Normele speciale de competenta prevazute de art. 27 din Legea nr., 218/2002, modificata, sunt aplicabile la o categorie limitata de lucratori de politie, respectiv la politistii care au calitatea de organe de cercetare ale Politiei Judiciare.
Prin sentinta penala nr. 83/2004, Curtea de Apel Craiova a stabilit competenta de solutionare a cauzei privind pe intimatii C.V. si V.P. precum si pe petentul M.C. în favoarea Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, careia i s-a trimis cauza spre solutionare.
În acest sens, s-a constatat ca, prin plângerea adresata Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, petentul M.C. a formulat plângere împotriva rezolutiei Parchetului de pe lânga Tribunalul Mehedinti nr. 565/2003, privind pe intimatii V.P. si C.V. – agent sef adjunct de politie.
Întrucât s-a apreciat ca solutionarea acestei plângeri este de competenta Tribunalului Mehedinti, în raport de calitatea faptuitorului, prin sentinta penala nr. 2226/2004, Judecatoria Drobeta Turnu Severin a dispus în baza art. 42 cod pr.penala, declinarea competentei de solutionare a cauzei în favoarea Tribunalului Mehedinti.
Prin sentinta penala nr. 395/2004, Tribunalul Mehedinti, admitând exceptia de necompetenta materiala, a declinat competenta de solutionare a cauzei în favoare Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, a constatat conflictul negativ de competenta si a înaintat dosarul Curtii de Apel Craiova pentru solutionarea acestui conflict.
Din actele existente la dosar, Curtea de Apel a retinut ca la data savârsirii faptelor reclamate, C.V. era politist desfasurând activitatea în cadrul I.P.J. Mehedinti, fara a fi desemnat prin Ordinul Inspectoratului General al Politiei Române, ca având calitatea de organ de cercetare penala, asa cum prevad dispozitiile art. 24 din Legea 26/1994 privind organizarea si functionarea Politiei Române.
Dispozitiile art. 64 din legea nr. 369/2002 privind statutul politistului care confereau competenta parchetelor si respectiv tribunalelor în raport de calitatea persoanelor, au fost abrogate prin Legea nr. 281/2003, iar ulterior, au fost preluate de art. 27 din Legea nr. 218/2002, modificata prin Legea nr. 281/2003, în conformitate cu care normele speciale de competenta sunt aplicabile la o categorie limitata de lucratori de politie, respectiv la politistii care au calitatea de organe de cercetare ale Politiei judiciare( intimatul C.V. nu avea astfel de atributii, fiindu-i astfel aplicabile dispozitiile de drept comun).
Curtea de Apel București
Contencios administrativ. Conflict de competență, instanța competentă să soluționeze o cerere formulată de un magistrat, având ca obiect obligarea pârâţilor la stabilirea unor drepturi salariale și plata acestor drepturi
Curtea de Apel Târgu Mureș
Conflict negativ de competenţă. Contestaţie împotriva deciziilor emise de Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis. Despăgubiri pentru prejudiciul moral
Curtea de Apel Târgu Mureș
Conflict de competenţă. Contract de muncă sau contract civil
Tribunalul Vâlcea
Conflict negativ de competenţă
Curtea de Apel Oradea
Conflict negativ de competență. Determinarea valorii obiectului cererii de chemare în judecată în scopul determinării competenței materiale a instanței de fond