Răspundere patrimonială. Calitatea de gestionar a pârâtelor. Răsturnarea prezumtiei de culpă prin invocarea unor cauze exoneratoare de răspundere. Consecinte.

Sentinţă civilă din 22.04.2008


Răspundere patrimonială.

Calitatea de gestionar a pârâtelor. Răsturnarea prezumtiei de culpă prin invocarea unor cauze exoneratoare de răspundere. Consecinte.

Prin actiunea formulată  reclamanta SC  A SA a chemat in judecată pârâtele D L, I. L., I. E. solicitând instantei obligarea pârâtelor la plata următoarelor sume: D L, la plata sumei de 1.239,20 lei, I L, la achitarea sumei de 1.243 lei si I E, la plata sumei de 1.273 lei, totalul acestor sume reprezentand valoarea prejudiciului cauzat societatii, dupa cum reiese din nota de fundamentare valoare de imputatie nr.D12/368-04.07.2007 (anexa nr.l), cu cheltuieli de judecata ocazionate de prezenta actiune.

In fapt, cele 3 parate sunt gestionare intr-o gestiune a pârâtei unde s-a constatat, in data de 29.05.2007, lipsa a 40 electromotoare Matiz, aspect evidentiat si de Procesul verbal de inventariere nr.D 12/374-09.07.2007 (anexa nr.2).

Pârâtele au depus la dosar intâmpinare prin care au solicitat respingerea actiunii, cu cheltuieli de judecată.

In motivarea intâmpinării au arătat că nu există nici o probă care să sutină actiunea formulată, nefăcându-se dovada vinovătiei lor in producerea prejudiciului ce li se impută.

Din analiza actelor si lucrărilor dosarului instanta a constatat următoarele :

Cele 3 parate sunt gestionare la gestiunea reclamantei unde s-a constatat, in data de 29.05.2007, lipsa a 40 electromotoare Matiz, cod 196469963, aspect evidentiat si de Procesul verbal de inventariere nr.D 12/374-09.07.2007 (anexa nr.2).

In ziua respectiva, una dintre persoanele care deserveste magazia respectiva (Burtea Domnica - lucrator pe stivuitor) a remarcat un colet desfacut si a anuntat-o pe gestionara Dogaru Lenuta, care a constatat ca din respectivul colet (E1288) lipsesc 2 cutii cu electromotoare.

Ca urmare a faptului ca nici personalul care lucrase in tura a doua nu avea cunostinta despre respectivele cutii cu electromotoare a fost anuntat biroul de Paza, precum si Sectia 3 Politie Craiova, care a concluzionat prin adresa nr.375542/14.06.2007(anexa nr.3) că ” in incinta magaziei de colete KD nu s-a patruns prin efractie, sistemele de asigurare a usilor si ferestrelor neprezentând urme de fortare”

Instanta urmează ca in baza art. 270 al. 1 C.Muncii să respingă actiunea reclamantei ca neintemeiată, deoarece aceasta nu a dovedit indeplinirea conditiilor răspunderii patrimoniale in persoana pârâtelor, respectiv vinovătia, fapta ilicită si raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită si prejudiciu.

Desi in sarcina gestionarilor s-a instituit o prezumtie de culpă in cazul lipsei din gestiune, conform Legii nr. 22/1969, in cauza de fată pârâtele au răsturnat această prezumtie, făcînd dovada unor cauze exoneratoare de răspundere.

Astfel au dovedit că reclamanta a fost instiintată de acestea incă din anul 2002 de deficientele existente cu privire la imprejmuirea si lipsa pazei la depozit (filele 40 si 41 din dosar), insă a refuzat să ia măsuri.

Aspectele invederate de pîrîte prin intâmpinarea depusă la dosar au fost deplin dovedite cu declaratiile martorilor audiati in cauză Burtea Domnica si Ristache Nicu, precum si cu răspunsul pârâtei la interogatoriu.

Astfel, s-a dovedit faptul că in aceasta sectie nu se lucreaza si pe timp de noapte, spre deosebire de alte sectii din fabrica, iar magazia  de aprox. 10.000 mp nici nu este păzită in intervalul de timp de noapte ora 12-8, precum si in zilele nelucrătoare, electromotoarele puteau fi furate nu doar pe usă, ci si prin gardul imprejmuitor  al depozitului si chiar si peste acest gard, având in vedere că peretii magaziei il constituie un gard metalic improvizat, ce nu oferă cici o sigurantă si protectie impotriva eventualelor furturi.

Acest gard este confectionat din grilaj metalic cu ochiuri suficient de mari pentru a permite sustragerea unor piese din colete, iar pe de altă parte acest gard nu comunică cu tavanul magaziei, ci rămâne neacoperit o distantă de aproximativ 1 m, astfel că orice persoană il poate escalada si pătrunde foarte usor  in depozit, fără să fie nevoit să forteze usile de la intrare.

In consecintă instanta a respins actiunea ca neîntemeiată.