IV. Contestaţie împotriva Deciziei pronunţate de Colegiul Medicilor din România – Comisia Superioară de Disciplină. Lipsa calităţii procesuale active a părţii ce se consideră vătămată prin actul medical.
Prin cererea adresată Tribunalului Dolj – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, reclamantul a solicitat anularea deciziei emisă de Colegiul Medicilor din România.
Intimatul a formulat "ÎNTÂMPINARE" prin care a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului.
Instanţa a reţinut că potrivit art. 451 din Legea nr. 95/2006 "împotriva deciziei de sancţionare a Comisiei Superioare de Disciplină, în termen de 15 zile de la comunicare, medicul sancţionat poate formula o acţiune în anulare la secţia contencios administrativ şi fiscal a tribunalului în a cărei rază îşi desfăşoară activitatea.
Din interpretarea acestor dispoziţii legale rezultă că posibilitatea de ataca Decizia aparţine în exclusivitate medicului şi doar în situaţia în care acesta a fost sancţionat, dispoziţiile legale fiind stricte şi limitative.
Reclamantul avea doar posibilitatea de a-l acţiona în justiţie pe calea dreptului comun în situaţia stabilirii unei culpe medicale, fiind terţ faţă de raporturile de muncă ale medicului.
Tribunalul Covasna
Anulare act administrativ
Tribunalul Iași
Contencios administrativ special. Drept contravenţional. Prezumţia de veridicitate şi autenticitate a procesului verbal vs. prezumţia de nevinovăţie a petentului
Tribunalul Iași
Prefectul poate solicita instantei de contencios administrativ anularea actelor administrative emise sau adoptate cu incalcarea prevederilor legale, in temeiul art 3 al 1 din Legea nr 554/2004
Tribunalul Harghita
Excepţie de nelegalitate
Curtea de Apel Cluj
Cerere de suspendare a executării hotărârii consiliului local. Aparenţă de legalitate. Imposibilitatea antamării fondului litigiului