Fara titlu

Sentinţă penală 345 din 15.02.2010


DOSAR NR. ..................................

JUDECĂTORIA SECTOR ...............................

SENTINŢA PENALĂ NR.

Şedinţa publică de la ..........................

Instanţa compusă din:

PREŞEDINTE – ............................

GREFIER  - ............................................

Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria sector .................... a fost reprezentat de procuror ...................................................

Pe rol soluţionarea cauzei penale - latură civilă - privind pretenţiile părţilor civile ................................................................................ împotriva inculpatei ....................................... prin moştenitorii ........................, .......................................... şi .............................................................

Dezbaterile în fond ale cauzei şi susţinerile părţilor au avut loc în şedinţa publică de la ..................................., fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta, când, având nevoie de timp pentru a delibera a amânat pronunţarea pentru data de astăzi, când  :

I N S T A N Ţ A

Deliberând constată:

Prin rechizitoriul nr. ....................... din data de ................................., Parchetul de pe lângă Judecătoria sector ............................... a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatei ....................................., cercetată în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare prev. de art. 215/1 al. 1 Cp cu aplic. art. 41 al. 2 Cp, dispunându-se totodată scoaterea de sub urmărire penală a susnumitei în ce priveşte infracţiunea prev. de art. 290 Cp.

În fapt, prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut în esenţă că în perioada ......................................., inculpata, în calitate de administrator al părţii vătămate .................................... str. ........................ nr. ..............., bl. ................., sector ....................., în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, şi-a însuşit şi folosit sume de bani aflate în gestiunea sa, cauzând un prejudiciu de .................................. Rol.

În susţinerea situaţiei de fapt reţinute s-au indicat următoarele mijloace de probă, administrate în cursul urmăririi penale: plângerea părţii vătămate, autorizaţie de percheziţie nr. ...................................., proces verbal de percheziţie domiciliară, declaraţiile martorilor ....................., ...................., ........................, .............................. şi ......................, documentele ridicate în urma percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatei, raport de expertiză contabilă nr. ................................... şi declaraţiile inculpatei.

 În ce priveşte latura civilă s-a arătat că prejudiciul suferit de partea vătămată  este de .............................. ROL, aceasta constituindu-se parte civilă în procesul penal. În considerarea acestui prejudiciu, prin ordonanţa din ................................. organul de cercetare penală a dispus  instituirea sechestrului asigurator asupra apartamentului nr. ....................... din ......................, Str. ...................., nr. .............., bl. ..............., sc. ........................ sector .........................., aparţinând inculpatei, precum şi asupra unor bunuri mobile, până la concurenţa sumei arătate.

 În cursul cercetării judecătoreşti s-au audiat inculpata şi martorii din acte, administrându-se şi probatorii cu acte şi cu expertiză contabilă.

 Prin sentinţa penală nr. ........................, pronunţată în dosarul nr. .......................... (nr. unic .....................), Judecătoria Sectorului .......................... a dispus în temeiul art. 115 1  alin. 1 Cp cu aplic. art. 41 alin. 2 Cp condamnarea inculpatei la o pedeapsă de ............... ani închisoare, cu aplicarea art. 71-64 Cp. S-a menţinut sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor inculpatei prin ordonanţa Secţiei ................ Poliţie din data de ........................ şi interdicţia de înstrăinare dispusă prin încheierea nr. .......................... a Judecătoriei Sectorului ................................. cu privire la imobilul proprietate a inculpatei, situat în .........................., Str. ..............., nr. ................, bl. .................., sc. ....................., ap. .................... sector ............................., până la soluţionarea laturii civile.

 Anterior, prin încheierea din şedinţa publică de la ............................ instanţa a dispus disjungerea laturii civile de latura penală, formându-se dosarul nr. ........................

 Prin decizia penală nr. ............................... a Tribunalului Bucureşti - ........................... Penală s-a admis apelul declarat de inculpată, s-a desfiinţat sentinţa penală nr. ............................ pronunţată de  Judecătoria Sectorului ............................ în dosarul nr. .................... (nr. unic ............................) şi s-a dispus trimiterea cauzei la prima instanţă în vederea continuării judecăţii. În motivare s-a reţinut că hotărârea instanţei de fond este rezultatul unei greşite aplicări a legii, sens în care s-a arătat că instanţa a dispus condamnarea în baza unui text inexistent (art. 115 1  alin. 1 Cp cu aplic. art. 41 alin. 2 Cp) iar prin disjungerea laturii civile de cea penală nu s-a soluţionat fondul, respectiv nu s-a stabilit dacă inculpata şi-a însuşit, folosit sau traficat bani, valori sau bunuri.

