Reorganizare judiciară şi faliment. Anulare transfer patrimonial. Preţul, ca obiect al obligaţiei cumpărătorului. Trăsături.

Decizie 2243 din 07.12.2005


Reorganizare judiciară şi faliment. Anulare transfer patrimonial. Preţul, ca obiect al obligaţiei cumpărătorului. Trăsături.

C. pr. civ. – art. 305

Preţul, ca obiect al obligaţiei cumpărătorului, trebuie să fie sincer şi serios.

Curtea de Apel Timişoara, secţia comercială şi de contencios administrativ,

 decizia nr. 2243 din 7 decembrie 2005

Prin sentinţa civilă nr. 729 din 6 iunie 2005, pronunţată în dosar nr. 2728/05, Tribunalul Arad a admis acţiunea formulată de reclamanta S.C. „A.G.” S.R.L. Arad, lichidator judiciar al S.C. „C.A.” S.R.L. Chişineu Criş, societate aflată în lichidare judiciară, împotriva pârâtei S.C. „S.” S.R.L. Arad şi, a anulat contractul de vânzare-cumpărare autentic, încheiat între S.C. „C.A.” S.R.L. Chişineu Criş în calitate de vânzător şi S.C. „S.” S.R.L. Arad în calitate de cumpărător, având ca obiect imobilul constând în teren identificat cu date de carte funciară, precum şi toate actele subsecvente acestui contract.

Prin decizia civilă nr. 2243 din 7 decembrie 2005, pronunţată în dosar nr. 9828/COM/2005, Curtea de Apel a admis recursul pârâtei, a casat hotărârea atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

Instanţa de recurs a reţinut că, considerentele judecătorului primei instanţe referitoare la faptul că hotărârea adunării generale a asociaţilor privind vânzarea suprafeţei de teren în discuţie este susceptibilă de anulare sunt, evident, superflue în condiţiile în care nu s-a hotărât în acest sens de către o instanţă de judecată investită cu acţiune în anulare.

Pe de altă parte nici considerentele aceluiaşi judecător sindic referitoare la valoarea  redusă a terenului în comparaţie cu terenuri similare din zonă vândute la preţuri mai mari, nu prezintă relevanţă sub aspectul validităţii contractului de vânzare – cumpărare deoarece ceea ce interesează din acest punct de vedere este ca preţul să fie serios, adică să reprezinte în intenţia părţilor un echivalent valoric al lucrului vândut şi respectiv, cumpărat, altfel spus trebuie să constituie o cauză suficientă a obligaţiei, vânzătorului de a transmite dreptul de proprietate.

Ca atare, un preţ inferior preţurilor obişnuite în zonă pentru terenuri de aceeaşi calitate nu trebuie neapărat să conducă la anularea transferului patrimonial, cu condiţia, însă,  ca acesta să fie sincer şi serios.

Or, în cauză, s-a constatat că, în vederea acestei evaluări, probaţiunea administrată nu este concludentă, cum de altfel just a apreciat pârâta în motivele de recurs, cu referire la hotărârile consiliului local, şi ca atare se impune efectuarea unei lucrări de specialitate, respectiv a unei expertize contabile, care, însă, nu poate fi administrată în instanţa de recurs, în conformitate cu dispoziţiile prohibitive ale art. 305 C. pr. civ.

Pe cale de consecinţă, pentru motivele arătate, ţinând seama de faptul că, cauza a fost examinată sub toate aspectele întrucât recursul declarat împotriva unei hotărâri care, potrivit legii, nu poate fi atacată cu apel, nu este limitat la motivele de casare prevăzute în art. 304 C. pr. civ., în temeiul art. 312 C. pr. civ., admiţându-se recursul pârâtei, s-a casat hotărârea atacată şi s-a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă, care va proceda la efectuarea unei expertize contabile în cauză.

Domenii speta