Majorări şi penalităţi de întârziere aferente creanţelor bugetare, datorate după deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi până la data intrării în faliment

Decizie 72 din 09.01.2006


Legea nr. 64/1995 prevede ca efect al deschiderii procedurii suspendarea curgerii dobânzilor, majorărilor sau penalităţilor de orice fel, pentru creanţele negarantate.

Creanţele bugetare au un regim juridic diferit, prevăzut de dispoziţiile art. 117 alin.4 din O.G. nr.92/2003, de adoptare a Codului de procedură fiscală.

Tribunalul Prahova - Secţia Comercială şi de Contencios administrativ, prin sentinţa nr. 472 din data de 3 octombrie 2005, a respins ca neîntemeiată contestaţia formulată de A.F.P. Ploieşti împotriva tabelului preliminar al creanţelor debitoarei SC C. SRL, prin lichidator judiciar av. R.G.

Pentru a se pronunţa astfel, judecătorul sindic a reţinut că în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 45 din Legea nr.64/1995 .

Împotriva acestei sentinţe, în termen legal, a declarat recurs creditoarea A.F.P. Ploieşti, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, arătând că lichidatorul judiciar, în mod netemeinic, nu a înscris creanţa suplimentară a recurentei în tabelul definitiv al creanţelor, deoarece aceasta are obligaţia, potrivit Codului de procedură fiscală, să calculeze majorări şi penalităţi de întârziere până la pronunţarea de către judecătorul sindic a unei hotărâri de trecere a debitoarei supuse procedurii de reorganizare judiciară în procedura falimentului.

În raport cu legislaţia incidentă în cauză, s-a constatat că recursul este întemeiat, deoarece judecătorul sindic nu a observat că în speţă sunt incidente dispoziţiile art. 117 alin.4 Cod pr. Fiscală, cu aplicarea art.92 alin.7 din Legea nr. 64/1995, republicată.

S-a reţinut că la baza creanţei debitoarei stă un raport juridic fiscal şi nu unul comercial, încât dispoziţiile dreptului comun nu sunt aplicabile, iar lichidatorul judiciar, în mod greşit, a considerat că respectiva creanţă ar avea un alt regim juridic decât cel fiscal, unde sunt incidente atât dispoziţiile speciale ale Legii nr. 64/1995, republicată, dar şi prevederile Codului de procedură fiscală.

De altfel, se poate sesiza faptul că art.92 alin.7 din Legea nr. 64/1995, republicată, cuprinde aceeaşi prevedere legală cu privire la adăugarea dobânzilor şi penalităţilor creanţelor bugetare, calculate până la intrarea în faliment a debitoarei.

Domenii speta