Poprirea asigurătorie şi sechestrul judiciar. Cerinţe de instituire. Neobligativitatea indicării în concret a bunurilor care urmează să facă obiectul măsurilor asigurătorii.
(înch. nr. 4569/2012 a Judecătoriei Arad, irevocabilă, dos. nr. 17155/55/2012)
-extras –
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele.
Potrivit art. 591 alin. 1 C. pr. civ., „creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanţă este constatată prin act scris şi este exigibilă, poate solicita înfiinţarea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorului, dacă dovedeşte că a intentat acţiune. El poate fi obligat la plata unei cauţiuni în cuantumul fixat de către instanţă”.
Aşadar, condiţiile pentru admiterea cererii de sechestru judiciar, întemeiată pe dispoziţiile art. 591 alin. 1 C. pr. civ. sunt :
1) creanţa celui ce solicită înfiinţarea sechestrului să fie constatată printr-un act scris şi să fie exigibilă;
2) intentarea unei acţiuni care are ca scop obţinerea titlului executoriu.
În speţă, cele două condiţii sunt îndeplinite, având în vedere că prin convenţia nr. 1/30.05.2012, debitorul ... s-a obligat în solidar cu ... să achite petentei suma de ... lei; de asemenea, a formulat o acţiune în realizarea creanţei.
În consecinţă, instanţa va admite cererea petentei ... şi va înfiinţa sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale intimatului ... , până la concurenţa sumei de ... lei.
În baza art. 591 al. 1 şi art. 592 al. 4 C.pr.civ., va pune în vedere creditoarei să consemneze la dispoziţia instanţei o cauţiune de ... de lei, în termen de 5 zile de la data comunicării prezentei, sub sancţiunea desfiinţării de drept a sechestrului.
Tribunalul Constanța
Validare poprire. Terţ poprit - ....
Curtea de Apel Ploiești
Poprirea asigurătorie. Condiţiile necesare înfiinţării popririi.
Judecătoria Tulcea
Validare poprire Aquaserv
Tribunalul Bistrița Năsăud
Concediere nelegală. Despăgubiri. Incidenţa OG nr. 71/2009.
Judecătoria Târgu Jiu
validare poprire