Întrerupere executare pedeapsa

Sentinţă penală 546 din 10.03.2010


R O M Â N I A

JUDECATORIA SECTORULUI 4 BUCURESTI-SECTIA PENALA

DOSAR NR. ....................................

SENTINTA PENALA NR. ...............

SEDINTA PUBLICA DE LA ..............................

INSTANTA CONSTITUITA DIN:

PRESEDINTE: .................................

 GREFIER: .................................

MINISTERUL PUBLIC - Parchetul de pe lânga Judecatoria Sectorului  4  Bucuresti a fost reprezentat de procuror ..............................

Pe rol solutionarea cauzei privind pe petentul condamnat ............................, având ca obiect cerere de întrerupere a executarii pedepsei.

Dezbaterile au avut loc în sedinta publica de la ................., fiind consemnate în încheierea de sedinta de la acea data. Având nevoie de timp pentru a delibera, instanta a amânat pronuntarea la .....................

I N S T A N T A

Prin sentinta penala nr. ................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti în dosarul nr................... a fost declinata competenta de solutionare a cauzei având ca obiect cerere de întrerupere a executarii pedepsei, formulata de petentul condamnat ...................., în favoarea Judecatoriei Sector 4 Bucuresti.

Cauza a fost înregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti la data de .........................

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca petentul se afla în executarea pedepsei de 3 ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr................... pronuntata de Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti (filele 34-44), în baza careia a fost emis MEPÎ nr..................... (fila 11).

Potrivit art.455 alin.1 Cod procedura penala, "executarea pedepsei închisorii sau a detentiunii pe viata poate fi întrerupta în cazurile si în conditiile prevazute în art.453, la cererea persoanelor aratate în alin. 2 al aceluiasi articol".

Art.453 alin.1 lit.a Cod procedura penala prevede ca executarea pedepsei închisorii poate fi amânata "când se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca cel condamnat sufera de o boala grava, care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amânarea executarii si lasarea în libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. În acest caz, executarea pedepsei se amâna pâna când starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa sa poata fi pusa în executare. Cererea de amânare a executarii pedepsei nu poate fi admisa daca se constata ca tratamentul condamnatului se poate efectua sub paza permanenta, în conditiile prevazute de art. 1391, care se aplica în mod corespunzator".

Coroborând dispozitiile legale si vazând concluziile raportului de expertiza medico-legala ................. întocmit de Institutul National de Medicina Legala ................ (filele 130-131), instanta constata ca executarea pedepsei închisorii nu poate fi întrerupta, întrucât cel condamnat nu sufera de o boala grava care face imposibila executarea pedepsei.

Din raportul de expertiza medico-legala rezulta ca ........................... prezinta diagnosticul:

"1. Obezitate morbida - cu indicatie chirugicala, fara caracter de urgenta.

2. Diabet zaharat tip 2 în tratament cu antidiabetice orale. Dislipidemie în tratament.

3. Hepatopatie cronica dismetabolica.

4. Hipertensiune arteriala esentiala st.II grup de risc foarte înalt.

5. Psoriazis vulgar.

6. Boala artrozica vertebro-periferica. Spondiloza lombara".

Raportul de expertiza medico-legala concluzioneaza ca în ceea ce priveste patologia de la punctul 1, aceasta necesita rezolvare chirurgicala prin procedeu bariatric, care se poate realiza numai prin internare într-o clinica chirurgicala specializata în proceduri bariatrice, apartinând Ministerului Sanatatii. Interventia chirugicala se poate realiza numai cu acordul pacientului, exprimat în scris, si dupa o programare prealabila, fie prin punere în libertate pe o perioada de 2 luni, fie cu paza asigurata de catre ANP.

În consecinta, instanta retine ca petentul nu se afla în imposibilitatea executarii pedepsei din punct de vedere medical, întrucât interventia chirugicala se poate realiza si prin internare într-o clinica chirurgicala specializata, cu paza asigurata de ANP. Or, asa cum prevede textul de lege, cererea nu poate fi admisa daca tratamentul condamnatului se poate efectua sub paza permanenta, în conditiile prevazute de art. 1391 Cod procedura penala.

Fata de cele mentionate, în baza art.455 rap. la art.453 alin.1 lit.a Cod procedura penala, instanta va respinge ca nefondata cererea de întrerupere a executarii pedepsei formulata de petentul condamnat ...............................

În baza art.453 alin.1 lit.a rap. la art.1391 Cod procedura penala va dispune internarea petentului condamnat într-o clinica chirurgicala specializata în proceduri bariatrice, apartinând Ministerului Sanatatii, sub paza permanenta asigurata de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Internarea se va realiza numai în conditiile în care exista acordul petentului, exprimat în scris, si dupa o programare prealabila, pe durata necesara efectuarii interventiei chirurgicale si a recuperarii, dar nu mai mult de 2 luni, în vederea efectuarii tratamentului medical pentru patologia indicata la punctul 1 al concluziilor raportului de expertiza medico-legala ............... întocmit de Institutul National de Medicina Legala ".................", respectiv obezitate morbida (cu indicatie chirurgicala, fara caracter de urgenta), care necesita rezolvare chirurgicala prin procedeu bariatric.

Totodata, este de precizat ca masura internarii nu este una executorie, ci va putea fi pusa în aplicare, în conditiile mentionate, la ramânerea definitiva a prezentei hotarâri. De asemenea, instanta a fixat si un termen de maxim doua luni, tinând seama de concluziile raportului de expertiza. De altfel, chiar în cazul în care executarea pedepsei ar fi fost întrerupta, termenul de doua luni era suficient pentru realizarea acestei interventii.

În baza art.192 alin.2 Cod procedura penala, având în vedere solutia de respingere a cererii, instanta îl va obliga pe petentul condamnat la plata sumei de 150 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

În baza art.455 rap. la art.453 alin.1 lit.a Cod procedura penala, respinge ca nefondata cererea de întrerupere a executarii pedepsei formulata de petentul condamnat ..................................... (fiul lui ...................., nascut la data de .................... în ..............., domiciliat în .................................., CNP ......................, detinut în Penitenciarul Bucuresti-Jilava).

În baza art.453 alin.1 lit.a rap. la art.1391 Cod procedura penala dispune internarea petentului condamnat într-o clinica chirurgicala specializata în proceduri bariatrice, apartinând Ministerului Sanatatii, sub paza permanenta asigurata de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Internarea se va realiza numai în conditiile în care exista acordul petentului, exprimat în scris, si dupa o programare prealabila, pe durata necesara efectuarii interventiei chirurgicale si a recuperarii, dar nu mai mult de 2 luni, în vederea efectuarii tratamentului medical pentru patologia indicata la punctul 1 al concluziilor raportului de expertiza medico-legala .............. întocmit de Institutul National de Medicina Legala "................", respectiv obezitate morbida (cu indicatie chirurgicala, fara caracter de urgenta), care necesita rezolvare chirurgicala prin procedeu bariatric.

În baza art.192 alin.2 Cod procedura penala obliga petentul condamnat la plata sumei de 150 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile, de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru petentul condamnat.

Pronuntata în sedinta publica, azi, ......................

PRESEDINTE GREFIER

..........................................................

Red.Dact/M.C./5.ex./24.03.2010

1