 După casarea cu trimitere spre rejudecare, cauza a fost înregistrată pe rol sub ..............., dosar ce a fost conexat la dosarul nr. ......................... (latura civilă a cauzei disjunsă prin sentinţa desfiinţată) prin încheierea de la data de ..............................

 S-au ataşat dosarul nr. .................. (nr. unic ....................)  al Judecătoriei Sectorului ............................ şi dosarul nr. ................. al Tribunalului Bucureşti - ............................ Penală.

 S-a încuviinţat efectuarea unei noi expertize contabile care să stabilească valoarea prejudiciului pe perioada cât inculpata a fost administrator şi valoarea prejudiciului pentru fiecare asociaţie de proprietari în parte, iar la data de ........................ a fost depus la respectivul dosar raportul de expertiză contabilă nr. ..............................., completat potrivit dispoziţiilor instanţei de către expert la ....................

 Inculpata ........................ a decedat la data de ..............................., depunându-se la dosar copie conformă cu originalul de pe certificatul de deces

 Prin sentinţa penală nr. ............................, rămasă definitivă la .................. prin neapelare, în baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g Cpp, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpatei ..................., ca urmare a decesului acesteia.

 Totodată, în baza art. 347 Cpp instanţa a disjuns acţiunea civilă împotriva inculpatei şi emiterea unei adrese la Camera Notarilor Publici pentru a se comunica dacă s-a dezbătut succesiunea inculpatei.

 După disjungere s-a format dosarul nr. .............................. la care s-au ataşat dosarele sus menţionate.

 Pe parcursul judecăţii, în baza verificărilor efectuate de instanţă,  s-au depus extrase de pe actele de stare civilă ale moştenitorilor inculpatei: ............. – soţ, ....................., ...................... şi ........................ – fii. A fost scos din cauză la data de ................................, ............................ care a renunţat la succesiunea defunctei .............................., înscrisul doveditor fiind ataşat la ........................ la respectivul dosar (..................................).

 Prin s.p. nr........................... Judecătoria Sectorului ................................. a admis acţiunea civilă disjunsă şi a obligat moştenitorii în conformitate cu cotele succesorale determinate pe baza regulilor de la moştenirea legală, la plata prejudiciului stabilit prin ultima expertiză contabilă. Astfel ............................, în calitate de soţ supravieţuitor a fost obligat la plata sumei de ...................... lei către cele .......................... asociaţii de locatari, constituite părţi civile, iar moştenitorii .............................. ........... şi ...................... la plata sumei de ............................... lei, fiecare, către aceleaşi .............................. asociaţii. A fost menţinută măsura sechestrului asigurător asupra apartamentului în care a locuit inculpata defunctă, care fusese dispusă în faza de urmărire penală, după cum şi măsura interdicţiei de înstrăinare a imobilului înscrisă în cartea funciară şi care fusese dispusă printr-o încheiere anterioară.

 Prin d.p. nr........................, Tribunalul Bucureşti ................................ penală, a desfiinţat în parte sentinţa penală mai sus menţionată şi, rejudecând, pe fond, a obligat moştenitorii la plata unor sume de bani către fiecare dintre asociaţiile de proprietari, conform înţelegerii survenite între acestea, prin care îşi împărţeau prejudiciul creat. Astfel, au fost obligaţi inculpaţii, conform cotelor lor de moştenire legală, la plata sumei de .....................de lei către .................. BLOC ...................., STR. .................. NR. ....................., .......................... 1 şi la plata sumei de ............................ lei către fiecare dintre celelalte .......................... asociaţii. Au fost menţinute toate celelalte dispoziţii ale primei instanţe.

 Prin d.p. nr......................................., CAB secţia ........................... a casat atât decizia penală nr................................. a TB secţia ........................ penală, cât şi s.p. nr.............................. a Judecătoriei Sectorului ..........................., trimiţând cauza spre rejudecare primei instanţe.

