiile din lege anterioară, inclusiv infr. pentru care a fost condamnat petentul (art. 9 din Legea nr. 241/2005).

În cauză nu erau incidente disp. art. 12 C. pen. în condiţiile în care infr. prev. de Legea nr. 87/1994 a fost preluată de Legea nr. 241/2005, lege în vigoare la acest moment ci disp. art. 10 C. pen. privitoare la activitatea legii penale.

De asemenea motivul invocat de către petentul condamnat nu este de natură a fi vreo cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei sau orice alt incident ivit în cursul executării.

În consecinţă, instanţa constată că nu există vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare şi astfel va respinge ca nefondată contestaţia la executare şi va face aplicarea art.192 alin.2 Cod procedură penală.

Onorariul apărătorului din oficiu care a asigurat asistenţa juridică a petentului condamnat se va vira din fondul MJLC către Baroul Bucureşti.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge ca nefondată contestaţia la executare formulată de petentul condamnat ...................., fiul lui .................. şi ........................., născut la data de ............................ în prezent deţinut în Penitenciarul Spital ................................................

 În baza art. 192 alin. 2 C.pr.pen., obligă petentul condamnat la plata sumei de ...................................... lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat, care se achită în contul ........................................., cod fiscal ....................................... deschis la Trezoreria ................................. beneficiar Judecătoria ................................................... 

Onorariul apărătorului din oficiu care a asigurat asistenţa juridică a petentului condamnat se va vira din fondul MJLC către Baroul Bucureşti.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru petentul condamnat.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, .........................................

PREŞEDINTE, GREFIER,

2