Obiect: ANULAREA ÎNCHEIERII DE ÎNTABULARE
Lipsa calitatii de reprezentant. Neîndeplinirea cerintelor prevazute de
Legea nr. 52/2000.
Prin hotarârea instantei de fond a fost anulata cererea formulata de reclamantele K.S. si M.T., prin mandatar T.D., împotriva pârâtilor A.T. si E.R., retinându-se faptul ca a fost formulata de o persoana lipsita de calitatea de reprezentant.
Hotarârea a fost atacata cu apel de catre reclamanti.
Prin decizia Tribunalului Bihor a fost admis apelul, a fost desfiintata hotarârea atacata si trimisa cauza pentru rejudecare la instanta de fond, retinându-se ca în mod gresit judecatoria a apreciat ca procura de reprezentare este una speciala si nu generala.
Recursul declarat de intimati împotriva acestei hotarâri a fost admis de Curtea de Apel Oradea, dispunându-se modificarea hotarârii în sensul respingerii apelului si mentinerii în totalitate a hotarârii atacate.
Se retine în motivare ca în mod gresit instanta de apel a calificat procura ca fiind una generala, desi din însasi continutul acesteia rezulta ca este vorba de o procura speciala prin care s-au stabilit limitele mandatului, respectiv acele proceduri sau actiuni aferente redobândirii dreptului de proprietate asupra imobilului în litigiu.
În alta ordine de idei, prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, România a aderat la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, încheiata la 5 octombrie 1961.
Potrivit art. 3 din conventie, singura formalitate care ar putea fi ceruta pentru a atesta veridicitatea semnaturii, calitatea în care a actionat semnatarul actului sau, dupa caz, identitatea apostilei sau a stampilei de pe acest act, este aplicarea apostilei eliberata de catre autoritatea competenta a statului din care emana documentul.
Dupa aplicarea apostilei pe actul oficial strain de catre autoritatile straine competente, actul este valabil în România fara nici o alta formalitate suplimentara.
În speta, actul notarial, respectiv mandatul a fost întocmit de un notar public din Ungaria, iar pentru valabilitatea lui în România se impunea aplicarea apostilei de catre autoritatea competenta din Ungaria, cerinta care nu a fost însa îndeplinita.
Sursa primara.
Decizia civila nr. 1352/19.12.2006 pronuntata de Curtea de Apel Oradea în dosar nr. 2702/35/2006.
Judecătoria Sinaia
Plângere împotriva încheierii de carte funciară (art. 52 alin. 2 Legea nr. 7/1996).
Judecătoria Făgăraș
Civil - acţiune în constatare - NULITATE TITLU DE PROPRIETATE
Tribunalul Covasna
Plangere impotriva incheierii de carte funciara
Judecătoria Oradea
plângere împotriva încheierii de carte funciară
Curtea de Apel Oradea
Greşita aplicare de către instanţa de apel a prevederilor art. 297 alin. 1 din Codul de procedură civilă.