 În motivare se arată că ambele instanţe de fond nu au analizat îndeplinirea uneia dintre condiţiile răspunderii civile delictuale în persoana inculpatei decedate şi anume vinovăţia acesteia pentru fapta de delapidare de care era acuzată. Se dispune administrarea de către instanţa fond a unor probe menite să clarifice aspectele laturii civile ale cauzei (vinovăţia inculpatei, respectiv calitatea de succesor a moştenitorilor).

 Dosarul a fost reînregistrat pe rolul judecătoriei Sectorului .......................... sub nr.......................................

 Au fost audiaţi ........................................ şi ....................................... Nu au mai fost solicitate probe suplimentare de către părţi.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, în considerarea întregului material probator administrat în cauză, instanţa reţine în fapt că începând cu data de ................................... şi până la sfârşitul lunii .................................. inculpata defunctă a deţinut funcţia de administrator la Asociaţia de Locatari din str. ................... nr. ............... bl. ......................, sector ........................... (actualmente Asociaţiile de Proprietari bl. ..................... sc. ..................., ............., ..............., ............ şi ...............), calitate în care şi-a însuşit în decursul timpului sume de bani totalizând ........................... lei,  astfel cum s-a stabilit prin raportul de expertiză contabilă dispus de instanţă în dosarul nr. .................... (filele ......................), prejudiciind astfel părţile civile.

 Instanţa menţine astfel concluziile primei instanţe de fond, care nu a detaliat însă considerentele pentru care reţine această situaţie de fapt. Răspunderea penală nu mai poate exista, faţă de intervenţia în cauză a decesului făptuitoarei. Răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie, poate însă subzista, ea intervenind nu atât în considerarea persoanei care a săvârşit fapta ilicită cauzatoare de prejudicii, cât în considerarea patrimoniului său.

 În acest context trebuie efectuată analiza condiţiilor răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie în persoana inculpatei decedate şi demonstrată transmiterea pasivului succesoral către prezumtivii moştenitori, pentru a putea fi angajată răspunderea acestora pentru repararea prejudiciului.

 Răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie este angajată dacă sunt îndeplinite condiţiile existenţei unui prejudiciu, a faptei ilicite a persoanei, a legăturii de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu precum şi a vinovăţiei persoanei responsabile.

 În cauză inculpata decedată şi-a însuşit o parte din sumele datorate drept cote de întreţinere, achitate de locatarii celor 5 scări ale blocului în care locuia, situat pe str. ................... nr. ...................., (bl. .......................), sector ..................................., având calitatea de administrator a Asociaţiei de ...........................................

 Fapta ilicită de însuşire pe nedrept a bunului altuia rezultă în principal din rapoartele de expertiză contabilă efectuate în cauză (3 la număr, unul în faza de urmărire, 2 în faza de judecată) precum şi din prezumţia că persoana care încasează sumele de bani pentru a le remite furnizorilor de utilităţi şi nu plăteşte aceşti furnizori, este responsabilă pentru acea altă destinaţie dată banilor respectivi.

 În mod cert a existat o diferenţă însemnată între sumele de bani încasate şi cele plătite furnizorilor. Ultima expertiză efectuată, care a putut beneficia de maximul documentelor justificative ce mai puteau exista şi care puteau fi avute în vedere cu privire la stabilirea încasărilor şi a plăţilor făcute de inculpată, este cea mai credibilă cu privire la cuantumul total al prejudiciului. Deşi unele acte contabile nu au putut fi avute în vedere, după cum se remarcă din conţinutul expertizelor (şi în special cele efectuate în faza de judecată), inculpata se făcea vinovată şi de acest aspect, al neîntocmirii în conformitate cu regulile contabile a documentaţiei respective. Această împrejurare nu-i poate profita inculpatei în sensul de a crea un dubiu asupra cuantumului real al prejudiciului. Dimpotrivă inculpata avea obligaţia ca, dacă anumite documente se pierd să procedeze la refacerea lor. De asemenea inculpata avea obligaţia respectării regulilor contabile, iar faptul că unele documente au constituit doar înregistrări primare, astfel încât nu s-a putut defalca prejudiciul creat fiecărei asociaţii constituite pe câte o scară, îi este imputabil tot inculpatei.

