Fond funciar. Punere în posesie. Zonă colinară.

Decizie 1031 din 16.06.2004


Reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor fondului funciar pentru terenurile situate în zonă colinară este obligatoriu să fie făcută cu respectarea vechiului amplasament, dacă acesta este liber.

Reclamantele G.L. şi N.E. au chemat în judecată Comisia judeţeană Olt de aplicare a Legii nr. 18/1991 şi Comisia locală Leleasca de aplicare a Legii nr.18/1991 solicitând să se constate nulitatea titlului de proprietate ce le-a fost eliberat. Au motivat că pentru suprafaţa de 3,36 ha teren, pe care l-au deţinut până în anul 2001, la eliberarea titlului de proprietate, punerea în posesie s-a făcut cu nerespectarea vechiului amplasament, deşi terenul se află situat în zonă colinară.

Judecătoria Slatina a respins acţiunea, prin sentinţa civilă nr. 751/2003. S-a reţinut că terenul este situat în extravilan şi nu este posibilă reconstituirea şi punerea în posesie pe vechiul amplasament, având în vedere comasările de teren, astfel cum rezultă din adresele înaintate de comisia locală de aplicare a Legii nr. 18/1991.

Împotriva sentinţei au declarat apel reclamantele susţinând că zona Leleasca este zonă colinară, astfel că punerea în posesie trebuia făcută pe vechiul amplasament.

Tribunalul Olt a respins apelul, prin decizia civilă nr.669/11 iunie 2003. S-a argumentat că prin art.13 din Legea nr.18/1991 nu se prevede obligativitatea punerii în posesie pe vechile amplasamente.

Reclamantele au declarat recurs împotriva ambelor hotărâri reiterând susţinerile făcute în motivarea acţiunii. De asemenea au precizat că nu a fost eliberat proces-verbal de punere în posesie anterior titlului de proprietate.

Recursul este fondat întrucât în apel a fost aplicată greşit legea ( art.304 pct. 9 Cod procedură civilă ).

Reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor fondului funciar pentru terenurile situate în zonă colinară este obligatoriu să fie făcută cu respectarea vechiului amplasament, dacă acesta este liber.

Instanţele nu au avut în vedere prevederile art.8 din Legea nr.1/ 2001, în vigoare la data emiterii titlului de proprietate, în conformitate cu care atribuirea efectivă a terenurilor din zona colinară se face pe vechile amplasamente.

Întrucât la fond şi în apel nu au fost administrate probatorii ( înscrisuri, expertiză topo ) pentru a verifica susţinerile recurentelor, privitoare la posibilitatea reconstituirii dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, se apreciază că nu a fost cercetat fondul litigiului. Soluţia care se impune este aceea a casării cu trimitere spre rejudecare la Tribunalul Dolj, în temeiul art.312 alin.5 Cod procedură civilă.

Domenii speta