Măsura instituirii sechestrului asigurator asupra bunurilor asociaţilor unei societăţi comerciale împotriva căreia s-a deschis procedura insolvenţei, este nelegală.
Prin încheierea nr.227/10 iunie 2004, pronunţată de judecătorul sindic în dosarul nr.65/F/1/2003 al Tribunalului Dolj, a fost admisă cererea administratorului judiciar T.V. şi s-a instituit sechestru asigurator asupra a două imobile din Craiova ce aparţin asociatului B.P., dispunându-se şi înscrierea în cartea funciară a sechestrului .
Prin Decizia nr. 927/25 octombrie 2004 pronunţată de Curtea de Apel Craiova, în dosarul nr.180/F/1/ 2004 a fost admis recursul declarat de pârâţii BP şi P.C. a fost modificată Încheierea nr. 227/10 iunie 2004 în sensul că s-a respins cererea precizată formulată de administratorul judiciar T.V.
Pentru a se pronunţa astfel, Curtea a reţinut că nu există o dispoziţie în Legea nr.64/1995,R.din care să rezulte că după deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitorul societate comercială, se poate lua măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile deţinute de asociaţii acesteia, averile debitorului şi ale asociaţilor fiind distincte..
Există un singur text de lege, art. 126, care permite acest lucru în ce priveşte pe administratori, dar cu condiţia de a exista o acţiune de antrenare a răspunderii patrimoniale, potrivit art.124 din Legea nr.64/1995 R. În cauză, o asemenea acţiune nu există împotriva pârâţilor.
Curtea de Apel Cluj
Societate comercială cu răspundere limitată. Asociat unic decedat. Cerere de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de moştenitorii având împreună cota de 1/2 parte din moştenire. Respingere
Tribunalul Iași
Anulare transfer patrimonial
Curtea de Apel Oradea
Apel. Litigii cu profesionişti. Admisibilitatea cererii prin care administratorul unei societăţi comerciale solicită instanţei să dispună radierea sa din această funcţie.
Curtea de Apel Craiova
Remunerarea lichidatorului judiciar prin atribuirea unei cote procentuale din vânzări. Admisibilitate.
Curtea de Apel Brașov
Antrenarea răspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995.