 Este îndeplinită astfel şi condiţia existenţei unui prejudiciu generat de diferenţa dintre încasările efectuate de inculpată şi plăţile către furnizări făcute de aceasta. Conform ultimei expertize, ce va fi omologată de către instanţă pentru faptul că a putut avea la dispoziţie toate documentele de plată justificative, această diferenţă este de ............................. lei. De asemenea, în cuantumul prejudiciului se regăseşte şi dobânda ce trebuie aplicată a acestei sume, conform regulilor răspunderii civile delictuale, adică de la momentul faptei ilicite cauzatoare de prejudicii. Cel care săvârşeşte fapta ilicită cauzatoare de prejudicii este de drept în întârziere pentru repararea prejudiciului cauzat. Astfel, de la ultimul act material reţinut în sarcina inculpatei defuncte, care reprezintă „momentul săvârşirii faptei”, respectiv data de .......................... va curge calcului acestei dobânzi legale, fiind indiferent faptul că moştenitorii au fost introduşi în cauză în cursul anului ........................ Răspunderea analizată nu se bazează pe vreo culpă a moştenitorilor, ci dimpotrivă a autorului lor. Moştenitorii doar preiau această responsabilitate şi o preiau în integralitatea sa, iar nu din momentul în care sunt parte în proces. În materie delictuală există obligaţia de reparare integrală a prejudiciului cauzat, inclusiv a prejudiciului cauzat de lipsa de folosinţă a sumelor de bani de către asociaţie, cuantificată prin dobânda legală. În concluzie a fost cauzat un prejudiciu de ............................... lei la care se adaugă dobânda legală calculată de la data comiterii faptei de către inculpata decedată şi până la data plăţii efective.

 Existenţa legăturii de cauzalitate dintre prejudiciu şi faptă este una directă, inculpata însuşindu-şi sumele de bani ce nu se mai regăsesc în patrimoniul părţilor civile.

 De asemenea vinovăţia inculpatei decedate este demonstrată prin prezumţia că lipsa din contabilitate, este cauzată cu intenţia directă de însuşire a sumelor de bani pe care le încasa şi pe care nu le-a mai plătit furnizorilor de utilităţi. Modalitatea de acţiune a inculpatei, pe o perioadă de aproximativ .........................ani a făcut ca prejudiciul să se acumuleze în timp şi să ajungă la cel mai sus analizat şi stabilit prin expertiză. În condiţiile în care exista această lipsă din gestiunea inculpatei, sarcina probei este inversată. Vinovăţia inculpatei este prezumată, iar aceasta trebuia să găsească o justificare pentru lipsa sumelor de bani de a cărei gestiune era chemată să se ocupe. Toate justificările propuse de inculpată au vizat nereguli în contabilitate de care ea însăşi se făcea vinovată, astfel încât nu există o altă posibilă destinaţie a banilor. Orice susţineri care au vizat faptul că şi alte persoane efectuau încasări nu au avut acoperire prin probe concrete şi nu pot fi reţinute ca apărări valabile.

 De asemenea instanţa reţine şi faptul că ..................., ..................... şi ...........................au acceptat tacit succesiunea rămasă de pe urma defunctei. În prezenta cauză, instanţa penală nu este chemată să efectueze vreo împărţire succesorală, dar pentru a stabili întinderea răspunderii civile a moştenitorilor, este obligată să cerceteze ca o chestiune incidentală, calitatea de succesor a celor ...................... persoane introduse în proces ca prezumtivi moştenitori. Situaţia celuilalt fiu al defunctei, ................................ a fost lămurită, acesta renunţând expres la moştenire. Nu se poate susţine nici faptul că anterior ar fi acceptat tacit moştenirea (ceea ce ar fi însemnat că nu mai poate renunţa la aceasta) datorită distanţei la care se afla de locul decesului (Canada).

