Taxe vamale. Autoritatea de lucru judecat a hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare asupra actului administrativ de constatare a taxelor vamale.

Decizie 247 din 07.07.2004


Taxe vamale. Autoritatea  de  lucru  judecat  a hotărârii  judecătoreşti  definitive  de  condamnare asupra  actului  administrativ  de  constatare  a  taxelor vamale.

Hotărârea definitivă de condamnare a inculpatului pentru falsificarea actelor vamale în numele societăţii comerciale titulară a operaţiunii vamale şi de obligare a acestuia să plătească părţii civile D.G.V.-Direcţia Regională Vamală Interjudeţeană Arad despăgubiri civile în care este inclusă şi contravaloarea obligaţiilor bugetare suplimentare stabilite prin actul administrativ de control ulterior vamal atacat în sarcina reclamantei are putere de lucru judecat conform art.22 Cod procedură penală în ce priveşte autorul, fapta şi vinovăţia.

Secţia comercială şi contencios administrativ - decizia civilă nr.247/7 iulie 2004.

Prin sentinţa civilă nr.1173/CA/10.05.2004 Tribunalul Hunedoara-secţia comercială şi contencios administrativ în dosar 8609/2003 s-a admis acţiunea în contencios administrativ a reclamantei S.C. “G.A.T.” Petroşani împotriva pârâtelor D.G.F.P. Hunedoara şi D. R.V. Arad; s-a dispus anularea deciziei nr.342/12.11.2003 a pârâtei D.G.F.P. Hunedoara şi a procesului-verbal de control nr.7237/7.06.2003 întocmit de pârâta D.R.V. Arad fiind exonerată reclamanta de plata sumei de 279.214.358 lei taxe vamale, comision, accize, TVA şi majorări de întârziere.

S-a reţinut în motivarea soluţiei că o altă persoană a fost condamnată definitiv pentru uz de fals, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, anulându-se declaraţiile vamale de import întocmite în numele societăţii reclamante în suma acordată părţii civile D.G.V.-D.R.V. Arad de 518.883.829 lei cu titlu de despăgubiri civile fiind inclusă şi contravaloarea obligaţiilor bugetare stabilite în sarcina reclamantei prin actul de control atacat în contencios administrativ.

Impotriva hotărârii au declarat recurs ambele pârâte invocând greşita interpretare a legii şi a probaţiunii căci importul a fost efectuat de societatea reclamantă cu scutire de taxe vamale în temeiul certificatului de investitor în zonă defavorizată, reclamanta schimbând destinaţia bunului; astfel că sunt incidente prevederile art.12 pct.5 din OUG nr.75/2000.

In ce priveşte autoritatea de lucru judecat s-a susţinut că deşi o altă persoană a fost condamnată şi obligată la plată, aceasta nu exonerează reclamanta de plata taxelor vamale, inculpatul fiind doar un intermediar, iar nu titularul operaţiunii de import.

Recursul nu este fondat.

In mod corect instanţa de fond a apreciat că în cauză hotărârea penală definitivă de condamnare a altei persoane pentru falsificarea actelor vamale pe care le-a întocmit în numele reclamantei, şi obligarea acesteia la plata întregului prejudiciu adus bugetului de stat (taxe vamale, comision, accize, TVA şi majorări de întârziere) are puterea de lucru judecat conform art.22 Cod procedură penală, în ce priveşte autorul, fapta şi vinovăţia.

Titularul real al importului era o altă persoană decât reclamanta şi cum această persoană nu beneficia de scutire a taxelor vamale, era obligată la plata în raportul juridic vamal, astfel că actul administrativ vamal de control ulterior este anulabil, cum corect a stabilit instanţa.

Recursurile au fost respinse ca nefondate în temeiul art.312 alin.1 Cod procedură civilă, nefiind incidente motivele de modificare prevăzute de art.304 pct.9 şi art.3041 Cod procedură civilă.

Domenii speta