Întreruperea executării pedepsei. Titularii cererii. Inadmisibilitate
Procedură civilă şi penală
Sentinţa nr. 75/24 februarie 2009
Prin cererea înregistrată la data de 3 iunie 2008 pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, judeţul Suceava, numita P.R. a solicitat întreruperea executării pedepselor aplicate condamnaţilor P.S. şi P.I.F., fratele şi respectiv fiul acesteia, cu motivarea că este singură, fără nici un sprijin din partea altor fii, singurul care o poate ajuta fiind fiul său P.I.F..
Prin sentinţa penală nr. 647 din 23 septembrie 2008, Judecătoria Rădăuţi a admis excepţia de necompetenţă teritorială şi materială privind pe condamnatul P.I.F. şi a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Botoşani.
Pentru a se pronunţa astfel prima instanţă a dispus disjungerea cererii întrucât condamnaţii au locuri de detenţie diferite, deşi au fost condamnaţi de aceeaşi instanţă, Tribunalul Suceava, iar potrivit art. 456 Cod proc.pen. competenţa de soluţionare revine unor instanţe diferite teritorial.
Cum condamnatul P.I.F. este deţinut în penitenciarul Botoşani, s-a declinat competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Tribunalului Botoşani.
Astfel investit cu soluţionarea cererii tribunalul a dispus citarea condamnaţilor P.I.F. şi P.S., din Penitenciarul Botoşani.
La termenul din 18 noiembrie 2008 condamnatul major P.I.F. arătă că nu-şi însuşeşte cererea formulată de mama sa şi nu doreşte întreruperea executării pedepsei.
Condamnatul P.S. şi-a însuşit cererea şi a solicitat efectuarea unei anchete sociale la domiciliul numitei P.R., însă prezent în instanţă la termenul de astăzi arată că nu mai insistă în cererea formulată de sora sa.
Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că cererea formulată de numita P.R. pentru condamnaţii majori P.I.F. şi P.S. este inadmisibilă, urmând să fie respinsă ca atare.
Astfel, potrivit art. 453 pct. 2 cu referire la art. 362 alin.ultim Cod proc.pen. cererea pentru întreruperea executării pedepsei poate fi formulată de procuror , de condamnat, de către reprezentantul legal, de apărător sau de soţul condamnatului.
Cum prezenta cerere pentru întreruperea executării pedepsei nu a fost formulată de nici una din persoanele sus arătate, petenta P.R. fiind sora condamnatului P.S. şi mama condamnatului major P. I.-F., instanţa o va respinge ca inadmisibilă.
Văzând şi disp. art. 192 alin.2 Cod proc.pen şi că condamnaţii au avut asigurată apărare din oficiu,
2
Tribunalul Maramureș
Înlocuirea obligării la tratament medical cu internarea medicală. Nerespectarea de către instanţă a dispoziţiilor legale în cazul înlocuirii acestei măsuri şi anume neaudierea intimatului sau neverificarea condiţiei pericolului pentru societate pe ca...
Curtea de Apel Târgu Mureș
Întreruperea executării pedepsei. Condiţii.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Greşita interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 455 raportat la art. 453 lit. c Cod procedură penală. Casarea hotărârilor judecătoreşti anterior pronunţat, ca urmare a constatării incidenţei în cauză a disp. art.385/9 pct. 17/1 Cod pr. penală
Curtea de Apel Iași
Revizuire. Motivul de revizuire prevăzut de disp. art. 509 al. 1 pct. 1 Cod pr. civ. Invocarea din oficiu a unei excepţii procesuale. Principiul disponibilităţii în procesul civil.
Curtea de Apel Timișoara
Răspundere civilă delictuală. Fapta ilicită. Natură