 În ceea pe priveşte soţul supravieţuitor, dar şi ceilalţi doi fii, introduşi în cauză, instanţa constată, din declaraţiile acestora, că s-au comportat în cele ................. luni de după decesul inculpatei (de care au avut la cunoştinţă) ca moştenitori, dorind să ia parte la împărţirea bunurilor rămase. .......................... a continuat să locuiască în imobilul deţinut în coproprietate de către mama sa, ...................... şi-a menţinut stilul de viaţă anterior, locuind la ţară, dar folosindu-se de apartament cam la ....................... saptămâni când revenea pentru câteva zile în Bucureşti, iar ................................. fiind în permanentă legătură atât cu fratele său, dar şi cu tatăl său, dorind în esenţă valorificarea apartamentului rămas de pe urma mamei şi împărţirea banilor într-un mod rezonabil, pentru ca toţi cei implicaţi să aibă condiţii bune de locuit. Aceste aspecte reprezintă acte de acceptare tacită a succesiunii de pe urma soţiei, respectiv a mamei lor, iar în condiţiile în care nu a existat o acceptare a succesiunii sub beneficiu de inventar, inculpaţii sunt chemaţi la acoperirea întregului pasiv din patrimoniul defunctei .................................., deci şi a întregului prejudiciu creat de aceasta părţilor civile. Aşa fiind, dacă autorul prejudiciului a decedat înainte de a i se fi stabilit întinderea răspunderii, obligaţia sa de dezdăunare  se transmite moştenitorilor săi, chiar dacă aceştia nu au contribuit în nici un fel la producerea rezultatului păgubitor. A admite că decesul autorului faptei ilicite cauzatoare de prejudicii stinge răspunderea civilă, ar însemna ca victima să nu mai poată fi niciodată despăgubită aşa cum prevăd dispoziţiile imperative ale art. 998 şi 999  C.civ.

 Se poate lesne observa că în speţă prejudiciul stabilit de expertiza contabilă apare ca o datorie în patrimoniul defunctei ............................., datorie ce trebuie plătită, conform art. 774 – 789 C.civ., de către moştenitorii acesteia ....................., .................................... şi ................................, moştenitori legali rezervatari şi în parte sezinari ai defunctei (numai fiii). În lipsa moştenirii testamentare se aplică regulile de la moştenirea legală pentru determinarea cotelor ce se cuvin moştenitorilor. Soţul supravieţuitor vine la moştenire alături de fii, succesori din prima clasă succesorală, având o cotă de ? din moştenire, iar restul se împarte în mod egal între descendenţi, fiecare rămânându-i o cotă de 3/8 din moştenire. Şi pasivul succesoral se suportă astfel potrivit acestor cote stabilite de o pătrime în sarcina lui ....................... şi ...................... optimi în sarcina fiecăruia dintre descendenţii .................... şi ........................................

 Se mai remarcă cu privire la întinderea obligaţiei de deznăunare către fiecare dintre părţile civilă că nu s-a putut determina pe calea expertizei un calcul precis al prejudiciului repartizat pe fiecare scară de bloc.

 Se precizează că expertul se află în imposibilitate de a stabili prejudiciul creat pentru fiecare asociaţie de proprietari în parte, având în vedere că la rubrica furnizori utilităţi şi servicii, pe listele întocmite lunar, s-a evidenţiat la fiecare scară (a blocului ................... din Str. ....................... nr. ......................... ) valoarea întregii facturi luate în calculul cotelor lunare de întreţinere nu şi valoarea consumului aferent fiecărei scări în parte, acesta fiind motivul pentru care nu se cunoaşte valoarea datoriei către furnizori defalcate pe scări (asociaţii), ci doar valoarea totală datorată acestora.

 Împrejurarea că raportul de expertiză contabilă nu a reuşit să defalce valoarea prejudiciului pe fiecare  dintre asociaţiile de proprietari existente pentru fiecare scară a blocului ..................., nu prezintă relevanţă în ceea ce priveşte caracterul cert al prejudiciului, în condiţiile în care defalcarea nu a fost posibilă tocmai datorită conduitei inculpatei care fie a ţinut o evidenţă defectuoasă a actelor pe care le întocmea, fie nu a pus la dispoziţia expertului toate actele.

 Acţiunea civilă este guvernată, pe de altă parte, de principiul disponibilităţii, astfel încât, dacă asociaţiile s-au pus de acord cum să împartă între ele prejudiciul global calculat, de care se făcea vinovată inculpata decedată, instanţa nu poate decât să ia act de această înţelegere. Răspunderea în materie civilă delictuală este solidară potrivit art.1003 C.civ. şi, chiar în lipsa unei culpe  moştenitorilor, ei, preluând un asemenea tip de răspundere din patrimoniul defunctei, vor fi obligaţi să răspundă în solidar faţă de fiecare creditor al obligaţiei. Această obligaţie trebuie însă determinată în concret faţă de fiecare creditor, iar, în lipsa expertizei care să defalce prejudiciul pentru fiecare scară, instanţa, luând act de înţelegerea dintre creditori, va obliga moştenitorii la plata unei astfel de sume de bani rezultată din această înţelegere. În mod evident toate sumele cumulate ating exact prejudiciul global determinat prin expertiză, înţelegerea creditorilor neprejudiciind în vreun fel debitorii obligaţiei.

Astfel, faţă de aceste considerente, va fi admisă acţiunea civilă astfel cum ea a fost precizată în faţa Tribunalului .......................şi va obliga pe moştenitorii defunctei ............................, decedată la ..........................., ......................, ...................... şi ..........................., la plata de despăgubiri în sumă  totală de ............................ lei, la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de ............................... şi până la achitarea integrală a debitului, corespunzător cotelor lor succesorale legale, după cum urmează:

- moştenitorul  ........................., soţ supravieţuitor, la plata sumelor de ............................. de lei către ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ........................, STR........................ NR. ...........SCARA .................... respectiv a sumei de ............................ de lei către fiecare din părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI BLOC ......................., STR. ................ NR. ....................SCARA ...................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ...................., STR. ......................NR. ...................... SCARA ..................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ....................., STR. .......................... NR. ................ SCARA .......................şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ...................... NR. .................... SCARA  ......................,  la care se adaugă dobânda legală începând cu data de .......................... şi până la achitarea integrală a debitului;

- moştenitorul  ....................., fiu, la plata sumelor de ........................ de lei către ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ..........................., STR. ................. NR. ...................SCARA ............... respectiv a sumei de ......................... de lei către fiecare din părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ....................., STR. ................................. NR. .................... SCARA ...................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ............................., STR. ......................... NR. ................ SCARA .................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI BLOC ........................., STR. ....................... NR. ..................... SCARA ................................ şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................., STR. ................ NR. ................... SCARA  ...................................,  la care se adaugă dobânda legală începând cu data de .......................... şi până la achitarea integrală a debitului;

- moştenitorul  .........................., fiu, la plata sumelor de ................................  de lei către ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................., STR. ........................... NR. ................ SCARA ...................... respectiv a sumei de .......................... de lei către fiecare din părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .................., STR. ........................... NR................... SCARA ..............., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .................., STR. ............................ NR. ..................SCARA .................... ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .................., STR. ......................... NR. ........... SCARA ......................... şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI BLOC .............................. STR. ....................... NR. ....................... SCARA  .......................,  la care se adaugă dobânda legală începând cu data de ............................. şi până la achitarea integrală a debitului.

Calculul acestor sume este determinat de aplicarea cotelor de moştenire stabilite o pătrime, respectiv trei optimi, sumelor de bani solicitate în baza înţelegerii de către fiecare asociaţie, adică ......................... de lei ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ............................., STR. .................... NR. ............SCARA .................., respectiv .......................... lei – celelalte ...................................... asociaţii.

 În vederea garantării reparării prejudiciului, instanţa va menţine măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatei, instituită prin ordonanţa nr. ......................... a Secţiei .................... Poliţie (f. ....................d.u.p.) şi interdicţia de înstrăinare a  apartamentului inculpatei situat în ................. Str. .................. nr. ....................., bl. ............................., sc. .........................., ap. ......................, sector ........................., înscrisă în Biroul de Carte Funciară Sector ....................în baza încheierii nr. ........................ a Judecătoriei Sectorului ............................ (f. ............................ dosar nr. ...................... al Judecătoriei Sectorului ............................nr. unic ............................................).

 Instanţa va obliga pe moştenitorii inculpatei la câte ................................ lei fiecare către părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .................., STR. ................NR. .............. SCARA .................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ................. ..........., STR. .....................NR. ............... SCARA .................şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................., STR. ........................ NR. ....................SCARA  ......................... reprezentând cheltuieli judiciare avansate de acestea din urmă (onorariu de avocat – conform chitanţelor .........................). Suma de ............................de lei datorată fiecăreia dintre aceste asociaţii este divizibilă între moştenitori conform cotelor legale stabilite, astfel încât .......................... va avea de plătit suma de ............................... de lei către fiecare dintre cele .............................. asociaţii, iar ........................... şi ............................. vor avea de plătit câte ................................ lei cheltuieli judiciare către fiecare dintre aceste asociaţii.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 Admite acţiunea civilă precizată, introdusă de ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI BLOC .............., STR. ..................... NR. ............... SCARA ........................, ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................, STR. .......................... NR. ..............SCARA ..............., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ........................ NR. ............. SCARA ................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ...................., STR. ........................ NR. ........... SCARA ......................şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ........................., STR. ........................ NR. ................ SCARA  .....................împotriva inculpatei .............................., decedată la ..........................................

Obligă pe moştenitorii defunctei .........................., decedată la ............................. .........................., ............................ şi ................................., la plata de despăgubiri în sumă  totală de ........................ lei, la care se adaugă dobânda legală începând cu data de ............................................ şi până la achitarea integrală a debitului, corespunzător cotelor lor succesorale legale, după cum urmează:

- moştenitorul  .............................., soţ supravieţuitor, la plata sumelor de ..........................  de lei către ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .........................., STR. ........................ NR. .......................... SCARA ............................. respectiv a sumei de .......................... de lei către fiecare din părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ................., STR. .................. NR. .......... SCARA ..........., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ....................., STR. .................... NR. ............SCARA ......................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .................., STR. .................... NR. ....................SCARA ......................... şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ....................... STR. ................... NR. ................SCARA  ...........................,  la care se adaugă dobânda legală începând cu data de ............................... şi până la achitarea integrală a debitului;

- moştenitorul  ..............................., fiu, la plata sumelor de ..............................  de lei către ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ........................, STR. ....................... NR. ................... SCARA ..........................respectiv a sumei de ....................... de lei către fiecare din părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ........................ STR. ......................... NR. .................. SCARA ...................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .........................., STR. .............. NR. ...................... SCARA ......................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ...................... NR. .........................SCARA ..................... şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ....................., STR. ..................... NR. ................SCARA  .............................,  la care se adaugă dobânda legală începând cu data de ...................... şi până la achitarea integrală a debitului;

- moştenitorul  ............................., fiu, la plata sumelor de ......................................  de lei către ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ........................, STR. ....................NR. ....................... SCARA .................. respectiv a sumei de .......................... de lei către fiecare din părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ..............., STR. ..................... NR. ........... SCARA ................. ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .................., STR. ......................... NR. .....................SCARA ......................... ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ...................... NR. ............... SCARA ................... şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ................., STR. ..................... NR. ............ SCARA  .....................,  la care se adaugă dobânda legală începând cu data de .......................... şi până la achitarea integrală a debitului.

Menţine măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatei defuncte, instituită prin ordonanţa nr. ................... a Secţiei ................. Poliţie (f. .......................... d.u.p.) şi interdicţia de înstrăinare a  apartamentului inculpatei situat în ........................ Str. ......................., nr. ..........................., bl. ..............., sc. .................., ap. ....................., sector ..................., înscrisă în Biroul de Carte Funciară Sector ......................... în baza încheierii nr. ........................... a Judecătoriei Sectorului ............................. (f. .......................... dosar nr. ................................. al Judecătoriei Sectorului .......................... nr. unic ...............................................).

Obligă pe moştenitorul ....................... la plata sumei de ......................... de lei şi pe moştenitorii ............................ şi ..................... la plata sumei de ........................ lei către fiecare dintre părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI .................., STR. .................... NR. .................. SCARA ......................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ....................... NR. ......................... SCARA ..................... şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ........................., STR. ...................... NR. ...................SCARA  ..........................., reprezentând cheltuieli judiciare avansate de acestea din urmă (onorariu de avocat – ......................... de lei pentru fiecare parte civilă).

Cu apel în 10 zile de la pronunţare pentru procuror, părţile civile ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ........................., STR. ......................... NR. ............... SCARA .........................., ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ........................, STR. ........................NR. ................SCARA ......................, ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ......................, STR. .....................NR. ............SCARA .................... şi  ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ................., STR. ......................... NR. .................. SCARA  .................... şi moştenitorul  ...................................... şi de la comunicare pentru moştenitorii ............................... şi ........................... precum şi pentru ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ..................................., STR. .............................. NR. .................SCARA ..........................................

Pronunţată în şedinţă publică azi, .............................................

PREŞEDINTE  GREFIER

1

Domenii speta